Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
А, твојава реплика е? Што? Досадно ти е? Демек веќе го зацементиравте тоа на кое јас реагирав како факт, нема што понатаму да се дебатира, па отсега ќе ги вреѓаме сите кои ќе се навратат на "абортус оти ми се сака" и ќе ги иссмејуваме. Најверојатно мојот пост е до точка идентичен со сите претходни, збор до збор, па сигурно сум го ископирал како една лоша каша чисто за да се курчам. Со плус-минус вметнати "корепетитивно" тип на зборчиња за да ми маваат лајкови тинејџерите.
И убаво што ми посочи за игнор-от. Баш ми ја докажа поентата дека се цели на тоа темава да се претвори во фејсбук wall на истомисленици. Убаво е тоа. Про-чојсерски. Не ти се допаѓа контра аргумент, игнорирај го, па продолжи си со истите срања како никогаш да го немало.

На крај, интересно е како секогаш кога има баланс во разговорот, се почнува со имбецилни навреди и орангутанизам, за да се тргне фокусот од дебатата и да се почне со препукување...а кога има препукување, секогаш решава масовноста, затоа што аргументи во такви ситуации не постојат. А дека ве има повеќе спамер(к)и на темава....ве има.

Страшно.
Токму зборот што го барав-да, се КУРЧИШ!

Со твоите постови на последните страни НЕ СИ ИЗНЕЛ, БАТЕ, НИШТО НОВО! Само си му додал интелектуална нота. Ете, со големи букви. И поради тоа што не е ново а само поинаку спакувано е досано, досадно е, подосадно не може да биде...

Едино, чудно ми е како некој со твој капацитет (и ова го мислам без трошка потсмев) нема капацитет да препознае кога една тема е целосно издишана?

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Прво:
Типично!
Пак изменуваш тези! Не дека ми се изигрува адвокат, ама Raziel (ако него го обвинуваш за шовинизам) баш беше персонално неутрален и критикуваше појава, а не навредуваше личности.

Второ, следниот пат, немој да ми се лутиш кога ќе се обратам во второ лице множина, оти сама си се ставаш во група (веројатно поудобно е) и твое си е, ама, те молам, немој попатно да лепиш етикети на кој стигнеш („ние“ - од другата страна на дебатава, ако може така да се нарече ова не сме се дефинирале како „пролајфери“)... или полесно е сите да ги сведеш под едно, па да пукаш со топ?!

Трето, јас никого не сум нарекол со ниедно од тие имиња погоре.
Имаш модератори, жали им се ним.
И тоа што некого нарекуваш со некакви имиња и лепиш етикети само заради тоа што некој претходно ти го направил истото е оправдување.... (?!)

Ооо, аман! Не зборував за Raziel, зборував за прав шовинизам! Не е тешко да ги најдеш постовите кои го содржат, бодат очи некако.
Ја не се лутев ни првиот пат кога ми се обрати во второ лице множина, ти се лутеше кога јас ти се обратив на ист начин. Мене ми е удобно и во група и индивидуално.
Не знаев дека ако некој што застапува став против абортус го наречеш пролајфер се смета за лепење етикета. Ти си pro life, јас сум pro choice, или поедноставо ти си против - ја сум за. Каде е етикетата?
И на крај, ти кажа дека темава се преполнила со навреди и класифакации на луѓе кои мегусебно не се познаваат. Се сложувам. Многу пати јас и истомислениците (т.е. ние) бевме навредени. Ретко кога навредувавме.
Не се жалам, не може секоја упатена навреда вистински да ме навреди. Само потенцирам.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Не ти одговарам пошто ништо ново немаш кажано, како што и ти посочи Lady Q, а ме мрзи да се повторувам по 100 пати.
Интересно е како секогаш кога ќе се пружи шанса за шашави досетки и провокации, скокате сите en mass, а скоро секогаш кога некој ќе се обиде да дебатира, се вадите на стаж. Ако не сакаш да се повторуваш, исто така нема потреба ни да се подјебаваш. Истово се случуваше и во подфорум религија. Таму имаше милитантен атеизам, па се подјебаваа со луѓе кои веруваат(без разлика во што, не ни бараа објаснување). Кога некој ќе пристапеше трезвено да им посочи дека се агресивни, маваа етикети. Ако некој беше упорен, а во постовите издржан, му објаснуваа дека се' за што тој зборува е објаснувано и објаснувано наназад многу пати.
А нив сеуште ги имаше на темата во секоја страна.
И тебе те има. Сама донеси си заклучоци.

Токму зборот што го барав-да, се КУРЧИШ!

Со твоите постови на последните страни НЕ СИ ИЗНЕЛ, БАТЕ, НИШТО НОВО! Само си му додал интелектуална нота. Ете, со големи букви. И поради тоа што не е ново а само поинаку спакувано е досано, досадно е, подосадно не може да биде...

Едино, чудно ми е како некој со твој капацитет (и ова го мислам без трошка потсмев) нема капацитет да препознае кога една тема е целосно издишана?
Добро де, издишана е. Разбирам.
Знаеш што ме чуди, еве кај тебе? Ревноста. Ме затегна со клизач за пост во кој не верувам дека навредив некого. Кога заклучи дека навреда немало, туку во постот објаснувам дека имам проблем со агресивниот пласман на "убава сум, слаба сум и ќе го гребам баш заради тоа", ме закачи дека сум пишувал на некое неразбирливо за народните маси, ниво. Значи, се фати за запирки.
Појавата на таквиот агресивен пласман има континуитет овде, а ако нешто има континуитет и како такво не наидува на отпор, значи е оправдано и сосем нормално. Па полека станува вообичаено. Неретко знае и да се претвори во рутина. Јас се противам на индоктринацијата и репетицијата. На милитантноста. Ми смета. Но, барем имам доблест во една ваква спурена и исушена тема во која вие царувате на секоја страна, да се обидам да напишам пост кој не е насилна деконструкција на некој член од форумов, клевета или шашава досетка.

Ете, пак ми се испуштија некои затуцани зборчиња. Декшаај. :(

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Полека малку, прочитај каде сум серел мачоизми, каде сум бил против феминизмот и како сум се изјаснил пред да се распукаш со титаник патетики и душебрижништво за психофизичката состојба и смртните случаи...
Види во која насока одел постот и на што сум реагирал, како сум го дефинирал милитантниот феминизам и каде сметам дека треба да се повлече граница.
На имбецилизми од типот "менување пелени" нема зошто да реплицирам. Тоа е de facto мизерија и емоционален одговор кој е добар sales pitch кога се нема што паметно да се каже. Барем во однос на вокабулар и разум пред емоционални вриштења, повеќе од потребно е да смениш пелени. ;).
Извини за пелените. Навистина удрив на многу чувствително место. Низок удар е низок удар. Ама јебига, изгледа затоа те боли нели? Па машко си, ајде, ќе издржиш, ќе преживееш.

Убаво си објасни се во тој цитираниот пост, и во последователниот ти пост после него, си се дообјасни (како да не беше јасен претходно). Таа граница не гледам да ја поминале девојките вклучени во дискусијава. Не сум видел баш и тоа да го оправдуваат. Мислам дека тоа се само лични твои интерпретации.

Тоа што ти се пласира е изборот. И пак треба да се повторувам - ти нема никогаш да носиш дете 9 месеци во твојата утроба, што ќе ти го поремети твојот прехранбен ритам, спиен ритам и биолошки часовник, да бидеш склон на пресензитивност, алергии, зголемувања и намалувања на температурата, биполарност, психички шокови, оштетени човечки односи и општествена стигма. Па уште да го раснеш тоа дете кое ќе те потсеќа на тие кобни моменти цел живот. Или да го дадеш на посвојување па да го носиш тоа срање цел живот со тебе, секоја ноќ кога ќе заспиваш.

Не, ти дечко имаш уште многу леб да јадеш, ако сакаш да бидеш сфатен сериозно во дискусијава. Вака слабо со аргументите што ги нудиш.

Плус некако ти бега машкиот фактор во равенкава, НИ ЕДНАШ НЕ ГО СПОМНА ..... FUCKING COINCIDENCE!? :tapp::гомце:

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Не знаев дека ако некој што застапува став против абортус го наречеш пролајфер се смета за лепење етикета. Ти си pro life, јас сум pro choice, или поедноставо ти си против - ја сум за. Каде е етикетата?
И светот е црно-бел....?!

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Извини за пелените. Навистина удрив на многу чувствително место. Низок удар е низок удар. Ама јебига, изгледа затоа те боли нели? Па машко си, ајде, ќе идржиш, ќе преживееш.
:)
Ова е одлична стратегија за да ме навлечеш на шовинистички набилдана реплика. "Удар во чувствително место, кое машко како машко, ќе го преживее, па можеби и ќе најде некое ново уживање, нова фасцинација која ќе му го смени погледот кон светот." Gay jokes aplenty.
Сепак не би...

Не сум видел баш и тоа да го оправдуваат. Мислам дека тоа се само лични твои интерпретации.
Погледни подобро. Не мора да одиш многу назад...три-четири страни, за почеток се доволно. Нема ни простор за интерпретација.

И пак треба да се повторувам - ти нема никогаш да носиш дете 9 месеци во твојата утроба, што ќе ти го поремети твојот прехранбен ритам, спиен ритам и биолошки часовник, пресензитивност, алергии, зголемувања и намалувања на температурата, биполарност, психички шокови, човечки односи и општествена стигма. Па уште да го раснеш тоа дете кое ќе те потсеќа на тие кобни моменти цел живот. Или да го дадеш на посвојување па да го носиш тоа срање цел живот со тебе, секј аноќ кога ќе заспиваш.
Селективно реплицираш колку да си оставиш бришан простор за напад и пластичен опис на бременост произлезена од траума, за која неколку пати напишав дека апсолутно оправдува абортус. Или пак самата бременост за тебе е ужасна појава во животниот циклус на една жена, ја сметаш за болест и пестиленција и ја гледаш како штеточина од која жената може и треба да се чисти? Кој те знае...
И стварно, дај заеби ова описиве. Лелекања и офкања за нешто за кое и ти немаш некое непосредно, лично и искуствено познавање. За читање -- и јас сум читал. За гледање--и јас сум видел...

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Интересно е како секогаш кога ќе се пружи шанса за шашави досетки и провокации, скокате сите en mass, а скоро секогаш кога некој ќе се обиде да дебатира, се вадите на стаж. Ако не сакаш да се повторуваш, исто така нема потреба ни да се подјебаваш. Истово се случуваше и во подфорум религија. Таму имаше милитантен атеизам, па се подјебаваа со луѓе кои веруваат(без разлика во што, не ни бараа објаснување). Кога некој ќе пристапеше трезвено да им посочи дека се агресивни, маваа етикети. Ако некој беше упорен, а во постовите издржан, му објаснуваа дека се' за што тој зборува е објаснувано и објаснувано наназад многу пати.
А нив сеуште ги имаше на темата во секоја страна.
И тебе те има. Сама донеси си заклучоци

Се вадам на стаж? Па колку пати да повторам дека сум за абортус и да бидам цитирана од морални фаталисти, религиозни фанатици и луѓе заглавени во 15 век? Со кого да дискутирам? Ретко кога тука на темава е оставен простор за издржана дискусија. Не ме сфакај погрешно, не те ставам тебе во овие категории, али искрено преку глава ми е да покушавам да дискутирам со луѓе чиј единствен аргумент е „гревота е детето“ Кое дете?

