Во што веруваат атеистите?

С

Само Човек

Гостин
Атеистите го гледаат часовникот како моден детал, а теистите како направа која го покажува времето:D

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Не се согласувам со тебе, од причина што религиите се засноваат на догми, и се со тенденции да се наметнат врз целото човештво. Индоктринацијата е религискиот метод а не преиспитувањето.
Иако навидум секоја религија се расфрла со пораки за љубов и мир, под таа "површина" од мед и млеко, се крие нешто многу труло и опасно, посебно за младите умови, подложни на разни влијанија.
Пред некоја година имаше предлог во училиштата да се воведе веронаука како дел од образовниот систем. Замисли твоето дете да оди на еден таков час, и да слуша како му го проповедаат следново:

Матеј 10:37
Кој го љуби таткото или мајката, повеќе од Мене, не е достоен за Мене, и кој го љуби синот или ќерката, повеќе од Мене, не е достоен за Мене

Религиите се преполни со хомофобија, дискриминација кон жените и говор на омраза кон се што е поинакво од конкретната религија.
Ако секој има право да верува во било што, тогаш зошто да го забрануваме нацизмот? Нели секој има право да верува? И Хитлер во својата заблуда имал намера да направи подобар свет гледано од негова перспектива нели? Ако го прашаш него, тој само сакал да го направи човештвото посовршено.

--- надополнето: 16 април 2012 во 15:03 ---

Пробај да пропуштиш буква или запирка, па ќе видиш дали не се. ;)
Не е страшно и да го слуша кога ке се врати дома ке побара мислење од родителите за тоа што го слушал и тие ако му објаснат дека е морално неправилно тоа што го слуша што мислиш на кого повеке ке му верува тоа дете. ПОсле тоа ке седне на нет ке поигра мрежно нешто од типот на ЊОЊ или ЦС, или ке треба да побара некои информации на нет за некој проект за во школо и тука завршува целосно тоа што некој фанатик го зборел на школо.
На крај на краевите ако дрвото е здраво една гранка не му може ништо.
Ама за тоа треба сите останати заедно да се потрудат.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не е страшно и да го слуша кога ке се врати дома ке побара мислење од родителите за тоа што го слушал и тие ако му објаснат дека е морално неправилно тоа што го слуша што мислиш на кого повеке ке му верува тоа дете. ПОсле тоа ке седне на нет ке поигра мрежно нешто од типот на ЊОЊ или ЦС, или ке треба да побара некои информации на нет за некој проект за во школо и тука завршува целосно тоа што некој фанатик го зборел на школо.
На крај на краевите ако дрвото е здраво една гранка не му може ништо.
Ама за тоа треба сите останати заедно да се потрудат.
Тогаш нека учат и за Мајн Камф и идеологијата на Хитлер, зошто да ги оставиме неуки и за тоа?

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Да, нека учат и за Хитлер, и за Антон Шандор Ла Веј, и за Христос. И нека изберат. Тоа се вика слобода на избор.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Тогаш нека учат и за Мајн Камф и идеологијата на Хитлер, зошто да ги оставиме неуки и за тоа?
Па јас колку што знам и учат ама победничката верзија за историјата за тој период:).
А на пример во земји од типот на Америка каде што не се учи има поголем број на неонацистички движења отколку во земји каде што се учи.
Види вака на повекето луге им треба оправдување за нивниот неуспех и тоа оправдување секогаш го наогаат преку обвинување на Петко и Цацко а преку сопствено преиспитување за тоа каде згрешиле а еден од најлесните начини за наогање на оправдување е следењето на такви движења.

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
А зошто да учат веронаука кога веќе се воведени предмети во образованието како Култура на однесување или Етика.
Имаше една многу добра изрека од човек за кој во моментов не се сеќавам , вика : " Ако ти треба религија за да знаеш што е добро и кои се вистинските морални вредности , тогаш ти си навистина очаен човек " . Зборот ми е , луѓето и пред неа знаеле шо е добро а шо не , и мислам дека таа наместо посакуваниот ефект сакајки или несакајки го постигнува токму спротивното.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Па јас колку што знам и учат ама победничката верзија за историјата за тој период:).
А на пример во земји од типот на Америка каде што не се учи има поголем број на неонацистички движења отколку во земји каде што се учи.
Види вака на повекето луге им треба оправдување за нивниот неуспех и тоа оправдување секогаш го наогаат преку обвинување на Петко и Цацко а преку сопствено преиспитување за тоа каде згрешиле а еден од најлесните начини за наогање на оправдување е следењето на такви движења.
Епа тука лежи зајакот - во болдот. Знаеме и јас и ти на што мислев, веронауката има за цел од мали нозе да им всади одредени прорелигиозни идеи на децата, а не да биде објективна и со информативен карактер.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Епа тука лежи зајакот - во болдот. Знаеме и јас и ти на што мислев, веронауката има за цел од мали нозе да им всади одредени прорелигиозни идеи на децата, а не да биде објективна и со информативен карактер.
Па затоа мора да биде морално правилно т.е. да биде одобрено од државата иначе ке добиеме фундаменталисти.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Атеистите го гледаат часовникот како моден детал, а теистите како направа која го покажува времето:D
Така ли? Кој знае.....
Што не е во ред со сликава?

