Македонија - внатрешни случувања (генерална дискусија)

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
26 јануари 2009
Мислења
428
Поени од реакции
519
е, ај те молам да ми кажеш кои филмови ги гледаш, би сакал и јас да ги погледнам:)
Најверојатно Тетовирање го има гледано во брзо време па уште е под импресии од моментот кога го собраа тој што го кревал раката.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Мајки -
Милчо Манчевски

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
Вистинска сторија............. што се случило овде во Македонија
како прво, треба да знаеш дека некогаш МИЛИЦИЈАТА кога тепаше, ги тепаше сите и не прашуваше што си и кој си.
сега ПОЛИЦИЈАТА не смее и не тепа никого, тие прикаски и стории чувајте си ги за пред кооперација:) а мене ако ме прашаш, не само што треба да тепа, треба коски да крши, и пак тоа да важи за СИТЕ, ако не ти е јасно зошто, кажи па ќе расправаме и за тоа.:)

Член од
25 март 2012
Мислења
8.607
Поени од реакции
5.241
како прво, треба да знаеш дека некогаш МИЛИЦИЈАТА кога тепаше, ги тепаше сите и не прашуваше што си и кој си.
сега ПОЛИЦИЈАТА не смее и не тепа никого, тие прикаски и стории чувајте си ги за пред кооперација:) а мене ако ме прашаш, не само што треба да тепа, треба коски да крши, и пак тоа да важи за СИТЕ, ако не ти е јасно зошто, кажи па ќе расправаме и за тоа.:)

МИЛИЦИЈАТА во Македонија беше македонска, и тепаше, убиваше албанци, ова се знае, ги има уште живи тепаните, можат да зборуваат....
Сега е потешко затоа што има и албанци полицајци и не може кога ќе му текне да тепа.....
И јас сум за тоа дека треба да тепа понекогаш, на некои им треба, ама не кога треба да се признае нестореното....и да, треба да важи за СИТЕ.........
И ве молам не изигрувај жртва во сопствена држава која крајно е полициска држава во која ако се сака не можат деца ни на маало да се тепаат камоли низ центар, ама ова се гледа како бел ден дека е игра на владата,........

Член од
14 август 2006
Мислења
45.268
Поени од реакции
84.374
Да. Владата иде по Крушопек, Чаир, Сарај и Тетово и ги тера Албанците да напаѓаат Македонци.

Што мене не дое некој да ме натера да излезам со другарите да тепам невини Албанци.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.164
Поени од реакции
18.206
Еве ви обесправени, во Македонија го јадат само Македонците за графити.А некој за тепање е ослободен, а на ДЕЦАВА им вршат претрес како најголеми криминалци.Да, да овие се ДЕЦА (16-17 години), не се полнолетни.А не некои по 30 + тнр. деца.Можда во умот и по однесувањето.
Фатени „авторите“ на графитите со навредливи содржини
Секторот за внатрешни работи Охрид, ги пронајде лицата кои, на 24-ти минатиот месец, на повеќе објекти во градот, извршија оштетувања и испишување на графити и пароли со погрдни и навредливи зборови.

По преземените оперативни мерки, СВР Охрид, како сторители на вандалските чинови, ја посочи три члената група помлади малолетници Х.Т.(16) А.П.(16) и В.Д.(17) сите од Охрид. Согласно законот за малолетничка правда, СВР Охрид, до Основното јавно обвинителство и до меѓуопштинскиот центар за социјални работи Охрид, испрати известување, според кое, А.П.(16) и В.Д.(17, се директни извршители на испишувањето на паролите со националистичка содржина и графити со кукасти крстови како и со други навредливи зборови.

Со судска наредба, СВР Охрид, изврши претрес во домовите на тројцата помлади малолетници, при што, во нивните персонални компјутери, пронајдени се материјали со навредливи содржини, а пронајдена е облеката, која ја носеле критичниот ден на сторување на кривично-правниот настан.

Тројцата помлади малолетници, повикани се на разговор во СВР Охрид, кој, се одвиваше во присуство на нивните родители, бранител за малолетници како и работник од центарот за социјални работи. Притоа, констатирано е дека, на 24-ти март оваа година, по претходен договор, малолетниците купиле спреј со црна боја, по што ги лоцирале објектите за испишување на графитите. Делото го направиле во времето од 00 до 02 часот.

Тројцата помлади малолетници, со оваа идеологија, се запознале на Фејсбук и на други веб страници на Интернет мрежата.

OhridNews

03.04.2012 11:22

Прочитана е : 2428 пати

© 2012 Ohridnews.com

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
МИЛИЦИЈАТА во Македонија беше македонска, и тепаше, убиваше албанци, ова се знае, ги има уште живи тепаните, можат да зборуваат....
Сега е потешко затоа што има и албанци полицајци и не може кога ќе му текне да тепа.....
И јас сум за тоа дека треба да тепа понекогаш, на некои им треба, ама не кога треба да се признае нестореното....и да, треба да важи за СИТЕ.........
И ве молам не изигрувај жртва во сопствена држава која крајно е полициска држава во која ако се сака не можат деца ни на маало да се тепаат камоли низ центар, ама ова се гледа како бел ден дека е игра на владата,........
ти изгледа читаш тебе како ти одговара, не како е напишано.јас имам 42 години, служено во јна, многу добро паметам каква беше МИЛИЦИЈАТА во ЈУ. тинејџери бевме, нормално немирни ( не криминалци) и не еднаш имав добиено по грбот:) . ти кажувам, во тие времиња не се одбираше кој ќе јаде ќотек, ниту се одбираше кој со ќотек ќе го признае НЕстореното, НЕ НАМЕТНУВАЈ дека тоа му се случувало само на албанци.сите заедно го кркавме тоа што го кркавме и пак ти тврдам токму затоа немаше толку криминал колку што има сега. а сега, ниту на албанци ниту на некој друг тоа му се случува, освен-ОСВЕН, ако не се најдеш во некоја ситуација каде полицијата е приморана да употреби сила и пак ти тврдам дека нема да те прашаат дали си албанец, кинез или јапонец, ако мава, мава по секого.и пак тврдам дека така и треба. ДА МАВА НА СЕКОЈ КОЈ ГО ЗАСЛУЖУВА ТОА!
--- надополнето: 4 април 2012 во 17:12 ---
МИЛИЦИЈАТА во Македонија беше македонска..
а, и да, па нормално дека ќе биде полицијата, милицијата, армијата Македонска, каква да биде, корејска?:)

S

Shellshock nam67

Гостин
Еве ви обесправени, во Македонија го јадат само Македонците за графити.А некој за тепање е ослободен, а на ДЕЦАВА им вршат претрес како најголеми криминалци.Да, да овие се ДЕЦА (16-17 години), не се полнолетни.А не некои по 30 + тнр. деца.Можда во умот и по однесувањето.
Фатени „авторите“ на графитите со навредливи содржини
Секторот за внатрешни работи Охрид, ги пронајде лицата кои, на 24-ти минатиот месец, на повеќе објекти во градот, извршија оштетувања и испишување на графити и пароли со погрдни и навредливи зборови.

По преземените оперативни мерки, СВР Охрид, како сторители на вандалските чинови, ја посочи три члената група помлади малолетници Х.Т.(16) А.П.(16) и В.Д.(17) сите од Охрид. Согласно законот за малолетничка правда, СВР Охрид, до Основното јавно обвинителство и до меѓуопштинскиот центар за социјални работи Охрид, испрати известување, според кое, А.П.(16) и В.Д.(17, се директни извршители на испишувањето на паролите со националистичка содржина и графити со кукасти крстови како и со други навредливи зборови.

Со судска наредба, СВР Охрид, изврши претрес во домовите на тројцата помлади малолетници, при што, во нивните персонални компјутери, пронајдени се материјали со навредливи содржини, а пронајдена е облеката, која ја носеле критичниот ден на сторување на кривично-правниот настан.

Тројцата помлади малолетници, повикани се на разговор во СВР Охрид, кој, се одвиваше во присуство на нивните родители, бранител за малолетници како и работник од центарот за социјални работи. Притоа, констатирано е дека, на 24-ти март оваа година, по претходен договор, малолетниците купиле спреј со црна боја, по што ги лоцирале објектите за испишување на графитите. Делото го направиле во времето од 00 до 02 часот.

Тројцата помлади малолетници, со оваа идеологија, се запознале на Фејсбук и на други веб страници на Интернет мрежата.

OhridNews

03.04.2012 11:22

Прочитана е : 2428 пати

© 2012 Ohridnews.com
pa vlasta po kogo ce udri po nasite ili po nivnite se znae po nasite i tuka se e jasno

Член од
25 март 2012
Мислења
8.607
Поени од реакции
5.241
ти изгледа читаш тебе како ти одговара, не како е напишано.јас имам 42 години, служено во јна, многу добро паметам каква беше МИЛИЦИЈАТА во ЈУ. тинејџери бевме, нормално немирни ( не криминалци) и не еднаш имав добиено по грбот:) . ти кажувам, во тие времиња не се одбираше кој ќе јаде ќотек, ниту се одбираше кој со ќотек ќе го признае НЕстореното, НЕ НАМЕТНУВАЈ дека тоа му се случувало само на албанци.сите заедно го кркавме тоа што го кркавме и пак ти тврдам токму затоа немаше толку криминал колку што има сега. а сега, ниту на албанци ниту на некој друг тоа му се случува, освен-ОСВЕН, ако не се најдеш во некоја ситуација каде полицијата е приморана да употреби сила и пак ти тврдам дека нема да те прашаат дали си албанец, кинез или јапонец, ако мава, мава по секого.и пак тврдам дека така и треба. ДА МАВА НА СЕКОЈ КОЈ ГО ЗАСЛУЖУВА ТОА!
--- надополнето: 4 април 2012 во 17:12 ---

а, и да, па нормално дека ќе биде полицијата, милицијата, армијата Македонска, каква да биде, корејска?:)

Јас не кажав дека МИЛИЦИЈАТА тепаше само албанци, знам дека тепал и други, амам во оваа тема и конкретно во Македонија албанцот се тепаше како и кога ќе му текнеше на полицаецот (-1% на албанците во полицијата) затоа што знаеше нема да се казни за тоа, општеството нема да реагира затоа што мисли дека така треба, и не ме терај да пишувам за какви банални работи се добиеше ќотек...
Не знам дали разбирате, кога се тепаат деца на улица, кога се цртаат графити, кога извикуваат навивачите на трибини навредливо, кога се палат знамињата итн, секако дека треба и важно е да се осудат сторителите НО најважно е кога лидерите на партиите, претседателот, премиерот, ги осудуваат овие настани и праќаат пораки кои сигурно ќе влиаат кај истите и кај други млади луѓе, но ќе влиаат и кај одредени институции....
Ама кога институциите се прават глуви, неми, глупи, наивни и реагираат скоро секогаш постфестум, тогаш навистина треба да си глуп а да не гледаш дека самата власт ги употребува ваквите немили настани....
Ве уверувам дека албанците се како сите други луѓе, тие се како тебе, не се луѓе кои сакаат да му наштетат некому, ниту еден родител албанец не го учи своето чедо да излезе на улица да тепа други деца, да пали знамиња или цркви.....
секако дека има случаи кога се манипулира со децата но тоа не дава оправдување за стериотипизирање......

Член од
14 август 2006
Мислења
45.268
Поени од реакции
84.374
Жалам puno, но твоите постови имаат еден куп албанска пропаганда, бесмислици, кои по повеќе основи многу лесно можат да се демантираат.

К

командо

Гостин
Од вкупно 972 државни институции , во 495 државни институции нема ниеден вработен албанец.

истовремено албанците да стигнат до 25%

Уште 7 илјади македонци треба да се отпуштат од нераководни работни места , на местото на нив да се вработат 7.000 албанци , (или пак да се задржат македонците , но да се вработат уште едно 12.000 албанци.)

Е тогаш ќе биде како што треба.
А прво албанците да стигнат до РЕАЛНИ 25%??? Па после да правиме муабет -.-

И што да ги вработат бе, неписмени се, не знаат две реченици да сврзат на Македонски/? Ако тука нема работа (а реално НЕМА), тогаш гитла у албанија или косово. или како и повеќето од останатите, бави се со криминал/дрога и слично...

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
дедо ми јаболки купува од албанец ... зачини купуваме од македонци ( сум видел ) , јеботе секогаш кога отидеме да продадеме јајца и кокошки да се сместиме да ги продадеме ( од надвор од пазарот ) за 5 мин албанци до нас што продавав кокошки ги откупив за 250 денари , а тие ги продавав за 300 денари поскупо ( незнам зашто ) Да напоменам додека да се сместиме да ги продадеме одсекогаш баш тие ги купуваат кокошки и ги продавав поскупо јбт и не се жалите , сум видел албанци да купат и кокошки и јајца од нас затоа што се поевтини ( реална цена ), а од тие до нас што продаваат поскупо несакат да купат.
P.S : албанците одсекогаш се итри сакаат да го надмудрат дедо ми , викав ќе ти дадам 200 денари за 1 кокошка , а оно 250 денари е , после 400 денари за 2 кокошке а оно 500 денари , јебота сакав и они да имав профит да си купив нешто за себе , за семејсто ... они гледав прво да извлечив корист , кд ќе видив дека нема корист ги купив од туја цену дедо што ги продаваше ( се чеша во глава и си мисли нешто глеј га нејќе поевтино да ги продаде , али ај купи ги сви кокошке и си ги продава поскупо :D ) исто и со јајцата :):):)
:pos: Абе ти се заебаваш нешто ?
Добро е кокошке, јајца, кокошке, јајца а камо ти га петла голошијана ?:pos:

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
е па така исто како што си напишал реагира Македонецот на неправдите што ги доживува од институциите и од албанците.тепање во глутници, тепање по автобуси, палење знамиња, скандирање смрт за каури, немоќ на институции за казнување на неиздавање фискални, за непочитување закони, ред и мир и се она кое што ние ДЕБЕЛО го плаќаме наместо вас, и сеа шо праиме?
да не знаев дека си албанец, по ова наведеново ќе речев дека си Македонец:) зошто, заклучи самиот:)
--- надополнето: 4 април 2012 во 21:30 ---
..
Не знам дали разбирате, кога се тепаат деца на улица, кога се цртаат графити, кога извикуваат навивачите на трибини навредливо, кога се палат знамињата итн, секако дека треба и важно е да се осудат сторителите НО најважно е кога лидерите на партиите, претседателот, премиерот, ги осудуваат овие настани и праќаат пораки кои сигурно ќе влиаат кај истите и кај други млади луѓе, но ќе влиаат и кај одредени институции....
Ама кога институциите се прават глуви, неми, глупи, наивни и реагираат скоро секогаш постфестум...

Член од
23 ноември 2011
Мислења
1.665
Поени од реакции
4.334
Јас не кажав дека МИЛИЦИЈАТА тепаше само албанци, знам дека тепал и други, амам во оваа тема и конкретно во Македонија албанцот се тепаше како и кога ќе му текнеше на полицаецот (-1% на албанците во полицијата) затоа што знаеше нема да се казни за тоа, општеството нема да реагира затоа што мисли дека така треба, и не ме терај да пишувам за какви банални работи се добиеше ќотек...
Ама кога институциите се прават глуви, неми, глупи, наивни и реагираат скоро секогаш постфестум, тогаш навистина треба да си глуп а да не гледаш дека самата власт ги употребува ваквите немили настани....
Ве уверувам дека албанците се како сите други луѓе, тие се како тебе, не се луѓе кои сакаат да му наштетат некому, ниту еден родител албанец не го учи своето чедо да излезе на улица да тепа други деца, да пали знамиња или цркви.....
секако дека има случаи кога се манипулира со децата но тоа не дава оправдување за стериотипизирање......
Хм чудно. Може да ми објасниш како тоа при 50 напади на албанци над македонци во само еден месец и масовно етничко чистење на села,општини,градови во западна Македонија и во Скопје каде од памтивек македонците биле доминантно население, а сега тоа сте вие,збориш дека не треба да се генерализираат албанците ама затоа за оделни случаи на дискриминација на албанците од полицијата ( може има 5 случаја во цела година) ти државата ја генерализираш како расистичка, фашистичка и дискриминирачка кон сите албанци во неа???

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom