Кабала и нејзината симболика

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.204
Поени од реакции
12.200
Муабети од форуми ова... си изнапишал премногу а не си кажал ништо. Во зборовите ти заминала вистината.

Ама ете, ај да почнеме со значењето. Во почетокот Бог (во множина) ја објавува Света Троица, Бог во три лица – Отец, Син и Свети Дух. Еден Бог во три ипостаси. Тоа е вистината, толку едноставна. Нема што повеќе да исправувате “криви дрини”… точка… крај!

Полека со точките... :) Да беше така сите ќе бевме христијани :)

Значи,пак прашувам: ШТО ЗНАЧИ
אֱלֹהִ֑, што значи
אֱלֹהִ֑ים и ете зошто во сите преводи стои Бог (еднина). Немој со тие финти 3 во едно. И одозгора пак и се машки принципи, Отец Син... дух... а велиш немало машки женски принципи. Грешиш тука. Па каде е женскиот принцип кога веќе имаме татковци синови...? Од каде произлезе сето тоа? Од рабините кои ти ги презираш бидјеќи рекоа: Овој не е спасител и покажаа дека ете 2000+ години ништо не е спасено, „ќе биде спасено“ идно време од лажам.

Зборуваш за испран ум кај другите, а тебе умот ти е полн со Исус-идеали-доаѓам-ќе-ве-спасам, за кој не се сомневам би убил по тоа како разговараш со некој што не е рисјанин. Ти би заборавил дека си човек и би убил за... за верување. Не за нешто што го знаеш, туку за нешто во што веруваш и се надеваш.

Ми велиш секој ќе биде суден според делата... ТИ НЕ си тој кој што ќе суди. Секој со својата вера вели твојот спасител. Јас верувам дека јас сум легитимниот судија на моите дела и никој друг.
Каде реков дека треба да биде некој од рисјаните под дејство на алкохол? Јас реков дека користите алкохол во своите ритуали бидејќи се плашите од крв. Богот од стариот завет бара крв. Не бидете такви дајте му на бога неговото... крвта!
Зошто богот бара крв Невски? Зошто сега богот бара алкохол? Зошто Јод Хе Шин Вав Хе вели дека крвна жртва не е потребна? Ајде размисли далеку од списите на твоите свети отци.

Не сме овде да напаѓаме нечие верување... туку да пишуваме за кабалата. А тоа што ти се чувствуваш загрозен и ете доаѓаш да ми велиш како твојот Исус е богочовек а јас велам дека е формула и ништо поеќе и дека секој човек е сам за себе Христос, бог и дел од бог. И додека тоа не го разбереш ти си опасен за секој што не е христијанин. Реков јас според рисјаните цел исток со нивните учења за јога и философија треба да гори во пеколот според твоите верувања.

Кабалата е многу постара од христијанството(иако тоа не е битен фактор за нејзината валидност и пракса)... немаше потреба да биде позната за секој во минатото. Тоа што денес секој има пристап до некои делови и пракси е сосема нешто ново. Кабалата во минатото е предавана од уста на уво и немало запишани документи.
Тоа било пракса при проучувањето. И денес не е се познато за кабалистичките методи ниту пак се говори премногу јавно за тоа.

Твоето „мерење пе**иси“ што е постаро и повалидно паѓа во вода и нема врска. Реков јас разбирам дека боли кога ете се појавува нешто преку кое дознаваш дека твоите верувања може да бидат разнишани од нешто(кабалата), што тоа верување те натерало да го замразиш. И потоа зборуваме за перење ум.
Треба да се радуваш што ќе го зголемиш знаењето а со тоа и верата во вистинскиот бог на евреите кој што го следиш и чекаш да те спаси (по втор пат).

П.С. Зошто разговарап нападно и навредливо со некој што нема ист став за твоите верувања? Што со тоа што си нападен, омаловажуваш... што ќе постигнеш со тоа? Ќе ме навредиш? Ќе покажеш како кабалата или моите размисли било каде се потикнати од христијанскиот ѓавол кој што велам дека е измислица за да се плашат мали деца и „големи верници“? Мојата „вера“ нема ѓаволи ниту бесови во свињи.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.204
Поени од реакции
12.200
Невски, гледам пак ќе ме гњавиш со твои анти-семитски размисли и како секој евреин е непријател на некој си христијанин. Не се „пени“ безпотребно... не сум овде да се расправам со тебе... ;)
Секако прашањата што ти се поставени не ги знаеш ниту пак некогаш ќе ги дознаеш.

За да не бидам ко тебе, се повлекувам од бесцелна расправа со тебе за христијанството и еврејската мисла.
Тоа со евреите видете си...

Те љуби Хептаграм!:love:
п.с. 30 мин на темава... ќе да е некој бесконечно долг пост што ќе произлезе од тебе! Браво. :)

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Мојата „вера“ нема ѓаволи ниту бесови во свињи.
Слушај бате.... гледам дека одговорите кои не ги очекуваше од мене доста те разнишаа. Делуваш како дете кое си ја изгубило играчката па ги набедува и напаѓа сите дриги деца дека му ја украле... Па погледни да видиш колку ти вреѓаш по цееееел пост, додека јас само се спротивставував на учењето со вашето учење, со ваш камен по глава, што би рекле мудрите и стари Христијани од овие простори. Јас убаво ти објаснив што е и како е, а ти ако немаш контрааргумент, немора да напаѓаш... на тој начин се издаваш самиот и емоциите кои преовладуваат со тебе. полека... соземи се... диши... брои до десет... иди на anger management...
Он Топик (беше цел мој предходен пост додека твојот беше вреѓање) беше одговорот што ти го дадов: Повторувам, Најстариот превот кој е и воедно тумачење на Стариот Завет е Септуагинтата, но таа е и најстариот извор на истиот Стар завет бидејќи постар примерок дури и на еврејски не постои и ти тоа мнооогу убаво го знаеш. Тврдењето дека стоело Елех место Елохим не ти држи вода од причина што ти ја објаснувам барем 3 пати (читај постови, а не како утрински па се палиш одман и брзаш да одговориш). Ајде 4ти пат за вас : Елохим се однесува на Бог во Три лица - Света Тројца која е во три лица поради природата на секоја оддена личност. Сега малку повеќе објаснување за вас, Отец, Син и Свети Дух се дадени од карактеристиките на секоја личност посебно. Отецот е Отец бидејќи од него Вечно и безвремено (уште пред почетокот на времето и на секоја твар) се РАЃА Синот, кој пак нема почеток, нема време кога не постоел, чие постоење било секогаш колку и постоењето на Отецот и секоѓаш взаемнопостоеле. Светиот Дух вечно происходи од Отецот и исто како и Синот (Христос) но не се РАЃА како и Синот, туку ПРОИСХОДИ. Тоа е длабока православна теологија која секој православен и пред се секој искрен човек може да ја сфати ако убаво ми се објасни. Затоа и Бог кој е ЕДИНИЦА по природа, уникатен и нема друг како Него, е содржан од ТРИ посебни ипостаси (личности) кои се неделиво поврзани меѓусебно во љубов. Никогаш, повторувам, не постоела една личност без да постоеле и другите две. Затоа тука нема машка и женска фигура и никогаш не збориме за машки Бог бидејќи Бог не е човек за да има такво карактеризирање туку тие карактеристики што им ги дале луѓето (Отец, Син и Свети Дух) се од луѓето и за луѓето, за да подобро ги разберат.
Ако во времето кога е преведена Септуагинтата и ти тврдиш дека малкумина ја знаеле и дека била пренесувана со шепот, тогаш тоа значи дека многу мал број верувале и дека не била официјална религија на јудаизмот туку секта.... Но сите знаеме дека ако тоа било вистина не би имале денес никакви списи во врска со кабалата и се би се вршело на принцип на шепот, како што тоа било секогаш па затоа и таа теорија ти паѓа во вода. Сите знаеме колку за евреите значи трдицијата. Никој немаше да ја смени.
Мило ми е што моите одговори те трогнаа па почнуваш да размислуваш дека кабалата ти паѓа во вода, а тоа што тие чувства ми ги префрлаш на мене, вашиот омилен "рабин" Фројд во неговата психологија го нарече Projection. Момче смири се малку и навистина би сакал да размислуваш барем со седум грама мозок за да можеш да расудуваш потрезвено.