saatotoff.net.mk-5160.jpg
Или чоеков е најголемиот атеист (види црвеното кругче, часовник вреден 30.000$) или не ќе да ти држи тезава

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
Да, нека учат и за Хитлер, и за Антон Шандор Ла Веј, и за Христос. И нека изберат. Тоа се вика слобода на избор.
Ако деците учат за ристос, тогаш Хитлер е незаобиколива лекција. Хитлер е директна последица на Католичкото а подоцна и протестантското сатанизирање на Евреите во Европа во континуум од 1500 години, ако не и повеќе. Ќе мора ристос и овој крст да го носи.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Ако деците учат за ристос, тогаш Хитлер е незаобиколива лекција. Хитлер е директна последица на Католичкото а подоцна и протестантското сатанизирање на Евреите во Европа во континуум од 1500 години, ако не и повеќе. Ќе мора ристос и овој крст да го носи.
Децата ќе учат за она за кое родителите нивни ќе одлучат. Додека самите не пораснат и не решат што тие сакаат да учат и практикуваат. Незаобиколливите лекции (според твојот курикулум) ти ќе мора да им ги појасниш на твоите деца (ако решиш да ги имаш). Така е редот. А Хитлери имало и ќе има. Дури и форумски.

D

Daedalus

Гостин
Децата ќе учат за она за кое родителите нивни ќе одлучат. Додека самите не пораснат и не решат што тие сакаат да учат и практикуваат. Незаобиколливите лекции (според твојот курикулум) ти ќе мора да им ги појасниш на твоите деца (ако решиш да ги имаш). Така е редот. А Хитлери имало и ќе има. Дури и форумски.
Тоа што скоро сите луѓе се капатибилни за правење деца, не ги прави подеднакво добри учители.
Затоа постојат училишта. Да се согласуваш со правото на секој родител да одлучува што ќе учи неговото дете е исто како да се согласуваш со тоа да исламските екстремисти ги учат своите деца на Џихат, шизофреничните родители ги учат своите деца да веруваат во плавите траги на ѕидот и трговците со дрога на "уличен бизнис". Не ти држи вода аргументот.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Тоа што скоро сите луѓе се капатибилни за правење деца, не ги прави подеднакво добри учители.
Затоа постојат училишта. Да се согласуваш со правото на секој родител да одлучува што ќе учи неговото дете е исто како да се согласуваш со тоа да исламските екстремисти ги учат своите деца на Џихат, шизофреничните родители ги учат своите деца да веруваат во плавите траги на ѕидот и трговците со дрога на "уличен бизнис". Не ти држи вода аргументот.
Фејспалм малце е. Јас говорам од искуство, а ти ме драпаш за „капатибилности“ и се обидуваш да ми импутираш некој есктремизам. Добро бе, кај виде такво нешто во било кој мој пост? Почнувам да се сомневам во твојата „капатибилност“.

Моите деца одеа во добри училишта, а потоа на многу добри универзитети и си одбраа кариери. Јас го одбрав родителското гајле. Ти мисли му ја за твоите „капатибилности“ и не ми бладај за Џихади и улични бизниси, те молам. Тој муабет прај го со други, може?

D

Daedalus

Гостин
Фејспалм малце е. Јас говорам од искуство, а ти ме драпаш за „капатибилности“ и се обидуваш да ми импутираш некој есктремизам. Добро бе, кај виде такво нешто во било кој мој пост? Почнувам да се сомневам во твојата „капатибилност“.

Моите деца одеа во добри училишта, а потоа на многу добри универзитети и си одбраа кариери. Јас го одбрав родителското гајле. Ти мисли му ја за твоите „капатибилности“ и не ми бладај за Џихади и улични бизниси, те молам. Тој муабет прај го со други, може?
Си имаш ти проблеми со нервите гледам...
Аргументите кои ти ги дадов беа само пример како не секогаш родителската едукација е најдобра за детето. А дали тој муабет ќе го правам на други или не тебе ич да не ти е гајле, може?
А за тоа, колкава е мојата а колкава е твојата капатибилност гледам по постовите и кафанските муабети што ги правиш, со 0 интелектуалност и елоквентност.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Си имаш ти проблеми со нервите гледам...
Аргументите кои ти ги дадов беа само пример како не секогаш родителската едукација е најдобра за детето. А дали тој муабет ќе го правам на други или не тебе ич да не ти е гајле, може?
Секако дека родителското воспитување може да биде многу ограничувачко и катастрофално лошо. Тоа е толку јасно. Да беше малце „покапатибилен“ во читањето на моите постови, ќе видеше за што се залагам кога се работи за воспитување на деца и образовен систем: секуларен хуманизам, едукација, толеранција. Отсуството на последново и бладањата за есктремизам одлично те квалификуваат за нов атеистички ајатолах на форумов.

Kajgana Shop

На врв Bottom