Митови за силувањето (Rape myths)

• Креатор на темата Sheldon Cooper
  • Време на започнување
Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Не ми е јасно како можеш целосната вина да ја префрлиш на девојката? Па зарем сакаш да ми кажеш дека само поразголените се силувани? Ова е типична предрасуда за нештата, јас не знам што друго повеќе да ти кажам.
Anjnjnjnj, aj zaplaci :(
Ne ja prefrlam celosnata vina kaj devojkata, nego samo ja isttaknuvam vistinskata pricina zosto nekoja devojka bi se setala kako striptizeta, a ne e toa.
I don't get it, so me karas?
Ili I za tebe zenite se soblakaat samo za sebe (so ne se setaat goli po doma) I samo za drugite zeni (abe ajde)? Ne velam deka ona e vo celost kriva, ama si ima dobar del vo krivicata.
Zarem? XD
Ne se samo porazgolenite, ama tie povekje rizikuvaat za da gi primeti nekoj takov.
Aj mwa, ne se nerviraj drug pat :*

Член од
8 мај 2009
Мислења
284
Поени од реакции
102
Ми се допаѓа твојот сарказам.. кисче :D

Девојката не е силувана заради тоа како е облечена туку ја силува некој со болен ум. Да помине добра девојка на голем дел од машките ќе им се дигне, па и некоја девојка ќе погледне под око, ама тоа не е причина за да биде силувана. Како комплетно здрава личност нема ни да помислам на тоа. Друга работа е тоа што ваквите коментари воопшто не би и помогнале на девојка која поминала низ тоа. Ако погледнеме сите малку подлабоко и се запрашаме како се осеќа таа девојка? Луѓето кои што биле силувани се носат со срам и вина кои секако, не се нивни, а овде ќе се најде некој да интелектуализира и да си ја истакнува паметта не рачунајќи на тоа дека праи бербат на туѓите емоции. Не е секогаш поентата да се биде паметен, некогаш е многу посуштински важно да се прочепка во емоциите на личноста.

Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
Anjnjnjnj, aj zaplaci :(
Ne ja prefrlam celosnata vina kaj devojkata, nego samo ja isttaknuvam vistinskata pricina zosto nekoja devojka bi se setala kako striptizeta, a ne e toa.
I don't get it, so me karas?
Ili I za tebe zenite se soblakaat samo za sebe (so ne se setaat goli po doma) I samo za drugite zeni (abe ajde)? Ne velam deka ona e vo celost kriva, ama si ima dobar del vo krivicata.
Zarem? XD
Ne se samo porazgolenite, ama tie povekje rizikuvaat za da gi primeti nekoj takov.
Aj mwa, ne se nerviraj drug pat :*

Боже која ароганција.. Од кога си па ти гласноговорник за цел пол па за сите жени знаеш за кој се облакаат? Како сака нека е облечена и која сака нека и е причината, тоа НЕ ЗНАЧИ дека е покана за секс. А и теоријава демек сама си била крива што била приметена, пошто силувачите само на миничи се палат :pos:

С

Сатори

Гостин
Stephen Donaldson, president of Stop Prisoner Rape (a national education and advocacy group), says that the suppression of knowledge of male rape is so powerful and pervasive that criminals such as burglars and robbers sometimes rape their male victims as a sideline solely to prevent them from going to the police.

Поглупа реченица и текст у живот неам прочитано :pos:
Го прочита текстот. Браво! Ајде сега петка на рачето. :pipi:

Член од
7 ноември 2011
Мислења
431
Поени од реакции
934
Темава од митови, се претвара во мотиви за силувањето... Со мал акцент на префрлање на процент на вина на жртвата.

Туку повеќе сте, оние кои ја поддржувате теоријава за корелација на облекувањето и силувањето. Ме интересира, секако субјективно да изнесете став - девојка облечена во латекс мини фустанче, украсено со наци свастики, чизми над колена со штикла 15-ка и камшик и лисици, како аксесорис, шминка смоуки ајс, со изразени дарк тонови, ви се чини дека е повеќе привлечна или напротив, одбивна за потенцијален силувач?

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.939
Поени од реакции
12.525
Некои мажи се раѓаат среќни и не знаат да го испочитуваат тоа :Р

--- надополнето: 26 април 2012 во 12:59 ---
Темава од митови, се претвара во мотиви за силувањето... Со мал акцент на префрлање на процент на вина на жртвата.

Туку повеќе сте, оние кои ја поддржувате теоријава за корелација на облекувањето и силувањето. Ме интересира, секако субјективно да изнесете став - девојка облечена во латекс мини фустанче, украсено со наци свастики, чизми над колена со штикла 15-ка и камшик и лисици, како аксесорис, шминка смоуки ајс, со изразени дарк тонови, ви се чини дека е повеќе привлечна или напротив, одбивна за потенцијален силувач?
Привлечна е (према мој вкус), само изгледа дека таа поброзо би силувала. Пример јас би сакал да ме силува, и да ме врзе, и да ме камшикува...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Eве една вистина, повеќето(да не претерам над 95%):) жени сакаат да бидат силувани. Тоа е ултимативниот доказ за нивната убавина.
Јбг, се стимулира силувањето од тие над кои демек е извршено.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Ако се облекувам провокативно со намера да привлечам машко внумание, тоа не значи дека сакам да бидам силувана.
Ако сакам врзување со лисици и груб секс, тоа не значи дека тоа може да го правам со првиот што ќе ме фати за коса.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ако се облекувам провокативно со намера да привлечам машко внумание, тоа не значи дека сакам да бидам силувана.
Ако сакам врзување со лисици и груб секс, тоа не значи дека тоа може да го правам со првиот што ќе ме фати за коса.

Таман работа со секого. Само со оној што ТИ ќе го избереш во таквата секс игра:P

Тој валда ќе треба да се нарекува среќник;)

Член од
7 ноември 2011
Мислења
431
Поени од реакции
934
Привлечна е (према мој вкус), само изгледа дека таа поброзо би силувала. Пример јас би сакал да ме силува, и да ме врзе, и да ме камшикува...
Не се сомневам дека тебе ти е привлечна :D и радо би се нашол во ова сценарио BDSM.

Друго ми беше муабетот. Повеќето застапувачи на делумна вина на девојката или жена, предмет на силување, тргнуваат од претпоставени мотиви и пораки, свесно или несвесно насочени кон спротивниот пол.

Еве еден хипотетички пример, сосема пристојно облечена девојка (тоа во денешни услови сепак подразбира дека носи припиена облека, макар и фармерки биле во прашање, границата од пристојност до непристојност денес ја прави степенот на разголеност), седи на шанк и и‘ паѓа чантата на под. Значи, не е времето на џентлмени и дами, па употребата на оваа игра да ја демонстрира наклоноста на џентлменот, и да заврши со подигање на марамчето и бакнување рака. Дали треба девојката да размисли детално, да скрои совршена стратегија точно под кој агол и положба на телото, не испраќа сексоповикувачки сигнал во својата околина?!

Примерот со кшшшк (камшик) девојката ми беше да се сконцентрираме на профилот на напаѓачот, за разлика од оној на девојката. Дали тој би нападнал ваква девојка која сака доминација или некоја од оние кои активно се занимаваат пр. со бокс, или бара онакви кои не се во состојба да дадат отпор?

Околу провокативно облечените девојки, колку и да не ги одобрувам естетски, едно знам и да е најголема курва и да е облечена со ткаенинче 10 см лентиче, на гради и другото како појас-сукњиче, како жена сочувствувам со неа, ако е силувана, оставете настрана сите глупави странски статистики, со набилдани проценти според кои потсвесно е тоа едно од најпосакуваните, да не речам маст хев искуства. И не ги разбирам др.жени, кај кои постои ,,тра ла ла сама си го барала,, пост ефектот. А, за мажите искрено и не очекувам да разберат воопшто, друга е целосно матрицата во овој случај.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Eве една вистина, повеќето(да не претерам над 95%):) жени сакаат да бидат силувани. Тоа е ултимативниот доказ за нивната убавина.

А според кои статистики го најде процентов? :facepalm:

Красулка

Replay & Undo
Член од
3 јануари 2009
Мислења
1.508
Поени од реакции
1.157
Процентов е врз основа на истражување спроведено врз жените како таргетна група нормално, кој да претпоставам се наоѓале на некое централно подрачје, избрани по случаен избор и реакцијата на прашањетo- " Дали потајно сакате да бидете силувани?" , била сосема нормална со категорично ДА????

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Боже која ароганција.. Од кога си па ти гласноговорник за цел пол па за сите жени знаеш за кој се облакаат? Како сака нека е облечена и која сака нека и е причината, тоа НЕ ЗНАЧИ дека е покана за секс. А и теоријава демек сама си била крива што била приметена, пошто силувачите само на миничи се палат :pos:
А чекај шо е покана за секс? Официјална покана треба некоја ко за на суд? Не е начинот на однесување (невербалното посебно), не е облеката како составен дел на тие невербални знаци? Зошто постои разлика помеѓу облеката "по дома" и таа "за излагање" исто сте облечени?

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Гледам расправа за тоа како и дали провокативното облекување, разголеноста е причина за силивањето. (барем таков впечаток добив при читањето на повеќето постови). Тука ме интересира, ако е така работата зошто во последните години се повеќе има случаи на силување на стари, 70, 80 годишни жени. (Весниците и вестите се полни со вакви случаи на силување, посебно Балканот и Македонија). Ако (главната) причина за силување е провокацијата и (с)облекувањето од страна на жените, тогаш која е причината за овие силувања? Сигурно овие старици не се облекувале провокативно или не ги "предизвикале" силувачите на каков и да е начин. Јас мислам дека оваа тема е многу покомплексна и треба длабоки анализи на умовите на силувачите. Анализа на нивната личност, истражување на минатото, семејството во кое тие живееле и сл.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
А чекај шо е покана за секс? Официјална покана треба некоја ко за на суд? Не е начинот на однесување (невербалното посебно), не е облеката како составен дел на тие невербални знаци? Зошто постои разлика помеѓу облеката "по дома" и таа "за излагање" исто сте облечени?

Значи ти поканата (во облик на нејзината гардероба) си ја доби и сеа она може да вришти дека не сака, али тебе тоа не ти е важно, а ?
Свашта!

Kajgana Shop

На врв Bottom