С
Само Човек
Гостин
Атеистите го гледаат часовникот како моден детал, а теистите како направа која го покажува времето
Не е страшно и да го слуша кога ке се врати дома ке побара мислење од родителите за тоа што го слушал и тие ако му објаснат дека е морално неправилно тоа што го слуша што мислиш на кого повеке ке му верува тоа дете. ПОсле тоа ке седне на нет ке поигра мрежно нешто од типот на ЊОЊ или ЦС, или ке треба да побара некои информации на нет за некој проект за во школо и тука завршува целосно тоа што некој фанатик го зборел на школо.Не се согласувам со тебе, од причина што религиите се засноваат на догми, и се со тенденции да се наметнат врз целото човештво. Индоктринацијата е религискиот метод а не преиспитувањето.
Иако навидум секоја религија се расфрла со пораки за љубов и мир, под таа "површина" од мед и млеко, се крие нешто многу труло и опасно, посебно за младите умови, подложни на разни влијанија.
Пред некоја година имаше предлог во училиштата да се воведе веронаука како дел од образовниот систем. Замисли твоето дете да оди на еден таков час, и да слуша како му го проповедаат следново:
Матеј 10:37
Кој го љуби таткото или мајката, повеќе од Мене, не е достоен за Мене, и кој го љуби синот или ќерката, повеќе од Мене, не е достоен за Мене
Религиите се преполни со хомофобија, дискриминација кон жените и говор на омраза кон се што е поинакво од конкретната религија.
Ако секој има право да верува во било што, тогаш зошто да го забрануваме нацизмот? Нели секој има право да верува? И Хитлер во својата заблуда имал намера да направи подобар свет гледано од негова перспектива нели? Ако го прашаш него, тој само сакал да го направи човештвото посовршено.
--- надополнето: 16 април 2012 во 15:03 ---
Пробај да пропуштиш буква или запирка, па ќе видиш дали не се.
Тогаш нека учат и за Мајн Камф и идеологијата на Хитлер, зошто да ги оставиме неуки и за тоа?Не е страшно и да го слуша кога ке се врати дома ке побара мислење од родителите за тоа што го слушал и тие ако му објаснат дека е морално неправилно тоа што го слуша што мислиш на кого повеке ке му верува тоа дете. ПОсле тоа ке седне на нет ке поигра мрежно нешто од типот на ЊОЊ или ЦС, или ке треба да побара некои информации на нет за некој проект за во школо и тука завршува целосно тоа што некој фанатик го зборел на школо.
На крај на краевите ако дрвото е здраво една гранка не му може ништо.
Ама за тоа треба сите останати заедно да се потрудат.
Па јас колку што знам и учат ама победничката верзија за историјата за тој период.Тогаш нека учат и за Мајн Камф и идеологијата на Хитлер, зошто да ги оставиме неуки и за тоа?
Епа тука лежи зајакот - во болдот. Знаеме и јас и ти на што мислев, веронауката има за цел од мали нозе да им всади одредени прорелигиозни идеи на децата, а не да биде објективна и со информативен карактер.Па јас колку што знам и учат ама победничката верзија за историјата за тој период.
А на пример во земји од типот на Америка каде што не се учи има поголем број на неонацистички движења отколку во земји каде што се учи.
Види вака на повекето луге им треба оправдување за нивниот неуспех и тоа оправдување секогаш го наогаат преку обвинување на Петко и Цацко а преку сопствено преиспитување за тоа каде згрешиле а еден од најлесните начини за наогање на оправдување е следењето на такви движења.
Па затоа мора да биде морално правилно т.е. да биде одобрено од државата иначе ке добиеме фундаменталисти.Епа тука лежи зајакот - во болдот. Знаеме и јас и ти на што мислев, веронауката има за цел од мали нозе да им всади одредени прорелигиозни идеи на децата, а не да биде објективна и со информативен карактер.
Ако деците учат за ристос, тогаш Хитлер е незаобиколива лекција. Хитлер е директна последица на Католичкото а подоцна и протестантското сатанизирање на Евреите во Европа во континуум од 1500 години, ако не и повеќе. Ќе мора ристос и овој крст да го носи.Да, нека учат и за Хитлер, и за Антон Шандор Ла Веј, и за Христос. И нека изберат. Тоа се вика слобода на избор.
Децата ќе учат за она за кое родителите нивни ќе одлучат. Додека самите не пораснат и не решат што тие сакаат да учат и практикуваат. Незаобиколливите лекции (според твојот курикулум) ти ќе мора да им ги појасниш на твоите деца (ако решиш да ги имаш). Така е редот. А Хитлери имало и ќе има. Дури и форумски.Ако деците учат за ристос, тогаш Хитлер е незаобиколива лекција. Хитлер е директна последица на Католичкото а подоцна и протестантското сатанизирање на Евреите во Европа во континуум од 1500 години, ако не и повеќе. Ќе мора ристос и овој крст да го носи.
Тоа што скоро сите луѓе се капатибилни за правење деца, не ги прави подеднакво добри учители.Децата ќе учат за она за кое родителите нивни ќе одлучат. Додека самите не пораснат и не решат што тие сакаат да учат и практикуваат. Незаобиколливите лекции (според твојот курикулум) ти ќе мора да им ги појасниш на твоите деца (ако решиш да ги имаш). Така е редот. А Хитлери имало и ќе има. Дури и форумски.
Фејспалм малце е. Јас говорам од искуство, а ти ме драпаш за „капатибилности“ и се обидуваш да ми импутираш некој есктремизам. Добро бе, кај виде такво нешто во било кој мој пост? Почнувам да се сомневам во твојата „капатибилност“.Тоа што скоро сите луѓе се капатибилни за правење деца, не ги прави подеднакво добри учители.
Затоа постојат училишта. Да се согласуваш со правото на секој родител да одлучува што ќе учи неговото дете е исто како да се согласуваш со тоа да исламските екстремисти ги учат своите деца на Џихат, шизофреничните родители ги учат своите деца да веруваат во плавите траги на ѕидот и трговците со дрога на "уличен бизнис". Не ти држи вода аргументот.
Си имаш ти проблеми со нервите гледам...Фејспалм малце е. Јас говорам од искуство, а ти ме драпаш за „капатибилности“ и се обидуваш да ми импутираш некој есктремизам. Добро бе, кај виде такво нешто во било кој мој пост? Почнувам да се сомневам во твојата „капатибилност“.
Моите деца одеа во добри училишта, а потоа на многу добри универзитети и си одбраа кариери. Јас го одбрав родителското гајле. Ти мисли му ја за твоите „капатибилности“ и не ми бладај за Џихади и улични бизниси, те молам. Тој муабет прај го со други, може?
Секако дека родителското воспитување може да биде многу ограничувачко и катастрофално лошо. Тоа е толку јасно. Да беше малце „покапатибилен“ во читањето на моите постови, ќе видеше за што се залагам кога се работи за воспитување на деца и образовен систем: секуларен хуманизам, едукација, толеранција. Отсуството на последново и бладањата за есктремизам одлично те квалификуваат за нов атеистички ајатолах на форумов.Си имаш ти проблеми со нервите гледам...
Аргументите кои ти ги дадов беа само пример како не секогаш родителската едукација е најдобра за детето. А дали тој муабет ќе го правам на други или не тебе ич да не ти е гајле, може?