Тато и мама православни, јас атеист

Член од
27 септември 2011
Мислења
240
Поени од реакции
337
Нема потреба од грижа на совест, треба они да се замислат малце и да се усрамат бидејки те замараат со глупости и на тој начин не те почитуваат како возрасен и интелигентен човек, најубао ке ти биде да си го кажеш своето и да се заврши таа прича.(y) Само мое мислење ништо лично:D
Jaс си го кажувам мислењето, ама тежок удар е за егото на еден верник, децата да му се атеисти, избегавам расправии на таа тема повеке од почит. Грижата на совест е моментална, не е нешто што би ме натерало утре да си ги крстам децата или да се венчам во црква (скраја да е)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Jaс си го кажувам мислењето, ама тежок удар е за егото на еден верник, децата да му се атеисти, избегавам расправии на таа тема повеке од почит. Грижата на совест е моментална, не е нешто што би ме натерало утре да си ги крстам децата или да се венчам во црква (скраја да е)
ок јас да си кажам да не ме гриза совеста после :vozbud:

S

Stef Bachatero

Гостин
Со тие пари што ќе му дадам на попот ќе си земам нешто убаво за жената што треба во куќата.За кој ќеиф ќе ми е да идам во црква да гледам како некој поп ми става круна и дека сум голем христијанин ако го направам тоа.Бог е во срцето и во тоа што јас правам добри дела,а не црквата и нивниот нездрав разум кон народот.Го цедат за свои цели.Имаат повеќе куповна моќ од било кој граѓанин на земјава.Една молитва е исто како длабока медитација.Плацебо ефект.Ако веќе гледам која е најчиста религија тогаш морам да признаам дека будизмот и неговите размислувања.Особено гледав еден документарец каде што свештениците доаѓаат на врата и молат за јадење.Таков начин треба да има кај нас.А не тие што си имаат свои размислувања и гледишта веднаш ги тангирате богохулици...

С

Само Човек

Гостин
Ако умреш, кој те прашува што сакаш да имаш на гробот?
Па можеш да бираш пред да умреш, право на избор баце. Адвокатче и решен проблем незнам како тоа не ти текна. Па денес барем може да бираш, аком сакаш гитара ќе имаш на гроб. Црквата таква каква е барем у држвава ќе приофати и петокрака наопачки да имаш за парее

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
За аманет да оставиш не ти треба нотар... А ти мислеше дека крштеваат од што сакаат бебето да се спаси??? :pos:
Сега сериозно, значи дали сме или не сме крстени со самото тоа што не мијат со водата при крштевката?
Ако да, тогаш може да се дискутира аргументот на LP понатаму. Во спротивно, паѓа во вода.
--- надополнето: 18 април 2012 во 00:44 ---
Па можеш да бираш пред да умреш, право на избор баце. Адвокатче и решен проблем незнам како тоа не ти текна. Па денес барем може да бираш, аком сакаш гитара ќе имаш на гроб. Црквата таква каква е барем у држвава ќе приофати и петокрака наопачки да имаш за парее
Поентата на мојот пост беше да се потенцира благото угнетување на новите генерации од страна на општеството. Имено, на голем процент од населението религијата им е наметната со заплашување, лаги и повикување на непостоечки авторитети во кои субјектот не смее да се сомнева. Во овој акт, семејството има огромен удел.
Атеизмот не е повикување на бунт против авторитетот кој всушност и онака ни е наметнат, туку инквизиторен став во врска со кредибилитетот на истиот.
Па така, сосем неправилно е да го проектираш атеизмот како пубертетлиски гнев.

S

Stef Bachatero

Гостин
Сега сериозно, значи дали сме или не сме крстени со самото тоа што не мијат со водата при крштевката?
Ако да, тогаш може да се дискутира аргументот на LP понатаму. Во спротивно, паѓа во вода.
--- надополнето: 18 април 2012 во 00:44 ---

Поентата на мојот пост беше да се потенцира благото угнетување на новите генерации од страна на општеството. Имено, на голем процент од населението религијата им е наметната со заплашување, лаги и повикување на непостоечки авторитети во кои субјектот не смее да се сомнева. Во овој акт, семејството има огромен удел.
Атеизмот не е повикување на бунт против авторитетот кој всушност и онака ни е наметнат, туку инквизиторен став во врска со кредибилитетот на истиот.
Па така, сосем неправилно е да го проектираш атеизмот како пубертетлиски гнев.
Атеизмот е своја лична работа.Ако моите деца на 18 години одлучат да се крстат супер за нив.Ќе ги подржувам.Имаат право на слобода и избор.Не е морално и законски да го крстиш детето и никаде не пишува во библијата дека мораш.Исус сам отишол со својата волја.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Атеизмот е своја лична работа.Ако моите деца на 18 години одлучат да се крстат супер за нив.Ќе ги подржувам.Имаат право на слобода и избор.Не е морално и законски да го крстиш детето и никаде не пишува во библијата дека мораш.Исус сам отишол со својата волја.
Ако не е законски, зошто црковните лица не се гонети кривично?

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Ако не е законски, зошто црковните лица не се гонети кривично?
да покренеме тужба за предвремено крстење на дете:icon_lol: , да се стави во закон дека се додека не се стане полнолетен да нема наметнувања од страна било религиски или какви и да се, може да се покажат сите правци али да се наметнува како морално нешто или како нешто што ти следува од самото раѓање тоа не, кога ке станеш доволно свесен на своја воља доколку сакаш да се крстиш или што и да одбереш или и да не одбереш ништо од понуденото тоа е правилно и хумано барем според мене.

С

Само Човек

Гостин
Поентата на мојот пост беше да се потенцира благото угнетување на новите генерации од страна на општеството. . Во овој акт, семејството има огромен удел.
Ако умреш, кој те прашува што сакаш да имаш на гробот?
овде не ти ја гледам таа поента но
океј сега ја кажа. Се сложувам дека семеството има голем удел, ако мислиш на тоа дали детето ќе биде теист или атеист. Добро образован теист ќе го воспита своето дете да биде голем верник и никакво друштво нема да го унништи тоа. Да го земеме слушајот со Исак, го убива најмилото јагне за да ја докаже верата, а сеушти бил дете.

M

Muranyi

Гостин
овде не ти ја гледам таа поента но
океј сега ја кажа. Се сложувам дека семеството има голем удел, ако мислиш на тоа дали детето ќе биде теист или атеист. Добро образован теист ќе го воспита своето дете да биде голем верник и никакво друштво нема да го унништи тоа. Да го земеме слушајот со Исак, го убива најмилото јагне за да ја докаже верата, а сеушти бил дете.
Е за ова не сум знаел дека се случило.И како жити лебот ја докажал верата со убиство на едно јагне?
--- надополнето: 18 април 2012 во 15:48 ---
Е за ова не сум знаел дека се случило.И како жити лебот ја докажал верата со убиство на едно јагне?
Денес децата што убиваат животни во подоцнежните години имаат предиспозиции да станат психопати или сериски убијци,налик на Декстер:ROFLMAO:

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Да го земеме слушајот со Исак, го убива најмилото јагне за да ја докаже верата, а сеушти бил дете.
Одлична е таа религија каде што преку убиства на живи суштества се докажува верата спрема еден суетен и завидлив Бог.

Така чини да си ги воспитуваш децата.

С

Само Човек

Гостин
не можам да се изначудам колку буквално го сваќате примерот, треба да ви црта човек

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
не можам да се изначудам колку буквално го сваќате примерот, треба да ви црта човек
Знаеме, ја имаме научено таа лекција. Кога нешто не штима во библијата, тоа се толкува метафорички, алегориски, се само не буквално. Кога нешто штима, тогаш тоа се толкува буквално. Тоа е само уште еден во низата докази за релевантноста на таа "света" книга...

С

Само Човек

Гостин
Знаеме, ја имаме научено таа лекција. Кога нешто не штима во библијата, тоа се толкува метафорички, алегориски, се само не буквално. Кога нешто штима, тогаш тоа се толкува буквално. Тоа е само уште еден во низата докази за релевантноста на таа "света" книга...
НЕ,. Не се толкува метафорички. Тоа било порано(можеш да поставиш прашање зошто денес не на подфорумот прашања за христијанството
) Денес бог не бара од нас да го правиме тоа. Аврам дури и синот го принел. Зошто сакал да го види денот кога ќе дојде ИСУС. И го видел вокресувањето на еден подруг начин.Значи све си штима у светото писмо.

Kajgana Shop

На врв Bottom