Македонија - внатрешни случувања (генерална дискусија)

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
12 јануари 2010
Мислења
87
Поени од реакции
23
Бидејки очигледно е дека Вмро и Сдсм реагираат само на протести, конечен исход би бил протест. Кој не е за протести? На минатиот протест се дереа некој, НЕ КРШЕТЕ, МАКЕДОНЦИ СЕ ТИЕ. Па ние проблемот си го имаме од Македонците, шиптaрите нема да урлаат толку многу ако немаат подршка од Македонците. За ниедно национално прашање немаме одговор од Македонците. Многу ке размислам дали пак ке гласам за Вмро наредните избори, утре да има не би гласал за нив, а за Сдсм не ни размислувам.
А што викаш за организирањево на протести, тука си во право, многу ке наебе организаторот овој пат, освен ако организацијата не биде спонтана во повеке градови во државава. И јавно да се каже револтот. Ама ај оди намоли го татко ми да испадне на протест, те молам. И не е само тој таков.
Изјавата на Гоца дека протестите го успоруваат откривањето на убијците. Абе ајде, во Гостивар 10.000 народ не успоруваше ништо, а? Во Струга стотици улави кога симињаа и палеа МКД знамиња ништо не успоруваа тие, а? Тогаш немаа ли случаи со запалени цркви и претепани деца за решавање? Или само 200-300 деца македонци можат да успорат истрага? Ма немој не ме јеби бре!
Некој ке рече, види ги, се палат на протести. НЕ, не се палиме за протести и анархизам. Туку само тоа е начинот Владава наша да реагира!!!!!!! Мора нешто да се докрши, за да биде поправено. А кај нас многу работи се за поправање.
Пред некој ден во една кафана слушнав муабет од 5-6 македонци, така поднапиени.
Цитирам: "После одиме дома, зимаме лопатите и ке претепаме првиот албанец што ке го најдеме."
Верувајте, кога тогаш, макар и поднапиени, некој наш ке утепа шиптaр. Вајда уште тоа фали.
Потполно си во право, во историјата секогаш македонецот страдал од македонец се додека е така ние нема да имаме стабилна држава.
Да си граѓанин на Македонија значи да бидеш затвореник за интересите на политичарите.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Изгледа после цела деценија(де факто)федерализација на државава, ова сега што(почна да)се случува се повеќе мириса на вистинска федерализација и тоа не само де факто, туку и на хартија(де јуре) - Босна 2 !
Денеска преименување на училиштата и улиците(нови имиња), утре може и нова граница на некој преку ноќ ќе му притекне и ќе си бапне кај Сарај или кај Желино/Групчин !
Ова се јасни знаци на федерализација на државата(2 ентитета Македонски и Албански), слично на БиХ, Швајцарија, Белгија и др. мултиетнички држави, некои имаат два ентитети, некои три и.т.н. меѓутоа се федерализирани држави, не се унитарни, всушност Македонија реално гледано сеуште е унитарна држава само на хартија, во пракса не !
Но за жал ваквите процеси на федерализации и кантонизации доколку започнат се незапирливи, без разлика за која држава станува збор !

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Вака гледано од страна изгледа како македонските политичари и самите да сакаат да се забрза процесот на иселување на македонци од одредени подрачја, затоа што реално федерализацијата или пак отцепувањето има огромен проблем поради големиот број македонско население во тие средини. Поинаку не можам ова да го објаснам.

Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131
Ти изгледа не ме разбираш, муслиманите во Македонија ги нарекуваат Торбеши, така Фијат го кажа тоа, мора да имаш некоја националност, значи верата е националност сопред тебе. Ова ми личи како Бошњаците за време на Југославија, според националноста беа муслимани. Не го рабирам ова.
ako ne me razbiras znaci si nisko intelegenten

Член од
15 април 2012
Мислења
341
Поени од реакции
642
Бидејки очигледно е дека Вмро и Сдсм реагираат само на протести, конечен исход би бил протест. Кој не е за протести? На минатиот протест се дереа некој, НЕ КРШЕТЕ, МАКЕДОНЦИ СЕ ТИЕ. Па ние проблемот си го имаме од Македонците, шиптaрите нема да урлаат толку многу ако немаат подршка од Македонците. За ниедно национално прашање немаме одговор од Македонците. Многу ке размислам дали пак ке гласам за Вмро наредните избори, утре да има не би гласал за нив, а за Сдсм не ни размислувам.
А што викаш за организирањево на протести, тука си во право, многу ке наебе организаторот овој пат, освен ако организацијата не биде спонтана во повеке градови во државава. И јавно да се каже револтот. Ама ај оди намоли го татко ми да испадне на протест, те молам. И не е само тој таков.
Изјавата на Гоца дека протестите го успоруваат откривањето на убијците. Абе ајде, во Гостивар 10.000 народ не успоруваше ништо, а? Во Струга стотици улави кога симињаа и палеа МКД знамиња ништо не успоруваа тие, а? Тогаш немаа ли случаи со запалени цркви и претепани деца за решавање? Или само 200-300 деца македонци можат да успорат истрага? Ма немој не ме јеби бре!
Некој ке рече, види ги, се палат на протести. НЕ, не се палиме за протести и анархизам. Туку само тоа е начинот Владава наша да реагира!!!!!!! Мора нешто да се докрши, за да биде поправено. А кај нас многу работи се за поправање.
Пред некој ден во една кафана слушнав муабет од 5-6 македонци, така поднапиени.
Цитирам: "После одиме дома, зимаме лопатите и ке претепаме првиот албанец што ке го најдеме."
Верувајте, кога тогаш, макар и поднапиени, некој наш ке утепа шиптaр. Вајда уште тоа фали.
Се си во право, а знаеш ли што „прочитаа„ едно..90% од тие што го прочитале ова твоево?

1. „овој сака војна, види го, војна сака! сигурно не знае друго во животот, сигурно не излегол од дома, само војни сака, мора да е некој будала, не ли знае за Љубовта, Разбирањето, Бесконечното Трпение, Слогата, СОЖИВОТОТ...„
2. „овој е политичар..опозиционер„ (иако јасно кажа антисдсм, според нив тоа е дел од заговорот, никогаш да не се признае.. демек ако им штети на овие, значи мора за другите да си (тргаат од себе, бидејќи се педерчиња што НЕ МОЖАТ да бидат објективни, такви мислат дека се сите други))
3. „види го што збори, а да дојде нешто.. прв ќе избега во странство“
4. „џабе и, што, ќе излеземе 100 души, и? ништо нема да се смени, не можам ништо да сменам...„
5. „и што, што ќе напраам јас, само ќе настрадам, после ќе ми се смеат како што им се смеат сега на бранителите...„
6. „ти не си европски тип, ти не се залагаш за Европските Вредности, ти не се залагаш за да можат да се шибаат двајца у гз сред центар и дете да имаат...ништо, не си ми битен. се додека не се залагаш за бодење у гз, ништо.„
7. „абе мене ми е убаво, кој како си се снашол...„
8. „овој нема ни цвеќенце ни срценце истетовирано...срам да му е„

Биди сигурен дека ова е реалноста кај нас.
Мораме тоа да го решиме...ама не знам како...се е корумпирано, себично, ниско, подло, необјективно, исплашено до СРЖ, освен чесни (малобројни) исклучоци.
Сигурно нема да ти кажат јасно и гласно дека е така, ама види им ставови, види им оправдување... не треба мн памет за да го сфатиш тоа.

Да знаеш дека тие со реални ставови се вистинско малцинство !
И што да правиш со ова.. како да го победиш тој што не сака да ја види реалноста? Нејќе бе и тоа ти е, секогаш ќе најде глупост да си верува, колку и да звучи малоумно, џабе ти е.
Тешка ситуација.

Tемјан

the Kingslayer
Член од
19 мај 2011
Мислења
691
Поени од реакции
1.141
Се си во право, а знаеш ли што „прочитаа„ едно..90% од тие што го прочитале ова твоево?
Баце, право да ти кажам, многу пати и јас сакам да размислувам како тие 90%, ама нешто ме боли и ме погодува во срцето кога гледам какви работи се случуваат.

На моменти го сваќам татко ми, зошто не се замара со целава работа, туку само си гледа вести и си оди на работа. Тој, и многу други се научени дека "Кучињата лаат, караванот си врви" е вистината.
Плус, никој не сакаме војна. А живееме во страв сами да испаднеме од дома, за да не бидеме убиени. За 5 дена е 1ви Мај. Низ глава ми се вртат 300 работи. Тогаш истекува и тој таканаречен ултиматум од албанските терористи. Се е можно. Многу народ на отворено, алкохол, оружје, прелиени чаши од нервози. На секоја насловна на дневниве весници топ тема е војна, убиства и тероризам. Тоа мава на психа кај народот.

Тешка ситуација.

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Prvo da gi zamolam administratorite da ne mi go brisat postov zatoa sto sum na lap top koj nema makedonska podrska.
Slusaj dokolku mie bevme makedonci hristijani vie ke ne prifatevte poinaku no problemot e sto nie sme muslimani i vie ne ni prifajkate kako takvi vo vaseto opsestvo epa izvini tie so ni priznavaat so niv ke bidam. A za toa ne mesaj tuka religija koga bile hristijani pred kolku godini itn toa e moja i samo moja rabota vasa e da ne priznaete ili ne so vas ili bez vas nie sekogas ke sme razdeleni vo naseto selo na albanci turci bosnjaci arapi itn no vo edno soedineti t.e. vo ISLAM
А, може ли да го интерпретирам јас вака одговорот?!Доколку ние Македонци христијани бевме муслимани вие ќе не прифатевте.Зошто секогаш муабетот го вртиш дека вие сте јагнени жртвиња.Јас можам да ти набројам илјада примери каде што деца на Македонци муслимани намерно не се праќани во училишта со христијанско мнозинство само да не се мешаат со каури.Вие се однесувате како секогаш Македонците христијани да ги очекувате со отворени раце, а не е така.
Јас никогаш во животот не сум видел Македонци христијани да тепаат, малтретираат Македонци муслимани и немој да изигравате жртви тука.Во ниедна доминантно христијанска средина на ниеден Македонец муслиман влакно не му фали.Добро се знае зошто вие на последните пописи се попишувате Турци, Албанци, Арапи, затоа што ИВЗ ви пере мозок да не се мешате со каури.Ете затоа, а не дека Македонците христијани не ве почитувале.На ваша глупост и комплекс Албанците добија градоначалник во Струга, Дебар и уште 2-3 други општини.
Јас ниту ти кажувам кога биле твоите предци христијани, ниту ти се мешам во твојот живот, туку само кажувам само колку имате респект спрема своите прадедовци и прабаби коишто факт е дека биле христијани и тој факт никој неможе да го измени и фалсификува.
Македонците коишто веруваат во Буда тоа не ги прави Кинези или Јапонци;)Тоа што сте муслимани не ве прави ниту Турци, Албанци, а најмалку Арапи.Со векови и генерации мајчин јазик ви е македонскиот, со векови на ваши свадби се свири, пее и игра македонска музика и оро, со векови се носат македонски народни носии, а тоа денес што имате комплекс од таа работа тоа е ваш проблем и само ваш.И, тие денес Македонци муслимани што се попишуваат Турци, Албанци пак на нивни свадби се свири македонска музика.

Многу ми е одвратно и смешно кога некој на принцип на религија се обидува да формира нација по примерот на Србите муслимани коишто денес станаа Бошњаци со сила.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Вашето поимање на проблемите со пасивизацијата на Македонскиот народ важи се до оној момент, кога ќе дојде будењето. Колку ќе им треба да им успее да не разбудат, ќе видиме, важна е констатацијата дека сме бајаги успани од депресивите што ни ги лупаат на пропагандно ниво од 1944 до ден денеска. Но мое мислење е дека новите генерации се све посвесни.

Член од
25 април 2009
Мислења
367
Поени од реакции
135
Код:
http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=9F957A3E9FB3F64F8C8AA61608C4ED10
коментари?

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Код:
http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=9F957A3E9FB3F64F8C8AA61608C4ED10
коментари?
коментари... нека се соберат некако да се организираат сите оние кои работат за НИКАКВА плата односно за беспари сите оние кои останале како технолошки вишак сите кои се избркани од работа заради некој што имал партиска книшка и слично - и масовно да почнат да урлаат по градов нека почнат од министерства до собрание влада парламенти дури и приватни куќи на функционери да демолираат - можда тогаш на било која власт ке и дојде паметот па ке се свртат работите кон подобро....

дугше НИКАКО...

Член од
25 април 2009
Мислења
367
Поени од реакции
135
коментари... нека се соберат некако да се организираат сите оние кои работат за НИКАКВА плата односно за беспари сите оние кои останале како технолошки вишак сите кои се избркани од работа заради некој што имал партиска книшка и слично - и масовно да почнат да урлаат по градов нека почнат од министерства до собрание влада парламенти дури и приватни куќи на функционери да демолираат - можда тогаш на било која власт ке и дојде паметот па ке се свртат работите кон подобро....

дугше НИКАКО...
џабе...гледаат се да им е по закон регуларно со најавен штрајк, а не да напраат како овие од МЖ па да добиват отказни решенија...а инаку еве 4 месец кај што немаат плата земено, пешевски и министерот викаат стрпете се ке најдиме решение, ама ај? Има фамилии на кој единствена егзистенција им е плата, или имаат и друг вработен, али сепак пари не стигаат? Да го видам Пешевски 4 месеци без плата па нека се стрпи уште некој ден...бог да чува.

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
ako ne me razbiras znaci si nisko intelegenten
Барем сум илјада пати поинтелигентен од тебе. Прво прочитај што пишуваш во претходните коментари, па после коментирај. Ете се гледа твојата "интелигенција"

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Овие васељенска ептен ги драматизираат работите, така да како што читав некои нивни други текстови, не дека нема интересни за читање, но ептен преувеличуваат некогаш и неможат да се земат како релевантен извор.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.278
Поени од реакции
26.154
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom