Масакрот кај Смиљковско езеро | Осудените пуштени да се бранат од слобода

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.012
Поени од реакции
18.830
Прв болд. Поим немаме. И тоа ни е најголемиот проблем. Читајте малку геостратешка политика мајке му, мислите дека проблемов е етнички конфликт? Бог знае што е, ова се многу поголеми игри од мене, македонци и албанци. Ама на маса народ ќе му сервираш бес и бол и не размислува со главата. Свесен ли си ти колку добро е испланирано сето ова? Нели некако предобро се вклопуваат коцкиве. Злосторство пред Велигден, таман за неколку дена народ да зоврие и да се крене на нозе. А сторителот пази НЕПОЗНАТ! Ни мотив, ни ништо. Чукнете си ја главата дека нечии структури играчки си играат на овој терен, кој се гледа дека е ранлив до немајкаде. А утре тек, ако протестите бидат масовни, е тек тогаш може да дознаете на дело како се иницираат конфликти во светот без да бидете свесни за тоа. Доволно е во таа гужва да ви се бутне одредена личност икс и да направи зелена, која работите ќе ги однесе по ѓаволите. Ќе дознаеме ние што била намерата, ама многу доцна и се надевам пред да настане општ хаос.

Искрено не ми е јасно зошто утре ќе се одржуваат протести. Истрагата се води и засега МВР си ја работи работата. Јас не гледам индикации дека случајот ќе се забошоти, нема основ за такво нешто, преголем е притисокот од јавноста. За Мартин пробаа да забошотат, се кренавме на нозе и имаше резултат. Овде немате ама баш никаков основ за протест засега. Утре кога новинари ќе ги прашаат луѓето кои ќе одат на протест зошто се таму, тек тогаш ќе се чешате. Пола нема да имаат ни поим зошто се таму.

Втор болд. Не лупај глупости. Србите ќе доаѓале овде на протест да се одмаздувале за Косово. Аман од лупање зелени. Они својот двор дома не си го решиле, овде ќе се решаваат. Не се секирај, си имаат агенда која види како пријателски е сервирана. Ви го пишав тоа уште во почетокот, ама не читате, лупате во празно.

Во суштина гледам дека немате поим во што се плеткате, а баш такви луѓе се потребни за остварување туѓи агенди. Неверојатно ми е дури фантомот икс колку лесно ви всади во глава сценарио.
Која црна геостратешка политика, кои црни странски агентури? Се изначитав се и сешто, проработела вертикалата север - југ (Србија - Грција), ова било нивно масло. Мотивот на Србите им бил да ги прикажат Албанците како дивјаци кои креираат терор каде и да стапнат (иако рака на срце Србите ја искористија оваа ситуација за за да си ја докажат својата поента во врска со Албанците, што не значи дека се креатори на таа ситуација), а целта на Грците би им била да ја прикажат Македонија како нестабилна земја пред самитот во Чикаго. И ако е така зошто жртвите би биле деца да речеме, а не припадници на безбедносните сили? Така пораката би била многу посилна. Зошто не би се појавиле веднаш снимки од вооружени терористи на АНА - ОВК за да вистински се креира паника кај населението и се подгреат тензиите, а со тоа да се привлече и вниманието на западниот свет? Се слагам дека убиството е планирано, особено во изборот на жртвите. Биле редовни посетители на езерото, што значи познати им биле и делувале на лесен плен кој нема да им прави многу проблеми. Што се однесува на протестот, да, може да се случат некои инциденти пред Влада, Парламент или било каде што тој ќе се одржува, па и тепачки кои сепак ќе бидат контролирани од полицијата, ама дека Македонците цивили самоиницијативно ќе земат пушка во рака и ќе се впуштат во војна е најдобриот виц некогаш кажан. :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.743
Поени од реакции
8.762
:confused: Значи сигурно уште има. Знак прашалник е како стигнале до тука. Дали можеби преку границата со Косово? Од прва рака знам дека на таа граница воопшто не вршеле никаков претрес, мајка ми патува често за Црна Гора преку Косово и таа ми има кажувано.
Јас пак имам различно искуство :) Колку што Косоварите не замараа (автобус со туристи) никој на граница не не замараше.
Меѓутоа, тешко дека емигрантите дошле преку Косово. Тие одат кон Косово, а потоа кон ЕУ (најчесто Велика Британија).
Работата е што овдека ги задржале. Инаку требало ведаш да го продолжат својот пат, во некој шлепер, кон Косово...

Обично влагаат преку Турција - Грција - Македонија.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
извини вака ама колку пати треба ти пишам за да сватиш?
Убиени се Шчиптарите од Гостивар ,не можат крвно да се осветат оти тој е полицаец оти веднаш ќе бидат фатени и решаваат по случаен избор да се осветат на државата и тоа на великден ....има и мотив и порака ....кој дел не ти е јасен?
Не локализирајте проблем, не си ставаат здрава нога у трн фамилијата на децата да ги замразат и Албанците за ова убиство. Нема шанси да е ова приватна работа на една фамилија.

