OSHO

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.202
ок биди и ти поздравен
А ке ја критикувам ако ми дадеш пристојна критика а не приказни за пред спиење
Добра нок
Хм...
Јас да ти дадам пристојна критика за да ти го критикуваш Ошо или... Некако не си ми јасен.
Не треба да си критичен секако кон било која размисла со која има контакт твојот ум? Без страсти кон учителот? Ах, учители, учителиии...
Беа многу силни на времето.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Хм...
Јас да ти дадам пристојна критика за да ти го критикуваш Ошо или... Некако не си ми јасен.
Не треба да си критичен секако кон било која размисла со која има контакт твојот ум? Без страсти кон учителот? Ах, учители, учителиии...
Беа многу силни на времето.
До сега не сум нашол замерка во тоа што го кажувал, правел и живеел Ошо затоа и не го критикувам немам на што, а бидејки ти си го "надминал" или поубаво кажано преминал(ескивирал) него слободно критикувај па ако најдам некоја солидна мисла во твојата критика јас ке ти ја прифатам 100% Нема потреба од стрсти кога имам љубов према човекот а кога се има љубов може и да се критикува и да се цени.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.202
До сега не сум нашол замерка во тоа што го кажувал, правел и живеел Ошо затоа и не го критикувам немам на што, а бидејки ти си го "надминал" или поубаво кажано преминал(ескивирал) него слободно критикувај па ако најдам некоја солидна мисла во твојата критика јас ке ти ја прифатам 100% Нема потреба од стрсти кога имам љубов према човекот а кога се има љубов може и да се критикува и да се цени.
Ах, батали ги моите мисли и нивно прифаќање. Доволно е ти да си критички расположен кон размислите не само на Ошо туку и други мислители.
Јас секако на форумов не давам мој конкретен вистински став за било што. Дури како што кажа гурџиев одам до тоа и да сум контрадикторен за да „изнервирам“ некој форумџија да си поправиме муабет, иако би се сложувал со истиот 100%.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Ах, батали ги моите мисли и нивно прифаќање. Доволно е ти да си критички расположен кон размислите не само на Ошо туку и други мислители.
Јас секако на форумов не давам мој конкретен вистински став за било што. Дури како што кажа гурџиев одам до тоа и да сум контрадикторен за да „изнервирам“ некој форумџија да си поправиме муабет, иако би се сложувал со истиот 100%.
(y)
--- надополнето: 27 април 2012 во 00:25 ---
И ти си јак сега, ај не губи надеж во учителството.
Само што помеѓу мајстор и учител има разлика.
Не само што има разлика нема никакви допирни точки:вонзем: Да не претерав?:icon_mrgr:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Јас знам како Ошо ја разбира, и разбирам и неговите ученици како разбираат во врска со медитацијата но... намдини, надмини! Секогаш кон големото плаво небо.
И не е се баш какошто зборува Ошо. Тој не измисли топла вода, само проба да примени „западњачки“ јазик за да објасни... И малку промаши.
--- надополнето: 26 април 2012 во 23:15 ---

Да го видам некаде Ошо ќе го обричам и ќе му дадам плуг за да ора нива, бидејќи Волот не знае да го користи како што треба под Сонцето!
Затоа постојат 8 гранки во јогата (некаде и поеќе, зависи што јога и со која цел). Неможе некој да медитира а да не знае и не може ниту 15 мин да го задржи умот на една идеја без да му излезе слика од вчерашното излегување или натпревар во фудбал!
Некој што не знае да седи мирен барем 30 мин без да изгуби нерви бидејќи некој дел од телото ужасно му смета!

Јогата значи Единство!
Znaci...... nema greshka....si go svatil Osho.....:tapp:.....
a gledam i deka si go nadminal....:pos:
Pa kako mozesh da treskash vakvi gluposti.......
Kako prvo ne si razbral shto e meditacija za Osho.
Ne mi e jasno kako moze da ima ioshte luge koi veruvaat deka meditacijata e da sednesh i da buljush vo edna crna tocka:LOL:
Ti rekov , ne ja meshaj so jogata, povisok stepen e meditacijata....jogata e disciplina za pocetnici.
Zadrzuvanjeto na umot na edna mislata 15min ne e mozno.
Ke se kladam so tebe deka ne mozesh ni poveke od 2 min.
Za da go napravish toa trebe da ne mislish,ama se plasham deka nema da razberesh,znaci treba da znaesh shto podrazbira Osho pod poimot DA NE MISLISH.
A i ovoj primer vazi za jogata,zatoa shto toa e disciplina shto raboti so koncentracija,dodeka meditacijata nema veze so toa.
Zatoa i veli Osho deka yogata e neprirodna sostojba na covekot,bara koncentracija,a toa znaci i napreganje,...teloto e na edno mesto a mislata na drugo.
Samo koga teloto i mislata se na edno mesto,covek ne se naprega, a toa e veke meditacija.
Jadenje ,plivanje trcanje.....se moze da bide meditacija.
Spushti se na zemjata i ne letaj vo oblacite.....

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.202
Почни да пишуваш кирилица БРЕ... очи ми истекоа што читам латиница и тоа саде глупости насобрани. Ќе ме расплачеше за малку.
Што траскаш зелени, што ме замараш, завршивме муабетот со тебе уште ќе ме цитираш и ќе ми кажуваш што се може со јогата а што не???
Лелееее Земјо исчезни од небесата премногу луѓе има...

Ако нешто не можеш не значи дека не е можно. Не се кладам јас со дечишта кои мерат пениси по форум и досадуваат со нивни размисли без да имале ни 3 мин пракса од она што го зборуваат а наголемо и наширко вреднуваат нечие искуство.
Марш таму да вежбаш не да ми проповедаш како некој христијанин.
И спремај се за вечер, треба да се излегува да видиш некоја девојка да ми ти покаже тантра. Што ме силуваш мене по форумов? Сенко моја...
Ќе се ослободиш и од вишкокот енергија што ми те мачи постојано. Самозадоволувањето е во ред, но тантрата си го прави своето.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Почни да пишуваш кирилица БРЕ... очи ми истекоа што читам латиница и тоа саде глупости насобрани. Ќе ме расплачеше за малку.
Што траскаш зелени, што ме замараш, завршивме муабетот со тебе уште ќе ме цитираш и ќе ми кажуваш што се може со јогата а што не???
Лелееее Земјо исчезни од небесата премногу луѓе има...

Ако нешто не можеш не значи дека не е можно. Не се кладам јас со дечишта кои мерат пениси по форум и досадуваат со нивни размисли без да имале ни 3 мин пракса од она што го зборуваат а наголемо и наширко вреднуваат нечие искуство.
Марш таму да вежбаш не да ми проповедаш како некој христијанин.
И спремај се за вечер, треба да се излегува да видиш некоја девојка да ми ти покаже тантра. Што ме силуваш мене по форумов? Сенко моја...
Ќе се ослободиш и од вишкокот енергија што ми те мачи постојано. Самозадоволувањето е во ред, но тантрата си го прави своето.
Hahahaha....ova li e tvojot odgovor za toa deka si go razbral Osho pa duri i si go nadminal?
Pak si ja podvitkuvash opashkata kako i sekogash.
Nisko se spushtash.....visoko letashe edno vreme...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.202
Hahahaha....ova li e tvojot odgovor za toa deka si go razbral Osho pa duri i si go nadminal?
Pak si ja podvitkuvash opashkata kako i sekogash.
Nisko se spushtash.....visoko letashe edno vreme...
Го разбрав Ошо и неговите размисли... ти смета тоа?
Имаш проблем со тоа?
Паметниот попушта, бидејќи будалата секако што и да му се каже ќе напиња како да има запек. Тоа е шах, не е подвиткување опаш. Сенко моја... ме обожаваш нели?
Оди вежбај јога и дознај што ти можи умот што не и ќе знаеш и Ошо што ми ти зборува...

Ајде, доста ти е од мене внимание. Оди досадувај на некој од твојата фамилија... не мене...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Го разбрав Ошо и неговите размисли... ти смета тоа?
Имаш проблем со тоа?
Паметниот попушта, бидејќи будалата секако што и да му се каже ќе напиња како да има запек. Тоа е шах, не е подвиткување опаш. Сенко моја... ме обожаваш нели?
Оди вежбај јога и дознај што ти можи умот што не и ќе знаеш и Ошо што ми ти зборува...

Ајде, доста ти е од мене внимание. Оди досадувај на некој од твојата фамилија... не мене...
Se gleda deka si go razbral Osho.....egoto ti e pogolemo od edna planina...pa si nabil kompleks na visha vrednost...site te obazavaat
A i nemash argumenti za diskusija....tipicno za pocetnici....cul a ne razbral...
Trebe uste mnogu furni leb da izedesh....

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Смешно али што го става ошо во пакет со папата и компанија мислам не е доволно запознаен со човекот само го видел делот за него дека има ролс ројси па го употребил за своето шоу инаку останатото е интересно:)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844

1. Wisdom consists only of one thing, not of knowing many things but of knowing only one thing: that is your awareness and its separation from the mind.
  2. Wisdom is an interior phenomenon. It is the discovery of the spirit of all the Buddhas. And there is no need to go into the history of the Buddhas. You have only to go within yourself, because you contain the whole past of existence, the infinite past, and you also contain the infinite future.
  3. Knowledge makes you learned: wisdom makes you innocent. Knowledge is very ego-fulfilling, very ego-strengthening. The ego feeds on knowledge; it is the best tonic for the ego. But wisdom happens only when ego has disappeared; wisdom appears only on the death of the ego. The death of the ego is the birth of wisdom.
  4. People go on collecting knowledge and get mixed up and start thinking that this knowledge is wisdom. Knowledge is not wisdom. Wisdom comes through your growth of consciousness, and knowledge comes through collecting from the scriptures, from learned people, and making some sort of a system. But you remain the same; you don’t go through any transformation.
  5. Mind is interested in knowledge not in wisdom, because for wisdom you will have to create a space called no-mind. And, naturally, mind is afraid of your ever becoming interested in wisdom, because mind does not want to commit suicide.
  6. Wisdom is knowing. And when you know, you need not guess. You are not guessing that this is morning and the birds are singing and the trees are bathed in sunlight. You are not guessing it, you are not thinking that it is so. If somebody is guessing it, then he must be blind or at least drunk. It is an experience, and every experience is self-validating.
  7. The exact thing is meditation. On one side it brings morality in your life; on another side it brings wisdom in your life. But you cannot do anything to attain wisdom directly; neither can you do anything to be moral directly. But you can do something for meditation; you can meditate directly, and morality and wisdom both are by-products. Morality will be in your actions and wisdom will be your intelligence, your awareness, your final enlightenment.
  8. Eat the fruit of knowledge! Become knowledge-able, and one day renounce your knowledge. Then wisdom is born. Wisdom is not ignorance; wisdom is renunciation of knowledge — but first the knowledge is required.
Целиот текст на линков http://www.oshoquotes.net/2012/04/osho-quotes-on-wisdom-and-knowledge-wisdom-is-renunciation-of-knowledge/

Kajgana Shop

На врв Bottom