Верувам во...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Кога зборуваш за Постоењето како космисчка - Апсолутна Свест, ми асоцира на разбирање, претстава за Бог како Природен Закон?! Дали се мисли на тоа?
Не, туку како основата од која произлегуваат сите природни закони.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Дали Основата е непоимлива?
Па да, искуството е единствениот начин да се спознае било што кое е од субјективна природа.
Што значи дека за да ја спознаеш таа "основа", треба да станеш едно со неа.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Па да, искуството е единствениот начин да се спознае било што кое е од субјективна природа.
Што значи дека за да ја спознаеш таа "основа", треба да станеш едно со неа.
Извини за начинот на прашување, но заради тек на мислата, и значењето на термините ме интересира што значи да се стане едно со "основата"?
--- надополнето: 24 април 2012 во 00:10 ---
И врз основа на кое искуство?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Извини за начинот на прашување, но заради тек на мислата, и значењето на термините ме интересира што значи да се стане едно со "основата"?
Ако си практикувал медитација, ќе знаеш што значи да станеш едно со основата....во спротивно, важи она правило кое ти го кажав:
...искуството е единствениот начин да се спознае било што кое е од субјективна природа.
И врз основа на кое искуство?
Врз основа на сопственото искуство.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Ако си практикувал медитација, ќе знаеш што значи да станеш едно со основата....во спротивно, важи она правило кое ти го кажав:

Врз основа на сопственото искуство.
Медитација не, но ја практицирам Исусовата молитва, доколку е споредливо?
Бидејќи во овој случај Основата е св. Троица.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Медитација не, но ја практицирам Исусовата молитва, доколку е споредливо?
Бидејќи во овој случај Основата е св. Троица.
Молитвата е искажана молба, барање или потреба, медитацијата е поглед навнатре, кон сопственото себство. Каде го набљудуваш или контемплираш своето битие - своето себство, набљудувајќи и осознавајќи ја неговата суштина.
Така да не би се согласил дека се споредливи.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Молитвата е искажана молба, барање или потреба, медитацијата е поглед навнатре, кон сопственото себство. Така да не би се согласил дека се споредливи.
Затоа прашувам.
Во молитвата(израз, разговор...) изразуваме све она што сакаме, како што велиш:молба, барање, потреба, желба, радост, лутење, немоќ...
А што постигнуваме со медитација, според твоето искуство, со погледот навнатре?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Затоа прашувам.
Во молитвата(израз, разговор...) изразуваме све она што сакаме, како што велиш:молба, барање, потреба, желба, радост, лутење, немоќ...
А што постигнуваме со медитација, според твоето искуство, со погледот навнатре?
За да имаш разбирање за тоа што те опкружува, потребно е да имаш разбирање за себеси.
Со "погледот навнатре" се осознаваш себеси, својата суштина, а со тоа и начинот на кој таа суштина е поврзана со се останато. На тој начин не ти се потребни туѓи толкувања и вистини, затоа што ќе имаш личен увид и сознание.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
За да имаш разбирање за тоа што те опкружува, потребно е да имаш разбирање за себеси.
Со "погледот навнатре" се осознаваш себеси, својата суштина, а со тоа и начинот на кој таа суштина е поврзана со се останато. На тој начин не ти се потребни туѓи толкувања и вистини, затоа што ќе имаш личен увид и сознание.
Врз основа на личниот увид и сознание, добиваме реална или субјективна престава?
--- надополнето: 24 април 2012 во 00:57 ---
Морам да те поздравам, до друга прилика, добра ноќ.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Врз основа на личниот увид и сознание, добиваме реална или субјективна престава?
Па нормално, ако размислиш подобро способноста за разбирање се заснова на личното искуство.
Еве еден прост пример: Јас ти кажувам дека сум видел водопад, за ти да имаш реална претстава што ти кажувам, мора мојот исказ или информација да ја споредиш со твоите искуства. Ако ти не си видел никогаш водопад во животот, мојата информација до тебе ќе нема никакво значење.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Па нормално, ако размислиш подобро способноста за разбирање се заснова на личното искуство.
Еве еден прост пример: Јас ти кажувам дека сум видел водопад, за ти да имаш реална претстава што ти кажувам, мора мојот исказ или информација да ја споредиш со твоите искуства. Ако ти не си видел никогаш водопад во животот, мојата информација до тебе ќе нема никакво значење.
Да, во ред, но ме интересира поконкретно, со медитацијата дали е откриено за каква суштина станува збор, и како е поврзана со останатото?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да, во ред, но ме интересира поконкретно, со медитацијата дали е откриено за каква суштина станува збор, и како е поврзана со останатото?
Како да ти кажам каков е "водопадот" ако ти не знаеш ни што е "река"?:)

С

Само Човек

Гостин
Молитвата е искажана молба, барање или потреба, медитацијата е поглед навнатре, кон сопственото себство. Каде го набљудуваш или контемплираш своето битие - своето себство, набљудувајќи и осознавајќи ја неговата суштина.
Така да не би се согласил дека се споредливи.
медитацијата е илузија. За да се спознае човек сееси треба да се самонабјудува. Да се гелда одозгара што би рекол Мело. Само со набљудување на себеси се спознаваме одватре . Не постои друг начин. Не може да стамнеш дел од основата, веќе си дело од основата само не си свесен за тоа. Имаш погрешен пристао кон медитацијата, практикувам и ти кажувам добронамерно. Внимавај да не те опие. Сум поминал тоа.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
медитацијата е илузија. За да се спознае човек сееси треба да се самонабјудува. Да се гелда одозгара што би рекол Мело. Само со набљудување на себеси се спознаваме одватре . Не постои друг начин. Не може да стамнеш дел од основата, веќе си дело од основата само не си свесен за тоа. Имаш погрешен пристао кон медитацијата, практикувам и ти кажувам добронамерно. Внимавај да не те опие. Сум поминал тоа.
А јас што кажав?

Kajgana Shop

На врв Bottom