Член од
15 април 2012
Мислења
341
Поени од реакции
642
Понижувачки е и кога читам 20 годишњаци како повикуваат на агресија, незнаејќи ги последиците.
Понижувачки е кога читам пост од некое детиште (т.е се надевам дека не е зрел човек) што вика дека да имал калаш ќе го земел и ќе влезел во 2-ка.
Понижувачки е затоа што гледај до какво дереџе ни е државава дојдена, најмногу ради тој конфликт во 2001ва што не однесе барем деценија наназад, а тоа ретко кој го сваќа - ако мнозинството што би се појавиле на протест се мнозинството од форумов, онда тешко ни се пишува.
Најмалку понижувачки ми е овие особи да ги нарекувам со груб тон.

Btw, мислиш ако има војна, дека НЕМА да биде политички дил? Ќе изгинат луѓе за нечии туѓи идеали, и на крај и двете страни ќе бидат во ќар (како што се сега), а и таа третата страна, ако ја има, и која и да е. Simple as that.
Мојот став стои. Не можат цело време таа карта да ја играат баба-рога со војна. Се да мора да проголтаме, инаку војна ќе имало. Тоа е нешто што не можам да го прифатам. За тоа со калашот, не сум прочитал.. сепак се 300 страни, јас и касно влегов во дискусијава, тоа се знае дека се деца и не треба да се зема сериозно, таман работа.. Пак да речам, секој од нас има фамилија и не сме од улица и така натака, никој не посакува ниту една караница. Но, тоа не треба да се сфати дека се ќе трпиме, само за да нема караница.
Тој став за мене е дефетизам класичен, вака понародски речено педерастичен. Ова со децава е повеќе смешно, тој што има калаш на форум ли ќе ти пишува..
Ајде поздрав војнику, одам да спијам

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Која црна геостратешка политика, кои црни странски агентури? Се изначитав се и сешто, проработела вертикалата север - југ (Србија - Грција), ова било нивно масло. Мотивот на Србите им бил да ги прикажат Албанците како дивјаци кои креираат терор каде и да стапнат (иако рака на срце Србите ја искористија оваа ситуација за за да си ја докажат својата поента во врска со Албанците, што не значи дека се креатори на таа ситуација), а целта на Грците би им била да ја прикажат Македонија како нестабилна земја пред самитот во Чикаго. И ако е така зошто жртвите би биле деца да речеме, а не припадници на безбедносните сили? Така пораката би била многу посилна. Зошто не би се појавиле веднаш снимки од вооружени терористи на АНА - ОВК за да вистински се креира паника кај населението и се подгреат тензиите, а со тоа да се привлече и вниманието на западниот свет? Се слагам дека убиството е планирано, особено во изборот на жртвите. Биле редовни посетители на езерото, што значи познати им биле и делувале на лесен плен кој нема да им прави многу проблеми. Што се однесува на протестот, да, може да се случат некои инциденти пред Влада, Парламент или било каде што тој ќе се одржува, па и тепачки кои сепак ќе бидат контролирани од полицијата, ама дека Македонците цивили самоиницијативно ќе земат пушка во рака и ќе се впуштат во војна е најдобриот виц некогаш кажан. :)
Затоа што за да инсталираш терористи на територијата на Македонија, треба да добиеш дозвола од вујко Сем. Мала вооружена група е полесната варијатна.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.012
Поени од реакции
18.830
Затоа што за да инсталираш терористи на територијата на Македонија, треба да добиеш дозвола од вујко Сем. Мала вооружена група е полесната варијатна.
Кој спомна терористи?:confused:

I

Ilindenka

Гостин
Душо, се согласувам со тебе со алтруистичкиот дел во моево битие.
Ама во реалноста, колку и да сакам, не можам да се согласам.

Нема Македонци националисти, а Албанци националисти исто така - нема. Тие само се кријат позади маската на националисти. Кај нив е прашањето од религиозна, а не национална природа. Само што, полесно им е да извикуваат ,,Илирида,, ,,Голема Албанија,, отколку вистински да си ги кажат мотивите.

Да бидеме реални, голем дел од нив не пуштиле малото прсте да им згазне во Албанија, за нив поголема татковина е Косово. За најголемиот дел од нив Албанија е мајка која не ја запознале. Во поново време на екскурзија во средно ги носат.

Цел им е исламизација, а не албанизација ;)

И дури и да поверувам дека тоа што го прават - го прават од национални побуди - тогаш, ние можеме вода да им носиме. Ние сме бројни на глас, а двајца без тројца на дело - но сепак, да повторам, како тоа им смета Македонецот христијанин, а Македонецот муслиман го сметаат за ,,еден од нивните,,?

Религијата и нацијата не се иста работа - затоа Албанија, како земја, никогаш овие сираци нема да ги прифати како свои. Доволни и се внатрешно-религиозните проблеми, не и требаат уште некои затуцани верски фанатици да си ги прими во својот двор.
:) Сите мои коментари се однесуваат на ПЕТТЕМИНА убиени. Не дебатираме за Национализмот воопшто. Дебатиравме за петтемина убиени, а низ таа дебата се разгоре Македонскиот национализам. Во моментов не основано затоа што се уште ништо не знаеме.
Еве навратете се наназад само неколку страни и прочитајте ги сите постови. Во секој ќе наидете на омраза кон Албанците. А темава не е за тоа или јас грешам?

• Ми се допаѓа
Reactions: Meh
Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Кој спомна терористи?:confused:
Ова.
Зошто не би се појавиле веднаш снимки од вооружени терористи на АНА - ОВК за да вистински се креира паника кај населението и се подгреат тензиите, а со тоа да се привлече и вниманието на западниот свет?
Касно е да, ама сеуште добро гледам. :)

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
Кога се случуваат вакви масакри-настани , што не се за 1 пат.. У Гостивар полицаецот пука со Пиштол а не бил на работа Официјално .. На место да ги штити тој пука за Паркинг .
Види, споредба на убиството во Гостивар и овие кај езерото неможе да има во никој случај. Со самото тоа што правиш споредба, како да признаваш кривица на Албанците, навлекуваш гнев и провоцираш реакција. Соземи се малце ако си искрен во своите намери и Смири се. Пошто, доста се смирувавме ние, заврши, СМИРИ СЕ!

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.492
Поени од реакции
9.485
:) Сите мои коментари се однесуваат на ПЕТТЕМИНА убиени. Не дебатираме за Национализмот воопшто. Дебатиравме за петтемина убиени, а низ таа дебата се разгоре Македонскиот национализам. Во моментов не основано затоа што се уште ништо не знаеме.
Еве навратете се наназад само неколку страни и прочитајте ги сите постови. Во секој ќе наидете на омраза кон Албанците. А темава не е за тоа или јас грешам?
Мислиш се однесуваат ЗА петтемината убиени....

Член од
13 март 2009
Мислења
59
Поени од реакции
6
Не се знае дали сторителите се Албанци. Евентуални нереди би им одговарале на повеќе од една Балканска и соседна земја.

Само се чека повод за Македонците да бидат претставени како измачувачи на "мирољубивото" Албанско население.

Ни сами не сме свесни каква замка може да ни се спреми. Сами ќе си паднеме во стапица.

Ова е веќе видено сценарио со исти актери и исти режисери. Само друга држава.

Треба да бидеме разумни. Го немаме ние тоа лоби, да испратиме поинаква слика за нас освен сликата што ќе ја испратат соседите. А таа не е убава слика, тоа го знаеме сите.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
би сакал да те прашам нешто конкретно на кое инсистирам да ми одговориш. се слагам со тебе дека темава се однесува на 5те убиени македонци, ме интересира твоето мислење според одредени твои размислувања критериуми и тн... што мислисш ти кој стои позади ова убиство, која е целта на убиството и од која националност се убијците?

HEATHY

BARCA!
Член од
21 јуни 2009
Мислења
1.231
Поени од реакции
154
Аман бе... И ако се Албанци поголема ли казна заслужуваат? Стварно е безвеза дали убијците се Албанци, Бугари или Македонци... Човечки животи се во прашање ... Нека почиваат во мир..

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.012
Поени од реакции
18.830
Ова.
Зошто не би се појавиле веднаш снимки од вооружени терористи на АНА - ОВК за да вистински се креира паника кај населението и се подгреат тензиите, а со тоа да се привлече и вниманието на западниот свет?
Касно е да, ама сеуште добро гледам. :)
Не си разбрал добро. :) Јас напротив не тврдам дека е ова дело на терористи или паравоени формации, туку претпоставувам дека доколку би биле најмалку би напаѓале 4 деца или би си барале лесен плен, туку би удриле на некој орган на државата како АРМ , МВР...

M

Moon Child

Гостин
Само се чека повод за Македонците да бидат претставени како измачувачи на "мирољубивото" Албанско население.
(y)
Баш вчера овој муабет го правев. Светот на нас гледа како на измачувачи на Албанското население овде. Затоа што на еден Албанец нокт да му се скрши, сите заедно излегуваат на протести, додека ние ќутиме и оставаме да не дупчат. Сетете се пак на случајот со Мартин Нешкоски и на тогашните протести, колку малку луѓе имаше.

Kajgana Shop

На врв Bottom