Kako sto fajde ? Neli e pekolot mesto kade sto se cistat valkanite dusi ? Rajot e mesto kade sto vo nego se' e apsolutno cisto i tamu nisto necisto ne vleguva. Zatoa e i pekolot kako edna peralna vo koja ke se vrtis,isprevrtuvas,ke ti frlaat detergenti,ke ti pali vo oci,gorcliva i vrela voda.... takov e procesot za perenje. Pa koga ke izlezes da vlezes vo rajot cist. Peralnata e loso mesto. Dokolku alistata imaat svest ke ti kazat deka ne sakaat tamu da gi frlas,ke ti velat deka tie se cisti,oti bi im bilo strav vnatre da vlezat a ne e fer samo da gi butnes vnatre bez da im kazes kade navistina se izvalkani i deka sramota e so niv takvi da se izleze. Koga ke im kazes polesno ke im bide vo peralnata i strplivo ke cekaat da se ocistat i ke molat. Dokolku samo gi butnes,namesto da se cistat tie vnatre uste poveke ke se valkaat smetajki te nepraveden i bezmilosten,deka cisti si gi butnal tamu i za navek ke ostanat tamu.
Во Христијанството пеколот се разбира не како "перална", туку како "крајна теминца и крцкање со заби" според евангелието, што значи они кои не сакаат да се со Бога битуваат, постојат безлично, не се познаваат...
Spored tebe,sekoj koj veruva vo visa sila,bez razlika kako ke ja narece ke vleze vo rajot ? Bez razlika dali ja ferma objavata koja od Boga mu ja dadena. Bez razlika dali ke zivee po prospektot koj mu go dal samiot negov Tvorec kako da se odrzuva za da bide zdrav i cist ?
Sekogas li vazi garancijata za aparatot koj si go zel ? Dali mozes so garancijata da zemes nov aparat dokolku toj sto mu go vrakjas si go tresnal samiot od zemja ? Mislam ne. Garancijata vazi dokolku ti se rasipe a si se drzel do prospektite stio ti gi dala fabrikata koja go proizvela,kako da go cuvas,kako da go upotrebuvas......
Не само да верува, туку и да гради личносен однос(погрешно го нарекуваш проспект за Чистење, затоа што, тешко нас ако Не суди по чистота-никој нема да се спаси) со Творецот.
Obredite ne se samo rituali tuku taka. Se sto e propisano e za naseto dobro. Postot ne e za da gladuvame i zedneeme,da se izmacuvame,da slabeeme.... So postot duhovno se gradis i telesno se cuvas. Bog edinstveno sto bara od nas e da mu se vrati cisto ona sto ni go dal na zaem-teloto i dusata. Dolzni sme da gi odrzuvame a kako ke gi odrzuvame ima pravila Negovi. Namazot,Molitvata,ne se samo zaradi toa sto Bog (neuzubillah) e ohol i saka da mu pagjame na sedzda. Toa e duhovna i telesna vezba,toa e za nas dobro a ne za Boga. Nie zavisime od Boga,ne zavisi toj od nas. Bog ima meleki-angeli,otkako e sozdaden svetot na sedzda padnati i nikako glava ne podigaat,ima koi na Ruku sedat i nikako ne se podigaat.....
Постот помага да ја надминуваме ропската состојба на гревот(смртта), да се насочуваме дека зависиме од Бога а не само од материја(храна , облека...)
Kako sto si znaes i sam,se' sto pravime sami si pravime. Mestoto na idniot svet sami si go izbirame tuka. No posto e toa Apsolutna pravda,sekoj ke bide za se' izvesten a ne tuku taka frlen vo apsaana.Prasuvas Zosto ? Ti vika,psssttt,,,, kjuti i vleguvaj. Ke pocuvstvuvas li ti milost vo toj slucaj ? A koga ke ti ukaze na greskata i sam ke vlezes vo pekolot za da se ocistis i so solzi i milost ke zalis za toa sto si go propustil,svakajki kolkava greska si pravel a ne si bil svesen za toa,si mi se potsmeval (primer velam) mene sto go izvrsuvam obredot Sunnet (obrezuvanje),sto gi otstranuvam vlaknata od polovite mesta,sto so voda se cistam posle nuzda,sto postam po letna doba,sto 5 pati na sedzda mu pagjam na Allah itn...
Ние (Христијаните) Бог го гледаме како Љубов, а не како Правда(нужност, служење на правила, наместо љубовен, слободен, личносен однос).
--- надополнето: 8 април 2012 во 14:09 ---
Da ne zaboravam. Vi gi cestitam praznicite.