Законот на Телема

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.611
Поени од реакции
1.160
The joy of life consists in the exercise of one's energies, continual growth, constant change, the enjoyment of every new experience. To stop means simply to die. The eternal mistake of mankind is to set up an attainable ideal.

Alister Crowley
Да така е.
Но природни промени и растење како што природно и без нивно дејствување децата растат.
Тоа не значи дека тие се мртви, мајката е таа што се грижи навремено да јадат.

Има разлика од природни и вештачки промени.
Како за пример,престани да читаш и да се дружиш со луѓето кој се еден вид храна со која ти растеш во комбинација со твојте искуства.
И види дали ќе те рани твојата "мајка" или "жена".

За тоа треба човек повторно да се роди.;)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Да така е.
Но природни промени и растење како што природно и без нивно дејствување децата растат.

Како за пример,престани да читаш и да се дружиш со луѓето кој се еден вид храна со која ти растеш во комбинација со твојте искуства.

Точно, има разлики. Затоа велиме Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон. Биди свој и никој нема да ти каже Не!
Вештачкото калемење не е добро. Се во склад на својата суштiна, слично како што вели и во Книгата на Рамнотежа!
Исто така

Секое дете мора да ја развие својата сопствена Индивидуалност и Волја и да ги отфрли туѓите идеали.
Секое дете треба да се запознае со сите можни проблеми и да се остави само да си ги регистрира сопствените реакции; тоа треба да се соочи со сите непредвидливи ситуации се додека не ги совлада успешно истите.
Не треба да се влијае на неговиот ум, туку треба само да му се понудат сите услови на одгледување. Неговите вродени квалитети ќе го оспособат да одбере погодна храна за неговиот темперамент.“
Оставете ги да мислат и да делуваат за себе; оставете го нивниот вроден интегритет да се иницира самиот себе!
Наведете ги да ги истражуваат сите животни мистерии, да ги надминат сите опасности.
Лажноста и стравот се нивни единствени непријатели.
Нека присуствуваат на раѓањето, бракот, смртта; нека слушаат поезија, филозофија, историја; принудете ги на разбирање, но не и негово дефинирано изразување.
Наведете ги да се соочат со гребени, големи бранови, животни, и така сами да ја пронајдат сопствената формула на освојувањето.
Доверете им ја вистината неуморно, внимавајќи само да го направите нејзиниот опсег серазбирлив; доверете им ја за да ја употребат.

Едукација на децата

Ако родителите се бедни многу мали шанси има детето да се избори пред 16 година за да биде она што суштински треба да биде. Затоа имаме деца кои се мутирани и ископлексирани. Некои родители вредат за ќотек. Посебно оние кои прават од децата неспособни мажи и жени во иднина. По урнек на мама и тато тие се најдобри нели. NOT.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.611
Поени од реакции
1.160
Вештачкото калемење не е добро.
Да така е.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
и кучињата јадат од трошките, што паѓаат од трпезата на нивните господари :eek:
Инает... :) Дете со инает треба да се остави на мира. Ќе му дојде само да се промени...

Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон... не? :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да така е.

Ако се вештачки, тогаш нема да бидат дел од вистинската - чиста волја.
Луѓето со кој се дружам не биле одсекогаш до мене, ниту пак сега се поради некои "вештачки промени". Нема "кормило" на "Арката" кое ме насочило кон нив.
Тие како и јас си имаат своја патека, посебна која не се меша во патеките на останатите, но понекогаш во одреден дел од "патувањето" патиштата се групираат и доближуваат.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Не знаев дека имаш несвесни телемитски погледи... хм... :) Like it...

One may recognize the immense amount of growth that occurred in the period when one was a child. Childhood is a time of great openness and vitality, among other things. Being in this New Aeon of the Crowned & Conquering Child, each person may (much to their benefit) identify with this symbol of a child.Now let us consider the characteristics of a child:
Openness to Experience Ever-renewed Vitality & Resilience
and most importantly…
Ever-continuing Growth
As a symbol of this ideal, Thelema has Horus, the Egyptian sky and sun god, especially under the form of “Ra-Hoor-Khuit” (Ra-Horakhty was a synthesis of the gods of Ra and Horus in ancient times). Speaking in terms of the occult mysteries, Aleister Crowley writes in “Liber Samekh,”
“In the Neophyte Ritual of Golden Dawn (As it is printed in Equinox I, II, for the old aeon) the Hierophant is the perfected Osiris, who brings the candidate, the natural Osiris, to identity with himself. But in the new Aeon the Hierophant is Horus (Liber CCXX, I, 49) therefore the Candidate will be Horus too. What then is the formula of the initiation of Horus? It will no longer be that of the Man, through Death. It will be the natural growth of the Child. His experiences will no more be regarded as catastrophic. Their hieroglyph is the Fool: the innocent and impotent Harpocrates Babe becomes the Horus Adult by obtaining the Wand. ‘Der reine Thor’ seizes the Sacred Lance. Bacchus becomes Pan.” (emphasis added)
In the occult mysteries, one formerly identified with a form of the ideal man which was typified by the dying-and-resurrecting form – in this case it is the Egyptian Osiris. Now the ideal is the child with the formula of Ever-continual Growth. Just as dawn is understood to always follow the ordeals of midnight and spring always follows the ordeals of winter, we understand that all psychological ordeals – including the ‘death of the ego’ – are not catastrophic (although they, like the hour of midnight and the season of winter may seem so while living through them), but are in fact part of our Ever-continual Growth. But Thelema doesn’t just deal with the occult mysteries because, as mentioned at the beginning of this essay, Thelema is an all-encompassing paradigm and it is advantageously applicable to all facets of life. Thelemites therefore are open to all experience, however much joy or suffering may arise because all things are accepted as part of “love under will;” all experiences of all degrees add to one’s being. Crowley wrote in “Liber Tzaddi,”
My adepts stand upright; their head above the heavens, their feet below the hells.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.611
Поени од реакции
1.160
Не знаев дека имаш несвесни телемитски погледи... хм... :) Like it...
Не,вашите книги имаат мал дел од моите погледи;)
Убаво кажав на едно место "Вие мене ми припаѓате",а не јас на Вас.:P
--- надополнето: 26 април 2012 во 12:55 ---
Ако се вештачки, тогаш нема да бидат дел од вистинската - чиста волја.
Луѓето со кој се дружам не биле одсекогаш до мене, ниту пак сега се поради некои "вештачки промени". Нема "кормило" на "Арката" кое ме насочило кон нив.
Тие како и јас си имаат своја патека, посебна која не се меша во патеките на останатите, но понекогаш во одреден дел од "патувањето" патиштата се групираат и доближуваат.
Ова е она прашање кое го избегна да го одговори Miki ,братската љубов.
Секој делува во својот сегмент за себе спознавање и за подобро утре и истовремено сите заедно со исти поглед за убава иднина.
Но за жал вие градите,а "еден" го руши тоа.
Вечните спротиставени страни кој се бркаат низ времето и просторот

:(

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Не,вашите книги имаат мал дел од моите погледи;)
Убаво кажав на едно место "Вие мене ми припаѓате",а не јас на Вас.:P
Нашите книги? Кои се тие наши книги? Што зборуваат тие книги? Си ги читал? Или она што Хептаграм го зборува е целата вистина за телемата според тебе?
Убаво ти си кажуваш по форум... битно ни е какви сте вие по светот и како го подобрувате светот :)

„Вие сте против народот, О мои избрани!“ - Книга на законот, Поглавје II

Јас кога велам дека имаш телемитски размисли ти постојано имаш одбивност спрема тоа заради некоја потајна омраза... штета...
НО секогаш има надеж во другата следна генерација... синови и ќерки.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.611
Поени од реакции
1.160
Нашите книги? Кои се тие наши книги? Што зборуваат тие книги? Си ги читал? Или она што Хептаграм го зборува е целата вистина за телемата според тебе?
Не читам книги,имам друга храна која вие не ја познавате.:)

Убаво ти си кажуваш по форум... битно ни е какви сте вие по светот и како го подобрувате светот :)
„Вие сте против народот, О мои избрани!“ - Книга на законот, Поглавје II

Јас кога велам дека имаш телемитски размисли ти постојано имаш одбивност спрема тоа заради некоја потајна омраза... штета...
НО секогаш има надеж во другата следна генерација... синови и ќерки.
И при очи, слеп си! :facepalm:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Не читам книги,имам друга храна која вие не ја познавате.:)
И при очи, слеп си! :facepalm:
Глупости... нема што да ми кажиш и најлесно е ова. Нормално сите други се слепи освен ти, абе ајде.
Возрасен маж си, син чуваш и воспитуваш, ваков ли сакаш да биде ко тебе?
Сонце...

Збери си парталите и научи нешто за да може да ми бидеш добар „противник“, иако се покажа на многу теми дека имаш телемитски размисли... не знам зошто ти смета сето тоа... Христијански телемит или телемитски христијанин :)

Бидејќи немаш ништо чепнато од телемата и нашите размисли, повели Собрана мудрост, да знаеш нешто. Не е многу, но за тебе, доволно е.

Благодарам.
--- надополнето: 26 април 2012 во 14:19 ---
Еврејски народни приказни за мали деца?
Да не е Македонски еротски приказни? :vozbud:

N

Nessa Alcarin

Гостин
...Секое дете треба да се запознае со сите можни проблеми и да се остави само да си ги регистрира сопствените реакции; тоа треба да се соочи со сите непредвидливи ситуации се додека не ги совлада успешно истите....
Иако ти го лајкнав постот :), oва ми стои премногу сурово...
Секој родител сака да го изолира своето дете од било кој проблем, а не доколку се најде во несакана ситуација да му заврти грб и ништо да не превзема ...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ова е она прашање кое го избегна да го одговори Miki ,братската љубов.
Секој делува во својот сегмент за себе спознавање и за подобро утре и истовремено сите заедно со исти поглед за убава иднина.
Но за жал вие градите,а "еден" го руши тоа.
Вечните спротиставени страни кој се бркаат низ времето и просторот

:(
Не е за жал, тие што рушат им даваат смисла и поттик на оние кој градат.
Вечните спротивставени страни не се аномалија, туку битна и суштинска поставеност. Без спротивставеност нема предизвик а без предизвик нема ни смисла во постоењето.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Иако ти го лајкнав постот :), oва ми стои премногу сурово...
Секој родител сака да го изолира своето дете од било кој проблем, а не доколку се најде во несакана ситуација да му заврти грб и ништо да не превзема ...
Без проблем нема решение и не може да научиш ништо ново. Родителот не треба да измизлува проблеми за своето дете, туку треба да го остава само да ги развива своите способности за решавање на проблемите.
Денес дете ако има проблем во школо со друго дете, родителите трчаат на сите страни, се вртат телефони итн инт. Не! Оставете ги децата сами да ги решат несогласувањата и своите проблеми. Кога ќе порасне тоа дете ќе очекува да има постојано помош од некој. Ова е нормално само еден од многуте примери.
Нели?
--- надополнето: 26 април 2012 во 14:53 ---
или...
Без спротивставеност нема предизвик а без предизвик нема ни смисла во постоењето.

Kajgana Shop

На врв Bottom