Чудо во црквата Свети Димитрија- фреските „крвават“ и сами се чистат

• Креатор на темата Креатор на темата Паган-др
  • Време на започнување Време на започнување
abe toa e samo za um solenje ste :)
a ako nekoj vam nesto vi rece odma placete :pos:
apsolutno e nevkusno da se mesate i da delite soveti za toa sto i kako bilo so ikonite, a pri toa niti imate poznavanje za istite nitu pak ja znaete postapkata kako istite se izrabotuvaat tuku samo kako nekoj kvazi eksperti nepovikani se javuvate na tema da delite vase strucno mislenje :tapp:
Напротив, знам како се изработуваат, тука некаде сум по струка, а и веке наназад дадов едно објаснување што може да биде логично, врати се неколку страници наназад и прочитај што напишав за црвената боја на иконите, од што се добива, а и златото кое се користи за изработка на ореолите, не зборам на памет дечко.

1. Болд , не вреѓаше ти предходно муслимани , атеисти и се друго освен христијани ?
2. Истото ко бр 1.
3. Истото ко бр 3
4. Број 4 : Ова не е твое од предмалце ?
Аман бе не сум знаел дека на форумот е собран најголемиот џган што може да се најде на овие простори. Ги имаме атеистите кои јадат гомца само против една религија. Ако си атеист јади гомна против сите не само против една. Од друга страна ги имаме бедните бугарчиња кои нон стоп провоцираат со нивната бугарштина и како не направиле
никакви ѕверства против нас. Потоа ги имаме аљбанците кои нон стоп плачат за нешто и на крај исламистите кои ја отвараат секоја ебана тема за нивната религија. Само за нас чесните македонци овдека нема место. Епа да ти се мочам у форумот ебете се сите ја више не доаѓам овде. Ова е деф. место за исфрустрирани души како кучката Lucia. поздрав дечки и се најдобро.

па да бе што има нејасно, колку пати сум сретнал теми отворени од исламисти каде пропагираат џихад и што треба ја да правам ? И самиот прав верник муслиман вели дека се отпадници од исламската вера а ја као демек треба да го третирам како верник, а верувај сум сретнал такви теми. За овие другите повеќе е политика него религија. Нели треба да си го браниме она што е наше ? Или не ?

Сериозно ?
Прво се живо и мртво шо не е христијанин, исвреѓа и отера у 3 лепе , па после 1 саат викаш дека си мирна душичка и дека никој не си навредил од друга религија и раса ????

Сериозно друже од која ментална институција пишуваш , баше ме интересира која институција им дава на своите пациенти пристап до интернет ...

nikoj ne ti go ebe mozokot ako sam na sebe ne si go dozvoluvas toa ;)
nikoj ni te povikuva niti bara tvoe mislenje sam si se javuvas i debatiras za tema koj ni najmalku ima vrska so tebe.
Да, да кога ми бараа 1000 за да ми мафтаат низ стан со вода и да си чанта тип облечен како нинџа, не пробуваа да ме ебат во мозок ;)
Се разбира дека ќе се јавам, од горенаведената причина, башка посраа со веста овие 2 дена. Се чувствувам повикан, имплицитно, не јавно, ами на ист начин на кој и восхитувачите на бог ја коментираат појавата.
Да не се заборави ова Е јавен форум, секој може да коментира доколку смета дека може, треба или сака, нема потреба да биде повикан и доколку е повикан не мора да одговори на повикот.

Не би сакал да навредам ничии религиозни чувства, но дозволете ми да изнесам два аргументи зошто јас не верувам дека ова е чуда или барем не Божјо чудо.

1. Во Библијата, со исклучок на проколнатата смоква, која се исушила во отсуство на луѓе, речиси сите чуда кои Бог ги направил биле јавни, недвосмислени и непобитливи. На пример воскреснатиот Христос се појавил пред околу 500 сведоци, Мојсеј пред целиот Израелски народ го разделил Црвеното море, Исус го воскреснал Лазар пред очите на многу селани, исцелил слепороден (а не некој што ослепил пред еден ден) итн. Во тоа е моќта на чудото,Ова чистење на фреските се случило преку ноќ, во отсуство на сведоци. Дошле наутро, ги отвориле портите и одеднаш ги виделе фреските чисти.
Се разбира, тука имаме две логични опции:
- Или тие натприродно се исчистиле под интервенција на некои духовни сили.
- Или некој/некои вечерта влегле и ги исчистиле фреските од мотиви кои лесно можат да се претпостават, но јас би го заобиколил тоа.

