Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

D

Daedalus

Гостин
obicno na 15 godini ostanuvaat trudni neobrazovani deca sto ne slusnale za kondom(so mali isklucoci koi zabremenile od kinenje na istiot ili drugi faktori kade sto ne se oni krivi). Postojat raboti ko spirali i trista cuda za prevencija od zabremenuvanje. Ako vise nekoja zabremenila ok e da go abortira dodeka e zdravo i neopasno za majkata i deteto(se shalam xD). Taka da poslem odreden mesec vekje ne e uredu. A dali abortusot e ok, i dali bebeto e covek ziv, i dali spermata e ziva pa nikoj ne smee da masturbira, dali ubivanjeto na mravkite e vo red koga nekoj gazi na ulica i dali zivotot na mravkata e pomalku biten od zivotot na bebeto, dali smrtnata kazna i eutanazijata se moralni se pitanje na prazni muabeti sto ne vodat nikade. Dali zivotot na nerodenoto bebe ke smenel nesto ili bebeto ke bilo noviot Hitler e pitanje na spekulacii, iiii da, dali nekoj pomislil deka mesoto sto go jade e odzemaniot zivot na nekoe nevino pilence/tele/prase......ili togas toa ne e greota xD (si jadam meso i ja) :)

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Девојче, не сум имала намера да те навредам, никаква. Застапуваш свој став, ја застапувам мој. Не ми е во интрес да се вреѓам по форумов.
Коментарот дека еманципацијата те заобиколила се однесуваше на твојот муабет „и тетка ми родила на 15, па што и фалело?“ Може ништо не и фалело, не знам, али баш таа еманципација би требало да ни ги отвори очите за можностите кои животот ги нуди. Може на тетка ти и се посрекило, па успеала да си го оствари она што го планирала и плус, да роди дете на 15, али реално, ретки се таквите. Ако родиш на 15 тешко дека ќе завршиш школо, тешко дека ќе имаш младост, дека ќе се здобиеш со било какво животно искуство - освен она на мајка. И не викам дека тоа не е вредно искуство, можеби и едно од највредните, али на тоа треба да му претходат многу други. Според мене, една личност е комплетна откога ќе се проба самата себе во многу полиња од животот, не само во едно. А ако личноста не е комплетна за себе, како ќе биде за дете кое во целост зависи од нејзе?
Во однос на психијатрите, иако многу ги ценам нив, нивната наука и психијатријата како професија, сепак не сум компетентна да зборам затоа што не сум ни психијатар, ни психолог, социјален работник сум. Сепак, теоријата дека не ги бива за ништо е претерана. Твоето искуство е индивидуално и не може да сведочи за целата нивна пракса.
Кажав погоре, али ќе повторам. Девојката која затруднела на 15 не мора автоматски да значи дека е промискуитетна, дека не била добро воспитана или дека родителите и потфрлиле. Може едноставно се заљубила (во фин дечко) а љубовта ретко кога знае за граници, нели?
Не може родителите да бидат криви за апсолутно све, како што не може да не бидат криви за ништо.
Nejze I se posrekjilo, a vie pustite, smetate deka nemate srekja vo zivotot I ke dozvolite da imate mizeren zivot, a kje go krivite toa prokleto dete sto ste go rodile na 15 !! Damn you, baby!
Ne draga, togas I vie ste od onie sto ve pregazuva "sudbinata" I ubivate edno bespomosno, samo za da recete deka posle nego ke mozete da ziveete srekjno I da si gi ostvarite planovite vo zivotot.
Retki se takvite sto ne dozvolile da gi pregazi "sudbinata" posto imale retardiran zivot I takvi roditeli, ama zatoa se nadevam I'm doslo pamet, pa ke si go vospitaat deteto na vreme.
Vie jakite, ne dozvoluvate da ve pregazi sudbinata, a dozvoluvate da ve pregazi zelbata za seks :)
Interesno :)

Za psihijatrite, da individualno iskustvo, sekako. Ama prasaj bilo koj sto ima iskustvo so psihijatri, istoto ke ti go kaze. Ne se sekiraj, koga ke pocnat da sproveduvaat nesto vo praksa, individualno ke gi pofalam na temava.

Devojkata koja zatrudnela na 15, a bila zaljubena vo fin decko, e neposlusna I neuspesno vospitana. Pak lezi problemot vo roditelite.
Tie I dozvolile da ima decko, tie I dozvolile da spie so nego, tie ne predvidele deka kje se zaljubi, tie ne predvidele deka mozebi ne e tolku pametna pa da koristi zastita, tie ne predvidele deka moze da zabremeni.
Ama, moze da e dobro vospitana, da I go kazuvale seto ova, pa taa da ja krie celata rabota deka se zaljubila I deka saka da spie so deckoto. Tuka sledi element: nemaat drugarski odnos so nea. Pak se oni krivi. Sigurno koga I'm kazala deka saka decko I vikale, ja kaznuvale da ne izleguva bla bla. Dete e, kje najde nacin da si gi ostvari "sonistata". Se naogja so nego, spijat, zatrudnuva. I'm kazuva doma deka e trudna, I se derat. Ona pak ne poslusuva itn.
Ova se vika inat dete. Oni probuvale da ja vospitaat, ama se javuva kontraefekt I ne uspevaat. Pak zgresija. Tie. Ne edno 15 godisno...
Mnogu osetlivi se decata, znam po mene, uste sum vo taa faza. A I glupavi. Znam vrsnicki sto ete, se zaljubile vo fin decko, spiele za prv pat BEZ kondom. Devojceto cela nedela vo skolo ne e dojdeno poradi vospalenie na mocniot meur.
Da ne dolzam, pak se roditelite krivi.

Jas inace mnogu se plasam od deca, da znaete :)

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Во првиот пост што го напишав на темава поставив многу јасно прашање-Што со одговорноста? И веднаш алтерегото на пума ми одговори со-Тоа не е тема на муабетов:pos:
Преубав пост си напишала, ама не очекувај од некој со ограничен мозок да разбере што сакаш да кажеш.
ЗНАЕЊЕТО Е СИЛА, ЗНАЕЊЕТО Е МОЌ, моќта и силата не се секогаш мерило на среќата.
Јас таа ваша сила и моќ ја менувам за љубов и среќно семејство!!!
Пра бабами на 26 год имала 8 деца, баба ми на 25 год. родила 4 то, мајка ми на 24 добила 2ро, ниедна од нив немала кариера, седеле позади шпорет и биле посветени мајки и домакинки, но им пружиле убав и пристоен живот на своите деца. Незнам зошто некои од членовите (се знае на кои мислам) мислат дека жените со диплома повеке придонесле во животот. Па денес секој може да има диплома, дури и луге со дефекти имаат дипломи. Јас имам диплома,ама ако се однесувам неодговорно, дипломата нема да ме направи подобра личност.Истото важи за сите.

Да, Луција, дека темата за абортус е одличен извор за пишување есеи на кои можат да не пофалат дека сме користеле прекрасни епитети.:rolleyes: Преубави приказни на час по македонски, ова е ипак малце посериозно и овде проаѓаат аргументи (знаеш,они што ти ги немаш)
Ако за тебе е сосема прифатлив живот во кујна, посветен единствено на семејството и неговата добробит - ок, твоја работа - твој живот. За мене и за мнозонството жени не е. Ни за керка ми нема да биде. Цел свет да ми е на располагање, а ја да се затворам во кујна? Не, фала. И тоа не ме прави неодговорна или како што ти мислиш непогодна мајка.
Сто пати ти беше објаснето - ние прочојсерите не осудуваме. Не ви се мешаме, нити ви кажуваме како да си го живеете животот. Вие го правите тоа. И како пак ние сме лошите?

D

Daedalus

Гостин
abe ne e problem seksot, problem e sto ne koristat raboti sto ke preventiraat bremenost. Muabetot e sto ako go zadrzi deteto, ke treba nejzinite da go hranat posto ona e maloletna na 15 god. I tuka pocnuvaat problemitee..... xD
--- надополнето: 30 март 2012 во 02:32 ---
Да, Луција, дека темата за абортус е одличен извор за пишување есеи на кои можат да не пофалат дека сме користеле прекрасни епитети.:rolleyes: Преубави приказни на час по македонски, ова е ипак малце посериозно и овде проаѓаат аргументи (знаеш,они што ти ги немаш)
Ако за тебе е сосема прифатлив живот во кујна, посветен единствено на семејството и неговата добробит - ок, твоја работа - твој живот. За мене и за мнозонството жени не е. Ни за керка ми нема да биде. Цел свет да ми е на располагање, а ја да се затворам во кујна? Не, фала. И тоа не ме прави неодговорна или како што ти мислиш непогодна мајка.
Сто пати ти беше објаснето - ние прочојсерите не осудуваме. Не ви се мешаме, нити ви кажуваме како да си го живеете животот. Вие го правите тоа. И како пак ние сме лошите?

ti si ubiec na bebe, i nejkes da go prifatis faktot deka zenite se dobri za vo kujna.....kako ne ti e sram da mislis deka intelektot i socijalnata uloga na zenite ne se predodredeni od nivniot pol, i kako toa ne naogjas nikakva relacija pomegju IQ to i polot? Shala na stran seriozno... pticata posle odreden period u kafez gubi zelba za letanje, toa e mislam problemot kaj poveketo zeni koi mislat deka nivnata uloga e da bidat dobri "domakinki". Zosto mazite da ne mozat da perat, gotvat, i iscistat po doma ostanuva prasanje.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Ова не се применува во практика, не кај нас, дај ми докази дека се применува.
Јас лично во животот сум наишла на луге кои биле израснати од двајца ретардирани родители, девојчето кое седеше во клупа со мене во основно училиште имаше двајца ретардирани родители,, таа имаше нормално однесување, малку заостануваше со учењето, тоа беше единствениот проблем кој го имаше. Сега е мажена за човек кој исто како нејзе малку е заостанат во менталниот развој, имаат дете, здраво, нормално, сопственици се на свое кафуле, семејството им помага и ви бизнисот и општо во секојдневниот живот.
Вакви примери можам до сабајле да ти набројувам, ги има насекаде околу нас.
Сестра ми имаше постнатална депресија со првото дете, роди и второ, со второто депресијата не се појави, мегутоа нејзиниот психијатар не ја присили да абортира, да и беше ти психијатар најверојатно сега немаше да биде среќна мајка.
Сите тие луге мила имаат семејства кои им помагаат, се грижат за нив, будно ја следат нивната состојба.Не сите примери завршуваат трагично како што тврдиш.
И уште еднаш ке повторам- тоа што си го цитирала од книгата на ...
кај нас не важи и не се применува, што е добро:)
Едно е да биде човек ретардиран (и тука ако е интелигенцијата под 70, не е способен да се грижи сам за себе, тие што си ги видела имале IQ над 70), а сосема друго е психозата.
Затоа ти реков да го прочиташ линкот кој го поставив. Јасно ми е дека не си психолог ниту психијатар, ама не мора да се инаетиш онаму каде што немаш познавања.
Да прочиташе што ти напишав, ќе ти беше доволен доказ. Нема потреба да ги правдам докторите и научниците, тоа што го оставиле зад себе е оправдание.
А конкретно, последен случај (за кој јас знам) е следниов: Жената има нормална бременост и раѓа. Доживува постпартална психоза. Сака да роди второ дете по неколку години, забременува. Постојано е под психијатриски надзор, и има повторно иста дијагноза (психозата се повратила, нејзиното тело, односно хормони буквално ,,експлодираат,,). Со препорака од психијатарот (и не е само еден во прашање, цел тим од доктори се) се врши абортус.
После повеќе од 10 години, кога сите мислеле дека се е завршено (тоа беше пред 1-2 месеци) таа повторно забременува, и овој пат е страшен повратокот на психозата. Таа пробала да се самоубие и да си го убие првото дете.. кое е веќе тинејџер инаку. Повторно е хоспитализирана и повторно е извршен абортус затоа што се плашеа дека овој пат ситуацијата ќе стане ,,трајна,,. Односно дека ќе нема назад.

Докази какви што бараш нема да најдеш. Затоа што, идентитетот и историјата на болеста на пациентот, не е нешто што се објавува на интернет. Посебно неговиот идентитет.
И да, овој случај беше во Македонија, во Скопје.
--- надополнето: 30 март 2012 во 02:40 ---
Можеби бројката е пренапумпана, ама не е далеку од реалната;)Само мојата комвшивка абортира два пати.
Демографската слика кај Македонецот е катастрофална.Повеќе Македонци умираат отколку што се раѓаат.Македонското население забрзано старее, а училиштата се празнат од година во година.Улиците каде што се населени со Македонци се празни.Нема детски џагор, игра, смеа.Од декада во декада се повеќе и повеќе се смалуваме, а за 200 години не е ни ништо чудно комплетно да исчезнеме од картата како нација.На годишно ниво сигурно се убиваат околу 20 000 Македонци преку абортуси.

Плус, скоро 98% од абортусите во Македонија ги вршат Македонки и другите припаднички од христијанската вероисповед.Од други националности и вероисповед нема.Не е проблемот до парите, стандардот, туку потребата да живеат расипнички живот.
Од друга страна слободно прошетај по албанска или ромска населба, па направи споредба.Затоа ќе ве тепаат како пред две недели.Тие имаат младина ние немаме.

За компарација, во Ирска кадешто абортусот е најстрого забранет населението се зголемува за 80 000 Ирци во просек годишно.Значи една Битола за една година.
Европа и Македонија кога тогаш дебело ќе ја платат цената заради таа квази “еманципација “ на жената, ама доцна ќе биде.Доволно е само да се прошета во Берлин, Париз, Брисел, Лондон, па на сите да им стане јасно за што зборувам.
--- надополнето: 29 март 2012 во 21:27 ---

Извини, ама утре ако имам ќерка несакам да расне и да созрева со другарки коишто се растураат од 14 години, и се главни на шипка.Упс, згрешив.Тие само згрешиле и се однесувале како човек.Младите девојки имаат еден милион начини како да го поминат убаво, позитивно својот најубав дел од животот, а предвремената бременост, абортусот е само резултат на неморалниот и расипнички живот.Ништо друго.
Што е за тебе еманципација?Кршење основни природни правила?Сменување машко-женски работи?Од кога седење пред шпорет, кујна е лоша работа?Ајде тогаш ќе те пратам копај во рудник, копај нафта, диши јаглерод цел ден, кревај цели бетони на згради и диши прашина ако толку сакаш да се еманципираш.
Твојата комшика нема врска со просекот на абортуси во Македонија.
Јас познавам, на пример, Македонка која има 4 деца и е бремена со 5тото.
Дали тоа значи дека сите Македонки раѓаат по 5 деца?

Останатиот дел не го коментирам... Од бла бла христијанство, до бла бла растурени калаштури.
--- надополнето: 30 март 2012 во 02:42 ---
Само да направиме листа на сите причини кои мора да резултираат со абортус. Едно две додаваме нова ставка, од планови, финансии, услови, домови, посвојувања ... ете стигнавме до психози... можеби ќе стигнеме и до астрономија, на пример забремнува некоја и чита на интернет дека астероид Е3422 ќе се најде опасно блиску до земјата во следните 5 години..... Поарно да абортира од колку да ризикува да има мало беспомошно дете среде некоја катастрофа предизвикана од удар на астероид...
--- надополнето: 29 март 2012 во 19:29 ---

ти партнер и то малото што заживеа во тебе... у ствари тој нема право на глас. Нема адвокат нема одбрана, нема шо да рече во своја одбрана. Препуштен на милоста на родителите и актулната политичко економска ситуација.
Лет3, нели ти оправдуваше абортус од здравствени причини?!
Психозата Е здравствена причина. Што се буниш?

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Nejze I se posrekjilo, a vie pustite, smetate deka nemate srekja vo zivotot I ke dozvolite da imate mizeren zivot, a kje go krivite toa prokleto dete sto ste go rodile na 15 !! Damn you, baby!
Ne draga, togas I vie ste od onie sto ve pregazuva "sudbinata" I ubivate edno bespomosno, samo za da recete deka posle nego ke mozete da ziveete srekjno I da si gi ostvarite planovite vo zivotot.
Retki se takvite sto ne dozvolile da gi pregazi "sudbinata" posto imale retardiran zivot I takvi roditeli, ama zatoa se nadevam I'm doslo pamet, pa ke si go vospitaat deteto na vreme.
Vie jakite, ne dozvoluvate da ve pregazi sudbinata, a dozvoluvate da ve pregazi zelbata za seks :)
Interesno :)

Za psihijatrite, da individualno iskustvo, sekako. Ama prasaj bilo koj sto ima iskustvo so psihijatri, istoto ke ti go kaze. Ne se sekiraj, koga ke pocnat da sproveduvaat nesto vo praksa, individualno ke gi pofalam na temava.

Devojkata koja zatrudnela na 15, a bila zaljubena vo fin decko, e neposlusna I neuspesno vospitana. Pak lezi problemot vo roditelite.
Tie I dozvolile da ima decko, tie I dozvolile da spie so nego, tie ne predvidele deka kje se zaljubi, tie ne predvidele deka mozebi ne e tolku pametna pa da koristi zastita, tie ne predvidele deka moze da zabremeni.
Ama, moze da e dobro vospitana, da I go kazuvale seto ova, pa taa da ja krie celata rabota deka se zaljubila I deka saka da spie so deckoto. Tuka sledi element: nemaat drugarski odnos so nea. Pak se oni krivi. Sigurno koga I'm kazala deka saka decko I vikale, ja kaznuvale da ne izleguva bla bla. Dete e, kje najde nacin da si gi ostvari "sonistata". Se naogja so nego, spijat, zatrudnuva. I'm kazuva doma deka e trudna, I se derat. Ona pak ne poslusuva itn.
Ova se vika inat dete. Oni probuvale da ja vospitaat, ama se javuva kontraefekt I ne uspevaat. Pak zgresija. Tie. Ne edno 15 godisno...
Mnogu osetlivi se decata, znam po mene, uste sum vo taa faza. A I glupavi. Znam vrsnicki sto ete, se zaljubile vo fin decko, spiele za prv pat BEZ kondom. Devojceto cela nedela vo skolo ne e dojdeno poradi vospalenie na mocniot meur.
Da ne dolzam, pak se roditelite krivi.

Jas inace mnogu se plasam od deca, da znaete :)

Ја стварно не знам, што па крај краева покушавам да излезам на крај со вакви небулози и будалаштини? Била послушна, не била послушна. Оваа другава - требало да се роди дете од силување/инцест. Правете што сакате, раѓајте не на 15, на 12 ако сакате.
Нас, (одвратните убици без морални вредности, нели) законот не поддржува да го правиме она што ние го сакаме.
Ми е страв од одговорот, али ипак ќе прашам - да не сте вие и над законот случајно?

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
abe ne e problem seksot, problem e sto ne koristat raboti sto ke preventiraat bremenost. Muabetot e sto ako go zadrzi deteto, ke treba nejzinite da go hranat posto ona e maloletna na 15 god. I tuka pocnuvaat problemitee..... xD

ti si ubiec na bebe, i nejkes da go prifatis faktot deka zenite se dobri za vo kujna.....kako ne ti e sram da mislis deka intelektot i socijalnata uloga na zenite ne se predodredeni od nivniot pol, i kako toa ne naogjas nikakva relacija pomegju IQ to i polot? Shala na stran seriozno... pticata posle odreden period u kafez gubi zelba za letanje, toa e mislam problemot kaj poveketo zeni koi mislat deka nivnata uloga e da bidat dobri "domakinki". Zosto mazite da ne mozat da perat, gotvat, i iscistat po doma ostanuva prasanje.
Најдобрите готвачи во светот се мажи.Детергентите за перење се измислени од мажи.Фирмата Procter&Gamble е основана од мажи.Машината за перење алишта, садови е измислена од маж.Ти сеуште мислиш дека мажите не готват, перат и чистат?Јас перам, готвам и чистам.
Зошто жените да неможат да копаат канали, вадат руда, градат згради, копаат нафта, градат мостови останува прашање.

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053

Znaci spored tebe, ako, neka si se ebat oni na 15, ama neka pazat!
Ako se skine kondom? :)
Stignale tie, prcile, seks ke imaat. Seks opravduvam posle 18 I toa so lekarska potvrda deka partnerot nema nikakvi seksualno prenoslivi bolesti I samo vo dolga vrska kade seksot e od ljubov, a ne od zivotinski instinkt.

I kade pocnuvaat problemite? So toa sto toj roditel koj ne uspeal da si go vospita deteto, kje treba po vtor pat da se dokazuva vo toa I da si go cuva vnuceto?
I think that's fair. Uste edna sansa da se dokazat kako roditeli!

Za vtoriov del od postot, I cannot believe that after reading my post you still think that people who can cook every day cannot have a bigger IQ than yours.
But I think its obvious that you're stupid.
And the last sentence I wrote is the reason why I cannot converse and I'm over and out.
Imajte ubavi snista <3

P.s. Za golemiot post, cekam reakcija od Purple Puma, The Goddess I uste nekoj so pogolemo iq.
Velvet She I od tebe cekam odgovor.

D

Daedalus

Гостин
Најдобрите готвачи во светот се мажи.Детергентите за перење се измислени од мажи.Фирмата Procter&Gamble е основана од мажи.Машината за перење алишта, садови е измислена од маж.Ти сеуште мислиш дека мажите не готват, перат и чистат?Јас перам, готвам и чистам.
Зошто жените да неможат да копаат канали, вадат руда, градат згради, копаат нафта, градат мостови останува прашање.
koj vika deka nema zeni koi go pravat toa
http://www.abc.net.au/news/image/3661534-3x2-940x627.jpg
http://us.123rf.com/400wm/400/400/nejron/nejron0905/nejron090500347/4941931-female-worker-driving-cargo-truck.jpg

FAILNA SEA TAKA??? xD

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Puma mi rece da si naucam za psihoza. Mng dobro znam sto e toa, ama ne govorev konkretno za primerot sto go dade, tuku opsto. Koi se nekoi doktori, pa da odlucuvaat dali kjerka mi treba da rodi ili ne?
A I (baska) imam iskutva so psihijatri I sekakvi psihijatriski institucii I mozam da ti kazam deka pojma nemaat.
Yea, tuka ti kako student po psihologija "Kako be pojma nemaat, se ubile od ucenje I sega ti najde da zboris, prcul".
I don't care sto se ubile od ucenje, namerite na drugarka mi da se samoubie, ne I gi ottrgnaa. Nejzinata potreba za dopolnitelno vnimanie, ne I ja izlecija. Ja drzea dva meseci vo bilnica I ja pustija da si ide. I dadoa nekoi bez veze medikamenti od koi celata e usporena, ocite I se vo slow motion I eden kup drugi side effects, a psihickata sostojba ne I se podobri, ama ic. Taka da, ic ne mi e gajle sto ke mi kazes za psihijatrite, osven ako ne mi kazes nekoj sto vredi, pa da I go preporacam na majkata na devojcevo -.-
Pojma nemaat, a se zamisluvaat deka imaat, toa e najlosiot oblik.
Mojot prof po matematika ne terase da ucime quotes (pokraj formuli) I vo taa sto ja znam, od vakviot covek treba da begas sto e mozno podaleku.
Тие кои ќе ти го спасат животот ако мораат.
Останатото (во твој стил) ти е - bullshit.
Тоа е како јас да зборувам за инквизицијата, а имам базични познавања (а и тие не се нешто посебно добри).

D

Daedalus

Гостин
Znaci spored tebe, ako, neka si se ebat oni na 15, ama neka pazat!
Ako se skine kondom? :)
Stignale tie, prcile, seks ke imaat. Seks opravduvam posle 18 I toa so lekarska potvrda deka partnerot nema nikakvi seksualno prenoslivi bolesti I samo vo dolga vrska kade seksot e od ljubov, a ne od zivotinski instinkt.

I kade pocnuvaat problemite? So toa sto toj roditel koj ne uspeal da si go vospita deteto, kje treba po vtor pat da se dokazuva vo toa I da si go cuva vnuceto?
I think that's fair. Uste edna sansa da se dokazat kako roditeli!

Za vtoriov del od postot, I cannot believe that after reading my post you still think that people who can cook every day cannot have a bigger IQ than yours.
But I think its obvious that you're stupid.
And the last sentence I wrote is the reason why I cannot converse and I'm over and out.
Imajte ubavi snista <3

P.s. Za golemiot post, cekam reakcija od Purple Puma, The Goddess I uste nekoj so pogolemo iq.
Velvet She I od tebe cekam odgovor.

toa so IQ to bese kvota za tie sto mislat dekaa zenite se poglupi od maskite samo zosto se zeni i se dobri SAMO za vo kujna so sto ne se slozuvam....ne bese toa nameneto za tebe, iako vtoriot del so pticata u kafez bese.......

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Бараш игла во сено?Процентот на жени коишто ги работат тие работи е мизерно мал.Има исклучоци, поединки, но ретки се за разлика од мажите што се број 1 во готвење и иновации.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Бараш игла во сено?Процентот на жени коишто ги работат тие работи е мизерно мал.Има исклучоци, поединки, но ретки се за разлика од мажите што се број 1 во готвење и иновации.
Неписменоста на македонскиот народ е најголемата трагедија која му се случува.
Оди понаучи малце, кога веќе зборуваш за инфериорноста на жените.
Зошто тие, толку време (се до феминизмот) живееле онака како што живееле.
Зошто е тоа сега (и тоа многу) сменето.
И за тебе - знаењето е сила, знаењето е моќ.
Бегање од часови резултира со неписменост и немање елементарно знаење за животот општо.

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Тие кои ќе ти го спасат животот ако мораат.
Останатото (во твој стил) ти е - bullshit.
Тоа е како јас да зборувам за инквизицијата, а имам базични познавања (а и тие не се нешто посебно добри).
Da be, "bullshit" deka nemas so da kazes, poso sum u pravo -.-
Neam bazicni poznavanja vo vrska so roditelstvo I detska psihologija, me podcenuvas, samo zatoa sto imam 17.
A I da nemam ic poznavanja. Sto ke mi se tie, koga imam nekoj sto mi prenel dveste iskustva?
A sposobnosta za vospituvanje I vladeenje so detskata psiha na toj covek sum ja osetila na svoja koza?

Ne e psihijatar, don't worry.

Aj idi tamu, spijte si so deckoto, ne me zamaraj :D
<3

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Неписменоста на македонскиот народ е најголемата трагедија која му се случува.
Оди понаучи малце, кога веќе зборуваш за инфериорноста на жените.
Зошто тие, толку време (се до феминизмот) живееле онака како што живееле.
Зошто е тоа сега (и тоа многу) сменето.
И за тебе - знаењето е сила, знаењето е моќ.
Бегање од часови резултира со неписменост и немање елементарно знаење за животот општо.
Студирање на Тетовски универзитет е само показател за оној којшто неможел да се запише на Скопски.

Kajgana Shop

На врв Bottom