Кабала и нејзината симболика

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.200
Повелете нешто лесно за вовед во Дрвото на Животот. Наскоро ќе излезе целата книга Liber 777 на македонски па ќе може секој што е заинтересиран за кабалата да види малку посуптилно како се работи и да напредува на патот.

Има малку еврејски поими во текстот, се со цел да научите нешто поеќе. За оние кои ја мразат темата, да знаат отприлика што зборуваат кога ќе плукаат по кабалата ;)

AntiZionist

undergoing construction
Член од
31 март 2009
Мислења
305
Поени од реакции
144
Магијата сама по себе е многу опасна. Оние што ја практицирале се доведувале во такви опасни ситуации од тоа да полудат па се до ненадејна смрт (што е секако поради контакти со нечисти духови). Во Талмудот ја имаме познатата случка на четирите равини кои преку магија се обидувале да влезат во рајот, каде едниот полудел, вториот отпаднал, третиот умрел и од божем најдобриот (Акива) успеал и влегол.
Без да ја земат во предвид изопаченоста на ѓаволот, верувале дека за да доживее некој мистични искуства а да биде зажтитен, треба да биде длабоко навлезен во "тајните" на Талмудот, да биде над 40 години и да има разни квалитети, во зависност од периодот во кој се наоѓале (н.пр. некогаш се барало да имаат пријатен лик, итн), а сето тоа според налагањето на злите духови со кои тие стапуваат во контакт. Така се воведоа во мистичноста, која од друга страна е ѓаволска измишљотина за да непречено ги заведе равините далеку од вистината која била очигледна.
Имаме случај од 4от век кога архиравинот Замври во Рим умртви бик користејќи магија со името Божје, кое се случувало пред очите на св. Цар Константин за да го убеди дека неговиот "бог" е вистинскиот. Тогаш епископот на Рим, Свети Силвестер пред очиглед на Царот и на целиот собран народ го воскресна во името на Исуса Христа Воскреснатиот. Со тоа им докажа дека вистинскиот Бог е Животодавец, додека "богот" на равините носи само смрт и посекако е ѓаволот. Така Рим стана Христијански а не јудејски, а архирвинот го прифати Христијанството како спасоносна вистиа и се покрсти.
На тој начин злите духови ги поучуваа равините дека нивните магијски учења треба да се држат во тајност, бидејќи општите народни маси, како и христијаните не се способни и достојни да го разберат божемното нивното толку важно учење, а ги заблудува дека тие се толку големи, важни и достојни за да им се откријат божемните тајни.
Ima li nekakva vrska evrejskiot car Solomon so kabalata?

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Кабалата, како срце на денешниот јудаизам, нема храм бидејќи единствениот јудејски храм во ерусалим беше уништен од страна на римјаните во 70 година.Одтогаш јудејците немаат храм и затоа немаат свештенство. Вистинското свештенство премина на апостолите, додека равините го превземаа водството во јудаизмот и затоа денес имаме равински јудаизам без свештенство. За да ја оправдаат власта, тие се прикажуваат како толкувачи на законот и воедно се свртеа кон магија употребувајќи го богохулно името Божје. Кабалата е религија а не наука. Равините, верувајќи им на злите духови, веруваат дека имаат "свети откровенија" во врска со Бога, светот и човекот. Денес, повеќе од било кога, во обидот да ја направат Кабалата светска религија, ја претставуваат како наука за да можат да ја пласираат врз широките народни маси (учење кое предходно било наменето за равини над 40 години и исклучиво на припадници од машки пол - ви текнуе?). Литургиски дела и молитви на кабалисти равини денес може да се сретнат по синагогите, особено по огромното распространување и онароднување на Кабалата по 16 век меѓу јудејскиот свет во јудејската диаспора (што значи по цел свет).
Абе Александар ти за која кабала зборуваш? Сигурно за некој обред секташи и само за нив си доволно информиран па ги напаѓаш. Се имам изјаснато во друга тема за кабалата да не се копирам, зборувам јас за правите кабалисти, кабалата претставува наука од 1947-1948 ПНЕ не за некои синагоги во 16 век. Правата кабала нема ништо заедничко со религија, мистицизам,магија,вештерство,обожување, медитација, само-помош,парапсихологија,телепатија, психо кинеза, френологија, мантри,јога ,тарот карти, Суфизам, Деанизам, Бахаизам,Скенитологија, Исламизам, Христијанство, Јудеизам, Теоизам или било кој изам, враќање на животи, реинкарнација, холистичка медицина, астрологија, астрални патувања или проекци, вканалување, трансмутација, слободно масонство, трансмузија, креатонизам, вонземјанство, фанатонизам, верски излекувања , нумерологија, ароматерапија, тајни друштва...... и се останато каде што има верување во нештото. Имаш сосема погрешна претстава, затоа не пишувај што мислиш земи и научи па ќе дискутираме.

Ok, dobro a kazi mi dali si razmislil deka tie hramovi, molitvi i slicno mozat tajno da postojat, bez nivno eksponiranje vo javnosta?
Имало многу конфузии, митови, легенди, недоразбирања што многу ја опкружувале вистинската природа на кабалата поради што била обвиткана со мистерија илјадници години и била нарекувана тајна наука. Во минатото кабалистите мислеле само неколку луѓе дека се навистина вредни, значи високо развиени што можат да ја сватат природата на науката во правилна насока и затоа само тие одреден број на луѓе можеле да ја изучуваат и да ја употребат правилно. Затоа кабалата беше недостапна до неодамна и беше намерно криена од самите кабалисти. Сите кабалистички книги кои се пишувани чиниш рефлектираат на материјални предмети или луѓе или местоположби, но факт е дека ниту една книга не го опишува физичкиот свет и ако правилно не ги изучуваш со автентично учење ќе завршиш со имаинација како производ на твоите сваќања и ништо повеќе без разлика колку си бистар и колку изнесува твојот IQ.
Кабалата ја открива целта и природата на овој систем што ние го нарекуваме живот и доколку личноста нема моќна реална и сериозна намера да го слушне одговорот на овие прашања , никогаш и нема.
Желба за давање и желба за примање претставуваат темелите на оваа наука, мудрост но не и религија.
--- надополнето: 22 март 2012 во 17:35 ---
Ima li nekakva vrska evrejskiot car Solomon so kabalata?
Каков цар Соломон, ете гледаш колку сте во заблуда, нема ништо поврзано со физичките или материлајни работи, самопочитта, почита кон човечтвото, духовниот мир и престижот на секоја индивидуа е права ствар на изучувањето.

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Абе Александар ти за која кабала зборуваш? Сигурно за некој обред секташи и само за нив си доволно информиран па ги напаѓаш. Се имам изјаснато во друга тема за кабалата да не се копирам, зборувам јас за правите кабалисти, кабалата претставува наука од 1947-1948 ПНЕ не за некои синагоги во 16 век. Правата кабала нема ништо заедничко со религија, мистицизам,магија,вештерство,обожување, медитација, само-помош,парапсихологија,телепатија, психо кинеза, френологија, мантри,јога ,тарот карти, Суфизам, Деанизам, Бахаизам,Скенитологија, Исламизам, Христијанство, Јудеизам, Теоизам или било кој изам, враќање на животи, реинкарнација, холистичка медицина, астрологија, астрални патувања или проекци, вканалување, трансмутација, слободно масонство, трансмузија, креатонизам, вонземјанство, фанатонизам, верски излекувања , нумерологија, ароматерапија, тајни друштва...... и се останато каде што има верување во нештото. Имаш сосема погрешна претстава, затоа не пишувај што мислиш земи и научи па ќе дискутираме.

Имало многу конфузии, митови, легенди, недоразбирања што многу ја опкружувале вистинската природа на кабалата поради што била обвиткана со мистерија илјадници години и била нарекувана тајна наука. Во минатото кабалистите мислеле само неколку луѓе дека се навистина вредни, значи високо развиени што можат да ја сватат природата на науката во правилна насока и затоа само тие одреден број на луѓе можеле да ја изучуваат и да ја употребат правилно. Затоа кабалата беше недостапна до неодамна и беше намерно криена од самите кабалисти. Сите кабалистички книги кои се пишувани чиниш рефлектираат на материјални предмети или луѓе или местоположби, но факт е дека ниту една книга не го опишува физичкиот свет и ако правилно не ги изучуваш со автентично учење ќе завршиш со имаинација како производ на твоите сваќања и ништо повеќе без разлика колку си бистар и колку изнесува твојот IQ.
Кабалата ја открива целта и природата на овој систем што ние го нарекуваме живот и доколку личноста нема моќна реална и сериозна намера да го слушне одговорот на овие прашања , никогаш и нема.
Желба за давање и желба за примање претставуваат темелите на оваа наука, мудрост но не и религија.
Е ај кажи еден автентичен пример на учител кој ја преставува Кабалата на начин на кој што го опишуваш ти? Вака како што си почнал, човек ќе се зачуди зашто ја нема Кабалата како предмет на изучување по светскиве и нашиве универзитети! Досега немам сретнато човек со ваква перцепција за Кабалата, па затоа чекам да ми кажеш кои ти се изворите...

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Е ај кажи еден автентичен пример на учител кој ја преставува Кабалата на начин на кој што го опишуваш ти? Вака како што си почнал, човек ќе се зачуди зашто ја нема Кабалата како предмет на изучување по светскиве и нашиве универзитети! Досега немам сретнато човек со ваква перцепција за Кабалата, па затоа чекам да ми кажеш кои ти се изворите...
Бате сам изучувај ја, а предавања во нашава земја за оваа мудрост не постои, само одредени семинари во Америка и одредени развиени држави, но на одредени семинари како комерцијални пронајдоци се користат света вода и црвен конец што ја убива вистината за кабалата, од што најмногу се плашеле и старите кабалисти кои биле во право дека со неправилно изучување и злоупотреба за пари ќе завземе сосема погрешен стаф во човечтвото. Затоа и ти имаш погрешна перцепција за кабалата. Ти ја знаеш кабалата и Мадона како кабалист или Том Крус како скеинтолог, но тоа е само шоу бизнис за нивното движење со една и единствена цел да се зголеми бројот на припадници.
Еве јас ќе ти ги кажам петте фази кои се основа за изучување.
1. Прва и најосновна фаза е желба- желба за храна, вода, секс и семејство. Тие се неопходни за нашиот опстанок.
2.Втора фаза е тежнеење.за богатство. Тука мислиме дека парите гарантираат опстанок и квалитет на живот ( но правилниот начин на заработка е гарант за квалитетот)
3.Трета е копнеење по чест и моќ. Така ужуваме контролирајќи ги другите како и нас самите.
4.Знаењето е четврта фаза во која претставуваме дека знаењето е моќ и знаењето не прави среќни.
5. Петта фаза е онаа последна духовната, каде се пројавува желба за нешто непознато и така остануваме привлечени за нештото што е надвор од нас и недостапно. При што поврзувањето со тоа нешто може да ни донесе трајно уживање и така ние трагаме по начините да ја направиме оваа врска. Значи петтата фаза е желба за духовност. Како молитвата на муслиманите кон Мухамед, како литургијата во чест на Исус кај христијаните, како величењето на Мухамед кај суфистите, како страдањето кај будистите итн......
Значи според оваа 5та фаза вие ја сметате кабалата за религија, односно таа дава само правилен преглед за религиите а не е поврзана со ниедна односно, религиите се поврзани со неа.
При бидејќи најголемиот број на кабалисти воедно се изучувачи и верници на тората, кабалата се смета за еврејски мистицизам, но еве јас не сум евреин а имам широко познавање и желба за изучување на оваа наука. Можеш да бидеш и христијанин а како наука да си ја изучуваш кабалата, или муслиман или католик и никако нема кабалата да ти наштети на твоите верувања.
Прегледај ги фазите и провери во светите книги дали воопшто постојат овие стихови, или дали воопшто ти наликуваат на проповеди.

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Бате сам изучувај ја, а предавања во нашава земја за оваа мудрост не постои, само одредени семинари во Америка и одредени развиени држави, но на одредени семинари како комерцијални пронајдоци се користат света вода и црвен конец што ја убива вистината за кабалата, од што најмногу се плашеле и старите кабалисти кои биле во право дека со неправилно изучување и злоупотреба за пари ќе завземе сосема погрешен стаф во човечтвото. Затоа и ти имаш погрешна перцепција за кабалата. Ти ја знаеш кабалата и Мадона како кабалист или Том Крус како скеинтолог, но тоа е само шоу бизнис за нивното движење со една и единствена цел да се зголеми бројот на припадници.
Еве јас ќе ти ги кажам петте фази кои се основа за изучување... итн...
Без да се правам паметен, школа за кабала кај нас постои, се одржуваат семинари на равинот Мајкл Лајтман. Велиш дека Кабалата постои од 1947-48 или само е установена тогаш како наука? Тогаш кажи ми од кога датира Кабалата и како се развила до степенот на 47-48, сигурно не паднала од небо, нели? Потоа, книгите Кабалистички, според тебе зборат за се тоа што наброја до сега? Книга конкретно? Зохар? Која ти ја проучуваш така сам, без никој да те воведува во тајните за кои некогаш, как што и ти велиш, биле толку големи што не биле откривани на секого и сигурно тој што ги отривал на ученикот му бил учител, нели? Ти тврдиш дека таа наука сам ја изучуваш... епа БАТКА муабетиве мене ми изгледаат како за во градинка базирани на рекла-казала а не на факти.

M

Muranyi

Гостин
Кабалата не може никој сам да ја изучува,смешно е некој да тврди дека е самоук Кабалист.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Абе Александар ти за која кабала зборуваш? Сигурно за некој обред секташи и само за нив си доволно информиран па ги напаѓаш. Се имам изјаснато во друга тема за кабалата да не се копирам, зборувам јас за правите кабалисти, кабалата претставува наука од 1947-1948 ПНЕ не за некои синагоги во 16 век.
Од кај ја ископа годинава жити се...?:)
Кабалата претставувала наука од 1948 ПНЕ?!:vozbud:

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Од кај ја ископа годинава жити се...?:)
Кабалата претставувала наука од 1948 ПНЕ?!:vozbud:
Да да првата кабалистичка книга, книгата на гранки е во 1947-1947 не можам да го пронајдам изворот за ова информација но прилично сигурен сум дека е точен, а го имам ова прочитано уште пред неколку години, мислам дека кабалата доаѓа од египетските школи и дека е постара и од сите религии.
Без да се правам паметен, школа за кабала кај нас постои, се одржуваат семинари на равинот Мајкл Лајтман. Велиш дека Кабалата постои од 1947-48 или само е установена тогаш како наука? Тогаш кажи ми од кога датира Кабалата и како се развила до степенот на 47-48, сигурно не паднала од небо, нели? Потоа, книгите Кабалистички, според тебе зборат за се тоа што наброја до сега? Книга конкретно? Зохар? Која ти ја проучуваш така сам, без никој да те воведува во тајните за кои некогаш, как што и ти велиш, биле толку големи што не биле откривани на секого и сигурно тој што ги отривал на ученикот му бил учител, нели? Ти тврдиш дека таа наука сам ја изучуваш... епа БАТКА муабетиве мене ми изгледаат како за во градинка базирани на рекла-казала а не на факти.
Епа равините Лејтман, Рашви, Љубан, Филип Бреш итн.. како и сите други кабалисти го потврдуваат истото како што реков сите книги кабалистички се темелат на истите фази и секоја мудрост искажана во нив и идентична , меѓутоа тие ќе ти ја прикажат основата и доколку сакаш да ги прифатиш и преку практичните примери постануваш следбеник кабалист си ја изучуваш и се само-пронаоѓаш преку фазите, но не навлегувај многу во предавањата на равините ќе се здобиеш со нова религија еврејска е точно тогаш тората ќе ти претставува света книга.
Евреите ја прифатиле кабалата и нормално е врз неа да ја наметнат својата религија, втор пат ти кажувам кабалата е наука за тебе лично како индивидуа, каде можеш да си составиш свое дрво на животот, каде ќе ја изучуваш бројната вредност на зборовите и ред други работи. Контактирај се со Хептаграм тој е потврдоглав од мене ќе ти објаснува се во врска со кабалата.
Јас го дадов својот став на темава, забегуваме настрана. Целта ми е да ти докажам дека не е религија или мистицизам, туку наука.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да да првата кабалистичка книга, книгата на гранки е во 1947-1947 не можам да го пронајдам изворот за ова информација но прилично сигурен сум дека е точен, а го имам ова прочитано уште пред неколку години, мислам дека кабалата доаѓа од египетските школи и дека е постара и од сите религии.
Јас би ти препорачал да провериш подобро, грешка си.:)

Aleksandar Nevski

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
А ти тоа велиш 1948-47 пред Христа? Малку ме збуни со то 47-48ма пошто ако се пред Христа се пишуваат прво 48ма та сетне 47ма. Иначе таа многу позната книга на гранки за што ни расправаш тука би сакал многу да ја видам. Искрено да ти кажам, првпат слушам за такво нешто. Како второ, Кабалата е сигурно доста постара од Христијанството и има голема можност да е создадена како реакција на Христијанството, нели по отпадништвото од Бога на евреите.
Евреите ја прифатиле кабалата и нормално е врз неа да ја наметнат својата религија, втор пат ти кажувам кабалата е наука за тебе лично како индивидуа, каде можеш да си составиш свое дрво на животот, каде ќе ја изучуваш бројната вредност на зборовите и ред други работи. Контактирај се со Хептаграм тој е потврдоглав од мене ќе ти објаснува се во врска со кабалата.
Јас го дадов својот став на темава, забегуваме настрана. Целта ми е да ти докажам дека не е религија или мистицизам, туку наука.
Евреите ја измислиле Кабалата, не ја прифатиле. Што се однесува до Седмограм, персоната сама одби конверзација и "полнење на темава", додека послушниците му будно ја следат :p

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.200
А ти тоа велиш 1948-47 пред Христа? Малку ме збуни со то 47-48ма пошто ако се пред Христа се пишуваат прво 48ма та сетне 47ма. Иначе таа многу позната книга на гранки за што ни расправаш тука би сакал многу да ја видам. Искрено да ти кажам, првпат слушам за такво нешто. Како второ, Кабалата е сигурно доста постара од Христијанството и има голема можност да е создадена како реакција на Христијанството, нели по отпадништвото од Бога на евреите.
Евреите ја измислиле Кабалата, не ја прифатиле. Што се однесува до Седмограм, персоната сама одби конверзација и "полнење на темава", додека послушниците му будно ја следат :p
Ја следам, кај смеам да не ја следам, ние од О.Т.О. се следиме ние управуваме со светот нели, ти така велиш! И со тебе управуваме ;)
Само што да напишам не знам на темава... ете си пишувам на темата Кабала, оди види, посети ми го блогот има кабала и таму. И да, евреите ја измислија кабалата, велат дека богот им ги дал 22-те букви со кои е напишан Законот. Тие го напишаа и законот и го коментираа истиот за да нема забуни, кој што христијаните го копираа колку што можеа со нивното разбирање и ете следат некоја нивна школа.
Евреите уште го следат стариот закон и не се замараат да преобратуваат некој во нивното учење додека другите... се отепавте мерејќи пе*иси кој колку има луѓе во својот табор.

Но ете ви се дозволи малку да видите што нуди кабалата, и тие што знаат што бараат и како и нормално да работат, ќе можат како што вели еден рабин: дирекно да си правите муабет со божественото, а не да го гледате како нешто страно, надвор од вас самите. И нормално, оние што мразат, ќе мразат се.

П.С. Темата е некако полна со омраза од твоја страна затоа не творам тука. Нема потреба од моите размисли.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.200
И повелете две книги, мали на страници кои даваат стари кабалистички пракси, објавени во новиот еон на Хорус, кој што вели секој мора да има пристап до инфо, а како ќе го искористи зависи од него.
1. A Note on Genesis од V.H. FRA. I.A.
2. Liber LVIII – Qabalah која е извадок од Храмот на крал Соломон, дел од списанието Еквинокс.

Може да ги најдете на нет каде што еврејските зборови се напишани со еврејски букви, но јас мислам дека вака ви е подобро, бидејќи не знаете ни 5 букви.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.150
Поени од реакции
83.859
Но ете ви се дозволи малку да видите што нуди кабалата, и тие што знаат што бараат и како и нормално да работат, ќе можат како што вели еден рабин: дирекно да си правите муабет со божественото, а не да го гледате како нешто страно, надвор од вас самите. И нормално, оние што мразат, ќе мразат се.

.
Зарем мислиш дека сите луѓе се исти?
Зарем мислиш дека сите луѓе се кадарни за целеисходен увид во кабалата?

Што со тие луѓе?

Затоа постои егзотерната црква.

Kajgana Shop

На врв Bottom