Анархија

L

Ligeia

Гостин
:facepalm:

Јебеш и тема и све, хомо хомини лупус,хокус покус,анархија-утопија, државата е ок ама луѓето се родени грешни,сите си знаеме се без да имаме никаков инпут на инфо за тематиката, ни каде ни како ни кога имало или има анархија, индивидуални или колективни концепти....nevermind...

Дали избраниците се правно обврзани да изгласаат некаков закон поради кој биле гласани или да направат било што во тој поглед.
За кои и какви закони на пример ти си го гласала твојот пратеник?
Јас лично одбивам послушност и одбивам да се мешам во политика,тука е мојот личен избор а инаку понудена ми е опција да гласам за одредена политичка партија така?Секогаш постои избор,јас сум го направила својот и засега добро ми оди.За Собранието,се знае неговата надлежност и функција понатаму нема да дискутирам од политички аспект-темата е анархија.Се вовлеков во неа со намера само да извршам корекција на погрешно употребениот збор држава.Нема проблем со државата,има проблем со индивидуалци кои се дел од надлежните органи и институции,располагаат со неограничена власт и стимулираат криминални дела.Тоа е затворен круг кој функционира во сите држави.До една.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Imas razni modeli za identifikacija nekoj verata ja stava pred klasnata pripadnost nekoj nacijata posle simbolite im se razlicni ziveeme vo svet na pluralni vistini nekoi sakaat totalitarizam ima mazohisti sakaat nekoj da gi maltretira imas se i sesto zatoa ne moze da se obedinat lugeto na klasna osnova( iako taa e sustinska) posto sekoj zema inakov model za identifikacija edni sakaat falifat serijatska drzava drugi sakaat fashizam treti drugo i kaj moze site da se slozat nema sansi.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.034
Поени од реакции
24.744
Јас би сакал некој да ми објасни како анархистичката идеологија дефинира дека треба да бидат регулирани односите во општеството или народски кажано како ќе се знае кој ќе пие а кој ќе плаќа? Или сакаат сценарио налик Курт Расел во улогата на Снејк Плискин?

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Јас би сакал некој да ми објасни како анархистичката идеологија дефинира дека треба да бидат регулирани односите во општеството или народски кажано како ќе се знае кој ќе пие а кој ќе плаќа? Или сакаат сценарио налик Курт Расел во улогата на Снејк Плискин?
Курт Расел (Снејк Плискин)
ESCAPE FROM L.A.
Бегство од Л.А.(Лос Анџелес), сум го гледал неколку-пати, ептен јак филм !
Куерво Џонс (Џорџ Корафаче)

B

Black Guard

Гостин
„Анархија е ред без контрола“
Ако дојде до „кај што има сила, нема правдина“, тогаш не се работи за анархија.

Редот неминовно бара контрола...капиш некои одат преку ред:)
--- надополнето: 11 април 2012 во 00:54 ---
Тоа е само во теорија, на терен нешто поинаку е.
Колку облакодери има по Прилеп, после неколку иљади години државствување на таа територија?
Еве имате држава, плаќате пола од се она кое ќе заработите во животот, си има вертикала...
Дали реата која летно време се шири е од издувните гасови на спејс шатлот кој се спрема да полета на пат кон Сатурн од Кејп Лајнарка за да донесе дијаманти и злато кое после ќе бидат трампани за редовно снабдување со вода и решавање на проблемот со канализација (сеуште нерешени после неколку иљади години благотворно дејство на државната вертикала...)
Секако сето тоа финансирано од вишокот кој останува од 7-8 иљадарки просечни примања...
.
Епа ајде...нели се паметни ајде нека се ангажираат т.е самоорганизираат или нешто не бива:)

Војска не се купува. Во отсуство на даночни пари војската престанува да постои. За да еден тенк или авион поминат 1 час во употреба, потребни се стотици часови логистика.
Цунами,урагани,земјотреси,пожари,чернобил.фокушима хемиски хаварии(Ако војската не го ладеше реакторот фокушима големи беа шансите Токип да отиде во....бестрага и секако војската мБрани од надворешен агресор т.е делува одвраќачки.

Еве ајде ние да ја распуштиме АРМ-јас сум 100% сигурен дека балканциве ќе се испотепаат кој да ја земе.

Германија нека ја распушти војската и ќе се распадне патем Јак воено-индустриски комплекс значи повисоко влијание на меѓународната сцена а воедно и пораст на БДП(Израел,Чешка ,Украина Шведска и.т.н.

Ако не постои монопол на употреба на организирана сила, нема да може никој да ограбува никого така лесно.
Не-Војската ШТИТИ,а мафијаши,криминалци и терористи ограбуваат и убиваат-само МВР е лекот!!

Организираниот криминал постои поради државата, практично е сраснат со државата а некаде и створен од државни структури
не директно-туку индиректно односно човековата природа и учењето на децата да профитираат да сакаат повеќе и повеќе,инаку државата има мерки за борба против овој тип на криминал ама кукаат одма ако ги прислушуваат,следат и.т.н

Патем и Шведска е Држава и Јапонија-каде е таму организираниот Криминал

Државата е криминална организација која користи рекет т.е. насилно одзема средства од луѓето

Знаеш дека од тие пари се спасуваат животи-дека многумина се живи благодарение на парите од данокот, или да упростам станува збор за Јавниот сектор.
--- надополнето: 11 април 2012 во 00:58 ---
ОК и јас поради хххх причини и фактори не ја сакам 100% државата т.е. одредени нејзини институции(да не ги набројувам) !
И јас-барем во денес како што е.
--- надополнето: 11 април 2012 во 01:11 ---
Епа наводно ќе ИМА свест п-онатаму,традиции,празници религии никако-Учење на децата т.е лоботомирање на трудољубивост,алтруизам(сите имаат што сакаат нема потреба од егоизам=нема профитен мотив-но има ПРОБЛЕМ.

Кој ќе се нафати да учи 12 години за да биде доктор а кој 4 а пази никој не зема пари ама докторот изгубил 12 години од животот-ќе мора некако затоа да биде на повисоко ниво.

Рударите умираат-кој и зошто ќе оди доброволно на ризични работи + посебно градежно:vozbud:

Мора пак да биде на некој начин привилегиран.
Кооој ќе станува рано за на работа редовно?

Понатаму природно е и да имаме анархија ќе се се створи друга организација која ќе сака повеќе и ќе почне со конфликти.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Редот неминовно бара контрола...капиш некои одат преку ред:)
derp...

Епа ајде...нели се паметни ајде нека се ангажираат т.е самоорганизираат или нешто не бива:)

Можеби не се глупи.
Можеби веруваат дека плаќаат цел живот за да имаат некој “над нив“ кој тоа ќе го реши. Во верата е спасот. Каде е спејс шатлот?

Цунами,урагани,земјотреси,пожари,чернобил.фокушима хемиски хаварии(Ако војската не го ладеше реакторот фокушима големи беа шансите Токип да отиде во....бестрага и секако војската мБрани од надворешен агресор т.е делува одвраќачки.
Демек ако нема војска нема да има кој да се грижи за санирање на последици од елементарни непогоди. Ќе седат така шокирани и ќе си умрат... Можеби некои не им текнува да си избришат задник ако не е државата. Сведување на луѓето на ниво на добиток. Страшно.
Напротив, чекањето државата да ги спаси често убива повеќе луѓе од последиците колку што убива и непогодата. Тоа е тажната реалност.
Надворешен агресор е повторно некоја војска. Fail.
Дали ти имаш некаков договор каде се прецизира дека ќе бидеш бранет од војската ако твојот живот биде загрозен? Што точно и каде, под кои услови ќе биде брането?

не директно-туку индиректно односно човековата природа и учењето на децата да профитираат да сакаат повеќе и повеќе,инаку државата има мерки за борба против овој тип на криминал ама кукаат одма ако ги прислушуваат,следат и.т.н

Патем и Шведска е Држава и Јапонија-каде е таму организираниот Криминал
Во Јапонија организираниот криминал е сраснат со власта.
Не постои такво нешто како човекова природа. Ако постои треба да се наведе што е тоа што го делат 7 милијарди луѓе. Без тоа останува празна фраза. Интересно, истиот празен муабет со грешната човекова природа се провлекува насекаде, а никој не објаснува што точно е тоа. Како мантра нешто. МВР си има криминалци под своја заштита, како и секаде.

Знаеш дека од тие пари се спасуваат животи-дека многумина се живи благодарение на парите од данокот, или да упростам станува збор за Јавниот сектор.
Тоа се само празни теории, нафрлени од прва, онака. Здравственото осигурување не е данок ниту даночен обврзник по дифолт ќе биде спасуван од нешто. Од друга страна животи се уништуваат. Државите се масовни убијци на луѓе.

Кој ќе се нафати
Ако не е државата да ги потсети, секако дека луѓето како стока, барем така претставени тука, ќе делегираат иста вредност на работник и хирург.

Има различни анархистички идеологии со различни дефиниции, кои односи, треба нешто поконкретно.

Тоа е многу страшен филм, верувам со многу насилство снимано во студио.
Дали овие сцени се од тој филм?

Држава плача...

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.034
Поени од реакции
24.744
Има различни анархистички идеологии со различни дефиниции, кои односи, треба нешто поконкретно.

Тоа е многу страшен филм, верувам со многу насилство снимано во студио.
Дали овие сцени се од тој филм?

Држава плача...
Ај сега и ти различни идеологии, различни дефиниции. Фундаменталс бе, просто со твои зборови, не сум јас копук како некои господа и општо и тука од форум кои без приложени научни трудови и докторати не влегуваат во дискусија. Значи, како анархистот го замислува општественото уредување и неговата регулација едноставно појаснение не си на испит па да мора елаборати. Или ако ти е полесно, што мислат главните фраери на анархизмот како треба да изгледа, уредува и регулира едно општество. Барем до волку би требало да знае да ми одгвори еден анархист, или симпатизер на анархизмот. Којзнае може многу интересни работи се криеле таму кои ќе му помогнат на човечанството.

A

AnFem

Гостин
Ај сега и ти различни идеологии, различни дефиниции. Фундаменталс бе, просто со твои зборови, не сум јас копук како некои господа и општо и тука од форум кои без приложени научни трудови и докторати не влегуваат во дискусија. Значи, како анархистот го замислува општественото уредување и неговата регулација едноставно појаснение не си на испит па да мора елаборати. Или ако ти е полесно, што мислат главните фраери на анархизмот како треба да изгледа, уредува и регулира едно општество. Барем до волку би требало да знае да ми одгвори еден анархист, или симпатизер на анархизмот. Којзнае може многу интересни работи се криеле таму кои ќе му помогнат на човечанството.
Лепотане, човек да се подзамисли дали да ти одговори ради цинизмот и сарказмот, ама оти си ми еден од омилените ликови на форумов...

Накратко, самоуправување, самоорганизирање, без држави, без банки, со болници и школи, луѓето би се организирале во зависност од локалните потреби (превоз, престој, производтсво...) на заедницата. И не, нема да има забушавање, затоа што, нели, се работи за потреби, ќе го правиш тоа за твое добро, автоматски и за доброто на заедницата... Би постоела хоризонтална, нехиерархиска организација...

Е сега, затоа што ова не е толку едноставна работа (како што изгледа), која би можела да се објасни во две-три реченици, во врска со организирањето, анархистите имаат различни ставови за економската организација, некои се за анархосиндикализам или партиципаторна економија, мутуалистите се за пазарна економија и приватна сопственост, а анархокомунистите се за економија на подароци.

Ако вреди, ќе разглобуваме со прашања и нејасни работи.

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.034
Поени од реакции
24.744
Лепотане, човек да се подзамисли дали да ти одговори ради цинизмот и сарказмот, ама оти си ми еден од омилените ликови на форумов...

Накратко, самоуправување, самоорганизирање, без држави, без банки, со болници и школи, луѓето би се организирале во зависност од локалните потреби (превоз, престој, производтсво...) на заедницата. И не, нема да има забушавање, затоа што, нели, се работи за потреби, ќе го правиш тоа за твое добро, автоматски и за доброто на заедницата... Би постоела хоризонтална, нехиерархиска организација...

Е сега, затоа што ова не е толку едноставна работа (како што изгледа), која би можела да се објасни во две-три реченици, во врска со организирањето, анархистите имаат различни ставови за економската организација, некои се за анархосиндикализам или партиципаторна економија, мутуалистите се за пазарна економија и приватна сопственост, а анархокомунистите се за економија на подароци.

Ако вреди, ќе разглобуваме со прашања и нејасни работи.
Кој ќе одлучува за тоа што ќе се учи во школо, кој ќе гарантира дека некој нема да си го прчи а другиот да работи. Дали односите ќе бидат регулирани со закон. Ако не, како ќе бидат? Ако се со закон, кој го носи тој закон, кој го контролира тој што ќе го носи законот, кој ќе го спроведува законот и кој ќе го контролира тој што го спроведува законот. Врз база на што ќе работат тие болници и школи. Кој ќе ги финансира и со кое платежно средство. Кога ќе дојде време да се оди на одмор ако 5 милиони народи сакаат да одат во Сен Тропе а капацитетот е 200 000 илјади по кој основ ќе се одредува кој ќе оди во Сен Тропе а кој во Мариово. И по кој принцип би се распределувале материјалните добра: земја, недвижнини итн. Кога во човековите здруженија (превоз, престој производство...) кој ќе одлучува во која насока и на кој начин ќе се движат процедурите? Како ќе се одвива трговијата итн....?

П.С. А зошто да не ми одговориш и покрај цинизмот и сарказмот? Па најлесен начин да да ги замолчиш таквите е преку убава аргументација, тогаш ќе останат без зборови. Како демек ти уопште не си цинична и саркастична на теми за кои или не те боли патка или ти служат за тролање а некому друг му се битни. Ајде малце да погледнеме во твојот двор како е шел ви?

B

Black Guard

Гостин
Факти:
Ти, ти, ти и ти ке најдете по 15 луге да гласаат за нас или ке летате од работно место.
.

Навистина администрацијата е проблем и тоа не само како најмногу вработени-ова ќе биде болно.

А сега тие 15 души ќе го уклучат телефонот на рекординг и...се знае казната.

Што е ова? Ова е уцена = криминал.
Нашле овци и ќе млзат,

Хинт-во западна Маке

A

AnFem

Гостин
Како демек ти уопште не си цинична и саркастична на теми за кои или не те боли патка или ти служат за тролање а некому друг му се битни. Ајде малце да погледнеме во твојот двор како е шел ви?
Затоа што знам дека тебе лично „те боли патор“ и темава ти служи за тролање , па затоа и бев во дилема дали да ти реплицирам.

B

Black Guard

Гостин
човекова природа. Ако постои треба да се наведе што е тоа што го делат 7 милијарди луѓе
Хаек-Фатална вообразеност,многу добро е објаснет и алтруѕизмот како и условите кога мистиот се јавува-да во ерата на дивјаштвото,бидејќе групите билеле мали а интересите комплемрни односно опстанок-понатаму со тек на бреме о поделбата
--- надополнето: 11 април 2012 во 20:46 ---
. Којзнае може многу интересни работи се криеле таму кои ќе му помогнат на човечанството.
Venus Projec:vozbud: t-Најголемата измама нешто неизводливи.

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.034
Поени од реакции
24.744
Затоа што знам дека тебе лично „те боли патор“ и темава ти служи за тролање , па затоа и бев во дилема дали да ти реплицирам.
Еве ветувам дека се додека ми се понудувани разумни одговори ќе бидам конструктивен, а тролањето започнува кога ќе започне Лорд оф д рингс. Па мајка му стара ти веруваш во ова, би требало да знаеш да си ја одбраниш идеологијата, јас да сум убеден цврсто во вистинитоста на моите идеологии баш ќе сакам и ќе ми биде предизвик да дебатирам на таа тема чак што више предизвикот би бил поголем ако од другата страна е некој трол за да можам баш убаво да му нацртам дека е трол и дека греши.

A

AnFem

Гостин
Кој ќе одлучува за тоа што ќе се учи во школо, кој ќе гарантира дека некој нема да си го прчи а другиот да работи. Дали односите ќе бидат регулирани со закон. Ако не, како ќе бидат? Ако се со закон, кој го носи тој закон, кој го контролира тој што ќе го носи законот, кој ќе го спроведува законот и кој ќе го контролира тој што го спроведува законот. Врз база на што ќе работат тие болници и школи. Кој ќе ги финансира и со кое платежно средство. Кога ќе дојде време да се оди на одмор ако 5 милиони народи сакаат да одат во Сен Тропе а капацитетот е 200 000 илјади по кој основ ќе се одредува кој ќе оди во Сен Тропе а кој во Мариово. И по кој принцип би се распределувале материјалните добра: земја, недвижнини итн. Кога во човековите здруженија (превоз, престој производство...) кој ќе одлучува во која насока и на кој начин ќе се движат процедурите? Како ќе се одвива трговијата итн....
Ок, ќе ти изнесувам мои лични ставови, најпросто објаснето. Како што веќе напоменав, секој анархист со своите убедувања, но основата е таа. Јас можам да кажам дека идејата ми е збир од се’ по малку, со целосно отфрлање на смешни изуми од типот на „анархо-капитализам“, „анахо-национализам“ итн.

Во глобала, би постоело гласање за донесување на одлуки, но приоритет би се дал на мислењето на луѓето кои се устручени во таа област.
Како што кажав, ќе ти биде од интерес да работиш, не да се излежуваш, инаку нема да имаш нешта кои би ги задоволиле твоите материјални потреби. Во случај некој да сака да ја злоупотреби слободата, тука ќе бидат другите да реагираат. Никој не е будала да работи и за тебе. Секако, пропагираме солидарност и алтруизам, па фер би било без збор да работиме за инвалиди, болни, бремени жени... Ако случајно сакаш да живееш сам, далеку од луѓе, пак ќе ти биде од интерес да доаѓаш на населено место и да помагаш, или да го работиш она што го сакаш, па да направиш размена на материјали, како што јас мислам дека би требало да функционира, т.е. преку трампа. Во стилот на услуга за услуга.
Што се однесува до одморот, нешто слично како што е сега. Ако отидеш на одмор во Охрид и не најдеш место за престој, фино-лепо ќе си се вратиш назад, евентуално ако не сакаш да кампуваш на плажа (ако има место :) ). Значи, организираност без автортет над глава и без стресови...

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.034
Поени од реакции
24.744
Ок, ќе ти изнесувам мои лични ставови, најпросто објаснето. Како што веќе напоменав, секој анархист со своите убедувања, но основата е таа. Јас можам да кажам дека идејата ми е збир од се’ по малку, со целосно отфрлање на смешни изуми од типот на „анархо-капитализам“, „анахо-национализам“ итн.

Во глобала, би постоело гласање за донесување на одлуки, но приоритет би се дал на мислењето на луѓето кои се устручени во таа област.
Како што кажав, ќе ти биде од интерес да работиш, не да се излежуваш, инаку нема да имаш нешта кои би ги задоволиле твоите материјални потреби. Во случај некој да сака да ја злоупотреби слободата, тука ќе бидат другите да реагираат. Никој не е будала да работи и за тебе. Секако, пропагираме солидарност и алтруизам, па фер би било без збор да работиме за инвалиди, болни, бремени жени... Ако случајно сакаш да живееш сам, далеку од луѓе, пак ќе ти биде од интерес да доаѓаш на населено место и да помагаш, или да го работиш она што го сакаш, па да направиш размена на материјали, како што јас мислам дека би требало да функционира, т.е. преку трампа. Во стилот на услуга за услуга.
Што се однесува до одморот, нешто слично како што е сега. Ако отидеш на одмор во Охрид и не најдеш место за престој, фино-лепо ќе си се вратиш назад, евентуално ако не сакаш да кампуваш на плажа (ако има место :) ). Значи, организираност без автортет над глава и без стресови...
Треба да се гради пат од Икс до Ипсилон. Викани се некоку градежници од кои секој има различно мислење. Да не збориме дека и да имаат исто мислење таа работа си бара оператива на дневна база каде што секој ден имаш мал милион ситн ици од тоа од каде ќе се набавува асфалт до што ќе ручаат работниците. Ако за се тоа има гласање ќе настане општ хаос од друга страна секогаш се создаваат фракции од поединци и групи кои си влечат накај своето решение. Ако и јас и ти сме доктори по екологија и животна средина имаме различен став според тоа како треба хортикултурно да се погрижиме за средината чив став одлучува? Зошто да ми биде од интерес да работам и зошто другите би реагирале. Ако се гради пат преку моја улица што може да се деси да не го асфалтираат делот што ми е пред куќа? Баш ме заболе за тие 5-6 метра кога остатокот од патот е направен а јас не сум мрднал. Плус секогаш можам ако имам малце среќа да организирам банда со пушки и пиштоли и на средновековен начин да палам куќи и да тероризирам луѓе, ако некој е поголем тепач или направи поголема банда и му се може бујрум. Нешто слично како и сега во Сомалии каде што не функционираат државните апарати. И види чудо во тој случај луѓето место да се ослободени од стегите на општеството се пукаат со калашникови и секој прави што сака. Како Анархизмот ќе му пријде на башибозукот. Затоа што историјата покажал дека луѓето многу лесно го гонат у курац алтруизмот кога некој ќе им тури пиштол на глава или кога ќе им извади шушки. И каков е тој принцип-услуга за услуга? Јас како архитект ако детално ти исцртам куќа и на тоа посветам 2 месеца работа, ти како водоводџија како ќе ми отплатиш ако на пример многу ретко или никогаш не ми затреба твојата услуга? Тие што даваат престој во Охрид, на кој принцип ќе го даваат и што ќе добиваат они од тоа што некој ќе му спие дома во куќа? И дали знаеш каков хаос ќе настане кога ќе иде сезона на лето и тие популарните одмаралишта ќе бидат накрцани со пола милион луѓе без резервации? На што се повикуваат анархистите кога е во прашање регулацијата на сите тие односи?

Kajgana Shop

На врв Bottom