Исклучете роаминг во Охрид, на Водно, во Дојран...

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.115
Vest.mk пишува:
Казни за операторите чии корисниците на мобилни телефони се закачуваат на странски мрежи и кога не патуваат во странство, најавуваат од Агенцијата за електронски комуникации.

но и пред една година Дневник пишуваше за високите телефонски сметки на граѓаните кои не ја минале границата надвор од Македонија

Екипата на „Дневник“ во контакт-центарот на АЕК
Помагајте, ми ги снема каналите на кабелска
CF2B8A145A9B034D849F4DDA68B4349E.jpg

Ало, добар ден. Сакам да реагирам на висока сметка за мобилниот телефон. Бев на одмор во Охрид и телефонот ми се приклучил на албанска мрежа, па сите разговори ми ги наплатувале како во роаминг. Што да правам, сметката е многу висока“, побара помош жена која се јави во контакт-центарот за жалби и поплаки на Агенцијата за електронски комуникации (АЕК).
Бесплатната телефонска линија 190, која беше промовирана пред десетина дена, е наменета за сите граѓани што имаат поплаки за мобилна и за фиксна телефонија, интернет и телевизија. Екипата на „Дневник“ помина неколку часови во контакт-центарот во Скопје за да види дали и за што најчесто се жалат граѓаните, како и дали нивните приговори добиваат завршница.

Роаминг во Охрид

Жената продолжува да објаснува:

- Цело време сум разговарала во роаминг без да знам. Не може да плаќам роаминг и толку висока сметка кога не сум била во странство - вели таа.

Љубезниот оператор се обидува да дознае повеќе детали.

- Како ви беше наместен телефонот, на рачно или на автоматско избирање на мрежата - прашува тој.

- Мислам на автоматско.

Операторот прашува дали се обратила до мобилниот оператор за да реагира, на што доби негативен одговор.

- Прво треба да се обратите кај нив и да поднесете приговор. Почекајте 15 дена дали ќе ви одговорат. Ако тоа не се случи, поднесете приговор кај нас и ќе го разгледаме. Доколку има основа, нашите инспектори ќе постапат по пријавата - ~ објаснува операторот.

Оваа жена беше само една од многуте незадоволни граѓани што во тие неколку часа се јавија во контакт-центарот. Додека бевме таму телефоните постојано ѕвонеа. Операторите велат дека постојано е така и оти дневно сите три центри имаат по стотина јавувања. Граѓаните најмногу се жалат на неосновано високи сметки за мобилен и за фиксен телефон, бавна процедура за преносливост на број, лош прием на ТВ-сигнал, слаб проток на интернет, укинување одредени телевизиски канали... Некои од овие поплаки се основани, некои не. Но, работа на операторите е да ги ислушаат и да ги евидентираат сите.

Додека бевме таму се јавија луѓе што се пожалија на многу слаб проток на интернет иако провајдерот во склучениот договор им гарантирал голема брзина. Имаше и такви што само сакаа информација како да се префрлат на друг мобилен оператор, а да го задржат постојниот број и колку време ќе им треба за тоа. Операторите на сите трпеливо им објаснуваа, ги советуваа и насочуваа каде треба да се обратат.

Наплаќаат и непостојни услуги

Вработените во контакт-центарот раскажуваат дека граѓаните се јавуваат со различни проблеми. Реагираат на бавниот интернет, наплата на непостојни разговори на мобилен и на фиксен телефон, честото менување на каналите од страна на кабелските оператори, наплаќањето непостојни услуги. Но многумина се јавуваат и за да се информираат за одредени процедури поврзани со електронските комуникации. Операторите се специјално обучени за да може да им излезат во пресрет на сите. Во моментов има шест оператори во трите контакт-центри во Скопје, Битола и во Штип кои работат на три јазици - македонски, албански и англиски.

- Овие оператори во моментов ги задоволуваат потребите, но ако треба, нивниот број ќе се зголеми. Просечно има околу 20 повици на час, но интересно е што веднаш по емитувањето на нашата реклама на телевизија многу се зголемуваат јавувањата. Откако почна да се емитува промотивната кампања за контакт-центарот, има десет пати повеќе јавувања - објаснува Горан Колевски, раководител на контакт-центарот.

Според него, меѓу честите реакции на граѓаните се и тие дека операторите не ги почитуваат потпишаните договори или, пак, своеволно си ги толкуваат. Голем дел од давателите на услуги на корисниците им наплаќаат за одредена услуга која не им ја дале. На пример, корисникот склучил договор само за кабелска телевизија, а операторот му наплатил и за користење фиксен телефон и интернет.

- Многу од граѓаните го користат контакт-центарот за да се пожалат буквално за с`. Но, целта не ни е само да ги сослушаме и да ги тешиме, туку да им помогнеме да го решат проблемот. Имаме осум инспектори кои веднаш по пријавата излегуваат на терен, ја констатираат состојбата и подготвуваат решение. На операторите не им е баш мило за ваквата експедитивност, но полека се привикнуваат на новите правила на игра - вели Колевски.

Процедурата за одговор и решавање на приговор од корисниците од претходните 53 дена е скратена на дваесетина. Но, како што напоменуваат од АЕК, нивната крајна цел е таа процедура да се завршува за 11 дена.
Оператору, стави ми кредит на мобилниот
Граѓаните буквално сфатија дека во контакт-центарот на АЕК може да се пожалат за с` и да добијат одговор на сите прашања. Некој граѓанин се јавил да праша зошто социјалната помош е исплатена во Штип, а во Скопје с` уште не. Жител на скопската населба Маџари, пак, реагирал дека улицата не му е асфалтирана. Операторите раскажуваат дека многу постари лица се јавуваат само за да поразговараат со некого, па и подолго од дваесетина минути им раскажуваат за минатото и за семејната ситуација. Имало и случаи кога се јавувале луѓе за да повикаат брза помош. Но, бесплатната линија понекогаш ја злоупотребуваат помлади лица кои бараат операторите да им стават кредит за мобилниот телефон или инсистираат да ја исклучат серијата „Малечката невеста“.
Телефонската линија не работи за викенд
Бесплатната линија функционира секој работен ден од 8.30 до 16.30 часот. За да може инспекторите на АЕК да реагираат, незадоволните корисници прво треба да ја имаат искористено можноста да поднесат приговор директно кај давателот на услугата. Доколку не добијат одговор во следните 35 дена или не се задоволни од него, треба да поднесат приговор до АЕК во рок од 15 дена. Секој случај поединечно се разгледува, по што доколку приговорот е основан, инспекторите излегуваат на терен.
http://www.vest.com.mk/default.asp?ItemID=2645BCBDDCB9FE40A5125E755F3DCA83
http://www.dnevnik.com.mk/print.asp?ItemID=2E0F5F3227C36141B37193C5DF65D0BD

Поднесете приговор, ќе го разгледаат, па кај нас, ќе го разгледаме и ете ти 15 години по судови :D

па сите телефони се default на автоматска мрежа.толку ли си ќор башка па да не приметиш дека ти е името на мрежата на некоја албанска сменето?

па сите телефони се default на автоматска мрежа.толку ли си ќор башка па да не приметиш дека ти е името на мрежата на некоја албанска сменето?

на многу телефонот им е потреба за работа,на што побрзо да мислат ?! ова нема смисла со мрежите

Постов твој ме потсети на нешто. Еднаш кога го наместив на рачно избирање на мрежа, бев недостапна. Се чудев 2-3 дена зашто никој не ме побарал :( А кога го вратив на автоматско, се си се врати како што си беше. Не знам зошто вака.

а што со оние повозрасните лица- кои и не толку се разбираат од модерната технологија- што знаат тие да ’рчкаат по мобилниот дали е автоматски бирањето мрежи или треба сам да си подеси?
зарем треба да ги шурат со сметкиве?

Не да си ќор... но кога мрежата ти е слаба а има толку многу грчки и албански оператори кои зрачат појако од тоа срање за кое плаќаш месечно... епа фала богу дека самиот телефон знае да си смени сигнал за да останеш достапен, нека си ги средат сигналите, па потоа нека се фалат за квалитет.

Поднесете приговор, ќе го разгледаат, па кај нас, ќе го разгледаме и ете ти 15 години по судови :D
Гарант не е така брзо како што викаш.
Прво, се свикува седница на која ќе се разгледа предлогот за формирање на комисија која ќе ги разгледува приговорите.....

а што со оние повозрасните лица- кои и не толку се разбираат од модерната технологија- што знаат тие да ’рчкаат по мобилниот дали е автоматски бирањето мрежи или треба сам да си подеси?
зарем треба да ги шурат со сметкиве?
А што треба, нашите операторите да стават воздушна граница против зрачењето на операторите од соседните земји?
Не ми е јасно како може некој да лупне глупост од типот „казна за операторите чии корисници се закачуваат на роаминг кога не се во странство“. Ова или некој неписмен новинар го смислил сам (далеку поверојатна варијанта од втората), или па толку му сече на тој што ја дал оваа изјава. Очигледно ќе треба на увид да ги ставаат и патните исправи при реализирање на приговорите, пошто само така ќе им ги уважат.

А која е логиката да казнат некој од нашите оператори затоа што некој од странство зрачи премногу далеку и затоа што корисникот се приклучил на неговата мрежа?
Може јас намерно ќе се приклучам само за да го казнат мојот оператор. Онака, од курташак.

Дај не лупајте глупости, јас сум свесен дека настануваат заебанции во роаминг (и самиот сум бил во такви), ама конкретно за овој случај - домашниот оператор е најмалку виновен. Освен ако не сакаат АЕК да им наложи на операторите со секое продавање на телефонски број да извршат и обука за користење на телефонските апарати, не сфаќам како може да помогне АЕК (или операторот) во оваа ситуација. И новинаров ако сакал да помогне, подобро да напишел „исклучете автоматско бирање на мрежа“ отколку „казни за операторите“. Ама, пуста желба за сензационализам...

А што треба, нашите операторите да стават воздушна граница против зрачењето на операторите од соседните земји?
Не ми е јасно како може некој да лупне глупост од типот „казна за операторите чии корисници се закачуваат на роаминг кога не се во странство“. Ова или некој неписмен новинар го смислил сам (далеку поверојатна варијанта од втората), или па толку му сече на тој што ја дал оваа изјава. Очигледно ќе треба на увид да ги ставаат и патните исправи при реализирање на приговорите, пошто само така ќе им ги уважат.

А која е логиката да казнат некој од нашите оператори затоа што некој од странство зрачи премногу далеку и затоа што корисникот се приклучил на неговата мрежа?
Може јас намерно ќе се приклучам само за да го казнат мојот оператор. Онака, од курташак.

Дај не лупајте глупости, јас сум свесен дека настануваат заебанции во роаминг (и самиот сум бил во такви), ама конкретно за овој случај - домашниот оператор е најмалку виновен. Освен ако не сакаат АЕК да им наложи на операторите со секое продавање на телефонски број да извршат и обука за користење на телефонските апарати, не сфаќам како може да помогне АЕК (или операторот) во оваа ситуација. И новинаров ако сакал да помогне, подобро да напишел „исклучете автоматско бирање на мрежа“ отколку „казни за операторите“. Ама, пуста желба за сензационализам...
И тогаш не се доказ дека телефонот не бил преку граница.

И тогаш не се доказ дека телефонот не бил преку граница.
Фала богу, само сакав да потенцирам колку е смешен муабетот дека „операторите се виновни и треба да се казнат“.

Како бе мене скоро никогаш не ми се закачил телефонот на странска мрежа?!Ги имам користено сите три оператори + Фрог :pos: Два исклучоци само поодамна, еднаш кај Свети Наум, горе кај граничниот премин Водафон Албанија ми се уклучи и еднаш меѓу Битола и Меџитлија гејска мрежа, ама ја сменав одма.

е па оди прати ги баба ти и дедо ти во Охрид или Дојран и слушајте се секој ден - па кажи дека сметките им се реални кога ќе треба да платат ко да биле надвор од државава-
кого ќе окривиш во тој случај - ? баба ти - оти зборувала со твоите и не знаела како да си избере оператор па се закачила на некоја албанско-гејска мрежа или ... ?!

Ја напраив сметка 250 евра..одиме во т-мобиле со мама ми викаат некој ебани игри сум уклучуел..
У памет си викам какви игри мори жено крастава..

Абе стигаа пораки мислам дека влегуваш во таа и таа мрежа и слични ствари.
Не функционира тоа повеќе?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom