Искрено,ако ова ти е право презиме ...ГО СРАМИШ РОДОТ ТВОЈ!!!Ете ти линк прошурај малку податоците дадени што ти се тамо
или ако пак не ти е јасно земи кола прошетај по некои места да ти стане јасно
немој да живееш во сон,затворен,да се движиш центар-дома само.
А кој ти кажа дека кај нас има еманципирана раја? И кај нас има затуцани што прават фудбалски тим, не е само кај другитеke staneme malcinstvo posto nie ne sme zatucana raja nego emancipirana nam ne ni smeta nisto nie sme tolerantni sve prifakame promiskuitet homosexualnost (lezbejstvo) i site gluposti i posle ke go jadat stapot tie sto ke ostanat od nasite, ko so i nie sea go jademe stapot od nasite so praele gluposti.
da ama kaj nas tie se malcinstvo.А кој ти кажа дека кај нас има еманципирана раја? И кај нас има затуцани што прават фудбалски тим, не е само кај другите
Споредбата ти е многу ступидна! Како прво никој не вика дека Македонците ќе исчезнат туку дека ќе станат малцинство во сопствената држава. То се должи на неколку реални состојби!!!Луѓе... Исланѓаните денес се 450.000 од кои 250.000 живеат во Исланд. Тие постојат неколку века како посебен народ па иако се во помал број никогаш не исчезнале. Ако е за утеха, ние сме над 2 милиона од кои 1,3 милиони во Македонија. Нашиот народ претрпел многу ропства па и денес постои. Чисто за информација, во минатото т.е 19 век, на територијата на етничка Македонија, бројот на македонци бил околу пола милион. Наместо да се занимаваме со економија и здравство ние се секираме дали ќе не има за 50 години..
Сепак имаda ama kaj nas tie se malcinstvo.
ne sporam deka ima no malku se, a statistika pokazuva kolku deca se radjaat tolku se abortiraat toa e staotno za vaka malku narod kako nasiov. No so sila ubavina ne biduva.Сепак има
Пишав погоре дека овакви статистики имало уште од 8 септември 1991 година така да не ме плашат вакви статистики.ne sporam deka ima no malku se, a statistika pokazuva kolku deca se radjaat tolku se abortiraat toa e staotno za vaka malku narod kako nasiov. No so sila ubavina ne biduva.
Цитро, ти си роден на погрешно место и во погрешно време. Ти со твојот менталитет си или за во Југославија или за во Саудиска АрабијаГолемата ''еманципираност'' на нашиов народ донесе ситуација каде и ДУРИ 1 дете е премногу и голема обврска.
Ебем ти таква еманципираност каде поубаво и/му е да се шлае по цел ден по град,да пие кафе и да се курва ,одошто да изгледа деца и да подигне фамилија.. Од проклетиот запад ги примаме само злото и негативното,а ништо корисно не научивме
Имам пишано поназад на темава мислам и не се сложувам целосно дека ПАРИТЕ и стандардот се пресудни за немање деца..мислам дека многу вредности кај нас се искривени,последниве 10-тина години па ептен е воочливо тоа.. себичноста и алчноста многу преовладува кај луѓето,та уште пред и да се роди едно дете они се мислат дали ќе имаат пари детето да биде финансиски задоволно..па дали ќе имаат пари после 20 години на приватен факултет да го запишат,па дали ќе имаат пари стан да му купат,па дали за 18-ти роденден авто ќе му купат,па дали ќе им се нашета детето и сл. И така нас наталитетот ни паѓа,а алчноста ни се зголемува,а децата стануваат заштитени како во стаклено ѕвоно и уште од мали им ги задоволуваме сите потреби и после они стануваат низ животот една табула раза,празни од внатре научени само на материјално.. Само за пример Данска , Шведска се супер богати држави стандардот е многу висок,а сепак имаат проблеми со наталитетот.. и некој ќе ми каже до парите е ..НЕ! до човековата алчност и себичност е,ако се сака се може, на сите ќе им се даде по малку,ама сите ќе имаат и ќе го ценат лебот.Која еманципираност и едно дете Цитро?
И јас сакам да имам 5 деца, ама сакам на тие деца да им овозможам да бидат средени цело време, да им пружам барем основен стандард, да им купам нова облека. Да ги пратам на екскурзија од 4-5 дена кога ќе бидат средно и на апсолвентска од месец дена кога ќе бидат на факултет. Па ќе излезат во град петок-сабота, нема да им дадам само 100 денари за една кока кола. Не сакам да ги двојам од другите.
Кажи ми ти мене како народов да има повеќе од 2, ај и 3 деца со вакви плати и вакви цени насекаде околу нас? Превозот поскапе, горивото поскапе. Само за слободни ќе треба родителот да дава 3-4000 во месецот.
Лесно е да имаш 5 деца и да им го фрлиш само лебот насабајле ко кучиња.
Не познавам некој што има животна желба да има само едно дете, НЕМА таков човек, било машко или женско.
Зш бе Не ,ја само ги лоцирам проблемите зошто има пад на наталитетот,помеѓу другото и тоа е .Цитро, ти си роден на погрешно место и во погрешно време. Ти со твојот менталитет си или за во Југославија или за во Саудиска Арабија
Аха, значи за тебе во предност се оние што имаат по 10 деца, живеат во картонски куќи и даваат апели по телевизии да им се помага со џакови облека?Имам пишано поназад на темава мислам и не се сложувам целосно дека ПАРИТЕ и стандардот се пресудни за немање деца..мислам дека многу вредности кај нас се искривени,последниве 10-тина години па ептен е воочливо тоа.. себичноста и алчноста многу преовладува кај луѓето,та уште пред и да се роди едно дете они се мислат дали ќе имаат пари детето да биде финансиски задоволно..па дали ќе имаат пари после 20 години на приватен факултет да го запишат,па дали ќе имаат пари стан да му купат,па дали за 18-ти роденден авто ќе му купат,па дали ќе им се нашета детето и сл. И така нас наталитетот ни паѓа,а алчноста ни се зголемува,а децата стануваат заштитени како во стаклено ѕвоно и уште од мали им ги задоволуваме сите потреби и после они стануваат низ животот една табула раза,празни од внатре научени само на материјално.. Само за пример Данска , Шведска се супер богати држави стандардот е многу висок,а сепак имаат проблеми со наталитетот.. и некој ќе ми каже до парите е ..НЕ! до човековата алчност и себичност е,ако се сака се може, на сите ќе им се даде по малку,ама сите ќе имаат и ќе го ценат лебот.
--- надополнето: 11 април 2012 во 00:41 ---
Зш бе