Албанците се бореле ПРОТИВ Александар и Македонците

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Најискрено не знам дали се разбираме. Претпоставувам дека се обидуваш, со отворање на оваа тема, да направиш разлика од комшииве и останатите кои се преведени како Албанци. Јас велам дека ние на Балканот правиме јазичка разлика, жителите на денешна Албанија се Албанци, а на Алба се Алби, Албани, Албијци..., а доколку се преведе како Албанци НИЕ ставаме фуснота.
Речникот е од хрватски автор, Стјепан Сенц. Македонскиот речник е одамна во изработка. :)
Не знам зошто, ама некако во ќорсокак ја затеравме работава...
Ај пак да се обидам да појаснам.

Тоа што во преводите на делата од антиката што ги прават класичните филолози од Балканот денеска терминот Αλβανοί се преведува со "Албијци" и слично, или ако се користи Албанци се става фуснота да се појасни дека не станува збор за жителите на денешната Албанија е делумно во ред, ама делумно е и проблематично.
Еве зошто.

- Со тоа пред се' заради сегашните констелации и светска етаблираност на државата и народот кој се наоѓа на нашиот запад со тоа име во денешно време се искривува и преиначува преводот на делата од антиката, како во случајов со Анабасата на Аријан, којшто како што нагласив предходно терминот не го искривил заради влијанието на Римјаните, зашто се користел со извори кои се постари и пишувани пред Римјаните да се појават или имаат влијание на тие простори.

Значи сепак Αλβανοί = Albanians = Албанци, и според мене не може да има друг превод кога терминот од тоа време до ден денешен е тој-истиот, и не се јавува само еднаш, па да се мисли дека е некаква грешка, туку повеќе пати.

Во мојот првичен пост со кој ја отворив темата на мошне долго и широко ги објаснив сите работи т.е. како, од каде, зошто сум тргнал да се интересирам за тоа, итн. да не се повторувам.

Е сега, дали има простор за некакво поврзување меѓу таа Албанија и тие Албанци со овие тука до нас, треба да продискутираме саглам. Без фрлање прав во очи и лепење етикети за некаков си "расизам" и слични глупости (ова не за тебе, туку за некои траги-комични ликови тука...)

HITCH напиша:
Ова е историска граматика и тука не може повеќе да се коментира, тоа е факт. Во речникот кој беше приложен на темава забележав една работа, Albania е преведена како Arbeni, тоа ми мати есап. Ми треба време за да го разгледам цел речник, но мора да има и други „чудни“ преводи.
Инаку, Албените се руси, плави, што не е пример за жителите на соседниот ни див Запад.

Јас имам забелешка на постовите од Карл, не би било в ред сега да се вратам и да ги корегирам неговите глупости, ама со примерот дека од Арнаут може да се добие Агронаут е лудило! (има и други.)
- Не ја разбирам баш првата реченица...
- Речникот е неповрзан со темава, ама кога веќе го споменуваш и плус терминот Arbeni тоа е еден друг показател за етничкото име кое ми се чини не е доволно разјаснето.
- Тоа дали т.н. "Албени" се руси т.е. плави или не (зборуваме во сегашно време или во минато?) е мошне субјективно. Имаш некој сигурен показател за ова..?
- Мистер "Карл", којшто патем речено има сменето име тука неколку пати, воопшто нема што да го коментирам. Веќе сум му кажал во предходните постови што треба да му се каже.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Зашто не се договорите за едните да пишувата Кавкаски Албанци а за другите само Албанци и ќе нема никаква забуна за кого се работи во текстовите.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Да го пуштат клипов на МТВ2 90% од нас ќе речат дека се Албанци.

Ја имаат фацата кој што сака нека рече. :D

H

HITCH

Гостин
Добро, значи сум те сфатила убаво! Токму тоа е причината поради која реагирав. Немаат ништо заедничко! Прво, ниту комшииве наши на дивиот Запад, по дома, не се декларираат како Албанци. Проблемот настанува кога ние ќе им се обратиме онака како што тие си се викаат.

Коренот на зборот *albus- е прото-индо-европски и тука веќе настанува најголемиот проблем. Прото-индо-европски значи дека тој е еден од најстарите јазици, односно јазик од кој може да потекнуваат и други јазици, што е огромна смешка, кога се знае дека нашиот див запад се создава многу, многу подоцна. Албанскиот јазик не е прастар јазик, во никој случај не може да се спореди со коинето или пак со санскритот. Тоа е исто `ко Критјаните да речат дека санскрит е нивни, оти во името содржи именка „Крит“. Не знам дали сум јасна?! Сето ова, како и примерите кои ги навел Братот, спаѓа во историска граматика. (историско потекло на некој јазик од граматички апект)

Токму, за да се разграничат нашиот див запад и државите, односно народите ние преведуваме така. Мислам дека речникот ќе заврши одлична работа, бидејќи можно е да дошло до некаква промена. Ми треба малку време за целосно да го разгледам, но ми има некоја логика.

П.С. Показател дека Албанија е несреќно избрано име ми е самиот превод на зборот што значи бел, рус. Порано така се именувале според територија, боја на кожа, на коса, според конструкцијата... Ако веќе велат дека потекнуваат од Еприци тогаш тие се со потемен тен. Е, сега во зависност и од коренот *албус може да значи „бел“ или „рид“, не знам колку ридови има Албанија (поради некои познавања за Еприците реков дека Алба е бела во овој случај). Двете основи се прото - индо - евроски основи *albho- или *alb-.

Не знам колку ти помогнав. :oops:

Зашто не се договорите за едните да пишувата Кавкаски Албанци а за другите само Албанци и ќе нема никаква забуна за кого се работи во текстовите.
Затоа што едните ќарат, а другите губат. Зошто Грците велат дека Македонија е нивна? Што не си признаат дека немаат врска со Македонија?

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Зборот Arbeni (или Арвани, Арбани) има врска со именките од подрачјето на денешен Азербејџан и Ерменија (земете го за пример името на главниот град Ереван, што е всушност истиот збор Арван, Арбен, Арванити и сл.). Исто така и именката Армани (Аромани) го дели истиот фундус со именката Ермени и Ерменија, Ерменци и припаѓаат на истиот географски ареал...

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Пребарав во преводите, никој не ги преведува како Албанци, или пак доле ставаат фуснота за да дообјаснат за кого станува збор.
... Јас го спорам термиот Албанци, оти според преводите кои јас ги најдов, а имаме одлични преводи на класични автори, никаде не најдов Албанци.
Да, но Алба е именката, а Албаниа е деклинирано. Ние во Македонија уште од времето на Михаил Петрушевски, а и претходно не ја преведуваме како Албанија, го избегнуваме тој термин. Причината погоре ја кажав.
Случајно кај едно пријателче налетав на поново издание со македонски превод на Аријановата Анабаса (не ми текнува чие издание беше) и токму во поглавјата и пасусите што сум ги навел во првичните постови и за кои расправаме во книгата т.е. преводот си стои дословно АЛБАНЦИ, и нема никаква фуснота или некое дополнително објаснување за терминот.

Ако не грешам преводот е на некоја Базерко.

Мислење?

H

HITCH

Гостин
Јас денес го видов преводот на македонски, кој е на Маргарита Бузалковска - Алексовска. Збунета сум и јас. Мене проф. д-р Весна Димовска и академик Витомир Митевски ме учеа дека мора да се прави јасна дистинкција и да се внимава на термините.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Јас денес го видов преводот на македонски, кој е на Маргарита Бузалковска - Алексовска. Збунета сум и јас. Мене проф. д-р Весна Димовска и академик Витомир Митевски ме учеа дека мора да се прави јасна дистинкција и да се внимава на термините.
Опс, моја грешка.
Не е "Базерко" (не знам од кај сум запамтил така) туку е Бузалковска-Алексовска како што посочи.

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Taka im odgovara koga e vo prasanje Kavkaz , nie sme Albanci , a koga dovaga do politicki zaebanciji togas ne sme veke Albanci ni od "Kavkaz" tuku "Albanci" , "Sipci "itn. ;)
Inaku nema Albanci u Kavkaz ostaj gi ovie lesperi .

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Taka im odgovara koga e vo prasanje Kavkaz , nie sme Albanci , a koga dovaga do politicki zaebanciji togas ne sme veke Albanci ni od "Kavkaz" tuku "Albanci" , "Sipci "itn. ;)
Inaku nema Albanci u Kavkaz ostaj gi ovie lesperi .
Што не ти е јасно во темава па тресеш зелени без врска?
Или треба и оваа тема да се растури заради дневна политика и твоите лични фрустрации?

На кого се однесува епитетот во последната реченица?

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Што не ти е јасно во темава па тресеш зелени без врска?
Или треба и оваа тема да се растури заради дневна политика и твоите лични фрустрации?

На кого се однесува епитетот во последната реченица?
Neam namera da vleguvam vo diskusija , inaku dosadna tema koj veke 3 godini te sledam ,ista cel , kako ne se umori be majkata veke ?
Vadis nekoja polu recenica od nekojsi novini ili istorijski knigi (ako se ? ) , i sakas da dokazes so seta sila deka sme dojdeni , po prosto "dojdenici na vasite zemji" , i taka natamu sto i samite Srbi koji bea najgolemi propagatori za tezata KAVKAZ + ALBANCI pa na kraj i tie go otfrlija , deka so fallsifakt ne e mozno vecno da lazes ..zatoa ........:свиркам:

Vizantiski izvori ,duri togas :
Albancite gi vikavme "ILIRI"
Constantine Manasses (Greek: Κωνσταντῖνος Μανασσῆς; c. 1130 - c. 1187) was a Byzantine chronicler who flourished in the 12th century during the reign of Manuel I Komnenos (1143-1180). He was the author of a chronicle or historical synopsis of events from the creation of the world to the end of the reign of Nikephoros Botaneiates (1081), sponsored by Irene Komnene, the emperor's sister-in-law. It consists of about 7000 lines in the so-called political verse.

http://books.google.it/books?id=6x0AAAAAYAAJ&pg=RA1-PA250&dq=Ιλλυρικό&hl=it&ei=Yed7TKqfHpOV4gann63eBg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=10&ved=0CFcQ6AEwCQ#v=onepage&q=Ιλλυρικό&f=false
--- надополнето: 24 април 2012 во 00:56 ---
I ne razberam kakvi frustracii gleas vo mene , koga ti si toj koj sto pisuvas za mene i za mojata nacija bez prekin sto e mozno po ponizuvacki !
Sto si mislel milo nie nam toa sto go citame od tebe i takvite kako tebe ?

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Neam namera da vleguvam vo diskusija
Па нормално, што друго и да се очекува...
Ама сепак не издржа "срце јуначко" па реши малку да учествуваш тука?

Genti напиша:
inaku dosadna tema koj veke 3 godini te sledam ,ista cel , kako ne se umori be majkata veke ?
- Темава е отворена од мене пред 8 месеци, каде тоа ти "ме следиш 3 години"..?
- И де кажи ми која ми е таа "иста цел"..?!?

Genti напиша:
Vadis nekoja polu recenica od nekojsi novini ili istorijski knigi (ako se ? )
Ај не се резили вака јавно, туку (ако си писмен) седни и прочитај ми ги постовите со кои сум ја отворил темава, ама целосно, до точка и запирка, па да видиме дали е "некоја полу реченица" и дали се "некојси новини или историјски книги", или за се' што сум навел сум дал точен извор и превод на англиски и македонски, па после ела врати се тука малку да си полафиме што е и како е, бива ли?

Genti напиша:
i sakas da dokazes so seta sila deka sme dojdeni , po prosto "dojdenici na vasite zemji" , i taka natamu sto i samite Srbi koji bea najgolemi propagatori za tezata KAVKAZ + ALBANCI pa na kraj i tie go otfrlija , deka so fallsifakt ne e mozno vecno da lazes ..zatoa ........:свиркам:
- Прво за да знаеме за што збориме дефинирај ми кои сте тоа "вие"?
Што ти подразбираш под тоа..?
- Или ЦИТИРАЈ ме точно и прецизно каде, во кој точно пост на темава јас сум рекол дека "вие" сте "дојдени", или "дојденци на нашите земји" и сл. ако сакаш одговор.
- Ако стварно "3 години ме следиш" тука би требало да знаеш дека за мене Србите се исто што и Албанците, и Бугарите, и Грците и јас така ги третирам.
Ако ти си ја имаш мувата на капата со нив, најди си некој Србин па расправај си се со него.

Genti напиша:
Vizantiski izvori ,duri togas :
Albancite gi vikavme "ILIRI"
Constantine Manasses (Greek: Κωνσταντῖνος Μανασσῆς; c. 1130 - c. 1187) was a Byzantine chronicler who flourished in the 12th century during the reign of Manuel I Komnenos (1143-1180). He was the author of a chronicle or historical synopsis of events from the creation of the world to the end of the reign of Nikephoros Botaneiates (1081), sponsored by Irene Komnene, the emperor's sister-in-law. It consists of about 7000 lines in the so-called political verse.

http://books.google.it/books?id=6x0AAAAAYAAJ&pg=RA1-PA250&dq=Ιλλυρικό&hl=it&ei=Yed7TKqfHpOV4gann63eBg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=10&ved=0CFcQ6AEwCQ#v=onepage&q=Ιλλυρικό&f=false
Ахаааа ОК, сега сфатив дека она што си го напишал погоре:
Genti напиша:
Vadis nekoja polu recenica od nekojsi novini ili istorijski knigi (ako se ? )
всушност си го пишуваш за себе, така?
ОК, се разбравме.

Ај сега да не ти мавам сеир, ако сакаш да го користиш за некаква твоја "одбрана" ова овде бујрум истопори се со ПРЕВОД на листево што си го лепнал.
Чекам...

Genti напиша:
I ne razberam kakvi frustracii gleas vo mene , koga ti si toj koj sto pisuvas za mene i za mojata nacija bez prekin sto e mozno po ponizuvacki !
Sto si mislel milo nie nam toa sto go citame od tebe i takvite kako tebe ?
Види вака господинче мило, стварно ме мрзи, ама еве пак ќе ти повторам: ПРОЧИТАЈ ГИ МОИТЕ ПРВИЧНИ ПОСТОВИ СО КОИ Е ОТВОРЕНА ТЕМАВА, АМА ЦЕЛОСНО, И СЕ' ЌЕ ТИ СТАНЕ ЈАСНО.
И како, и зошто, и од кај... СЕ'.

Ако нешто не ти е јасно, прашај ме, ќе го разјасниме.

Твојата фрустрација е во тоа што ти (а за жал и огромен број од сите други што учествуваат на овој подфорум за Историја) немаш поим од историја, ниту па те интересира истата, и тука си дојден заради дневна политика.
Работите што сум ти ги презентирал и на тебе и на секој што сака да ги прочита тука се такви какви што се, јас не сум ги измислил, ниту сум ги фалсификувал!
За се' што сум навел сум дал точни извори и преводи на англиски и македонски јазик, за да НЕМА никаква збунка ниту можност за манипулација.

И од ова се гледа дека ти не само што си исфрустриран, туку си и во тотално бунило. Како поинаку да објаснам тип што ми се буни дека наводно јас сум "пишувал за него и неговата нација", а од друга страна негира било каква врска со АЛБАНЦИВЕ што се во извориве постирани од мене на темава..?!? :rolleyes:

И каде јас тоа "понижувачки" сум пишувал за "твојата нација"..?!?
Ајде цитирај ме..?

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Исто како Александар Донски да го читам. :pos: Се` сонувачи се најдовте.

Ќе го преведеш текстов или да ти го преведам?
Gi kvalifikuva Albancite so Ilirite , sto e tolku smesno ?
I mene poveke mi bese celta , deka dolgo gi citam i gleam od vremeto koga sum registriran ovde , pa so seta sila gospodata sakaat da ni nametunvat deka sme dojdeni od Kavkaz .
Da veravuaat gospodata samite , pak e opravdano , samo tie sami se fakaat na svoite kontradiktorni postovi koi sto i samite ne znaat veke sto postiraat (gleaj poteklo na Albancite ) , e toa e veke smesno :)

Inaku tekstot e preveden od luge koi go studiraat toj jazik ,zatoa ne mislam deka si pogolem strucnjak od niv .

Kajgana Shop

На врв Bottom