Возачка на 16 години само за одлични: Дискриминација или не?

• Креатор на темата Креатор на темата Makarov's Lead
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Ако законот ви е дискриминирачки соберете се како млади напишете една претставка до Уставен суд и ова ќе го бутнат. Нема потреба да се објаснувам се си наведе Acid. Само незнам како не ви побараа и TOEFL не постар од шест месеци.:pos:

Ако малку подлабоко погледнете во предлог законот или законот(не сум информиран дали е донесен или само е предлог) ќе видите дека не станува збор за нешто дискриминирачко туку само за потик на оние со слаб успех во училиште.Зошто?Епа затоа што: со самото тоа што му се дозволува на некој да се стекне со возачка дозвола на 16 години веќе се прави и тоа каков преседан(Мене ако ме прашувате јас не би дозволил да се полага ниту на 22 години,а не пак на 16). Тоа ќе му дојде исто(според мене) како и во секоја фирма,ако имаш факултетско образование ќе имаш поголема плата од тој со средно,ако направиш поголема добивка за фирмата ќе имаш поголема плата од останатите итн.Но ако несакаш да се образуваш тогаш ќе си чекаш да наполниш 18 години и потоа ќе полагаш,а до тогаш ако ја крадеш колата од родителите секогаш ќе си на ризик да го јадеш стапот.Останатите што ќе си ги одработат своите должности како деца(да ,да убаво прочитавте-----ДЕЦА ) само ЌЕ ДОБИЈАТ МОЖНОСТ да полагаат пред останатите,но незначи и дека ќе се стекнат со возачка дозвола.

Оценките на училиште не се мерило за интелигенцијата на човекот (детето во случајот). Оценките на училиште се мерило за факторот на влијание на родителите во општеството и меѓусебниот однос меѓу родителите и учителот.
И така, после проектот компјутер за секое дете, каде согледавме резултати во негативна конотација, ја поздравува и оваа непромислена одлука (или што и да е), само напред во остваwувањето на целите.

Ako e odlicen bi trebalo da e pameten, a ako e pameten ke sФati deka ne treba da se ima vozacka pod 18 god, vo sekoj drug slucaj nikoj ne smee da ima vozacka

ПФФ! Ако е одличен треба да е паметен? :tapp:

Ти изгледа ни одличен си бил,ни па паметен.

Незначи дискириминирање туку некаков начин и уште една причина да се поттикне свеста за учење кај учениците (Y)

Само ке направат поголема делба меѓу учениците.
Одличните ке станат по одлично, а лошите ученици нема да се поправат, напротив нивните оценки ке одат надоле...

Ти изгледа ни одличен си бил,ни па паметен.[/

Ти изгледа ни одличен си бил,ни па паметен.
Со постот алудирав дека самиот закон за 16 годишњаци да им се дава дозвола е глуп ама гледам некако не бев разбран :)

Idejata e genijalna.
Generalno (znaci generalno ne zboruvam za isklucoci i ne mi kazuvajte deka znaete lugje i deka ne znaete lugje ), odlicnite ucenici se posmireni i posvesni od ostanatite ucenici vo nashata drazava. Kako dokaz za ova, sporedete ja disciplinata na ucenicite vo Korcagin i vo GUC. Samite znaeme deka ednite se primerni ucenici koi se kulturni (zboruvam za odlicnite) a drugite se bagabonti, odnosno slepoto crevo na obrazovniot sistem vo drzavata. I ocenkite (povtorno GENERALNO) se direktno povrzani so intelegencijata i snaodlivosta na ucenikot. Ako tie shto ne se odlicni, se smetaat za pametni, togash mozat so PREKU SILA 30 minuti dnevno ucenje, da gi dobijat istite ocenki kako tie deca koi slabite ucenici smetaat deka ucat 24 chasa vo denot. Obrazovniot sistem e tolku glupav shto i najglupaviot moze da gi ima site petki. Taka da, ako sakate vozacki, ucete. Kje bidete posmireni, i kje znaete da pisuvate. :)

Ако е одличен а не е паметен значи неговите родители имаат големо влијание над него.Тоа е добро.
Ако е одличен и е паметен сам ќе сфати како да се однесува во сообраќајот.
И овде не станува збор за некој дали е добар или лош возач туку како се однесува во сообраќајот,во смисла,пребрзо возење,трки бла бла.Деца со големо влијание од родителите ќе се однесуваат соглсно правилата и прописите.Деца без влијание од родителите не заслужуваат возачна на 16.Воопшто нема дискриминација тука,дека деца кои се одлични или се под големо влијание од родителите или имаат сопствена свест.

