Помош, софтверски проблеми и совети

hnv

Член од
14 ноември 2010
Мислења
91
Поени од реакции
14
Имам проблем при стартување на Windows XP ( SP 2 ). Прво се појавува :
ULTRA DMA Mode-5 S.M.A.R.T. Capable but disable.
По неколку секунди се појавува:
Sec Master Drive - ATAPI Incompatible.
Press F1 To Resume.
По F1 се подига нормално. Во што може да биде проблемот.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Press F1 To Resume.
Модел на матична? ако незнаеш како да видиш, симни CPU-Z, и во mainboard табот види точно што пишува и постирај овде.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Press F1 To Resume.
S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology; often written as SMART) is a monitoring system for computer hard disk drives to detect and report on various indicators of reliability, in the hope of anticipating failures.
When a failure is anticipated by S.M.A.R.T., the user may choose to replace the drive to avoid unexpected outage and data loss. The manufacturer may be able to use the S.M.A.R.T. data to discover where faults lie and prevent them from recurring in future drive designs....
BARAJ SMART vo BIOS kako opcija ja ima so 2 moznosti...Enable/Disable...kaj tebe ocigledno e na Disable i te predupreduva poso e pozelno da e na Enable, ne deka neso ke ti smeni bitno koa ke e na Enable ali kolku da ne ti iskaca porakata.
Vtorata poraka mislam sama ke se izgubi koa ke go smenis SMART vo Enable, radi SMARTOV se blokira detekcijata na drajvovite i zastanuva butiranjeto.
--- надополнето: 8 април 2012 во 18:03 ---
Добро друже не знам зошто толку ми се изнавика ? И јас сум нервозен, но со причина, затоа не ставив доволно инфо... но ти бе друже, ме направи партали.... Калм Даун :)
Еве подетално, ако треба нешто повеќе, ќе надокнадам.

МОДЕЛ : Toshiba Satelite L505-14R
Графичка : Ati Moblility Radeon 5165 кога сум без ати каталист,на фабрички драјвери и сетинзи , кога сум со ати каталист, пишува Ати Радеон 4650 (која според произведителот е преименувана од 5165 но со малку поголем clock rate(што и да е ова)
OS : Windows 7 64bit ( лиценциран ) Вклучен со лап топот при купување.
)
Siguren si za modelov L505-14R ? Odozdola na toa stikerot ti go pisuva isto vaka, poso na support nema vakov model od L505 serijata.
Najdov samo ova od 03/10/2010 verzija 8.653 za taa li zborime antika drajver ? Service centarot go imas od Tosiba so ti javue nema ponov drajver?
Drajverov 8.653 e za Radeon 5165 (videno od inf fajlcinjata) za HWID PCI\VEN_1002&DEV_9480&SUBSYS_FF821179...proveri si vo Device Managerot dali go ims istiov Hardware ID.
Me zaintrigira ova so catalistov zaso i ja imam ATI na laptopot so isto taka antika drajver mada od 2011 e i ne igram igri ali znae da javi plav ekran :) za Mobility moder si cul ? Staro e ova MModer ali ja sea go otkriv i mi stana jasno zaso OEM proizveduvacite nejkat support da ima u catalistot za laptopive. Zirni go i ova

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.383
Siguren si za modelov L505-14R ? Odozdola na toa stikerot ti go pisuva isto vaka, poso na support nema vakov model od L505 serijata.
Najdov samo ova od 03/10/2010 verzija 8.653 za taa li zborime antika drajver ? Service centarot go imas od Tosiba so ti javue nema ponov drajver?
Drajverov 8.653 e za Radeon 5165 (videno od inf fajlcinjata) za HWID PCI\VEN_1002&DEV_9480&SUBSYS_FF821179...proveri si vo Device Managerot dali go ims istiov Hardware ID.
Me zaintrigira ova so catalistov zaso i ja imam ATI na laptopot so isto taka antika drajver mada od 2011 e i ne igram igri ali znae da javi plav ekran :) za Mobility moder si cul ? Staro e ova MModer ali ja sea go otkriv i mi stana jasno zaso OEM proizveduvacite nejkat support da ima u catalistot za laptopive. Zirni go i ova
Да тој е моделот L505-14R . некаква подобрена верзија на L505 .
Моменталната верзија на драјвер е таа што ја посочи 8.653. дата на драјверот 08.09.2009
Еве што вика под Hardware Id
PCI\VEN_1002&DEV_9480&SUBSYS_FF821179&REV_00
PCI\VEN_1002&DEV_9480&SUBSYS_FF821179
PCI\VEN_1002&DEV_9480&CC_030000
PCI\VEN_1002&DEV_9480&CC_0300
И сеуште не ми е јасно зошто сега ми пишува Радеон 5165 , а со каталист ми пишува Радеон 4650 за која графичка доплатив на Анхоч екстра. Нели не е истата, тоест е преименувана но со различен клок рејт, што сепак ги прави две различни графички.... Im confused:confused:
Ова Moblility Modder не сум чул , сега прочитав, не верувам дека ќе ми помогне... но може да пробам, друго што прочитав е дека Ати Каталист проаѓа кај овие неподржани брендови на лап топ но има проблем само кај оние со Switchable Graphic Cards . Прочитав дека 5165 е switchable. Но се сум баш најпозитивен околу ова..... Многу читав и се ми се изпомеша, преку 30 пати направив System Restore во рок од 2 дена , ми наби комплекс веќе овој проблем.... Ако го однесам во Анхоч се плашам дека и они би ми го дале како што е сега, со тие антички драјвери , за друго не гарантираат нели од Тошиба. Се мислам да избришам Аваст антивирусот , Систем Амиго 360 спид ап и да пробам пак со Ати Каталист или со овој Моддерот што ми го порача... :mad:

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Да тој е моделот L505-14R . некаква подобрена верзија на L505 .
Моменталната верзија на драјвер е таа што ја посочи 8.653. дата на драјверот 08.09.2009
Еве што вика под Hardware Id
PCI\VEN_1002&DEV_9480&SUBSYS_FF821179&REV_00
PCI\VEN_1002&DEV_9480&SUBSYS_FF821179
PCI\VEN_1002&DEV_9480&CC_030000
PCI\VEN_1002&DEV_9480&CC_0300
И сеуште не ми е јасно зошто сега ми пишува Радеон 5165 , а со каталист ми пишува Радеон 4650 за која графичка доплатив на Анхоч екстра. Нели не е истата, тоест е преименувана но со различен клок рејт, што сепак ги прави две различни графички.... Im confused:confused:
Ова Moblility Modder не сум чул , сега прочитав, не верувам дека ќе ми помогне... но може да пробам, друго што прочитав е дека Ати Каталист проаѓа кај овие неподржани брендови на лап топ но има проблем само кај оние со Switchable Graphic Cards . Прочитав дека 5165 е switchable. Но се сум баш најпозитивен околу ова..... Многу читав и се ми се изпомеша, преку 30 пати направив System Restore во рок од 2 дена , ми наби комплекс веќе овој проблем.... Ако го однесам во Анхоч се плашам дека и они би ми го дале како што е сега, со тие антички драјвери , за друго не гарантираат нели од Тошиба. Се мислам да избришам Аваст антивирусот , Систем Амиго 360 спид ап и да пробам пак со Ати Каталист или со овој Моддерот што ми го порача... :mad:
PA od INF fajlov od drajverov od toshiba se glea deka 5165 i 4600 imaat ist Vendor i Device ID ama razlicen SubSYS
Za 4600 e VEN_1002&DEV_9480&SUBSYS_FF001179 ima uste 5 drugi SUBSYS vrednosti FF151179, FF501179...
Za 5165 e eden VEN_1002&DEV_9480&SUBSYS_FF821179.
Catalistot ti ja naogja kako 4600 od prosta pricina sto verovatno ne ja podrzuva 5165 a VEN i DEV mu se pokklopuvaat za 4600 i ja instalira taka ko za 4600 iako SUBSYS se razlikuva. Za Subsys delot go najdov ova i izgleda e bitna stvar.
Mobility modderot pravi da Catalistot go instaliras na OEM notebook iako ne gi podrzuva mobilnite radeon, ama pa epten e star soft 2009 e skinat i sigurno podrzuva do nekoja verzija katalist od taa 2009ta godina.
Ko siminjas katalist od amd sajtot neli ti bara prvo da simnes "AMD Mobility Radeon Driver Verification tool", e pa na taa strana najdole pisuva:
The following notebooks are not compatible with this tool:
Notebooks equipped with switchable graphics
Toshiba® notebooks
Sony® VAIO® notebooks
Panasonic® notebooks
Hmmm...bitna informacija da se izbegavaat ovie laptopi u kombinacija so externa grafika :cautious:
Switchable znaci u BIOS ims opcija da ja iskljucis externata graficka a da raboti samo Intelovata posto neli samiot CPU I3, i5 i nagore imaat build-in GPU t.e. toa Intel Grafics 3000 ti e vgradeno vo samiot procesor ne e poseben chip.Pobaraj na intel specifikacija za i3 i5 ke vidis. Tebe ti treba da najdes mobility catalist so tvojot VID/DEV i po moznost i Subsys za da ti raboti...na sajtov na poslednite 2 strani nekolkumina se falat deka poslednata verzija 12.3 im prorabotela, sea neznam dali zborat za modiranata ili oficijalnata. Probaj ja i taa 11.12 modiranata od istiot sajt, apdejtiran link za 64bit na mediafare imas na 8ot pejdz.

Член од
27 јануари 2010
Мислења
2.430
Поени од реакции
723
Ви кочи ли фејсбукот на хром? на мене многу често ми окочува и треба да го гасам а и други се жалат од тоа до што може да е некое чаре? освен мозила...

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.383
PA od INF fajlov od drajverov od toshiba se glea deka 5165 i 4600 imaat ist Vendor i Device ID ama razlicen SubSYS
Za 4600 e VEN_1002&DEV_9480&SUBSYS_FF001179 ima uste 5 drugi SUBSYS vrednosti FF151179, FF501179...
Za 5165 e eden VEN_1002&DEV_9480&SUBSYS_FF821179.
Catalistot ti ja naogja kako 4600 od prosta pricina sto verovatno ne ja podrzuva 5165 a VEN i DEV mu se pokklopuvaat za 4600 i ja instalira taka ko za 4600 iako SUBSYS se razlikuva. Za Subsys delot go najdov ova i izgleda e bitna stvar.
Mobility modderot pravi da Catalistot go instaliras na OEM notebook iako ne gi podrzuva mobilnite radeon, ama pa epten e star soft 2009 e skinat i sigurno podrzuva do nekoja verzija katalist od taa 2009ta godina.
Ko siminjas katalist od amd sajtot neli ti bara prvo da simnes "AMD Mobility Radeon Driver Verification tool", e pa na taa strana najdole pisuva:
The following notebooks are not compatible with this tool:
Notebooks equipped with switchable graphics
Toshiba® notebooks
Sony® VAIO® notebooks
Panasonic® notebooks
Hmmm...bitna informacija da se izbegavaat ovie laptopi u kombinacija so externa grafika :cautious:
Switchable znaci u BIOS ims opcija da ja iskljucis externata graficka a da raboti samo Intelovata posto neli samiot CPU I3, i5 i nagore imaat build-in GPU t.e. toa Intel Grafics 3000 ti e vgradeno vo samiot procesor ne e poseben chip.Pobaraj na intel specifikacija za i3 i5 ke vidis. Tebe ti treba da najdes mobility catalist so tvojot VID/DEV i po moznost i Subsys za da ti raboti...na sajtov na poslednite 2 strani nekolkumina se falat deka poslednata verzija 12.3 im prorabotela, sea neznam dali zborat za modiranata ili oficijalnata. Probaj ja i taa 11.12 modiranata od istiot sajt, apdejtiran link za 64bit na mediafare imas na 8ot pejdz.
Фала многу друже , и јас го читав овој форум пред некој ден, ја пробав модираната верзија од првата страна, неуспешно. Сега ќе ја пробам 12.3 која ја препорачале на 8 страна, и ќе се попрскам со крстена вода од црквата :cuc: .... Фала уште еднаш .. ќе апдејтирам што ќе направам...
Апдејт . Само што инсталирав 12.3 , инсталацијалата како подмачкана.... додека се апдејтираа драјверите преку каталистот , ми се исклучи дисплејот на 2 секунди како и норламно, но овој пат кога се врат сликата си остана кристал сјајна... обично со другите верзии на каталист ми се враќаше малку затемнет дисплејот.... Рестартирав чисто превентивно... И сеуште е како подмачкано... или е до верзијата или е до крстената вода:pos: ..... Пу пу да не се урочам... да видам дали ќе држи вака.. или за некој ден пак ќе ми се помрачи светот :mad: ......

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Ви кочи ли фејсбукот на хром? на мене многу често ми окочува и треба да го гасам а и други се жалат од тоа до што може да е некое чаре? освен мозила...
Грешка е на Хром тоа поточно цела 18ка верзија е промашена заедно со Adobe Flash-от на Хром, кој знае на сред видео да блокира и често да падне....голем пропуст на Google....и најстрашно е што ги нема неколку дена да поправат пропусти.....

DonRistovski

Peace Disturber
Член од
1 септември 2009
Мислења
3.571
Поени од реакции
4.560
Кога ќе побарам нешто на гугл и кога ќе го отворам во нов таб, ми прави редирект на некоја си abnow.com страна. Како да го тргнам?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Многу лесно.

Прво влези во Контрол панел, и избриши све што не ти е познато.

После симни Superantispyware & Malwarebytes, инсталирај ги абдејтувај ги, и скенирај со двата програма, све што ќе најдат ичисти, и рестартирај го компјутерот!

Потоа за крај во самиот бровсер, смени ја твојата домашна страна (homepage) наместо да стои abnow.com, стави google... тоа би било се.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Кога ќе побарам нешто на гугл и кога ќе го отворам во нов таб, ми прави редирект на некоја си abnow.com страна. Како да го тргнам?
Spyware e toa, butiraj u SAfe mod, i skeniraj so malware bytes ili neso takvo

Член од
22 април 2011
Мислења
323
Поени од реакции
105
Имаш некој вирус другар ти треба да го елиминираш прво со алаткава tdsskiller потоа скенирај со malwarebytes и ќе го средиш проблемот со ова. И за секој случај скенирај и со ова како free користи го без инсталирање HitmanPro36 нема потреба да го инсталираш само скенирај.

П

Паган-др

Гостин
Освен CCleaner, со што друго да го средам компјутерот, да го исчистам од непотребните ствари шо се трупаат со тек на време? Го осеќам, успорен е.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Освен CCleaner, со што друго да го средам компјутерот, да го исчистам од непотребните ствари шо се трупаат со тек на време? Го осеќам, успорен е.
Со ништо, проблемот не ти е до тоа него од друга природа.

Другите програми се ѓубре.

Kajgana Shop

На врв Bottom