Законот на Телема

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Бидејќи за се сме зборувале овде, еве и една информација како ние си го бележиме времето. Ништо страшно користиме систем од две бројки во римски стил. Едната бројка го дава бројот на поминати 22-годишни периоди од 1904 година кога е примена Liber AL vel Legis sub figura CCXX па до тековната година, другата го дава остатокот до тековната вулгарна година.
Повелете линк!

Еве сега уште еден начин вашите дневници да изгледаат „таинствени“! ;)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Бидејќи за се сме зборувале овде, еве и една информација како ние си го бележиме времето. Ништо страшно користиме систем од две бројки во римски стил. Едната бројка го дава бројот на поминати 22-годишни периоди од 1904 година кога е примена Liber AL vel Legis sub figura CCXX па до тековната година, другата го дава остатокот до тековната вулгарна година.
Повелете линк!

Еве сега уште еден начин вашите дневници да изгледаат „таинствени“! ;)
Има "нешто" во ова или како мали деца, што викаш. Ќе си играте играчки? :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Има "нешто" во ова или како мали деца, што викаш. Ќе си играте играчки? :)
Па не знам ти што велиш вака без пракса, има или нема? Јас велам дека има многу.

Бидете како деца ако сакате да влезете во царството божјо!
За мене се е игра на Нуит и Хадит ;) Така да, конечен одговор: Да, ќе си играме играчки :love:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Па не знам ти што велиш вака без пракса, има или нема? Јас велам дека има многу.

Бидете како деца ако сакате да влезете во царството божјо!
За мене се е игра на Нуит и Хадит ;) Така да, конечен одговор: Да, ќе си играме играчки :love:
За мене лично суштината е побитна од фасадата. Не ми е битно како ќе се викала годината....ме заболе да ти кажам.
Инаку децата не влегуваат во царството само затоа што си играат. Ова праксата дали ти го покажа?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
За мене лично суштината е побитна од фасадата. Не ми е битно како ќе се викала годината....ме заболе да ти кажам.
Инаку децата не влегуваат во царството само затоа што си играат. Ова праксата дали ти го покажа?
Па јас не те прашав дали нешто те заболе или не, што ми се жалиш сега. Што имам јас со тоа што ти е тебе битно а што не... тоа си е твое. Телема бре брааат :)
Јас никаде не го употребив зборот „само“ во претходниот пост, јас само реков, си играм бидејќи и Хадит и Нуит се во постојана бесконечна игра ;)

А за децата (благодарам Боди што ги спомена) еве пак, линк за тоа како да се едуцираат малите!
Дојдете сега дома кај мене и кажете ми како да си ги воспитувам сопствените деца :cautious:
Тоа некако мода стана во државава секој да се меша во животот и целите на другиот без да си го гледа својот живот.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Па јас не те прашав дали нешто те заболе или не, што ми се жалиш сега. Што имам јас со тоа што ти е тебе битно а што не... тоа си е твое. Телема бре брааат :)
Јас никаде не го употребив зборот „само“ во претходниот пост, јас само реков, си играм бидејќи и Хадит и Нуит се во постојана бесконечна игра ;)

А за децата (благодарам Боди што ги спомена) еве пак, линк за тоа како да се едуцираат малите!
Дојдете сега дома кај мене и кажете ми како да си ги воспитувам сопствените деца :cautious:
Тоа некако мода стана во државава секој да се меша во животот и целите на другиот без да си го гледа својот живот.
Кај отиде ти бе :)
За годините стана збор, телемитското мерење на време бе брааат :) Имало врска како се мерело, ама без пракса ништо од спознанието....хахахах цар си за дриблинзи.
Чисто онака од љубопитност ме интересираше, ама ќе си остане телемитска тајна.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Кај отиде ти бе :)
За годините стана збор, телемитското мерење на време бе брааат :) Имало врска како се мерело, ама без пракса ништо од спознанието....хахахах цар си за дриблинзи.
Чисто онака од љубопитност ме интересираше, ама ќе си остане телемитска тајна.

Јас сум овде, от твоето дрдорење правам врзан разговор и додавам информации за телемата и телемитите на форумов. Замисли...

Не е телемитска тајна мерењето на денот, месецот, годините... ти не разбираш. Убаво си пишува на мојот блог се.
Ако ти е тешко да размислиш и да склопиш добра информација, реков тоа си е твој проблем не ме мене обвинувај за твојата мрзливост и незаинтересираност.
Никој не те дрибла, ти не сакаш да се помачиш...

И ете не пак на темата...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
NOVIOT EON

Tretoto poglavje na Knigata e te{ko za razbirawe i toa mo`e da bide mo{ne odbivno za mnogu lu|e rodeni pred datata na pi{uvaweto na ovaa Kniga (april, 1904.).
Taa ní gi iznesuva karakteristikite na Periodot vo koj{to nie sega vleguvame. Povr{no gledano, tie izgledaat zastra{uva~ki. Nekoi od niv nie ve}e gi prepoznavame so straotna jasnotija. No, ne pla{ete se!
Taa objasnuva deka opredelenite ogromni "yvezdi" (ili agregati na iskustva) mo`at da bidat opi{ani kako Bogovi. Eden od niv e odgovoren za sudbinata na ovaa planeta za period od 2000 godini. (2)
Vo istorijata na svetot, onolku precizno kolku {to mo`eme da znaeme, imalo 3 takvi Boga: Izis, majkata, koga Univerzumot bil zamisluvan kako ednostavno da izrasnuva od nea. Ovoj period e obele`an so matrijarhalnata vlast.
Sledniot, koj{to zapo~nal 500 godini pred Hrista, Oziris, tatkoto, koga Univerzumot bil zamisluvan kako katastrofalen, a qubovta, smrtta i voskresnuvaweto bile metodi preku koi bilo izgraduvano iskustvoto; toa korespondira so patrijarhalnite sistemi.
Sega{noto doba, na Horus, deteto, vo koe{to nie gi sfa}ame nastanite kako postojan raste`, vo koj{to se sodr`ani dvata prethodni metodi vo nivnite elementi i koi nema da bidat nadminati slu~ajno.
Ovoj sega{en period podrazbira prepoznavawe na individuata kako edinka na op{testvoto.
Nie se razbirame sebesi na na~in kako {to e objasneto vo prvite paragrafi na ovoj esej. Sekoj nastan, vklu~uvaj}i ja i smrtta, e samo u{te edno pro{iruvawe na na{eto iskustvo, slobodno volno izbran od nas od samiot po~etok i spored toa, isto taka, odnapred odreden.
Ovoj "Bog", Horus, (Toj e simboliziran kako Sokol-glaviot Bog na prestolot) ima svoj stru~en naziv: Heru-Ra-Ha, i toj e kombinacija na bogovite bliznaci, Ra-Hoor-Kuit i Hoor-Paar-Kraat. Zna~eweto na ovaa doktrina mora da bide prou~eno vo knigata "Magika vo teorija i praksa" (3) . Toj vladee so sega{niot period od 2000 godini, po~nuvajki od 1904. godina. Negovoto vladeewe nasekade pu{ta koren. Nabquduvajte go samite is~eznuvaweto na ~uvstvoto za grev, raste`ot na nevinosta i neodgovornosta, ~udnite modifikacii na reproduktivniot instinkt so tendencija kon biseksualnost ili dvopolnost, detinskata doverba vo progresot kombinirana so ko{maren strav od katastrofaa, protiv koja sme edvaj poluvolni da prevzememe merki na predpazlivost.
Razgledajte go porastot na diktaturite, koi se mo`ni samo toga{ koga moralniot raste` e vo svoite najrani stadiumi, kako i preovladuvaweto na infantilnite kultovi kako {to se Komunizmot, Fa{izmot, Pacifizmot, Manijata za zdravje, Okultizmot vo re~isi site svoi vidovi i religiite sentimentalizirani do to~kata na prakti~no zgasnuvawe.
Razgledajte gi popularnosta na kinoto, radioto, sportskite prognozi i igrite na sreka, site sredstva za smiruvawe na skarani deca, bez bilo kakva cel vo niv.
Razgledajte go sportot, detinskite voodu{evuvawa i besot {to toj gi pobuduva, celi nacii se voznemireni okolu natprevaruvawata me|u timovite.
Razgledajte ja vojnata, yverstvata koi{to se slu~uvaat sekoj den i nî ostavaat stapisani i silno zagri`eni.
Nie sme deca.
Kako ovoj nov Eon na Horus }e se razviva, kako }e se razviva Deteto, toa treba nie samite da odredime, rastej}i i samite spored Zakonot na Telema, pod prosvetlenoto vodstvo na Majstor Terion.

(2) Momentot na promena od eden period vo drug stru~no se narekuva Ekvinoks na Bogovite.
(3) "Magick". - Aleister Crowley

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Еве го и целиот текст кој што е вовед во македонскиот превод на „Книгата на Законот“ од 1998 година.
Бидејќи е долг текст, еве ви линк, па коментирајте овде за него слободно.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон.
До сите телемити и пријатели на Редот
поздрав и добро здравје

Како што знаете на 8 Април , 1904 година во Каиро,Τὸ Μεγα Θηρίον, во 12 часот напладне го прими Првото поглавје од нашиот свет Закон.
Па пријатели мои мили, па и непријатели ако некој се чувствува така, поминаа IVxx (108 години) од тогаш.
Би било добро во 12 часот попладне на 8-ми Април (утре) да бидете свртени кон куќата Болескин (северо-запад) и да го прочитате на глас Првото поглавје од „Книгата на Законот“ како потсетување за денот кога прв пат беше запишан овој свет текст во далечната 1904 година е.в.!
И нормално, да го прославите Првиот ден од пишувањето на Законот, како ви е волја и со кого ви е волја!
„35. Ритуалите нека бидат изведувани правилно со радост и убавина!
38. Прослава за трите дена на пишувањето на Книгата на Законот.
44. Навистина! празнувајте! радувајте се! нема страв од сега натаму. Разложувањето, и вечната екстаза се во бакнежите на Ну.
45. Смртта е за пците.“ - Книга на Законот

Љубов е законот, љубов под волја!
Ве љуби Хептаграм

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Како што знаете на 8 Април , 1904 година во Каиро,Τὸ Μεγα Θηρίον, во 12 часот напладне го прими Првото поглавје од нашиот свет Закон.
Па пријатели мои мили, па и непријатели ако некој се чувствува така, поминаа IVxx (108 години) од тогаш.
Ве љуби Хептаграм
Јак јубилеј. Задутре ќе поминат 108 години и два дена од тој светол момент. Немој да заборавиш да го одбележиш и тоа.

:icon_lol:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Јак јубилеј. Задутре ќе поминат 108 години и два дена од тој светол момент. Немој да заборавиш да го одбележиш и тоа.

:icon_lol:
Задутре ќе биде третиот ден од пишување на Законот. „Страшното“ трето поглавје од Книга на Законот. Прочитај го! И напиј се една чаша силно црно вино во име на Законот :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
И еве последниот ден од пишувањето на Книгата на Законот, далечната 1904 година во Каиро.​
Последниот говорник од „Книгата на Законот“, Ра-Хор-Кхуит, богот на Одмаздата и Војната, како што се преставува и во третиот стих од третото поглавје од Законот.​
Ра-Хор-Кхуит заедно со Хоор-паар-крат го градат Херу-Ра-Ха.
Ра-Хор-Кхуит на грчки е Ра-характи=Ра кој е Хорус на хоризонтот.​
Извадок од Законот, страшното најнеразбрано трето поглавје. Уживајте и прославете го денов како ви е волја и со кого ви е волја, но секогаш за Нуит:​
„I am in a secret fourfold word, the blasphemy against all gods of men.
Curse them! Curse them! Curse them!
With my Hawk’s head I peck at the eyes of Jesus as he hangs upon the cross.
I flap my wings in the face of Mohammed & blind him.
With my claws I tear out the flesh of the Indian and the Buddhist, Mongol and Din.
Bahlasti! Ompehda! I spit on your crapulous creeds.
Let Mary inviolate be torn upon wheels: for her sake let all chaste women be utterly despised among you!
Also for beauty’s sake and love’s!
Despise also all cowards; professional soldiers who dare not fight, but play; all fools despise!
But the keen and the proud, the royal and the lofty; ye are brothers!
As brothers fight ye!
There is no law beyond Do what thou wilt.
There is an end of the word of the God enthroned in Ra’s seat, lightening the girders of the soul.
To Me do ye reverence! to me come ye through tribulation of ordeal, which is bliss.
The fool readeth this Book of the Law, and its comment; & he understandeth it not.
Let him come through the first ordeal, & it will be to him as silver.
Through the second, gold.
Through the third, stones of precious water.
Through the fourth, ultimate sparks of the intimate fire.
Yet to all it shall seem beautiful. Its enemies who say not so, are mere liars.
There is success.
I am the Hawk-Headed Lord of Silence & of Strength; my nemyss shrouds the night-blue sky.
Hail! ye twin warriors about the pillars of the world! for your time is nigh at hand.
I am the Lord of the Double Wand of Power; the wand of the Force of Coph Nia—but my left hand is empty, for I have crushed an Universe; & nought remains.
Paste the sheets from right to left and from top to bottom: then behold!
There is a splendour in my name hidden and glorious, as the sun of midnight is ever the son.
The ending of the words is the Word Abrahadabra.“​

The Book of the Law is Written
and Concealed.
Aum. Ha.​

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да кажеме нешто и во кoнтекст на актуелниве случувања:

"Луѓето на власт можат единствено да владеат со него втурнувајќи го во војни, играјќи си со неговите стравови и предрасуди се додека не ја прифати репресивната легислатива што е спротивна на неговиот очигледен интерес, играјќи си со неговата суета се додека не е целосно заслепен за својата мизерија и ропство.

Алтернативниот метод е неприкриен прогон. Накратко, владееме преку комбинација од лажење и насилство."

Научното решение за Проблемот на владеење

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
The joy of life consists in the exercise of one's energies, continual growth, constant change, the enjoyment of every new experience. To stop means simply to die. The eternal mistake of mankind is to set up an attainable ideal.

Alister Crowley

Kajgana Shop

На врв Bottom