Многу мрчите некако ,а и како да не сте го сватиле законот.
Значи нормално дека интелегенцијата и успехот се две различни работи поготово во средно училиште.
Но, ова е само уште еден мотиватор за мрзливите „фраери“ да седнат да учат,а за оние што имаат одличен успех и незнаат да возат(немаат талент итн.)пак нема да има возачка пошто одличниот успех е само мотиватор за учење ,а за возачка дозвола сепак прв предуслов е да знаеш да возиш сигурно нема инструкторот да ти ја даде возачката ако му покажеш дека имаш 5-ка математика ,а не знаеш да возиш.

Второ нешто што се бунат за до 16 години јас мислам дека е добра работа пошто во законот има многу ограничувања за овие возачи.
Мора да возат со искусен возач до 18 години и има ограничено до колку часот смеат да возат(7пм или 11пм)не сум сигурен.

Ако не друго за тие две години барем искуство ќе собере дотичниот возач.

Е сега секако како и сите закони на хартија е убав ,но се е џабе ако не се применува

A зошто само одличните ученици да добиваат петки на училиште?
И тоа е дискриминирачко!
Нека добиваат и слабите ученици петки за да нема дискриминација

За неписмењаци казмата само :D
Аман бе колку е тешко да си многу добар во средно школо? Одличен бев со премалку замарање.

А чекај, како тоа ти прво лајкнуваш пост во кој што некој го има ставот дека ако некој е одличен следува дека е паметен, а после пишуваш твој пост во кој што викаш дека оценките не се мерило за интелигенција. Доста контрадикторно, ама нема везе.

Инаку за темата, мислам дека е дискриминаторско поради тоа што стварно, оценките не се мерило за тоа кој колку е паметен, секој деген може да земе и да учи 24/7 и да има 5-ки а да нема мозок, додека друг кој што не пипа книга да биде 100 пати попаметен од него и да му фаќа кликерот. Така да, не ја оправдувам одлуката.

Мала техничка грешка. :D Освен тоа, како почна работата во Македонија 40 посто од средношколците се одлични, можеби и повеќе, во мое време имаше одлични но имаше и снобови чии родители ги правеа одлични, после не ставаа сите на ист кантар...

Ако малку подлабоко погледнете во предлог законот или законот(не сум информиран дали е донесен или само е предлог) ќе видите дека не станува збор за нешто дискриминирачко туку само за потик на оние со слаб успех во училиште.Зошто?Епа затоа што: со самото тоа што му се дозволува на некој да се стекне со возачка дозвола на 16 години веќе се прави и тоа каков преседан(Мене ако ме прашувате јас не би дозволил да се полага ниту на 22 години,а не пак на 16). Тоа ќе му дојде исто(според мене) како и во секоја фирма,ако имаш факултетско образование ќе имаш поголема плата од тој со средно,ако направиш поголема добивка за фирмата ќе имаш поголема плата од останатите итн.Но ако несакаш да се образуваш тогаш ќе си чекаш да наполниш 18 години и потоа ќе полагаш,а до тогаш ако ја крадеш колата од родителите секогаш ќе си на ризик да го јадеш стапот.Останатите што ќе си ги одработат своите должности како деца(да ,да убаво прочитавте-----ДЕЦА ) само ЌЕ ДОБИЈАТ МОЖНОСТ да полагаат пред останатите,но незначи и дека ќе се стекнат со возачка дозвола.[/quote

Ајде бе ако имаш факултет поголема плата ти на која планета живееш.На фирмите не ги интересира што си завршил,каде и колку ти бил просек туку твоето искуство и знаењето за таа работа, и ве молам не забегувајте надвор од темава!!
--- надополнето: 22 март 2012 во 22:49 ---
Целата замисла да им се даде волан на деца од 16 години е за никаде, али ај...:unsure:

Еве може да надополнам: Значи законот вика дека лицето кое ги положило возачките испити (збориме за малолетни лица) има право да го управува возилото само во општината во која е регистриран дека живее исто така под надзор на родител кој ќе одговара за него!! Значи сам не смее да вози така да законов е тотално бессмислен.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom