Чудо во црквата Свети Димитрија- фреските „крвават“ и сами се чистат

• Креатор на темата Креатор на темата Паган-др
  • Време на започнување Време на започнување
Не изработувам икони, кажав дека работам нешто слично, во секој случај знам како се изработуваат икони, со какви бои, со каква техника, кои соединенија ги содржи бојата и сл. сум го учела тоа, не сум лаик кој тресе глупости без врска.
Целосно сум запознаена со процесот на изработка и веке неколку пати кажав од што се добива црвената боја и што содржи златниот ореол на иконата. Ти кажав прочитај го мојот прв пост на темава, па после ке разговараме.

Црвената боја на иконите е направена од цинобер, односно главниот оксид на живата или жива 2 сулфид.
Не се разбирам многу, несакам несакајки да ширам лажни информации, ама како што знаеме сите живата е единствениот метал кој природно се наога во течна сосотојба... можеби црвената течност на иконите е само реакција помегу живата и останатите хемиски соединенија во нејзината блиска околина.

Ete pak se mesas nepovikana sto ti e gajle za toa sto ne ti e vo opsegot na tvojot interes
po logika na nestata i Ateizmot e nacin na veruvanje.

Прими мое длабоко извинување - не бев информирана до сеа дека е потребна официјална и писмена покана за да учествуваш во дискусија на форум. Плавуша каква што сум - мислев само регистрацијата е доволна :rolleyes: :facepalm:

какви се тие ко мене ?

И од сеа не ме цитирај , со тебе дискусија не бива , ем си со low IQ , ем у една насока гледаш , ем веќе дискусијата за темата е промашена ..

А ако застанам пред твои очи , ако не се посереш ја ќе се кастрирам .. јбг , Интернетот дава сила преку тастатура на личности шо се пички у реален живот .
Па ќе повторам не ме цитирај повеќе.
Ти кажав дека те погоди тој мој пост :) ама и ти се извинив ама тоа не си го прочитал. Нема врска свеедно ми е

Ти кажав дека те погоди тој мој пост :) ама и ти се извинив ама тоа не си го прочитал. Нема врска свеедно ми е

Сериозно бре човече која ментална болест ја имаш :pos: Шо ме погодило ? Ти викам не ме цитирај оти бегаме од темата . Шо не ти е јасно тука ?

Јас само го споменав настанокот на атеистите, не го обвинувам Господ за ништо :)
Не мислев на тебе тука за некој личност Х. Генерално. Јас лично сум агностик не сум сигурен дека бог постои може да може не. Само сигурно не е таков како што го опишуваат организираните религии. Немам ништо против Христијанството. Сум ја прочитал библијата и тоа учење не е за мене...Еден период мислев дури и да станам Муслиман или Будист ама се откажав. Сега сум во основа неутрален кон сите вери. Верата не е лошо само не сакам религиозни доктрини.

ја препративте/раширивте ли веста ?!!!
или само ќе се препукувате кој од кого е поголем верник /неверник ?

Сериозно бре човече која ментална болест ја имаш :pos: Шо ме погодило ? Ти викам не ме цитирај оти бегаме од темата . Шо не ти е јасно тука ?
па не бе дека викаш ке се посерам ако застанеш пред мене, ко којзнае што да сум ти направил иначе не е проблем можам да ти помогнам да застанеш до мене ако толку сакаш

Прими мое длабоко извинување - не бев информирана до сеа дека е потребна официјална и писмена покана за да учествуваш во дискусија на форум. Плавуша каква што сум - мислев само регистрацијата е доволна :rolleyes: :facepalm:

e sega sme i sarkasticni aj zensko si ;)
inaku interesni ste mi mnogu ali nemam vreme na site da vi odgovoram :)
--- надополнето: 9 април 2012 во 20:48 ---

e sega sme i sarkasticni aj zensko si ;)
inaku interesni ste mi mnogu ali nemam vreme na site da vi odgovoram :)

Не дека сакаат да биде чудо туку несакаат да се посрамат да речат дека е чудо после нешто друго било. Инаку дури и научниците и реставраторите да не најдат некое објаснување тоа не го прави чудо има многу необјаснети работи во светот ама тоа не ги прави чуда.

Па за почит е што не се истрчуваат со официјални изјави. Луѓето и новинарите ја направија фамата. Но, во ред е, јасно ми е, атеизмот секогаш ќе ги исмева сите појави и производи на религијата, а од друга страна навредените верници со сосем недоличен јазик ќе се обидат да се одбранат.
Ваквите теми се најнапорни за читање, токму заради начинот на дискусија. Барем за мене.

Точно, не се разбирам што може да поттикне хемиска реакција, ама сигурна сум дека нешто ја поттикнало истата.
Бидејки и циноберот е жива и во златото има жива, некако ми делува поврзано и дојдов до некој свој заклучок, макар и лажен, за разлика од тебе што веруваш во приказни за добра ноќ и те мрзи да го уклучиш мозокот.

Па за почит е што не се истрчуваат со официјални изјави. Луѓето и новинарите ја направија фамата. Но, во ред е, јасно ми е, атеизмот секогаш ќе ги исмева сите појави и производи на религијата, а од друга страна навредените верници со сосем недоличен јазик ќе се обидат да се одбранат.
Ваквите теми се најнапорни за читање, токму заради начинот на дискусија. Барем за мене.
Се сложувам со тебе паметно постапуваат ќе чекаат да видат што ќе кажат експертите. Инаку во Ватикан има посебна научна комисија која утврдува што е чудо а што не. Незнам дали кај нас има таква комисија во МПЦ. Ај ќе видиме што ќе биде. Интересно е може и јас ќе одам до црква да го видам „чудото“.

Па за почит е што не се истрчуваат со официјални изјави. Луѓето и новинарите ја направија фамата. Но, во ред е, јасно ми е, атеизмот секогаш ќе ги исмева сите појави и производи на религијата, а од друга страна навредените верници со сосем недоличен јазик ( ZAvisi koi ne generaliziraj ) ima i Ateisti pogani na jazik ќе се обидат да се одбранат.

kaj vernicite dobor e sto od vreme na vreme se pricestuvaat za grevovite tuku kaj ateistite koi se mislat za bezgresni celo vreme niv koj ce im gi izmie grevovite toa se prasuvam !!!
Дедо Мраз!
Плус, може и пакетче да добијат, и немора да му плаќаат.

Точно, не се разбирам што може да поттикне хемиска реакција, ама сигурна сум дека нешто ја поттикнало истата.
Бидејки и циноберот е жива и во златото има жива, некако ми делува поврзано и дојдов до некој свој заклучок, макар и лажен, за разлика од тебе што веруваш во приказни за добра ноќ и те мрзи да го уклучиш мозокот.

За разлика од тебе јас не ширам ЕРЕС !!!

Напротив, знам како се изработуваат, тука некаде сум по струка, а и веке наназад дадов едно објаснување што може да биде логично, врати се неколку страници наназад и прочитај што напишав за црвената боја на иконите, од што се добива, а и златото кое се користи за изработка на ореолите, не зборам на памет дечко.

Го прочитав јас ,, објаснувањето'' што понапред што го имаш напишано. Јас незнам каде си се образовала и кој те образовал ама знам дека баш на памет збориш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom