Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 март 2010
Мислења
15.292
Поени од реакции
26.178
poveke, 300 e malce, osven ako epten ne si rasipokuknik
Под пристоен живот подразбирам три-четири пати неделно во локалниот паб на пиво, 2 излагања месечно во некоја пристојна дискотека, неколку ручеци месечно во просечен ресторан. Инаку, ако штедиш можеш и повеќе. Ама ако забегаш накај луксузните дискотеки и ресторани тие 1200 фунти ни за една вечер не те оправаат. :D

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.070
Поени од реакции
23.521
не се мешам тука, на кој како му чини.
ама малце ми е глупо за само 200 фунти над минималната да се одродиш. или ајде за 300 фунти месецот дека ке заштедиш ако ви е така подобро.
ај некако да речиш некоја просечна плата или над просечна, ама за 200 фунти, некако ефтино ми иди.
јас не ја гледам разликата од оние во минатото кои за 5 гроша се продаваја.
ама како што реков никој не судам, на кој како му чини така нека прави. сепак еден живот имаме, кој како мисли така нека си прави.
инаку генерално немам проблем некој да земи пасош и од тунгузија, ама да не се лажеме со бугарија работите малце поинаку стојат.

Член од
31 март 2008
Мислења
2.576
Поени од реакции
1.876
Под пристоен живот подразбирам три-четири пати неделно во локалниот паб на пиво, 2 излагања месечно во некоја пристојна дискотека, неколку ручеци месечно во просечен ресторан. Инаку, ако штедиш можеш и повеќе. Ама ако забегаш накај луксузните дискотеки и ресторани тие 1200 фунти ни во една вечер не те оправаат. :D
3-4 pati nedelno dali ke imas vreme i sila :)
zborot e - ovde so plata mozes da si dozvolis raboti koi kaj nas so mk plata ne mozes ni da gi sonis :)

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Во Англија и другите околни земји стечајци живеат пристојно, ајфон телефони имаат, тука кај нас стечајците струја не можат да платат. Али хеј, кога ќе го видам ова „вадите бугарски пасоши за кола стара 10 години :eek:“ Не знам како не можат да разберат некои што е сиромаштија.
Тоа е интересен феномен, све криво и сакато овде има Ајфон, мислам како да немаш кога можеш за неделната плата да го купиш.Налетав во Тутинг пред некој ден на нов Галакси 2 за £300, па после чуди се зошто сите имаат Ајфон. :)

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Една мала споредба ке направам.
Според податоците во Молдавиja например (држава со популациja 3,5 милиона луге) има 250 000 молдавци со романски пасош. Па не гледам молдавците да дигат прашилка, дали ,зашто и така натаму...

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
Молдавија и Романија се друго , Македонија и Бугарија се друго .
Како и да е јас го кажав моето мислење ама никому не му забранувам да оди кај сака.
Само пред тоа мислам дека еднаш веќе споменав , секој со својата цена и гордост, нека ужива во она шо го прави среќен.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Молдавија и Романија се друго , Македонија и Бугарија се друго .
Како и да е јас го кажав моето мислење ама никому не му забранувам да оди кај сака.
Само пред тоа мислам дека еднаш веќе споменав , секој со својата цена и гордост, нека ужива во она шо го прави среќен.
Не е многу голема разликата,да не кажам нема разлика.
--- надополнето: 24 април 2012 во 22:56 ---
Ваша работа , но јас не сакам да им потклекнувам на луѓето и нивната милостина кои најпрво тебе како човек те негираат а после и цела нација. Никогаш , ама баш никогаш нема да дојдам до тоа ниво доброволно да се етикирам како бугарин, синоним за лицемерен народ кој ни нанел огромни штети во минатото. Донекаде и оправдувам пасош од земји каде луѓето се луѓе а не нацисти, ама баш до милостината од Бугарија ли стигнавте...
И не знам зошто сите се толку убедени дека на друго место мед и млеко тече, ги слушнавме и бугариве колку се задоволни од европската унија.
Живееш во капиталистичко општество и помири се фактот дека никој тука-така нема да ти најде работа ако ти самиот не си способен да си создадеш услови за тоа. Помина времето на Југославија.
Од 100 луѓе шо ќе заминат во странство само 1 дали ќе најде асална работа, шо да не мислите директори ќе ве стават право. Келнери, дадилки и чистачи на базени се едни од работните места кои навидум се гледаат како добро исплатливи ама кога ќе одвоиш трошоци за кирија ова она ќе видиш за колку разлика си во ќар. Да му се плукнам на ќарот од таквата работа.
И може ли да знам шо работиш сега и колку ти излегува чист профит за еден месец. Ете можеби ти и си се снашол со убаво нека ти оди животот ако тоа те прави среќен. Ама ете во тоа е работата што мене ниедно материјално богатство неможе да ме поткупи да си ја негирам сопствената историја, а уште помалку еден автомобил во замена на бугарски пасош би направил да се чувствувам среќно.
Сепак не се сметам за тотален паразит и дебил неспособен за било каква работа, за живеачка и забава секогаш ќе има а до луксузот ако тргнат работите се стигнува и по друг пат.
Интересно како стериотипите продолжуват. Многу ми е интересно какви штети,па и зборуваш за Огромни ви нанел бугарскиот народ?!
Разбирам стариот jгосиндром во коj сите jгодржави са наjдобрите, наjчестните,наj,наj,наj на Балканот. Другите са нацисти,цигани, не вредат, губре са, други са малаки,трети диво племе и така натаму..., но тоа време помина, 20 години еве уште има луге,кои живеjaт со тоj jгомит и кух jгопатриотизам(сега продолжен во кух газован национален патриотизам) и надменост. Стварно жалам за нив.
Да, тезата - во ЕУ не тече мед и млеко е вистина, но нема поблиско место во Европа до мед и млекото.
Да, лугето не веруват дека ке идат во државата X и ке станад директори, но некои и како метлари не можат да си наjдат работа во своjaта држава, зашто немат партиjна книжка, зашто не бил функционер или немал врзки. И пази, понекога има случаи-ке работи како чистач, но ке зима повеке от обичниот во своjaта држава. Не знам дали знаеш збора - нема срамна работа.
И сакаш да ни кажеш,дека сите кои сакат да работат назапад са дебили и неспособни за било каква работа? Па како не те е срам да го кажеш!

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
Не , реков дека оправдувам пасоши од земји во кои луѓето се луѓе а не заебан ископлексиран народ кој се сити на туѓата историја и има територијални претензии кон мојата држава. Ви го дадоа Пирин како поклон ама секако тоа не е доволно , алчно око не знае за доста. И да се разбереме не генарализирам, има луѓе во Бугариа кои и баш кр не ги боли за политика и слично срање, ама надворешната политика неможам да ви ја поднесам.

Многу ми е интересно какви штети,па и зборуваш за Огромни ви нанел бугарскиот народ?! [/QUOTE?]

Секако дека на тебе не ти текнува или не сакаш да ти текне , кога после гејциве вие исто така ќаривте многу од нас. Јас си знам какви се штети има претпрено мојот народ од вас и не очекувам од тебе да сватиш. Тоа не е нешто што така лесно се заборава и покрај сета лицемерност која се познава на километар.

Другите са нацисти,цигани, не вредат, губре са, други са малаки,трети диво племе и така натаму..., но тоа време помина, 20 години еве уште има луге,кои живеjaт со тоj jгомит и кух jгопатриотизам(сега продолжен во кух газован национален патриотизам) и надменост.
Е ај да не се, не зборам за исклучоци , но оди ти во Грција , кажи јавно дека си македонец па чекај да видиш после шо може да ти се случи. Сето ѓубре е собрано на балканот бре, менталитетот ни е таков ( вклучувајќи ја и Македонија ) и отсекогаш ни бил.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Не , реков дека оправдувам пасоши од земји во кои луѓето се луѓе а не заебан ископлексиран народ кој се сити на туѓата историја и има територијални претензии кон мојата држава. Ви го дадоа Пирин како поклон ама секако тоа не е доволно , алчно око не знае за доста. И да се разбереме не генарализирам, има луѓе во Бугариа кои и баш кр не ги боли за политика и слично срање, ама надворешната политика неможам да ви ја поднесам.
Клишеа и пак клишеа. Никоj от сите,кои зборувате дека Бугариja има териториални претензии не постирате ни един доказ за тоа.
Никоj ништо не ни е дал даром.
Секако дека на тебе не ти текнува или не сакаш да ти текне , кога после гејциве вие исто така ќаривте многу од нас. Јас си знам какви се штети има претпрено мојот народ од вас и не очекувам од тебе да сватиш. Тоа не е нешто што така лесно се заборава и покрај сета лицемерност која се познава на километар.
Како каривме от вас? Може би каривме от вас кога ви шибнаха отсекаде ембарго па ви помогнавме со излаз и со се?Или изкjaривме како убедивме Русиja и Турциja да ви принаат за да не можат Милошевич и Мицотакис да ви делат? Или каривме,кога ви земаа целото оружие и ви оставиа голи како црковни мишки, па митралези,тенкови и амуниции ви дадовме? А може би изкjaривме кога немавте вакцини за своите деца па ви дадовме? А може би изкjaриме кога неможевте да си купите скапи софтвери за НАТО, па ви дадовме? Како немаш срама ова да го изречен не знам.
Аjде како ги знаеш кажи ги или само лажеш ?

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102

Кај па јас најдов со тебе да се докажувам. Да беше некој друг ае може и ќе му реплицирав , ама како шо гледаш едноставно нема поента да си го губам времето со тебе. Џабе е кога некои нешта никогаш нема да ги разберете. Ае тури пепел и нека заврши овде оваа наша дискусија.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612

Кај па јас најдов со тебе да се докажувам. Да беше некој друг ае може и ќе му реплицирав , ама како шо гледаш едноставно нема поента да си го губам времето со тебе. Џабе е кога некои нешта никогаш нема да ги разберете. Ае тури пепел и нека заврши овде оваа наша дискусија.
Еееее, немој бе така друже.
Заради тебе ќе му скратат од дневницата.

Ај уште малку остави го да те помасира со глупостите, колку да може да рече "ете сторив се', ама пак клетиве Македонци не не сакаат".
Чисто да си заработи за живеачката.
Немој, греота е...

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Да, точно - грешното место наjде да продаваш трици. Кога нема што да наведеш подобро недеj влегува во вакви дискусии.

Член од
14 април 2012
Мислења
10
Поени од реакции
5
На Балканот ги има две видови земjи ,оние кои одат напред и оние кои одат надзад.Некои градат метро,автопати и брзи возови a други градат барокни згради и купуват бусове втора рака.
The question is not bulgarian passport or not,the question is : сакаш да жувуваш во европска земjа или во земjа мегу 90-те години и Дисниленд? :rolleyes:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Еееее, немој бе така друже.
Заради тебе ќе му скратат од дневницата.

Ај уште малку остави го да те помасира со глупостите, колку да може да рече "ете сторив се', ама пак клетиве Македонци не не сакаат".
Чисто да си заработи за живеачката.
Немој, греота е...
И ти си веруваш,дека водам дискусиja за живеачка? Ченто,стварно смешни работи зборуваш.

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.364
Поени од реакции
1.831
drugar 23 godini uplati za bugarski pasos okolu 800-900 evra cekase godina go zema
sea raboti legalno vo germanija i dnevniica mu e okolu 70 - 80 evra
a jas uste dremem tuka i rabotam za 250 -300 evra mesecno
zasto .... i jas se prasuvam zasto
zaradi patriotizmot ......
odamna e umren patriotizmot vo mene......nego aj ne mi zgustilo tolku inace baj baj macedonia
hello germany

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom