- Член од
- 1 мај 2009
- Мислења
- 204
- Поени од реакции
- 52
Imas realni i chesni zelbi no spored tvoite celi i nachini za ostvaruvanje na tie zelbi gledam deka si vo ogromna zabluda.Додека ти тупиш на форум за мојот национализам, брачата ја поделија Македонија со заплашување врз македонците и убивање. Јас во таква Македонија не сакам да живеам. Ми се смачи веќе од нивните барања. Преку се ми е од убедувањата на глаучите дека се е супер у државава и дека живееме у мир и хармонија. Јас не сакам мојот брат/сестра/народ без причина да биде убиен и никој да не го расчисти тој случај. Не сакам да се плашам да излезам надвор бидејќи некоја будала качачка ќе ме убие. Сакам да живеам во чиста Македонија. Ако ти не сакаш да живееш во таква, не ме терај да мислам како тебе со тоа што ќе ме цитираш и ќе ме убедуеш дека не сум у право.
Sakas "CISTA" Makedonija? Isto kako sto nema da ima Golema Albanija bez litri krv i stradanje taka nema da ima CISTA Makedonija bez da gine narodot koj go sakas.
So koj narod ke ja naselish taa Makedonija? Ako ne se angaziras sega okolu sedumte deca nisto ne pravime. Prenesi im go ova na drugachkite!
Vidi, devojcence, mirot i harmonijata nema da gi najdes vo nekakva si cista drzava. Japan e "chist" t.e se smeta za najdobar primer na nation-state ili narodna drzava ili drzava na (eden) narod. A sepak Japan ima tolku problemi sto ako zemes na individualen plan, na sekoj covek mu zadavaat nervozi ne pomali od tvoite.
Jas ne te teram da mislis nikako. Tvoite ubeduvanja potocno nachini se kosat so moite. Ne sakam da ziveam vo zemja kade sto nekoi od clenovite na eden narod se odnesuvaat nadvor od prinicipite na civilizacijata, no za toa ima nachin i zakon. Nacinite na odnesuvanje i vospituvanje treba da gi zamislat "tatkovcite" sto ni ja vodat drzavata a tie ne se kadarni za toa. Za da ima zakon mora da ima red. Ne moze da ocekuvas red od lugje bez principi i od labilni karakteri. Lugjeto sto se na vlast i onie odgovorni za odluki i potezi nemaat moralna samodisciplina. Imaat cesni zelbi i delat cesni zborovi (i patem mnogu vetuvaat a malku pravat i uzasno ni gi mackaat ochite) no ne se asolni da EVOLUIRAAT.
Ako ne evoulirash ke te navjasa konkurencijata. Pogledni ja Makedonija na karta. Se okolu nas e konkurencija sto e normalno. Najkulturnata konkurencija e od strana na tie sto gi krivis deka ti ja unistuvaat drzavata. Paradoksalno e.
Koj e kriv za celata situacija, eden narod sto se nasol do drug narod sto zbori razlicen jazik i ima razlicna vera? Sekoj poedinec vo ovie dva narodi e kriv za toa? Prifati ja sredinata i nauci kako da opstanes vo nea. Sonuvajki za nekakov idealen zivot vo idealna zemja ke ti pomine zivotot vo gorcina od toa sto si voobrazile deka se okolu tebe e crno.
Ubistvoto e ILI posledica na nesto ILI pottik da se sluci neshto. Gledaj go kako izoliran slucaj zatoa sto ne se raboti za javno lincuvanje na makedonci od strana na albanci. Sto ako se agenti na nekoja ili nechivi tajni sluzbi koi pravele se sto mozele vo minatite 150 godini da ne postoime kako drzava i narod? Sto ako ovie lugje go nadgleduvale terenot so meseci i cekale moment? Sto ako im se ostvari planot? Koj gubi? Ti i tvojot narod i site sto ziveeme vo zemjava. A najtragicno e sto sme totalno naivni kako gi tolkuvame rabotite.