Паркови за миленици и данок за опасни миленици

• Креатор на темата Deleted member 55587
  • Време на започнување

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.222
Поени од реакции
34.509
Значи читам тука некој пишал има зелени површини по населбиве, па таму да си го трчам кучето. Епа нека дојде таа личност во Центар или населбите околу Центар и нека ми посочи тревник. Јас каде што живеам се има само трева нема. Додуша имаше една полјана ама јебига морало да се изградат 3-4 згради на тоа место. Сакам да кажам се е исполнето со згради, улици, тротоари од сите страни, а во школските дворови исто не смеам да го шетам, повторно ради истата причина, безбедност на децата.
Така да паркот е единственото место каде ем можев да си го трчам кучето ем да не се плашам да не излета на улица и да го согази некоја кола. Убаво е да се направи парк за миленици но не и ограничување на нивното движење. Тогаш зашто ми доаѓаат мајки, баби, татковци, дедовци, со своите деца да ми го галат кучето кога истите се плашат за нивната безбедност. Само да видам некое мало дете со придружба во паркот за кучиња и него и се по список на клоци ќе отерам. И да... ако јас можам да носам ќеса за измет нека си носат и мајките нокшири за да не ми серат децата врз глава.
Мене само не ми е јасно зошто е поинтересно да се „плука“ по проектот, наместо да се бараат повеќе вакви паркови?
Плукањето нема ништо да реши, пофалбата и барањето за нови проекти, од друга страна - можеби ќе реши нешто :)
Фала богу дека во строг Центар нема да најдеш парк за кучиња, но на 15 минути пешачење од било која точка во градот - сигурно ќе најдеш.

А баш поради тоа што живеам во стан и во Центар се' уште немам куче. Знам дека ќе биде мачење и за мене и за кучето. Здравје, ако некогаш се преселам на малку помирно место и во куќа, тогаш без размислување ќе си земам куќно другарче :)

V

Vollstandig

Гостин
Добра е одлукава. Преку глава од разно разни ѕверки мелези од ѓавол,сериски убиец и чудовиште.Еден милион пати налетувам на разноразни ѕверки пуштени без синџир и шупаци кои се шетаат по нив и низ центар развикуваат по кучето команди, како да се офицери во војска. И на крај памет не му паѓа, дека песот можи во секое време да нападни некој, а вината да си ја носи газдата.

Член од
7 декември 2011
Мислења
68
Поени од реакции
148
Абе читам и не можам да се изначудам какви све муабети слушнав. Парков е топ идеја само уште да било поголемо од причина што во него моментално треба да ги собере сите кучиња кои во даден момент шетаат во парк, нешто кое во моментов не е возможно. Замислете си сите тие кучиња да бидат пуштени да трчаат во тоа мало просторче големо колку игралиште за ракомет. Нека направат повеке паркови и кога ке ги направат тогаш нека важи тоа за кучињата на зелени површини.

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Purple Puma , луѓето по селата плаќаат годишна пашарина за пасењето на кравите, овците и козите:) и тоа веќе со години. И задолжително годишно испитување за бруцелоза и туберкулоза а за возврат добиваат субвенции од владата. По таа логика ако веќе некој треба да плаќа даноци и казни за кучињата, треба да добие нешто и за возврат нели?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Purple Puma , луѓето по селата плаќаат годишна пашарина за пасењето на кравите, овците и козите:) и тоа веќе со години. И задолжително годишно испитување за бруцелоза и туберкулоза а за возврат добиваат субвенции од владата. По таа логика ако веќе некој треба да плаќа даноци и казни за кучињата, треба да добие нешто и за возврат нели?
Jaс не се согласувам со даноците за домашни миленици. Дебилно е.
Сите ние, и онака, плаќаме за да ги тргнат бездомните кучиња од улица. Со тие пари што ние ги плаќаме, башка со донациите кои ги добиваме од европски фондови, не само што не ги тргаат од улица, не се грижат ни најмалку за нив....
Спомнав погоре, пример, во делови од Америка, луѓето добиваат помал данок (најчесто данок на имот) ако чуваат миленици. Затоа во Америка, најмногу има миленици по семејство.
Само ние сме многу инвентивни во тој поглед, у пичку матер.

А да не зборувам за културата на луѓето. Кучето ти кака во сред парк - ОК. Детето ти кака во сред парк - пак ОК. Па зошто се вика тоа Градски Парк? Нека се вика Градска Серална поубаво.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Vistinata e bolna,ama na sopstvenicite ke im zdosadat milenicite pa gi pustaat na ulca bez kontrola i stanuvaat opasni kucinja skitnci so moznost za nadogradba,pa ne gledam picina na istite da im se stavi inekcija za vecen son

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Vistinata e bolna,ama na sopstvenicite ke im zdosadat milenicite pa gi pustaat na ulca bez kontrola i stanuvaat opasni kucinja skitnci so moznost za nadogradba,pa ne gledam picina na istite da im se stavi inekcija za vecen son
Не е хумано тоа. По таа логика треба и бездомните луѓе да ги праќаме во ,,вечен сон,,. Но тоа е ептен офтопик.
За тој што ќе остави куче на улица - казна. Друг пат да не му текне. Затоа постои чипување на милениците. Што сум јас крива што некој вол смета дека му е ,,досадно,, кучето? Е требало да купи чипи-чан а не куче.

Се знае како се работи во малце посовесни поразвиени земји од нашава. Ако купиш/вдомиш куче - имаш прописи како да го чуваш (од должина на ланец, до серална). Ако го нејќеш више, го подаруваш некому/продаваш некому/го носиш во шинтерница (со тоа што плаќаш за откажувањето од него). Остави го на улица, ќе го откријат дека е твое (по чипот) и ќе ти чукнат на врата. Еве ви го кучето - не го сакам. Супер - казна повелете.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Редно време е некои работи да почнат да се променуваат со миленициве. Станавме гето секој прави што сака, иако не очекувам старците од 60 години и несовесните од по 45-50 да почнат сега да учат култура, туку младите што шетаат кучиња и децата мали па во следните 10-15 години да се променат работите. На секој чекор измети, се шетаат и се чуваат кучиња кој каде ќе стигне, без маски пред деца мали и кучињата и децата играат на метро ипол оддалеченост... Туку колку ќе се применува законот тоа е посебно прашање, едно е иницијатива и донесувањето на истиот сосема друго е спроведувањето на дело. Ако не се спроведува ефект нормално немада има и џабе се полемизира а кај нас обично така е.

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Токму тоа и ми е поентата, сточарите кај нас плаќаат годишни давачки кои не се данок во права смисла но за да ги добијат субвенциите од државата, тие давачки задолжително годишно мора да си ги подмират. И јас сум против плаѓање на данок кој би се вовел неосновано, но еве ако земеме дека тој би се изгласал и вовел, па барем треба да се добива нешто за возврат на таа давачка. И тоа се разбира, зборуваме занекоја разумна сума на годишно ниво, а не небулоза од 300 евра. На пример ако јас плаќам данок за кучето, сакам да имам загарантиран безбеден кучешки парк на 15 минути растојание од моето место на живеење (и општо за секој сопственик на куче, мислам дека е разумно, затоа што кај со евентуален данок, со само 1 кучешки парк, би се оптовариле луѓето и со дополнителни трошоци за превоз до него)или пак бесплатен јавен превоз со кучето за да стигнам до него. Затоа што не ќе да е како што велат некои дискутанти на темава ,,твој проблем како ќе стигнеш до паркот,, не, не, напротив ако јас на градот му плаќам данок за тоа куче, епа не е мој проблем,туку проблем на градот е како јас ќе стигнам до кучешкиот парк. И во цивилизираните земји, да, постојат на секој чекор кучешки паркови, но како места каде кучињата можеш да ги прошеташ слободно, без маска и без поводник, а никој не забранува тие кога се врзани и со маска да можат да се шетаат по други зелени површини. Исто така тие паркови се безбедни за кучињата а не да може секој психопат да посее отров ако така му се присака, а нешто не ми изгледа дека комуналниве редари кои би ја чувале тревата да не биде изгазена, ќе се затрчаат да казнат некој потенцијален трујач фатен на дело во кучешки парк.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Токму тоа и ми е поентата, сточарите кај нас плаќаат годишни давачки кои не се данок во права смисла но за да ги добијат субвенциите од државата, тие давачки задолжително годишно мора да си ги подмират. И јас сум против плаѓање на данок кој би се вовел неосновано, но еве ако земеме дека тој би се изгласал и вовел, па барем треба да се добива нешто за возврат на таа давачка. И тоа се разбира, зборуваме занекоја разумна сума на годишно ниво, а не небулоза од 300 евра. На пример ако јас плаќам данок за кучето, сакам да имам загарантиран безбеден кучешки парк на 15 минути растојание од моето место на живеење (и општо за секој сопственик на куче, мислам дека е разумно, затоа што кај со евентуален данок, со само 1 кучешки парк, би се оптовариле луѓето и со дополнителни трошоци за превоз до него)или пак бесплатен јавен превоз со кучето за да стигнам до него. Затоа што не ќе да е како што велат некои дискутанти на темава ,,твој проблем како ќе стигнеш до паркот,, не, не, напротив ако јас на градот му плаќам данок за тоа куче, епа не е мој проблем,туку проблем на градот е како јас ќе стигнам до кучешкиот парк. И во цивилизираните земји, да, постојат на секој чекор кучешки паркови, но како места каде кучињата можеш да ги прошеташ слободно, без маска и без поводник, а никој не забранува тие кога се врзани и со маска да можат да се шетаат по други зелени површини. Исто така тие паркови се безбедни за кучињата а не да може секој психопат да посее отров ако така му се присака, а нешто не ми изгледа дека комуналниве редари кои би ја чувале тревата да не биде изгазена, ќе се затрчаат да казнат некој потенцијален трујач фатен на дело во кучешки парк.
Па види, данокот (ќе го) е наменет за езотични животни. Сигурно нема мојата игуана да ја шетам низ било кој парк, или тарантулата.
А како ќе се дознае кој се е сопственик на куче? Прво треба да се направи некаков регистар на сопственици, да се чипуваат сите бездомни, да биде ОБВРСКА на сопственикот да го чипува кучето, да се направи матичен ветеринар за кучето (за да нема хаос во пронаоѓање чие и како е).
Има многу ШТО и КАКО додека стигнеме до плаќање данок за паркови. Ние и онака, и овака плаќаме доста даноци.
Сега, на пример, ќе плаќам јас, ќе плаќаш ти, ама тој од село Свирипичино, не си ги регистрирал сите деца, а не па кучето.
И што добиваме? Замачкување? Буквална кражба?

Има многу работи, кои треба прво да се решат (а меѓу другото, градовите треба да излезат во пресрет на друштвата за животни, односно да им обезбедат простор и да ги ослободат од даноци), зошто, најлесно и најефикасно така ќе се води евиденција на бездомните, а овие вдомениве, нека си одат под капа на приватните и државните ветеринарни установи.
Моментално, калакурница е. Прост пример, наоѓам кутре на сред улица, сакам да му помогнам, да го чувам 2-3 месеци додека закрепне и да го дадам на некого. Ако за тие 2-3 месеци од мене се бара да плаќам данок, што?
Кога би имало здружение, со свој објект - тоа кутре оди под нивна капа, тие потпишуваат, а јас го чувам само како foster parent.

Ние си играме држава, си играме капитализам, си играме PETA, се само си играме.

Супер е парков и конечно, конечно го направија, само што, познавајќи го Коце (преку животинкиве и нивните проблеми го знам) знам што :гомце: од човек е, и ова е само лигавење пред камери (во пресрет на законот за ,,егзотични,, и ,,опасни,, раси). Познавајќи го, уште долго ќе си имаме проблеми.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Смееш, ама ако сакаш да го шеташ по трева додека си во Градскиот парк, тоа мора да биде во паркот наменет за домашни миленичиња.
Не знам зошто, ама seems fair to me...
Повеќе од три кучиња- гужва. Треба да бидат свесни, дека постојат и кучиња кои не се трпат со други кучиња и не можат да се пуштат во 1200 м, со 200 други кучиња, тоа ти е калакурница, касапница. Тој простор е премногу мал за да ги задоволи потребите на сите кучиња во Скопјево- кога веќе сакаме да бидеме реални.

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Сакаш да чуваш куче ќе си платиш данок,а за возврат на тој луксуз нема да добиеш ништо.Не гледам смисла за луксузот да добиеш некоја бенефиција.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Сакаш да чуваш куче ќе си платиш данок,а за возврат на тој луксуз нема да добиеш ништо.Не гледам смисла за луксузот да добиеш некоја бенефиција.
A зошто да платам данок?
Сите даноци се смислени така - за да добијам некоја бенефиција.
Чувањето куче, не е луксуз. Да чувам тигар, па луксузно животно да биде.

Плаќам патарина, за автопатот да се прави/одржува. Ако не, да плаќам патарина, ама по земјени патеки да одам до Тетово?!

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
да беше 5-6 пати поголем, или да имаше вакви 5-6 низ цел парк, па да кажеш дека направиле нешто... вака само 10 кубика дрво и одма политички поени да грабат, и да исфорсираат други ретардирани закони, да ги пцуе човек - само џабе нервоза!

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
A зошто да платам данок?
Сите даноци се смислени така - за да добијам некоја бенефиција.
Чувањето куче, не е луксуз. Да чувам тигар, па луксузно животно да биде.

Плаќам патарина, за автопатот да се прави/одржува. Ако не, да плаќам патарина, ама по земјени патеки да одам до Тетово?!
Данок да платиш за кучето
Од кој данок,те молам објасни ми имаш некоја бенефиција
За која потреба го чуваш кучето ако не е за луксуз
Плаќаш патарина,ама патишта слабо некако се парават,уште помаклу одржуваат ама како што тргнала работата,богами ќе почнеме по козји патеки да одиме

Kajgana Shop

На врв Bottom