Многу лути стрели паднаа од твоја страна, затоа Новиот Завет вели дека јазикот е орган кој е најтешко да се контролира. Глупостите за крв за која секој Христијанин жеднее, можеш дома да ги кажуваш па може и ќе ти поверува некој... Такви приказни се за мали деца. Никогаш во Православното Христијанство не се случувале работи за кои зборуваш, но јас се сеќавам на сведочењата на мнооогу мои сонародници од Битола кои додека имало евреи во Битола оделе по двајца во нивните продавници бидејќи многу често се случувало да бидат грабнати од евреите. Неретко по цел сцвет постојат сведоштва за крвни жртви од страна на евреите кабалисти (има и некабалисти ама тие денес се малку) за кои е потребна крвта на "гојимите" за нивни махиски окултистилки обреди.
--- надополнето: 2 април 2012 во 12:08 ---
Невски, гледам пак ќе ме гњавиш со твои анти-семитски размисли и како секој евреин е непријател на некој си христијанин. Не се „пени“ безпотребно... не сум овде да се расправам со тебе... ;)
Секако прашањата што ти се поставени не ги знаеш ниту пак некогаш ќе ги дознаеш.

За да не бидам ко тебе, се повлекувам од бесцелна расправа со тебе за христијанството и еврејската мисла.
Тоа со евреите видете си...

Те љуби Хептаграм!:love:
п.с. 30 мин на темава... ќе да е некој бесконечно долг пост што ќе произлезе од тебе! Браво. :)
ооооо па драго ми е што толку ми обрнуваш внимание и се занимаваш со мене... тоа со анитсемитизмот кај го виде?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.204
Поени од реакции
12.200
Од каде сега „бате“! Жена сум... сестра ќе ми велиш и ќе ми се поклонуваш како на жена!!! Разбра?
За христијански мудрости, оди си на други подфоруми.
Ете овде, ќе може да дебатираш со мене за формулата исус(нормално ако не ме мрзи и ако имаш нешто „ново“ да ми кажиш):

http://forum.kajgana.com/threads/%D0%A8%D1%82%D0%BE-%D0%B5-%D0%98%D1%81%D1%83%D1%81.36323и
овде http://forum.kajgana.com/threads/Кој-е-Исус-Христос.32689/

Оди, понервирај се малку од мене. Гледам бааги те пецкам.

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Од каде сега „бате“! Жена сум... сестра ќе ми велиш и ќе ми се поклонуваш како на жена!!! Разбра?
За христијански мудрости, оди си на други подфоруми.
Ете овде, ќе може да дебатираш со мене за формулата исус(нормално ако не ме мрзи и ако имаш нешто „ново“ да ми кажиш):

http://forum.kajgana.com/threads/%D0%A8%D1%82%D0%BE-%D0%B5-%D0%98%D1%81%D1%83%D1%81.36323и
овде http://forum.kajgana.com/threads/Кој-е-Исус-Христос.32689/

Оди, понервирај се малку од мене. Гледам бааги те пецкам.
Ајде бркајте си работа, гледам дека за кабалата немате занење да ми се спротивставите.... пријатен помин на вашите форуми!
Тоа за поклонувањето кај твоите следбеници такви работи, не кај мене, ја само на Бога Живиот му се поклонувам!
Ве љуби Невски ;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Што се однесува на прашањето за световите и за сефоротите, сметам дека е знаење од општа култура, а не некаво tricky question. Суштината е дека постоењето на тие светови за кои што зборите е една голема лага на која ги прави кабалистите да веруваат оти нашиот материјален свет “Assiah” e подолен, помал и според тоа би требало да бидеме водени и советувани од злите демони како би се возвишиле во демек нивните повозвишени светови. Секако дека ниту Azilut постои како свет, бидејќи на Бога не му требаат архетипи за да го создаде светот. Што се однесува пак на врската на сефиротите со светот, тоа се вбројува во обидот на ѓаволот да ги убеди кабалистите дека ја имаат моќта да се користат со наводно божјите енергии преку магија. Значи станува збор за мапирања кои го обмануваат човека, оставајчи го во самоубеденост дека е носител на огромно знаење со чија помош може да биде, како што претходно рековме, спасител на самиот Бог.
P.S.: Уште одамна ја спознав опасноста од кабалата која како најсилен орган на Еврејскиот Ционизам која демнееше и напаѓаше се што е вистина па затоа се посветив на долгогодишно изучување на истата. Нејзиното промовирање дали преку "наивната" блага форма за широките гојим маси у хипи стилу - Love, Piece, Friendship (читај Лајтман), или преку окултистичките организации кои претходно ги споменав е огромен исчекор кон припремањето на Новиот Светски Поредок и пред се напад на слободата на секој човек. Човештвото ќе го возврати ударот ;)
Невски ве љуби!
Премногу арогантно и подбивно се расфрлаш со обвинувања за лаги и невистини, притоа паѓајќи во контрадикции со тоа што самиот кажуваш дека начинот на кој некој дошол до тие "лаги" (медитацијата) ја сметаш за зла и никогаш не си ја практикувал. Ти си решил дека христијанството е вистина, не затоа што го знаеш тоа, туку затоа што ВЕРУВАШ дека е така, затоа што така си одлучил, и потоа тврдиш дека нешто е лага и зло, само затоа што го сметаш за опасност по твоето верување.
Дека на овој форум си единствено за да шириш омраза и стереотипи, показател се и твоите клевети за наводно демонско водство, нешто кое нема никаква врска со кабалата.
Ако ти си роб на стравот, незначи дека сите се! Ако ти спас гледаш во некој бог или човек а не во самиот себе, тогаш си кукавица и ништо повеќе. Никој неможе да ги живее твојте искушенија и да ги плаѓа твоите грешки! Секој сам мора да ги надмине и искуси, нема скратени патишта, нема спасители. Тоа е вистината која ја презираш и поради која сите ти се виновни.

Единствен напад на слободата на луѓето е догмата! Било која религија која користи заплашувања и лажни ветувања, која е наметнува ултиматуми и е очигледна алатка за покорност е олицетворение на злото!

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Премногу арогантно и подбивно се расфрлаш со обвинувања за лаги и невистини, притоа паѓајќи во контрадикции со тоа што самиот кажуваш дека начинот на кој некој дошол до тие "лаги" (медитацијата) ја сметаш за зла и никогаш не си ја практикувал. Ти си решил дека христијанството е вистина, не затоа што го знаеш тоа, туку затоа што ВЕРУВАШ дека е така, затоа што така си одлучил, и потоа тврдиш дека нешто е лага и зло, само затоа што го сметаш за опасност по твоето верување.
Дека на овој форум си единствено за да шириш омраза и стереотипи, показател се и твоите клевети за наводно демонско водство, нешто кое нема никаква врска со кабалата.
Ако ти си роб на стравот, незначи дека сите се! Ако ти спас гледаш во некој бог или човек а не во самиот себе, тогаш си кукавица и ништо повеќе. Никој неможе да ги живее твојте искушенија и да ги плаѓа твоите грешки! Секој сам мора да ги надмине и искуси, нема скратени патишта, нема спасители. Тоа е вистината која ја презираш и поради која сите ти се виновни.

Единствен напад на слободата на луѓето е догмата! Било која религија која користи заплашувања и лажни ветувања, која е наметнува ултиматуми и е очигледна алатка за покорност е олицетворение на злото!
Момак, ја одговарам на темата и ја побивам. Ти шшто проблем имаш? Ако не ти се свиѓа тоа што некој ја критикува кабалата (која е тема на подфорумов) твој проблем. Иди лечи си го на нешто, најди си го лекот. Ако имаш нешто како контрааргумент на изложеното, у реду. Ако немаш, не ме напаѓај. Тоа се детски болести!!! Ја говорам на тема КАБАЛА и имам секакво право да си го изнесам мислењето за истата. Вие зошто напаѓате? Да ве тужам за антијафетизам!!!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.204
Поени од реакции
12.200
Ајде бркајте си работа, гледам дека за кабалата немате занење да ми се спротивставите.... пријатен помин на вашите форѕми!
Ве љуби Невски ;)
Ете така, нешто паметно...

Ајде да се вратиме на темата сега ние другите...
Јас мислам дека ако руах го врзиме добро со нешемах и тоа преку молитва (медитација) и со нефеш со добра работа, добиваме паметен и божествен човек овде на земјата. Урамнотеженоста е се во човечкото дело овде на земјата. А урамнотеженоста е воловскиот камшик кај евреите, буквата ламед која ги врзува Убавината и Строгоста.
Урамнотежена строгост е убавина, инаку преминува во тиранија.
Воловскиот камшик пак управува со 3 ѕвера. За нив може да најдете по разни книги, кои сепак не ја кажуваат целата вистина бидејќи онака ќе останете без работа, а работата е дел од делото кон урамнотежување. А тоа не го сакаме нели ;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Момак, ја одговарам на темата и ја побивам. Ти шшто проблем имаш? Ако не ти се свиѓа тоа што некој ја критикува кабалата (која е тема на подфорумов) твој проблем. Иди лечи си го на нешто, најди си го лекот. Ако имаш нешто како контрааргумент на изложеното, у реду. Ако немаш, не ме напаѓај. Тоа се детски болести!!! Ја говорам на тема КАБАЛА и имам секакво право да си го изнесам мислењето за истата. Вие зошто напаѓате? Да ве тужам за антијафетизам!!!
Ова ти е како некој што никогаш не застанал пред волан, да дојде и да ти соли памет како ти незнаеш да возиш, да ти кажува која педала за што служи и притоа да констатира дека те побил, и дека немаш контрааргументи!:pos:
Кабалата без пракса (медитација), која ти ја сметаш за уништување на умот, може да се "познава" исто онолку како што и возење може да се научи со гледање на трки од формула1.

П.С. Не се мачи повеќе да ме цитираш, затоа што очигледно не ти е до дискусија.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ете така, нешто паметно...

Ајде да се вратиме на темата сега ние другите...
Јас мислам дека ако руах го врзиме добро со нешемах и тоа преку молитва (медитација) и со нефеш со добра работа, добиваме паметен и божествен човек овде на земјата. Урамнотеженоста е се во човечкото дело овде на земјата. А урамнотеженоста е воловскиот камшик кај евреите, буквата ламед која ги врзува Убавината и Строгоста.
Урамнотежена строгост е убавина, инаку преминува во тиранија.
Воловскиот камшик пак управува со 3 ѕвера. За нив може да најдете по разни книги, кои сепак не ја кажуваат целата вистина бидејќи онака ќе останете без работа, а работата е дел од делото кон урамнотежување. А тоа не го сакаме нели ;)
Moлитва и медитација....крава и козметика.:)
Стварно е дека во основа сите работи се едно, ама овие две....различнистрани на иста паричка да кажеш дека се исто...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.204
Поени од реакции
12.200
Moлитва и медитација....крава и козметика.:)
Стварно е дека во основа сите работи се едно, ама овие две....различнистрани на иста паричка да кажеш дека се исто...
Ете така... :)
Јас и велам дека две страни на иста паричка се едно. Лудост.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.204
Поени од реакции
12.200
Ostaj toa, ako ima molitva ima i nesto na koe se molis. ke bides ljubezen i da ni kazes sto e(se) toa.:)
Па види погоре... напишано е кога „да се распалиш со молитва“ и кон што, а кога „да се распалиш со работа“ и кон што!
Читај добро.