2. Христијанскиот Бог не подржува и строго забранува идолопоклонство. Во Библијата со втората Божја заповед е забрането да се прават ликови (дури и од небесните нешта), забрането е луѓето да им се поклонуваат.
Никаде во Библијата нема да прочитате дека Исус или апостолите или било кој друг Христов ученик користел икона, или дека изработувал икона, или дека се клањал на икона, или дека целивал икона и сл. Во евангелијата и во целиот Новиот Завет не е спомната ниту една икона, освен иконата на Ѕверот (се спомнува неколку пати во Откровението). Тоа е единствената спомната икона во Новиот Завет и замислете таа икона е чудотворна и прави чуда не преку ноќ, туку видливи и моќни чуда: ќе зборува и ќе ги убива оние кои нема да се поклонат пред таа икона:

„И му беше дадено да вдахне дух во иконата на Ѕверот така што иконата на Ѕверот да прозборува, и да направи да бидат убиени оние, кои нема да се поклонат на иконата на Ѕверот.“ (Откровение 13:15, Библијата)

Си ги поставувам следниве прашања:
Зошто Бог би правел чудо преку ликови кои самиот ги забранил во Светото Писмо?
Којзнае колку верници моментално се клањаат пред овие фрески. Зошто Бог би предизвикувал идолопоклонство кај нашиот народ?
Зошто би ја исклучиле можноста дека некој/некои дошле навечер и ги исчистиле фреските додека немало никој таму? Има ли потреба да ги набројувам мотивите за такво нешто?
Доколку навистина се работи за натприроден настан, зошто би ја исклучиле можноста дека тоа е дело на лукавиот за кој што и во самата Библијата читаме дека ќе прави „чуда“ со икони/ликови?

Се надевам дека нема да бидам веднаш нападнат како „сатанист“. Сепак ова е мое лично и субјективно видување на овој настан. Ви благодарам на разбирањето.
Поздрав!

24 вести: Петре, братот на Крсте Коловски (кој починал пред повеќе од 20 години), автор на фреските во црквата од по земјотресот:
„Рече, ќе започнам прво со фреската на Богородица, и ќе направам малку да личи на мајка ми, која загина во земјотресот.“ :свиркам:

Дечко, ај молим те размисли која е поентата на прашањето што го поставуваш пред да ме цитираш.
Факт е дека постојат тарифи за користење на црковни (духовни) услуги. При крштевка, за попот да го претстави детето пред бог, наплаќа одредена, претходно искалкулирана сума на пари. Исто е и на погреб и на свадба.
Јас ако сум атеист и не давам пари за некој да ми се фолира, постојат луѓе кои и те како се искористени од страна на тие „божји луѓе“
И сега, истите тие кои до банкрот ќе те доведат имаат образ да изјават дека треба да се свртиме кон духовното, а не кон материјалното?И уште тоа го изјавуваат брзајќи накај својот најнов модел на BMW?
Важи, нема проблем!

Ama devojko pak mesame raboti eve ce zboram od moe lice jas kako vrenik , gi znam site tie raboti sto predhodno gi spomena toa e se jasno (predhodno pisav deka toa e greska na samiot crkoven sabor) a i greska na samava drzava sto ne gi odanocuva vakvite profitni dejnosti ocigledno samata drzava na sebe si gi rusi zakonite, stom ne sproveduva danoci na dobivka kon ovie institucii,
Ali od druga strana jas sum Vernik i ne mozam radi nekoi koruptivni ispadi na crkovni lica, da ne gi ostvaruvam svoite duhovni potrebi vo crkvata.
Tocno e toa nema pop siromav i jas sum protiv toa :), ali so ce pravis vrzan si so adeti vencavka, krstevka , ova ona sto predhodno napomena se se plajka toa... (tuku da se iskoristi kolku tolku nekoja gratis svadba kako lani sto imase vo Sv Gjorgija )

Сериозно ?
Прво се живо и мртво шо не е христијанин, исвреѓа и отера у 3 лепе , па после 1 саат викаш дека си мирна душичка и дека никој не си навредил од друга религија и раса ????

Сериозно друже од која ментална институција пишуваш , баше ме интересира која институција им дава на своите пациенти пристап до интернет ...

а што треба да правам да си климам со главата као демек овие болните што ми вреѓаат религија се у право ? А ако случајно се најде ТИ у оној мој пост : дека сте лути на Господ затоа што ви се случила некоја семејна трагедија извини што ти ги отворив раните ама обично така стојат работите со вас неверниците. Сум сретнал голем број од таквите како вас и една од главните причини за гневот кон Господ е баш тоа.

Како прво треба да ти е познато дека од христијани до христијани има огромна разлика. Има луѓе кои што си ја доволно добро познаваат религијата и има слепи верници кои појма немаат кон што цели нашата религија ( за жал бројот на таквите е голем ).
Треба исто да знаеш дека секој вистински верник ги почитува и другите религии, но ниеден од нас не дозволува да се плука за нас по нешто што е свето како што многумина овдека го прават.
Пример: можеби вие атеистите за возвишени ги сметате вашите родители кои ве довеле на овој свет и секој кој ке плука по нив верувај дека ке вратите со иста мера.
btw јас како верник никогаш не сум понижил човек кој верува во нешто друго освен во Христа, тоа е негов избор се додека не ме нападне лично мене и моите чувства кон мојата вера како у случајот со онаа гуска која што се труди да биде интересна.
Ги почитувам сите без разлика дали некој верува во некој Бог, предмет или животно ама немој у никој случај да ме напаѓаш поради моите чувства и определба.
Никаде не спомнав оние коишто не веруваат во Исус се идиоти, ниски суштества... напротив тоа беше за оние коишто пробуваат од оваа случка да си играат мајтап. Оставете ги верниците на мира ова е за секој верник посебен момент, без разлика дали е чудо или некоја хемиска реакција. Ама постови од тип како некој уринирал на фреските како кучката што напиша нема да се толерираат.
НЕ треба да се толерира фактот дека ме нарече гуска и кучка, ама за разлика од тебе, иако не сум христијанка, не ти замерувам.

а што треба да правам да си климам со главата као демек овие болните што ми вреѓаат религија се у право ? А ако случајно се најде ТИ у оној мој пост : дека сте лути на Господ затоа што ви се случила некоја семејна трагедија извини што ти ги отворив раните ама обично така стојат работите со вас неверниците. Сум сретнал голем број од таквите како вас и една од главните причини за гневот кон Господ е баш тоа.

И друго , шо напињаш со тоа дека атеист или некојод друга религија имал сеемена трагедија? така те учеше религијата ? Или толку ти е капацитетот на таа смесата шо ти е у краниумот ?

Да, да кога ми бараа 1000 за да ми мафтаат низ стан со вода и да си чанта тип облечен како нинџа, не пробуваа да ме ебат во мозок ;)
Се разбира дека ќе се јавам, од горенаведената причина, башка посраа со веста овие 2 дена. Се чувствувам повикан, имплицитно, не јавно, ами на ист начин на кој и восхитувачите на бог ја коментираат појавата.
Да не се заборави ова Е јавен форум, секој може да коментира доколку смета дека може, треба или сака, нема потреба да биде повикан и доколку е повикан не мора да одговори на повикот.

tvoe e dali ce go primis popo ili ne
drugo sekoj vest e vest i normalno e da se siri
drugo javen forum e tocno ama ne da davate manijakalni komentar po vernicite i da gi navreduvate nivnite custva demek praznoglavi ova ona a vie pak sto ste polnoglavi ???
Zanci osnovno pravilo e pocituvaj go razlicniot od sebe po negovite ubeduvanja razlicnosti verski ideoloski takvi kakvi sto se . A ne da vrsite nametnuvanja Vasi

tvoe e dali ce go primis popo ili ne
drugo sekoj vest e vest i normalno e da se siri
drugo javen forum e tocno ama ne da davate manijakalni komentar po vernicite i da gi navreduvate nivnite custva demek praznoglavi ova ona a vie pak sto ste polnoglavi ???
Zanci osnovno pravilo e pocituvaj go razlicniot od sebe po negovite ubeduvanja razlicnosti verski ideoloski takvi kakvi sto se . A ne da vrsite nametnuvanja Vasi
Истото важи и за вас- верниците!

Напротив, знам како се изработуваат, тука некаде сум по струка, а и веке наназад дадов едно објаснување што може да биде логично, врати се неколку страници наназад и прочитај што напишав за црвената боја на иконите, од што се добива, а и златото кое се користи за изработка на ореолите, не зборам на памет дечко.

Devojko dali ti rabotis ikoni izrabotuvas pa da pobarame od tebe mislenje ???
toa e kako da prasas nekoj kalfa za nekoja rabota mesto majstor koj e posveten na zanaetot, znaci da ima razlika
Majstor e Majstor zatoa e samo eden

И друго , шо напињаш со тоа дека атеист или некојод друга религија имал сеемена трагедија? така те учеше религијата ? Или толку ти е капацитетот на таа смесата шо ти е у краниумот ?
Ама ти не ме читаш до крај изгледа. Кажав дека скоро од 90% од случаи на самопрогласени атеисти причината е баш тоа. А сум сретнал многу такви. Не правам генерализација ама гарант има нешто со приватниот живот пр: некоја несреќа, неузвратена љубов ( лол ) неуспех во кариера, едноставно срања у животот. Неможе без причина да мразите нешто да бидеме на јасно, а тоа што сте слаби на карактер тоа заслужува посебна тема.

ќе верувам во ЧУДА кога небото ќе се отвори и ќе ги спаси милионите гладни и болни во светот,кога екстремните богаташи ќе го разделат својот имот да сите имаат благосостојба,кога виша сила во последен момент ќе спречи автобус со ученици да отиде неповратно во некоја провалија итн итн ......дотогаш.........
Неговите "чуда" се секогаш непродуктивни. Јас се обидувам да се ставам во позиција на Бог и да разберам зошто би го направил ова, ама некако не ми оди. Еве јас сум Бог, си седам и го набљудувам универзумот, ваму квазари еруптираат, онаму супернови се случуваат, одам да видам што се случува на планетата Земја - гледам глад, војни, страдања, криминал, беда речиси насекаде и јас како апсолутен семоќен бог викам fuck that одам во Македонија да предизвикам менструација кај пар фрески. :facepalm:

Нема логика. Но, мистериозни се патиштата Господови.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom