- Член од
- 1 март 2010
- Мислења
- 7.888
- Поени од реакции
- 14.440
Може ли малолетно лице да патува надвор од државава (конкретно Србија) без родителска придружба?
Може да патува, но треба согласност од двајцата родители потпишана на нотар дека дозволуваат детето да патува со трето лице.Може ли малолетно лице да патува надвор од државава (конкретно Србија) без родителска придружба?
Може,друфар беше летово во францијаМоже ли малолетно лице да патува надвор од државава (конкретно Србија) без родителска придружба?
Значи сам не можам во никој случај да преминам граница?Може да патува, но треба согласност од двајцата родители потпишана на нотар дека дозволуваат детето да патува со трето лице.
Posto vikas deka resenieto t.e presudata ti e pravosilna treba da bide i izvrsna, i naplatata zavisi od toa dali toj od koj sto treba da ja naplatis stetata ima pari. Znaci ako e pravno lice dali ima pari na smetka i dali tie pari se dovolni za da se pokrie stetata. A ako e fizicko lice e toags odi malce posporo.Имам едно прашање. Колку време е потребно за да се наплати матријална штета за која има правосилно судско решение кое е поминато низ сите процедур (жалби, повисок суд итн итн) ?
Доколку си малолетен не.Значи сам не можам во никој случај да преминам граница?
Мислам дека треба да се наплати 15 дена од денот на правосилноста на пресудата, а доколку не биде наплатена во ова време се предава на извршител. Ако е од правно лице и нема средства на негова сметка тогаш сите идни примања ќе им бидат стопирани и од нив ќе се врши наплата.Имам едно прашање. Колку време е потребно за да се наплати матријална штета за која има правосилно судско решение кое е поминато низ сите процедур (жалби, повисок суд итн итн) ?
Доколку не се оптужени 1 година по рокот за наплата застаруваат..На 03.04.2012 од нотар ми дојде решение за наплата на заостанат долг за смет од 11 месец 2009,12.2009,01.2010.........Немам платено за цела 2010 год.За колку време застаруваат долговите....Прегледај го приврзокот 41764
Имаш право на нужен дел.....како наследник од прв ред...dvajcata roditeli mi se umreni .a tatkomi kukata ja dal poklon na brat mi .majciniot del po sudski pat go dobiv ,dali mozam da baram nuzen del od delot na tatko mi ?
Ако лицето нема полни 14 години, тогаш треба родителска согласност заверена на нотар. Доколку лицето има полни 14 години, тогаш не треба ништо.Може ли малолетно лице да патува надвор од државава (конкретно Србија) без родителска придружба?
Od ona sto go vidov od slikata site smetki za koi mvodovod bara da se donese resenie za izvrsnost t.e. UPDR se zastareni. Zastarenosta nastapuva posle edna godina od koga smetkata e dostasana za plakanje. A kaj tebe poslednata smetka dostasala na 20.12.2011 godina, a predlogot e podnesen do notar na 26.12.2011. Znaci kasnat so predlogot 6 dena posle poislednata smetka. Moj sovet e da ja posetis notarkata i da i ukazes na ovoj fakt i da ne i tekne da donese resenie deka predlogot e pogoden za izvrsuvanje.На 03.04.2012 од нотар ми дојде решение за наплата на заостанат долг за смет од 11 месец 2009,12.2009,01.2010.........Немам платено за цела 2010 год.За колку време застаруваат долговите....Прегледај го приврзокот 41764
Извини сапо дополнително да прашам....каде во кој закон можам да го најдам членот за застарување од 1 година..??Od ona sto go vidov od slikata site smetki za koi mvodovod bara da se donese resenie za izvrsnost t.e. UPDR se zastareni. Zastarenosta nastapuva posle edna godina od koga smetkata e dostasana za plakanje. A kaj tebe poslednata smetka dostasala na 20.12.2011 godina, a predlogot e podnesen do notar na 26.12.2011. Znaci kasnat so predlogot 6 dena posle poislednata smetka. Moj sovet e da ja posetis notarkata i da i ukazes na ovoj fakt i da ne i tekne da donese resenie deka predlogot e pogoden za izvrsuvanje.
Ako ostavis taka i ne reagiras, posle koga ke dojde do pred izvrsitel ke ti bide mnogu potesko.