Верувам во...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Не е фраза, напротив егзистенција, начин на постоење, во овој контекст се поистоветуваат, како израз на две, повеќе личности, кои меѓу себе се во взаемен, слободен однос.
Лелеее... ок :)
Верата и знаењето се поистоветуваат како израз на две, повеќе личности кои меѓусебе се во заемен слободен однос!!!
Што се случи сега со сево ова? :D

Надувани фрази ќе ми дадат појаснување мислиш? НЕ!
Верата напишав дека не е исто со знаењето. И напишав како се во врска... ако ВЕРУВАШ дека се еднакви ок, не ти се мешам во верувањето. Но не ми вели само дека имаш ЗНАЕЊЕ дека се еднакви.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Се повикуваат, или се потребни една на друга. .
...Right....
--- надополнето: 26 април 2012 во 15:37 ---
Односно верата е катализатор.
Сметам дека не е мудро ако верските категории ги објаснуваш со рационални категории...За правилно разбирање на верата, битно е, самиот да си во верата.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Сметам дека не е мудро ако верските категории ги објаснуваш со рационални категории...За правилно разбирање на верата, битно е, самиот да си во верата.
Многу точно.

Никој не го приметува лудилото додека е дел од него...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Поздрав друже, те нема нешто одамна, добар ли си?
Може да ти поставам едно прашање? Претпоставувам не си пробал дрога досега, од каде знаеш дека е лоша ако не си пробал?
--- надополнето: 26 април 2012 во 16:05 ---
Верата напишав дека не е исто со знаењето. И напишав како се во врска... ако ВЕРУВАШ дека се еднакви ок, не ти се мешам во верувањето. Но не ми вели само дека имаш ЗНАЕЊЕ дека се еднакви.
Ти текнува на Untachable, кога бараа од акдемијата да регрутираат за во екипата? "Why do you join the police - To serve and protect......" Ко навиени..... Same here..... :P

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Лелеее... ок :)
Верата и знаењето се поистоветуваат како израз на две, повеќе личности кои меѓусебе се во заемен слободен однос!!!
Што се случи сега со сево ова? :D

Полека, не се работи едноставно за убедување на некого, конкретно тебе или било кој друг, напротив го изнесувам мојот поглед.
Забележувам дека се работи за различно поимање на самите термини.
Да се обидам вака:
Суштина, начин на постоење, идентитет е личноста.
Личноста по својата слобода(сака или несака), на друга личност се обраќа, изразува, открива, покажува, верува, знае, познава..., и на тој начин егзистира, се пројавува преку друга личност, при што го задржува својот идентитет(што е многу важно), т.е.не се губи.
Сама или една личност=на ниедна личност(нема преку кого да се изрази, пројави,познае, знае, верува...), т.е. да егзистира, да постои.
Во оваа смисла Верата и Знаењето се егзинстенцијали(Хајдегер), односно се поистоветуваат.
А во интелектуална, умствена... смисла се сложив со тебе дека се разликуваат.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Полека, не се работи едноставно за убедување на некого, конкретно тебе или било кој друг, напротив го изнесувам мојот поглед.
Забележувам дека се работи за различно поимање на самите термини.
Да се обидам вака:
Суштина, начин на постоење, идентитет е личноста.
Личноста по својата слобода(сака или несака), на друга личност се обраќа, изразува, открива, покажува, верува, знае, познава..., и на тој начин егзистира, се пројавува преку друга личност, при што го задржува својот идентитет(што е многу важно), т.е.не се губи.
Сама или една личност=на ниедна личност(нема преку кого да се изрази, пројави,познае, знае, верува...), т.е. да егзистира, да постои.
Во оваа смисла Верата и Знаењето се егзинстенцијали(Хајдегер), односно се поистоветуваат.
А во интелектуална, умствена... смисла се сложив со тебе дека се разликуваат.
А да си средиш мислите?

Ако ми наредиш во низа зборови не значи дека се исти. Да позаваш не е исто и да знаеш а пак никако да веруваш е исто со „да знаеш“. Егзистираат многумина но не знаат многу а веруваат уште помалку. Може да ги групираш во една група верување и знаење и да кажеш дека се во таа иста група но сепак не се исти сами по себе.
Јас познавам многу дрва но не знам многу за нив. И верувам дека не се до толку дрва како што познавам дека се дрва. И сега? Што е точно знаење а што е вера и што мислиш, се разликува ова во добивање на реалноста? :)

Верувам дека ме разбра, но не знам, ќе видиме. ;)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
А да си средиш мислите?

Ако ми наредиш во низа зборови не значи дека се исти. Да позаваш не е исто и да знаеш а пак никако да веруваш е исто со „да знаеш“. Егзистираат многумина но не знаат многу а веруваат уште помалку. Може да ги групираш во една група верување и знаење и да кажеш дека се во таа иста група но сепак не се исти сами по себе.
Јас познавам многу дрва но не знам многу за нив. И верувам дека не се до толку дрва како што познавам дека се дрва. И сега? Што е точно знаење а што е вера и што мислиш, се разликува ова во добивање на реалноста? :)

Аман бе другар, многу верување, од кога и ти во верници? :D

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Аман бе другар, многу верување, од кога и ти во верници? :D
Па за да се разберам со луѓево... верници и философија и ете ти фанатизам.
Добро е што не ги интересира наука.
Еднаш ги интересираше, таму XIV - XV век и ја закочија работата за 1000 години. Да даде господ никад да не се врати тоа време. ;)

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
А да си средиш мислите?

Мислите се средени, само направи дистинкција помеѓу, човекот разбран како личност и ум.
Мноогу важно.;)
--- надополнето: 26 април 2012 во 20:29 ---
Па за да се разберам со луѓево... верници и философија и ете ти фанатизам.
Добро е што не ги интересира наука.
Еднаш ги интересираше, таму XIV - XV век и ја закочија работата за 1000 години. Да даде господ никад да не се врати тоа време. ;)
Напротив:
Од овој период од времето на рационализмот, cogito ergo sum-Декарт, со развојот на науката, идејата во 20-от век беше сите луѓе ќе завршат школо и ќе знаат, но што се случи?!,
Најмногу крв, војни во Историјата на човекот?!:(
Зарем е можно ова да се случува ова во 20-21 Век!!! Најпознатата фраза.
Човекот разбран како Ум, го имплицираше за жал сево ова.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Мислите се средени, само направи дистинкција помеѓу, човекот разбран како личност и ум.
Мноогу важно.;)
--- надополнето: 26 април 2012 во 20:29 ---

Напротив:
Од овој период од времето на рационализмот, cogito ergo sum-Декарт, со развојот на науката, идејата во 20-от век беше сите луѓе ќе завршат школо и ќе знаат, но што се случи?!,
Најмногу крв, војни во Историјата на човекот?!:(
Зарем е можно ова да се случува ова во 20-21 Век!!! Најпознатата фраза.
Човекот разбран како Ум, го имплицираше за жал сево ова.
Богови симнете се и земете си ја вересијата... ах какви размисли. Треба на сите верници во старите богови да им се одземат благодетите на струјата, ИТ технологијата... бидејќи тие се дело на развојот на науката... на 20 век... крв, војна... боже боже што се нема да излезе од религиозниот човек во одбрана на своите верувања.
Зарем веруваш во ова? Зарем... ах ах богови навистина сте заминале од ова парче карпа што се тркала околу сонцето и низ универзумот!
А претходно рече верување и знаење е исто! Значи заради верување во неразумски идеали доаѓа до што? То фанатизам и убивања!

П.С. Сакаш да ти покажам слики како се млатат монаси или како се убиваат верници меѓу себе? Хм? Разум е тоа? Или ...
Зошто ми бладаш? Кажи ми... Најмногу крв имало заради фанатици, не заради науката и знаењето. Зошто бладаш? Кажи ми...
Сакаш сите да веруваме како тебе, во христијанскиот концепт на бог?Плукаш на науката? Марш назад во пештерата на верата и религијата на мртви симболи и остави ги другите да бараат светло.
Што ли ѓавол носите во вас кој ве знае. Верувам дека знаете што правите.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ах тие кинези, мајку им нивна.... тие се криви, што цацко ги тераше барутот да им го продадат на христијаните па да станат најкрволочната религија Ах тие кинези.....

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Ах тие кинези, мајку им нивна.... тие се криви, што цацко ги тераше барутот да им го продадат на христијаните па да станат најкрволочната религија Ах тие кинези.....
Јас верувам во едно подобро утре кога лавовите ќе бидат сити! :sneaky:

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Богови симнете се и земете си ја вересијата... ах какви размисли. Треба на сите верници во старите богови да им се одземат благодетите на струјата, ИТ технологијата... бидејќи тие се дело на развојот на науката... на 20 век... крв, војна... боже боже што се нема да излезе од религиозниот човек во одбрана на своите верувања.
Зарем веруваш во ова? Зарем... ах ах богови навистина сте заминале од ова парче карпа што се тркала околу сонцето и низ универзумот!
А претходно рече верување и знаење е исто! Значи заради верување во неразумски идеали доаѓа до што? То фанатизам и убивања!

П.С. Сакаш да ти покажам слики како се млатат монаси или како се убиваат верници меѓу себе? Хм? Разум е тоа? Или ...
Зошто ми бладаш? Кажи ми... Најмногу крв имало заради фанатици, не заради науката и знаењето. Зошто бладаш? Кажи ми...
Сакаш сите да веруваме како тебе, во христијанскиот концепт на бог?Плукаш на науката? Марш назад во пештерата на верата и религијата на мртви симболи и остави ги другите да бараат светло.
Што ли ѓавол носите во вас кој ве знае. Верувам дека знаете што правите.
Јас го кажувам моето размислување какво и да е,конкретни, антрополошки, историски пристапи на човечкиот идентитет, онтологија( не наметнав богови, христијанство,хула на наука Бог да чува,), не гледам со нападиве и навредиве што браниш кај себе(не ја разбирам немоќта,фрустрацијава?!),
обиди се со конкретен дијалог, кажи некое свое видување, решение...:)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Јас го кажувам моето размислување какво и да е,конкретни, антрополошки, историски пристапи на човечкиот идентитет, онтологија( не наметнав богови, христијанство,хула на наука Бог да чува,), не гледам со нападиве и навредиве што браниш кај себе(не ја разбирам немоќта,фрустрацијава?!),
обиди се со конкретен дијалог, кажи некое свое видување, решение...:)
What? :cautious:
Поконкретно од тоа што го цитираше од мене, нема.
Заради твоето размислување и го доби моето размислување.

Kajgana Shop

На врв Bottom