Во што веруваат атеистите?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
А оние мои неприатели, кои не сакаа да царувам над нив, доведете ги тука и исечете ги пред мене
Лука 19: 27

ова е само еден од бројните реченици во тоа учење кое директно повикува на убиства на други луѓе базирано на нивната слободна воља да веруваат или не.
Отпрво мислев дека се зезаш со овој библиски стих, но бидејќи неколку пати го повторуваш, или не се зезаш, или пак сакаш да ги изманипулираш оние кои не го прочитале контекстот.
Тој цитат е дел од една Христова парабола (илустрација, приказна) која Христос им ја раскажал на Своите ученици. Тоа можеш да го забележиш ако го прочиташ контекстот.
Во конкретниов случај, неколку стиха погоре, илустрацијата започнува со следниве зборови:

"И кога тие го слушаа тоа, им кажа една парабола (илустрација, приказна), зашто беа близу до Ерусалим, а тие мислеа дека Божјото Царство ќе се појави веднаш. И рече: „Некој благородник замина во далечна земја..." (Исус во Лука 19:11, Библијата)

Благородникот кој наредил да бидат убиени непокорните слуги во илустрацијата го претставува Господ. Значи тоа не е ниту црквата, ниту водството на црквата, ниту кој било христијанин. Значи овој стих не остава простор за толкување какво што ти нудиш, демек овој стих ги повикува христијаните на убивање. Исус таму зборува за Судниот Ден, за казната што Тој ќе им ја даде на оние кои нема да се покорат на Неговото Господство.

Колку и ова да звучи сурово, сепак е фер и праведно. Бог го дал животот и тој има право да си го земе.
Поздрав!

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Отпрво мислев дека се зезаш со овој библиски стих, но бидејќи неколку пати го повторуваш, или не се зезаш, или пак сакаш да ги изманипулираш оние кои не го прочитале контекстот.
Тој цитат е дел од една Христова парабола (илустрација, приказна) која Христос им ја раскажал на Своите ученици. Тоа можеш да го забележиш ако го прочиташ контекстот.
Во конкретниов случај, неколку стиха погоре, илустрацијата започнува со следниве зборови:

"И кога тие го слушаа тоа, им кажа една парабола (илустрација, приказна), зашто беа близу до Ерусалим, а тие мислеа дека Божјото Царство ќе се појави веднаш. И рече: „Некој благородник замина во далечна земја..." (Исус во Лука 19:11, Библијата)

Благородникот кој наредил да бидат убиени непокорните слуги во илустрацијата го претставува Господ. Значи тоа не е ниту црквата, ниту водството на црквата, ниту кој било христијанин. Значи овој стих не остава простор за толкување какво што ти нудиш, демек овој стих ги повикува христијаните на убивање. Исус таму зборува за Судниот Ден, за казната што Тој ќе им ја даде на оние кои нема да се покорат на Неговото Господство.

Колку и ова да звучи сурово, сепак е фер и праведно. Бог го дал животот и тој има право да си го земе.
Поздрав!
Значи Исус се зезал?

Не би рекол пошто после текстот продолжува да Исус побарал осле да му се донесе и влезе во ерусалем поздравуван од народот како цар.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Верата се нуди јавно. Присутна е и вомојот дом, му се нуди и на моите деца, ја има по телевизии, весници.... не е ова ко што велеше Исус Секој дома во затворена соба да си се моли. Се печати се нуди се пропагира, на собири на радио на ТВ по весници, сака и во школо да ја протнат. Значи ова не е курашење како што си нарекуваш, курташење е кога Исус вели дека молитвата е за секој посебна приватна интимна и дека секој треба да се моли сам тивко дома а одеднаш имаме преноси на ТВ на масовни собирачи на припадници на вера кои заговараат убиства на оние кои не гио сакаат Исус за цар
Да нема верници кои агресуивно ја нудат својата вера , нема да има ни оние кои таа вера ќе ја критизираат
И сеа шо кабает сум ти ја тука? Во кој дел од тоа сценарио си пронашол мој пост или поддршка кон таквите масовни линчови и сечење глави? Или сеа ја треба да ти акнам еден бекхенд за твоите ловови на гејој? Лет, оди драпај се со некој кој има време за вакви празни муабети. Со тебе немаме заеднички теми.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
И сеа шо кабает сум ти ја тука? Во кој дел од тоа сценарио си пронашол мој пост или поддршка кон таквите масовни линчови и сечење глави? Или сеа ја треба да ти акнам еден бекхенд за твоите ловови на гејој? Лет, оди драпај се со некој кој има време за вакви празни муабети. Со тебе немаме заеднички теми.
ааа ти си од оние верници “Јас верувам во Исус али се оградувам од неговите зборови и учења кои не ми идат во прилог да ме прикажат како добар чоек“.. разреден верник
Колку проценти верник си?

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
ааа ти си од оние верници “Јас верувам во Исус али се оградувам од неговите зборови и учења кои не ми идат во прилог да ме прикажат како добар чоек“.. разреден верник
Колку проценти верник си?
Така де, сеа ја треба да ти одговорам на ова прашање со процентуална проценка и тука ќе ја продлабочиме дискусијата. Не само што си арбитар за Библијата него сега ќе мериш и нечија релиогиозност. Машала. Ама ојде дискусијава ептен оф топик. Ќе те оставам да ја тераш понатаму без мене.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Така де, сеа ја треба да ти одговорам на ова прашање со процентуална проценка и тука ќе ја продлабочиме дискусијата. Не само што си арбитар за Библијата него сега ќе мериш и нечија релиогиозност. Машала. Ама ојде дискусијава ептен оф топик. Ќе те оставам да ја тераш понатаму без мене.
Не сум јас темата, знам дека сум феноменален но сега дискутираме за вера, религија. Ти како самопрогласен верник не се слагаш и не прифаќаш 100% се што ти кажува библијата. Ете браниш гејој, немаш воља или желба да убиеш некој кој не е верник, не би пленел, грабал, силувал за својата вера, не сакаш да испиеш отров за да си ја потврдиш верата... ти си делумен верник. Како делумен верник не можеш да дискутираш за религија и вера исто како што студент од прва година не може да држи катедра на факултет.

Дајте бе некој вистински верник овде да напрам дискусија машка!

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Уф...за прв пат да не се согласам со тебе. :)
Полуписмената баба која остава чорапи, нема можност да влијае до стотици или илјадници млади луѓе, додека некој членови на форумов имаат и се обидуваат токму преку етикетирање и генерализирање, да удрат по личноста на соговорникот, кога неможат по аргументите. Или можеби мислиш дека навистина има телетабиси на кајгана? :)
Да беа сите верници толку "либерални" или "толерантни" секој што не е христијанин ќе беше прогласен за неписмен идиот, телетабис, сателит....и ред други "етикети" од широкиот асортиман интелектуално - морално - религиски вредности.
Види Ипси, ја знам дека ти и Петар имате одредени несогласувања и ни најмалку не сакам да се вмешам во истите или пак да заземам нечија страна. За конкретните етикети, сметам не се во ред и не ги оправдувам. Ама исто така сметам дека не е во ред да се пикаат сите верници во ист кош. Погоре пиша дека религиите шират хомофобија, мизогинија и говор на омраза. Се согласувам. Ама, искрено, дали Петар пропагираше такви ставови некаде на форумов? Напротив, ги бранеше хомосексуалците, се залагаше за нивните права, и е еден од ретките на форумот кои имаат прилично либерални ставови во однос на машко - женските односи. Од друга страна, има еден куп атеисти кои имаат хомофобични испади, сметаат дека жената е стриктно за во кујна и слични глупости.

Иначе, ја лично ве почитувам и двајцата и стварно би сакала да ги закопате воените секири. Океј, во жарот на дискусијата, може летнала некоја навреда, али хеј, сите ние сме само луѓе од крв и месо.:)

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Значи Исус се зезал?
Не би рекол. Исус бил крајно сериозен кога рекол дека кога ќе се врати Господ (на Судниот Ден) има паричиња да летаат од непокорните бунтовници.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Не би рекол. Исус бил крајно сериозен кога рекол дека кога ќе се врати Господ (на Судниот Ден) има паричиња да летаат од непокорните бунтовници.
2012...енд стил вејтинг:свиркам:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
не би рекол.. кој е будала да остави некој да го сечи. Ќе даваат бе луѓето отпор... ќе се бунат... ти би остаил некој да те сечи?! Јас лично ќе пукам во секој кој се обиде да ме исечи или убие.

А шо Исус има против некого кој не сака тој да му царувва?
Толку ли е суетен?
--- надополнето: 16 април 2012 во 16:25 ---
Погоре пиша дека религиите шират хомофобија, мизогинија и говор на омраза. Се согласувам. Ама, искрено, дали Петар пропагираше такви ставови некаде на форумов? Напротив, ги бранеше хомосексуалците, се залагаше за нивните права, и е еден од ретките на форумот кои имаат прилично либерални ставови во однос на машко - женските односи.
модерен верник. Апгрејдиран!

“Јас сум вегетаријанец али јадам плескавици“

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Види Ипси, ја знам дека ти и Петар имате одредени несогласувања и ни најмалку не сакам да се вмешам во истите или пак да заземам нечија страна. За конкретните етикети, сметам не се во ред и не ги оправдувам. Ама исто така сметам дека не е во ред да се пикаат сите верници во ист кош. Погоре пиша дека религиите шират хомофобија, мизогинија и говор на омраза. Се согласувам. Ама, искрено, дали Петар пропагираше такви ставови некаде на форумов? Напротив, ги бранеше хомосексуалците, се залагаше за нивните права, и е еден од ретките на форумот кои имаат прилично либерални ставови во однос на машко - женските односи. Од друга страна, има еден куп атеисти кои имаат хомофобични испади, сметаат дека жената е стриктно за во кујна и слични глупости.

Иначе, ја лично ве почитувам и двајцата и стварно би сакала да ги закопате воените секири. Океј, во жарот на дискусијата, може летнала некоја навреда, али хеј, сите ние сме само луѓе од крв и месо.:)
Неможеш да бидеш верник и припадник на одредена религија, а да применуваш во пракса само тоа што ти одговара. Јас немам ништо против било кој член од форумов да не се согласува со мене, но кога некој константно ја напаѓа мојата личност во недостаток на аргументи, неможам да се сложам дека бил толерантен и либерален верник, и дека е пример и модел за тоа како треба да се однесуваат и другите.
Тие испади не се случиле еднаш и во жар на одредена дискусија, туку постојано во подолг временски период.
И не, неможеш да го споредуваш однесувањето на атеист и верник, затоа што верникот го дефинираат начелата, принципите и правилата на религијата со која се идентификува. Ако си христијанин, и тврдиш дека вистинскиот начин е да ги сакаш своите непријатели, да го вртиш и другиот образ и да бидеш беден по дух, тогаш навредувањето и потценувањето во никој случај неможе да бидат твоја карактеристика.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
модерен верник. Апгрејдиран! “Јас сум вегетаријанец али јадам плескавици“

Ти (и сличните на тебе кои пења фатија на религија од плукање) сакаш екстемпорални, трансцедентални ентитети да спакуваш во кутии кои ти одговараат, да ги редуцираш на маалска логика, и да ги исмеваш на форумов. Притоа, ептен обожаваш да начекаш полуписмени верници, кои ќе истрчуваат со наивна апологија а ти ќе ги шамараш као мали деца. Иако таквите верници те нервираат со бладањата, истите ти требаат за да си ја демонстрираш сопствената супериорност. И секако, да си праиш курташак со нив и религијата. Ако некој не ти ујдисуе во калапот (као ја изглеа), и не можеш да се курташачиш, ќе го прогласиш за апгрејдиран модел. Нема проблем, Лет тројка. Терај и натаму.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279

Knoppix

El Patrón
Член од
16 април 2012
Мислења
723
Поени од реакции
1.908
Веруваат во тоа дека ако се различни, се најпаметни. Немам ништо против нив, само ме нервира тоа што се самобендисани.

Kajgana Shop

На врв Bottom