Трауми од детството

Член од
10 август 2011
Мислења
2.371
Поени од реакции
1.281
Neznam dali ja ili ti...nevospitan
Абе не сум ја невоспитан свати ме.Како можи да имаш трауми од нашколо, од на забар.Тука се пишува за трауми од детството, за тоа шо го преброделе луѓево читај малку, проблеми со семејство, исмејувања, она шо ти го пореметва животот.Ти трауми од нашколо си имал :tapp:

Член од
20 јануари 2012
Мислења
65
Поени од реакции
16
Ne svakaj bukvalno de i ja ne procitav dobro...trauma od zabar,ne mi se odi,mrazam zabari,gi mrazam tie nivnite alatki...
--- надополнето: 22 јануари 2012 во 01:57 ---
Od mala mrazam odenje na zabar i na frizer,toa znaci ima i zosto,toa znaci imam traumi od toa

Член од
23 март 2012
Мислења
34
Поени од реакции
35
Имав и јас трауми во детството, од кои и денес некои ме трауматизираат. Како да немаш трауми кога имаш родител пијаница и од кога паметиш за него и неговиот однос со другите членови од семејството имало 99% лоши моменти.. Како да немаш трауми од родител кој кога е пијан се заканува на твојата мајка дека ноќта ќе ја убие. Како да немаш трауми кога ќе излезеш и ти и твојот брат, а твојата мајка останува сама дома, твојот татко може во секој момент да си дојде пијан и да ја повредува. И не само тој не отепа психички мене, брат ми, мајка ми и баба ми(од мајка ми, мајка) туку и баба ми што го има истото понесување како и мојот т.тко.. и мојот вујко.. Значи со брат ми уште како мали не сме имале ни повеќе пари бо џеб, а тоа резултирало бидејќи како велат “еден кога изнесува од куќата, џабе им е на другите колку и да гледаат да внесат во неа“... Поради таквиот родител многупати не смеев да излезам од дома, за да ја пазам мајка ми од него, кога сум бил сам дома, а тој бил пијан сум се наежувал,.. од него брат ми почна да работи уште на 16 години и бидејќи платата на мајка ми не беше голема, тој ми даваше и сеуште ми дава понекад за излегување пари, ми дава совети,.. всушност улогата на татко во мојот живот ја заменил тој на некој начин.
Единствено нешто што можам да кажам за мојот “татко“ што го викам по име бидејќи не заслужил да го викам така е дека е човекот кој на некој начин го разниша моето и детството на брат ми, здравјето на мајка ми и дека тој е причината дека после 4та год. средно едвај чекам да се запишам на факултет и да бидам не само настрана од него, туку настрана и од оваа умрена држава и да ја земам мајка ми со мене, а доколку сака и брат ми.. Како што тој не уништи и јас би сакал него ! Тој ми е најголем непријател.
P.S. Не дозволив барем до сега да тргнам по неговиот пат ниту малце т.е. да правам некои девијантни појави. Бидете сите силни, ќе издржеме ако имаме волја и со такви родители ! :)
--- надополнето: 24 март 2012 во 16:19 ---
Имав и јас трауми во детството, од кои и денес некои ме трауматизираат. Како да немаш трауми кога имаш родител пијаница и од кога паметиш за него и неговиот однос со другите членови од семејството имало 99% лоши моменти.. Како да немаш трауми од родител кој кога е пијан се заканува на твојата мајка дека ноќта ќе ја убие. Како да немаш трауми кога ќе излезеш и ти и твојот брат, а твојата мајка останува сама дома, твојот татко може во секој момент да си дојде пијан и да ја повредува. И не само тој не отепа психички мене, брат ми, мајка ми и баба ми(од мајка ми, мајка) туку и баба ми што го има истото понесување како и мојот т.тко.. и мојот вујко.. Значи со брат ми уште како мали не сме имале ни повеќе пари бо џеб, а тоа резултирало бидејќи како велат “еден кога изнесува од куќата, џабе им е на другите колку и да гледаат да внесат во неа“... Поради таквиот родител многупати не смеев да излезам од дома, за да ја пазам мајка ми од него, кога сум бил сам дома, а тој бил пијан сум се наежувал,.. од него брат ми почна да работи уште на 16 години и бидејќи платата на мајка ми не беше голема, тој ми даваше и сеуште ми дава понекад за излегување пари, ми дава совети,.. всушност улогата на татко во мојот живот ја заменил тој на некој начин.
Единствено нешто што можам да кажам за мојот “татко“ што го викам по име бидејќи не заслужил да го викам така е дека е човекот кој на некој начин го разниша моето и детството на брат ми, здравјето на мајка ми и дека тој е причината дека после 4та год. средно едвај чекам да се запишам на факултет и да бидам не само настрана од него, туку настрана и од оваа умрена држава и да ја земам мајка ми со мене, а доколку сака и брат ми.. Како што тој не уништи и јас би сакал него ! Тој ми е најголем непријател.
P.S. Не дозволив барем до сега да тргнам по неговиот пат ниту малце т.е. да правам некои девијантни појави. Бидете сите силни, ќе издржеме ако имаме волја и со такви родители ! :)
--- надополнето: 24 март 2012 во 16:20 ---

М

Мартин`

Гостин
Извини што се мешам но зошто воопшто сеуште живеете со таков човек ? и самиот кажа дека ништо не допринесува во домот, и ајде нека не допринесува има некои што оправдано неможат да го прават тоа.. ама кога се заканува, навредува па и тепа ?

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Извини што се мешам но зошто воопшто сеуште живеете со таков човек ? и самиот кажа дека ништо не допринесува во домот, и ајде нека не допринесува има некои што оправдано неможат да го прават тоа.. ама кога се заканува, навредува па и тепа ?
А што ќе правиш.. крв ти е.. татко ти е.. интитуции нема кои што ќе помогнат..

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.784
i den denes go slusham toj zvuk od vleckanjeto na noze po skalite...togash bev mnogu malecka i srceto mi trepereshe, krvta mi se skamenuvashe, a poradi mojata majka nesmeev da pushtam solza, za da mora i za mene da se grizi...gi goltav solzite, gi sobirav vo sebe, gi trupav...tatko mi edvaj ke se iskaceshe do vratata...nekogash i drugi mu pomagaa...vleguvashe vo sobata, a majkami celata zdrvena samo go vrteshe liceto na druga strana, da ne ja vidi nikoj grimasata sto ja pravi koga gi zatvara ocite, koga gi stega zabite...
mirisot na alkohol ja obzemashe cela prostorija...negovoto crveno grdo lice beshe nepodnoslivo za gledanje, so pogledot ne seceshe vo bukvalna smisla...najcesto doagashe do karanici, do krshenje na predmeti...golema sreka pokraj se beshe toa sto pokraj navredite i obvinuvanjata, toj nikogash ne ja udri majka mi, namesto toa me tepashe mene...
... bev shesto oddelenie koga jas prv pat mu vozvrativ...seto toa sto beshe nasobereno vo mene pukna...ednostavno pukna i koga sakashe da me udri, jas mu ja soprev rakata i za promena ovoj pat jas go udriv nego...od togash pa navamu nikogash poveke ne mu se plashev,,,go mrazev od dnoto na dushata...cel zivot jas za nego bev nesosobna, glupava, losha...nikogash ne bev dovolno dobra za da mu bidam kerka, za da ja zasluzam negovata isktena ljubov....se borev sama niz zivotot, pominav niz sito i resheto zaradi toa sto nemav koj da me nasocuva, nemav koj da me podrzuva, a i koga mojot sopstven tatko ne me saka, kako jas da poveruvam vo toa deka nekoj drug sto ne mi e nishto bi me sakal...
ama zosto seto toa...zoshto site tie maki? za sega koga ostana sam da mi kazuva kolku mu nedostigam? za sega koga e bolen da me moli mene za pomosh? za sega koga postignav mnogu vo zivotot da bara seto toa da go podelam so nego...
ona sto najmnogu mi e krivo sto seushte na nekoj nacin go sozaluvam i pokraj toa sto ne zasluzuva, seushte se trudam da mu pomognam i pokraj toa sto zloupotrebuva, seushte davam se od sebe da bide zadovolen iako znam deka ne vredi... kako da go izvadam toa cuvstvo od mene, kako da se oslobodam?
Најискрен совет - прости му.
Поголема казна од тоа не може да има за него.

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Најискрен совет - прости му.
Поголема казна од тоа не може да има за него.
Mu prostiv, duri i licno mu kazav deka mu e prosteno, a toj sega gleda kakva korist da izvlece od toa.
Kazi mi dali moze da ti postavam edno prashanje vo pp, vo vrska so tvojata struka , bi ti bila blagodarna

Член од
23 март 2012
Мислења
34
Поени од реакции
35
А каде да одиш кога се нема доволно финансии..

Член од
18 април 2012
Мислења
5
Поени од реакции
3
Velat deka od tugite greski i maki se uci ... megutoa ne se slozuvam so toa ... problemite niz koj ke pomineme ne pravat posilni i posozreani. jas iskreno porasnav so drugi zborovi stanav covek otkako izgubiv mn dragocena osobavo mojot zivot . pred toa ne gi cenev rabotite i bev dete .

Kajgana Shop

На врв Bottom