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Sea znae deka na zborovi Razeil ke ja ispokaka, pa od tuka doagja "Не ме сфакај погрешно, не те ставам тебе во овие категории"

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Sea znae deka na zborovi Razeil ke ja ispokaka, pa od tuka doagja "Не ме сфакај погрешно, не те ставам тебе во овие категории"
@Raziel
Еве! И сеа би требало да го удостојам типов со одговор? А пази, ова му е еден од попристојните постови

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
преку глава ми е да покушавам да дискутирам со луѓе чиј единствен аргумент е „гревота е детето“ Кое дете?
Во ред.
Ама не напишав такво нешто. Ниту меѓу редови, ниту сублиминално...
За сосем трето ти реплицирав и на сосем културен начин. И самата го виде резултатот. Чудовиштата шовинистички кои вреѓале и плукале по темава, ваделе од контекст, бегале од аргументи, излезе дека не се ништо по различни од демократичните про-чојсери кои го респектираат туѓото исто колку и своето. Иронии, со лопата да ги ринеш.
Тоа ми беше поентата во учеството на темава, за таква агресивност и милитантност зборував...се виде на дело and thus, i served my purpose.
Секое добро, продолжете си....и, со памет. :)
--- надополнето: 2 април 2012 во 01:16 ---
@Raziel
Еве! И сеа би требало да го удостојам типов со одговор? А пази, ова му е еден од попристојните постови
Не треба. :D

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Пошовинистичка изјава од оваа немам слушнато, нит прочитано.
Јебига.
--- надополнето: 2 април 2012 во 02:18 ---
Ајде Разиел, да дискутираме. Верувам можеш. Не верувам, но ајде.
Кажи ми, што е ембрионот? Дете, бебе, човек? Овде се слушнав од пролајферите, ама за жал, ни една точна дефиниција.
Никоја од нас (и никој) не кажа дека абортусот е ,,така лесна работа,,. Напротив, сите кажавме дека е тешка, но ако тоа ни делува како најдобро решение, нема да патиме од ,,леле го отепав чедото,, морализам.

Како што кажав, за мене верниците се за хоспитализација, но тие си се мои лични чувства и немаат врска со објективност или реалност. Затоа и не викам на цел глас - ЗАТВОРЕТЕ ГИ!!! ДЕБИЛИ!!!.
Овдека повеќе пати ние бевме : курви, ороспии, дрољи, асоцијални, се ебевме со се што има висечки полов орган, со се што ќе не погледне, сами си го цедевме кондомот во вагините, само за да забремениме и да абортираме.

Не знаеш? Па нас хоби ни е абортусот. Се тркаме која поише ќе абортира. Дури фискални сметки собираме, како доказ, црно на бело.

Еве, кажи ми ти - што е тоа што сакаш да дискутираме? Само посочи прво, од кој аспект - религиски, морален, етички, ,,јас така чувствувам,, или научен?

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Ајде Разиел, да дискутираме. Верувам можеш. Не верувам, но ајде.
Не сакам. Со тебе имам лош track record, нема да можам да си помогнам. Сепак ќе си го прекршам ветувањето дека последниот пост ми е епилог овде, за да ти забележам на едно нешто. Остатокот од постот повеќе ми личи на оправдување, лош обид за сарказам, вадење на мојот пост од контекст и жива fucking контрадикција на твоите претходни постови на истава тема. Јас не се обидов да го дефинирам ембрионот, неговиот потенцијал и дали воопшто го има. Мислам дека тоа нема што да се дискутира. Глупо е.
За друго пишував на темава. И завршив.

Како што кажав, за мене верниците се за хоспитализација, но тие си се мои лични чувства и немаат врска со објективност или реалност. Затоа и не викам на цел глас - ЗАТВОРЕТЕ ГИ!!! ДЕБИЛИ!!!.
Да, не викаш така, затоа што не е во твоја моќ. Барем на глобално ниво--не е. Многумина таквата дијагноза која им ја даваш на верниците(и, ако ме служи добро меморијата, на кинезите(кои пропагираше дека сакаш да ги убиеш) или на левичарските политички структури, кои го убивале патриотизмот), ќе ти ја возвратат со mirror effect дијагноза. Затоа е добро што имаш свое мислење, на такво мислење имаш демократско право, но доколку би имала моќ и би го направила тоа in real life, ти во историјата ќе останеш запамтена како деспот, геноцидист, тиранин...
Но, во овој случај, ти ИМАШ моќ. Можеш да го абортираш од причините кои ги набројав во претходните постови, а кои ти(да не те цитирам сега, ме мрзи) ги апсолвираш како пример за слободен избор, a pinnacle of female evolution и тоа на начин кој не алудира на ништо друго, освен инает и желба да се контрира for the sake of it.

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
. Можеш да го абортираш од причините кои ги набројав во претходните постови, а кои ти(да не те цитирам сега, ме мрзи) ги апсолвираш како пример за слободен избор, a pinnacle of female evolution и тоа на начин кој не алудира на ништо друго, освен инает и желба да се контрира for the sake of it.
Па и да е така, на тебе паѓа аргументот зошто да ја спречиш или зошто воопшто да се обидеш да ја спречиш.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Порано живееле како животни во чопори... правеле по 10 деца знаејќи дека од нив само 5 живи ќе останат.
Од тие 5, едно или две ќе го пронајделе вистинскиот пат во животниот лавиринт.
Денес сме нешто помодерни и користиме абортус.
Мислам дека сето тоа е природно, и јас го оправдувам.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
њ
Не сакам. Со тебе имам лош track record, нема да можам да си помогнам. Сепак ќе си го прекршам ветувањето дека последниот пост ми е епилог овде, за да ти забележам на едно нешто. Остатокот од постот повеќе ми личи на оправдување, лош обид за сарказам, вадење на мојот пост од контекст и жива fucking контрадикција на твоите претходни постови на истава тема. Јас не се обидов да го дефинирам ембрионот, неговиот потенцијал и дали воопшто го има. Мислам дека тоа нема што да се дискутира. Глупо е.
За друго пишував на темава. И завршив.

Да, не викаш така, затоа што не е во твоја моќ. Барем на глобално ниво--не е. Многумина таквата дијагноза која им ја даваш на верниците(и, ако ме служи добро меморијата, на кинезите(кои пропагираше дека сакаш да ги убиеш) или на левичарските политички структури, кои го убивале патриотизмот), ќе ти ја возвратат со mirror effect дијагноза. Затоа е добро што имаш свое мислење, на такво мислење имаш демократско право, но доколку би имала моќ и би го направила тоа in real life, ти во историјата ќе останеш запамтена како деспот, геноцидист, тиранин...
Но, во овој случај, ти ИМАШ моќ. Можеш да го абортираш од причините кои ги набројав во претходните постови, а кои ти(да не те цитирам сега, ме мрзи) ги апсолвираш како пример за слободен избор, a pinnacle of female evolution и тоа на начин кој не алудира на ништо друго, освен инает и желба да се контрира for the sake of it.
Ајде душичке, немој така. Добро знаеш дека не си ми омилен форумски лик, но ти се пожали дека тука проклетите прочојзери не ти дозволувале да дискутираш.
Ајде де, еве ти прилика, кажи ги аргументите. Не мене лично. Личен муабет по ПП можеме.
Еве на темата, пред сите учесници, повели и изнеси ги своите ставови против абортусот.
Немој бла бла феминизам. И баба ми знаела што е абортус, па ти гарантирам дека живеела во патријархално семејство.

Имаш или немаш аргументи? Или just stopped by to say hi ти е муабетот?

Kajgana Shop

На врв Bottom