И не барај други поопшти симболи за да разбереш што велам. Ќе заминеме во бесконечни објаснувања и се ќе стане каша попара. Со други зборови, научи го јазикот... друг начин мислам дека нема за да се разбере подобро.

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
П.С. Не се мачи повеќе да ме цитираш повеќе, затоа што очигледно не ти е до дискусија.
Воопшто не ме чуди што не можете да водите еден најобичен дијалог врз најосновните разботи за Кабалата бидејќи основниот предуслов на дијалог кој е воден од искрени луѓе e барање на вистината. Како е можно за вас да ги прифатите најосновните недостатоци на кабалата кога верувате дека го урамнотежувате универзумот и Бога и барате од луѓето да ви се поклонуваат за тобожем вашата “величина”?! Единственото кое можат да го достигнат кабалистите преку медитацијата, во најдобар случај, е да бидат опседнати од еден или повеќе зли духови кои може да се претсавуваат дека се Нешама” или “Руах”. Уште еден доказ дека кабалата е настаната после Христијанствто е фактот дека рабините во почетокот имаа сфатено дека е зло кога некој е опседнат од демони и веруваа дека постои ѓаволот. Денес, апостасијата во која имаат паднато од Бога е толку голема што веруваат во спротивното, дека демонизирањето e големото дело овде на земјата”, или како што велат “урамнотеженоста на спротивностите” на материјалното со духовното. Ако ова не е заблуда, тогаш незнам што е…
P.S: Ти уште не ми одговори зошто се десет сефиротите.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.204
Поени од реакции
12.200
Единственото кое можат да го достигнат кабалистите преку медитацијата, во најдобар случај, е да бидат опседнати од еден или повеќе зли духови кои може да се претсавуваат дека се Нешама” или “Руах”. Уште еден доказ дека кабалата е настаната после Христијанствто е фактот дека рабините во почетокот имаа сфатено дека е зло кога некој е опседнат од демони и веруваа дека постои ѓаволот.
Како мислиш да се има дијалог помеѓу разумни луѓе што бараат вистина, кога ти не бараш вистина туку судиш на сите дека следат демони бидејќи не го следат твојот бог?
КАде со тој ум? Прибери се...
Зарем јас или некој друг овде те присилува да студираш кабала, да истражуваш? Те суди некој што следиш некој бог? не...
Ти си тој што не знаеш да разговараш... и сега се жалиш дека не разговараме „на нивоу“! Еми сега... што да правиме... како вода сме, се приспособуваме на соговорникот.

Ова ти е како некој што никогаш не застанал пред волан, да дојде и да ти соли памет како ти незнаеш да возиш, да ти кажува која педала за што служи и притоа да констатира дека те побил, и дека немаш контрааргументи!:pos:
Кабалата без пракса (медитација), која ти ја сметаш за уништување на умот, може да се "познава" исто онолку како што и возење може да се научи со гледање на трки од формула1.

П.С. Не се мачи повеќе да ме цитираш, затоа што очигледно не ти е до дискусија.
Што ова П.С. од твоја страна за она што го кажа Ипсисимус? :)

Изучувајте ја кабалата и ќе знаете зошто е. НЕ слушајте никој дека ова е тоа она е нешто трето, ова е зло она не е. Студирајте ја кабалата и видете што е. Не се постигнува секако ништо преку ноќ. Тоа само во руските сказни го има.

П.С. Невски, реков да одиш на подфорум за христијанство и таму да проповедаш што е што. Ти немаш познавања за темава. Ти не знаеш што е нешемах освен дека тоа демоните не лажат. Цело време тоа го зборуваш. Демони... оди работи нешто. Не гледај од мене, јас сум во пензија. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom