Митови за силувањето (Rape myths)

• Креатор на темата Sheldon Cooper
  • Време на започнување

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Кој им е крив што забораваат да го закрпат чорапот, после силувал Митре...е не, ќе игра не лути се човече...
Па овие па....мислат ако имаат Даунов синдром или нешто слично, можат да се понашаат...

http://www.netpress.com.mk/mk/vest.asp?id=54243&kategorija=4
http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=0330C4D4B19E21418F8712FBE9857248
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=B5F248DB779DFF45908D1E08A3F483ED
Да бе, демек пречки во развојот имале...Ги знам ја ваквите, заведуваат чесни луѓе - домаќини и после се праат нетокму...Даунов синдром, како да не ...нека лажат некој друг... ку*ви со тапија.

N

Nessa Alcarin

Гостин
WOW па зар и вакви случаеви постоеле :facepalm:
Малолетни момчиња силувале стари баби .......... тоа е веќе тешка психијатриска патологија(герофилија), исто како и педофилијата ........... тоа се екстремности, па ај да ги наброиме и некрофилија, зоофилија и сл. :vozbud:бљак
Piratic разбуди се од твојот розов свет, and welcome to the real world... (y)

Член од
5 август 2007
Мислења
3.586
Поени од реакции
2.608
Ова првото доликува на доста повозрасна девојка, а не на некоја 20-25.
Ова второво, сеуште никоја не сум видела да е така облечена во дисоктека.

Eве за мене, ова е сосема пристојно (се разбира не за на работа, туку за во дискотека):

а ова е too much:

А кога сме кај дечко ми, не би ми бил дечко доколку си зема за право да одлучува каква ќе ми биде облеката, косата, ноктите, однесувањето...... Таква сум каква што сум, таква ме нашол, и таква ме засакал.
Шуќур еднаш во живото да се согласиме за нешто. Значи го делиме истиот став од прилика што е пристојно, а што е too much. E сега, ти што не си видела некоја облечена во стилот too much, тоа е друга работа. За кај прајме муабет, за Скопје?Прилеп? Велес? Македонија?....или за цел свет? Еве ти ако немаш видено, јас имам видено и прекувидено вака облечени.
И сега, ако планирав да ја тупам, ќе те прашав да го дополниш тоа, too much.Тoo much што? Ме разбираш?
А за последново. Кај прочиа побогу дека реков дечкото да одлучува? Реков дека со твојата одлука или искажуваш почит, или не.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Има врска со нагонот за парење но по патот се изгубила. Сите мажи (ајде да не биде сите, скоро сите) се потенцијални силувачи (според мене), само ретко кој ќе попушти (заболи, застрани).
Најчесто тоа се гледа во кревет за време на однос...често, многу често мажот е во улога на силувач а жената на жртва (иако понекогаш се менуваат улогите ама ретко), како на пример најмногу доаѓа до израз моментот - доги стајл со тргање за коса(не можам да најдам да приложам слика). А за време на секс границата свесно/несвесно е најтенка.
Сега да се оправдам, за да не испадне поддржувам силување, само сакам да укажам на фактот дека можеби тоа е некаков несвесен табу детал во сите нас кој не смее да излезе на површина на екстремен начин каде нештата се случуваат против свесната волја на другиот :)
И лавот ја гризе лавицата за врат додека е врз неа па тоа не го прави силувач.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.782
Шуќур еднаш во живото да се согласиме за нешто. Значи го делиме истиот став од прилика што е пристојно, а што е too much. E сега, ти што не си видела некоја облечена во стилот too much, тоа е друга работа. За кај прајме муабет, за Скопје?Прилеп? Велес? Македонија?....или за цел свет? Еве ти ако немаш видено, јас имам видено и прекувидено вака облечени.
И сега, ако планирав да ја тупам, ќе те прашав да го дополниш тоа, too much.Тoo much што? Ме разбираш?
А за последново. Кај прочиа побогу дека реков дечкото да одлучува? Реков дека со твојата одлука или искажуваш почит, или не.
Вака. Сум видела too much девојки. И немам некоја голема почит према истите. Од причина што погрешно нешто нудат на пазарот, се потценуваат самите себе. Но како и да се облечени, не смее никој да си помисли и да си дозволи да ги силува.
Нивно право е како ќе го живеат својот живот. Имам видено во Скопје, исклучиво, на други места по светов не сум видела. Само кај нас очигледно, има бугаро-српско-проституцијата-е-кул влијание.
Too much погрешна порака праќаш на околината. Тоа е too much. Се потценуваш себеси. Имаш ти и поголеми квалитети, од доста добро деколте :)

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Да бе, демек пречки во развојот имале...Ги знам ја ваквите, заведуваат чесни луѓе - домаќини и после се праат нетокму...Даунов синдром пффф...нека лажат некој друг... ку*ви со тапија.
Од такви расипикуќи госпо да те чува...уште и фенси имиња даунов-ова,она...
Нека се жалат сега во амбасадата на Р.Монголија...

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.931
Поени од реакции
12.516
И лавот ја гризе лавицата за врат додека е врз неа па тоа не го прави силувач.
Точно така, само што лавот нема ни Его ни Супер его па не може да заболува и застранува. Сексот го користи инстинктивно исклучиво за продолжување на врстата додека ние освен поради заедничката причина со лавот, плус поради задоволство кое нема крај и кое често знае да биде деструктивно.

Чудни сме ние луѓето, ете се случувало после силување жената да се заљуби во силувачот...

П.С. Несвесното си е природно, тоа само се обидува да воспостави контакт со свесното (кое е исто така природно но надворешно(вештачки) обликувано), а поради тоа што нема друг начин тоа го прави преку нагони, а во сонот преку симболи. Е сега болеста изгледа се случува кога свесното врши притисок (поради погрешен пристап кон него, погрешно учење и разбирање на истото) врз комуникацијата што се обидува да ја воспостави несвесното и го потиснува...изгледа така нешто...

Член од
5 август 2007
Мислења
3.586
Поени од реакции
2.608
Вака. Сум видела too much девојки. И немам некоја голема почит према истите. Од причина што погрешно нешто нудат на пазарот, се потценуваат самите себе. Но како и да се облечени, не смее никој да си помисли и да си дозволи да ги силува.
Нивно право е како ќе го живеат својот живот. Имам видено во Скопје, исклучиво, на други места по светов не сум видела. Само кај нас очигледно, има бугаро-српско-проституцијата-е-кул влијание.
Too much погрешна порака праќаш на околината. Тоа е too much. Се потценуваш себеси. Имаш ти и поголеми квалитети, од доста добро деколте :)
Ааааа е тука те чекав пиле на гранче :)
Епа тоа чкрапам на тастатурава цел ден бе пиле. Дека погрешна порака праќаш. И дека некој нестабилен и без самоконтрола ќе си ја врзи в крпче пораката, и ќе те натрти во некој чош. И сто пати кажав дека тој што ќе те натрти е крив, и дека треба да се казни. И сто пати кажав дека и покрај тоа што е казнет , ти ќе останиш натртена.

Цела дебата со тебе почна од муабетот, дека требало машките деца да се воспитуваат, а женските да се бранат. На што јасно ти одговорив, дека и девојките треба да бидат воспитани да , како што викаш ти, не праќаат погрешна порака на околината.
Очекувам цитат од тебе со touche :P

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.782
Епа тоа чкрапам на тастатурава цел ден бе пиле. Дека погрешна порака праќаш. И дека некој нестабилен и без самоконтрола ќе си ја врзи в крпче пораката, и ќе те натрти во некој чош. И сто пати кажав дека тој што ќе те натрти е крив, и дека треба да се казни. И сто пати кажав дека и покрај тоа што е казнет , ти ќе останиш натртена.

Цела дебата со тебе почна од муабетот, дека требало машките деца да се воспитуваат, а женските да се бранат. На што јасно ти одговорив, дека и девојките треба да бидат воспитани да , како што викаш ти, не праќаат погрешна порака на околината.
Да, ама ти им судиш на тие девојки. Јас не. Мене ич не ми пречат.
Затоа што никого не повредуваат.
Но мажот е тој што силува, и нему треба посебно да му се обрне внимание во воспитувањето.

И биди сигурен, дека ,,овие,, девојки се најретко силувани. Така само може да ти изгледа, но далеку е тоа од вистината :) Барем јас не сум ни чула за нешто слично во Скопје.
Чув за девојче кое го познавам, 8 одделение е (и не, не е too much) и беше силувано од дете од нејзино одделение.

А да ти дообјаснам - мене тоа too much не ми е од аспект ,,оваа е курва,,. Јас не познавам курви, не знам што е тоа. Само мислам дека една девојка вреди многу повеќе, и интелектуално е многу поспособна од тоа. И дека има што друго да покаже.

• Ми се допаѓа
Reactions: DL5

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210

Јас пораката ја разбирам дека не им сече акалот многу...а не дека си го бараат...

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Баталете тоа баби-жаби, деца-меца, даун-маун, кучиња, мачки и.т.н. ............. дали некој силувал здрава или нездрава, убава или неубава, млада или стара девојка/жена/баба, или пак силувал машко дете или мало девојче тоа си е веќе работа на законот/полицијата, силување си е силување(кривично дело) без разлика врз каква личност е извршено жена маж дете девојче баба дедо хендикеп и.т.н. !
А што се однесува до облекувањето и понашањето, многу добро сите знаеме и распознаваме што е нормална пристојна и поштена девојка/жена и што е ..... она спротивното ............. исто така сите знаеме што е нормално и пристојно облекување(не мислам на целосно покривање/забулување) и што е претеризам и too much ........ има места каде што може да се оди too much, но сепак не е вкусно и културно на улица, автобус, продавница, пазар, школо/факултет, работа и.т.н. да се оди така !

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.782
Баталете тоа баби-жаби, деца-меца, даун-маун, кучиња, мачки и.т.н. ............. дали некој силувал здрава или нездрава, убава или неубава, млада или стара девојка/жена/баба, или пак силувал машко дете или мало девојче тоа си е веќе работа на законот/полицијата, силување си е силување(кривично дело) без разлика врз каква личност е извршено жена маж дете девојче баба дедо хендикеп и.т.н. !
А што се однесува до облекувањето и понашањето, многу добро сите знаеме и распознаваме што е нормална пристојна и поштена девојка/жена и што е ..... она спротивното ............. исто така сите знаеме што е нормално и пристојно облекување(не мислам на целосно покривање/забулување) и што е претеризам и too much ........ има места каде што може да се оди too much, но сепак не е вкусно и културно на улица, автобус, продавница, пазар, школо/факултет, работа и.т.н. да се оди така !
Кој зборува за одење на работа така? :)
Зборуваме за дискотека, на пример.
Мада, мене ми е грдо кога ќе видам некоја од 16 години така, овие 20 и нешто, пак имаат што да покажат :)

Член од
27 септември 2011
Мислења
240
Поени од реакции
337

Ако сакам и сред бел ден ке се шетам гола на улица, а тебе тоа ако ти смета можеш слободно да ме пријавиш, па дали ке ме испратат во лудница или ке ме казнат за нарушување на ред и мир сеедно. Ако се возбудиш можеш слободно да ме посакуваш, да фантазираш да мастурбираш, ама несмееш без моја дозвола да ме допреш бре!
Убаво кажа пума, каде е границата? Дали ако пред својот дечко или маж се шетам гола во мојот сопствен дом, него тоа му дава за право да ме малтретира ако јас несакам.

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
Јас лично сум против секаква злоупотреба на сила од страна на посилен кон послаб. Тука спаѓа и силувањето , кое го гледам како едно од најголемите криминални дела (веднаш после убиство).
Е сеа кога сте кај муабетот абе си го бараат види ја како се облекла ова и е она и е си го бара тоа не е никакво оправдување, тоа според мене е причина повеќе за да се заглави затвор пошто е со предумисла.
Да дојдам на најглавното:
Ја силивал бидејки го провоцирала бла бла да скратам муабетот демек човекот имал нагон ова она и ја силувал ... па нели разликата помеѓу луѓето и животните е тоа што ние можеме да ги контролираме нашите нагони ?!? Дај не ме јеби...

и да не заборавам дека “курва“ е карактерна особина и ке ве замолам да не го злоупотребувате тој термин :)

I

Iblis

Гостин
Ако сакам и сред бел ден ке се шетам гола на улица, а тебе тоа ако ти смета можеш слободно да ме пријавиш, па дали ке ме испратат во лудница или ке ме казнат за нарушување на ред и мир сеедно. Ако се возбудиш можеш слободно да ме посакуваш, да фантазираш да мастурбираш, ама несмееш без моја дозвола да ме допреш бре!
Да, ама шо со оние кои сметаат дека не им треба дозвола, башка ,ако се и посилни. Ќе си завршат со тебе и после тоа што?

Kajgana Shop

На врв Bottom