Суровата вистина зад огласите за работа

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Темава нема врска. Ако не ви се допаѓа работата немојте да работите. Што да ви кажам, чекајте некој друг да ви ја обезбеди работата од соништата.

Друго, не сфаќам каква врска има некаква си диплома и некаков просек од 9.0? Просекот вреди онолку колку ке каже работодавецот.

Што се однесува до вработувањето преку врски, што ви е гајле на вас кој како вработува. Приватна фирма, газдата може да вработи кого сака. Неков проблем е дали ке има профит од таа инвестиција или не.

Не е проблемот во работодавците, они одамна ја научиле лекцијата, проблемот е во оние што бараат работа.

Љупчо зашто државата го промовира слоганот, образованието е сила, образованието е моќ ? а не сака да ја смени политиката на вработување на младите кадри. Секој кој завршува средно или факултет очекува да биде вработен, некој се труди сам, некој со партиската книшка, некој со врските. Не може шеф кој е партиско неписмено војниче, кое од странски јазик знае српско-хрватски а од компјутери знае shut down и restart од улога на работодавец да бара кадар за профит. Како е можно волонтирањето да не се смета за работно искуство, како е можно да најдеш работа денеска ако немаш две или три години работни искуство. Концептот на огласот е глупост, кој се користи само за да се испочитува законот. После се чудат зашто 60 % од младите на анкетите иднината ја гледаат надвор од земјата.
Ајде кажи јасно и гласно што точно сакаш и од кого.

Tука нема да се согласам со тебе, ќе ти кажам и зошто.
Ако имам приватна фирма, ич уво нема да ме боли што сестра ми ми е сестра, ако не знае да работи, односно, ако не знае да ми донесе пари во фирма.
Со други зборови, ќе се сконцентрирам на вработување на најсоодветните работници, најдобрите за таа работна позиција. Нема да размислувам толку краткорочно.
Второ, кога веќе ќе најдам неколку кандидати, да, ќе ги ставам 2 месеци на пробно. Ако едниот од нив се покаже добар (а од цел конкурс, јас сум сметала дека тие 2 се најдобри) ќе го вработам. Нема да барам нови за 2 месеци да ми работат за без пари, или за некоја смешна сума. Не за друго, туку зошто ќе испуштам добар работник.
Фирмата не ја прави успешна сопственикот. Можам да бидам неписмена и да имам пари и да отворам фирма.
Фирмата ја прават успешна вработените. Прво и основно, менаџерот, второ, квалитетот на вработените.

Ојле-дојле, по крвна/партиска/комшиска линија, е погубен за мојот профит. Затоа и ќе имаме никакви фирми, со никаков просперитет и вечно пропаѓање. Како бе да ми работи некој добро, ако вложил во образование грдни пари, а јас минималец го плаќам? И како тој да даде се од себе фирмата да успее, кога и да пропадне, нема ништо значајно да изгуби?

Дај му на човек шанса, дај му цел, и ќе рмба како црнец. Плати му како што треба, вреднувај го неговиот труд. Бизнисот овде смрди во темелот. Не е дека ние сме нешто борбени како работни сила, но ни работодавците врска немаат од управување со компанија на долг рок. Се од денес за утре им е.
Од една страна се радувам што има такви како тебе. Од друга страна ми се мачи кога ке видам какви размислувања имаа денешнава младина. Твој проблем е кого ти ке вработиш исто како што е мој проблем кого јас ке вработам. А ако некој вработува некомпетентен кадар, отвори фирма, вработи паметни луѓе и избуткај го од пазарот.

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Не сакам ништо од никого, што не разбираш во репликата. Или можеби се пронајде како неписмениот работодавец :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Што потенцираше, постои факултет за менаџери, и мојата струка нема врска со претприемништво?
И викаш само пари ти требаат :icon_lol: ќе вработиш луѓе што се разбираат и бизнисот трга сам од себе :). Прво Старбакс е компанија која е оформена 1972 г. и основачите воопшто не ја замислувале како она по кое што во суштина е позната денес. Старбакс се занимавала со печење и продавање на готови зрна кафе. Се додека на еден нивни вработен, по име Хауард Шулц, кој бил на некаков саем за кафе во Италија не му светнало дека истата кафе култура која ја имаат Италијаните би можела да се пренесе и во Америка. И се почнало од таму, човеков дури и ја напуштил Старбакс и започнал свој бизнис со coffee shops, и до толку му тргнало што ја купил и Старбакс од нејзините основачи и ја направил она што е денес. Старбакс не може да се копира од проста причина што е пример за innovation, operation and quality excellence и спаѓа во 10 те најиновативни компании во светот, македонска компнија би можела да почне да ја копира само кога ќе разбере дека иновацијата е континуиран процес, а не настан. Само види што нуди Старбакс денеска, мелени кафиња (blonde roast, medium roast, dark roast), кафиња во зрна, инстант кафиња, ground coffee за кафемати, flavored coffees, K cup coffees - совршена мешавина од кафе, чај и чоколада, филтер кафиња итн. Да не почнам што имаат само во coffee шоповите и само колку свои брендови имаат лансирано како на пример познатото фрапучино. И тоа не само кафиња. Зошто? Затоа што размислуваат претприемачки т.е сфатиле дека нивната конкуренција не е лоцирана само во индустријата за кафе туку е малку поголема и се нарекува food & beverages. Па затоа во Старбакс можеш да сретнеш се од храна и пијалаци, од сендвичи и сокови до нутриционистичка храна. И сето тоа е производ на одредени производствени процеси и технологии во кои се вложени огромни средства. Нивната иновативност може да се види и во нивните бизнис модели од онлајн нарачки до лансирање посебни старбакс апликации за iPhone, Android, Blackberry за нарачување и плаќање преку мобилен, разни гифт картици и така натаму. Соработуваат со богзнае колку добавувачи од целиот свет и се присутни во уште повеќе земји, и сето тоа е цакум пакум организирано од аспект на логистика. Така да не ќе да е до толку едноставно, барем во реалноста. :)
Мислам дека навистина немаше потреба да елаборираш на темата ,,нешто слично на Старбакс,,. Од проста причина, што тоа воопшто и не беше поентата.
Не ти треба тебе лично претприемачки дух и знаење, за да оствариш профит. Тебе ти требаат пари, и некој со добар бизнис план каде што ќе ги вложиш. Со тоа ти стануваш сопственик на фирмата, а тој со планот, менаџер, односно, на некој начин - партнери.
Всушност, не е ни толку комплицирано колку што го прикажуваш. Сигурно познаваш некого (затоа што ги има многу) што земаа државни субвенции околу 3 000 евра, за добар бизнис план.
Треба да имаш замисла и да почнеш, а добриот однос кон вработените не значи дека си ти хуман, значи дека имаш 2 грама поим од бизнис.

Јас резимирам вака - задоволни работници - успешна фирма. Незадоволни работници - пропадната фирма.
И кога сме кај Старбакс, или Мекдоналдс, што мислиш, на што се должи толкавата традиција? Оти некој на рака им плаќа, или од обичен касиер можат менаџери да станат? ;)
--- надополнето: 21 март 2012 во 20:55 ---
- Фалба- А фалбата е р“ѓа.
само што се вративме.сега имаме дома магистер ( 9,9)
и ШТО сега.......уште еден цилиндер да збира прашина
Во напредни држави,тие што ги викате работодавци треба
да ги чекат пред врата ваквите студенти за по нивните фирми.
Ама ова е Македонија тоа правило не важи за талентите.
За нив постои заводот или агенцијата за “пријавување“ и ќе си
одат таму на секој два месеци,додека не ти најдат некоја мана
да те избришат......уште да те прашаат “уште сте ВИЕ живи“
Никаде никој не те чека со работа. Ни тука, ни во Германија.
Сам си бараш работа и се бориш да ја добиеш.
Разликата меѓу тука, и таму, е тоа што тука борбата се сведува чие синче си,
а таму колку си снаодлив, и колку си ја знаеш професијата.
Секако дека ,,и таму, и ваму,, има исклучок, но тоа само го потврдува правилото.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Не сакам ништо од никого, што не разбираш во репликата. Или можеби се пронајде како неписмениот работодавец :)
Никогаш не сум ги разбирал коментарите од типот „зашто владата ова зашто владата она“, „блаблабла мамини синови блаблабла“, “ова она неписмени а у“, па затоа барав појаснување.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Темава нема врска. Ако не ви се допаѓа работата немојте да работите. Што да ви кажам, чекајте некој друг да ви ја обезбеди работата од соништата.

Друго, не сфаќам каква врска има некаква си диплома и некаков просек од 9.0? Просекот вреди онолку колку ке каже работодавецот.

Што се однесува до вработувањето преку врски, што ви е гајле на вас кој како вработува. Приватна фирма, газдата може да вработи кого сака. Неков проблем е дали ке има профит од таа инвестиција или не.

Не е проблемот во работодавците, они одамна ја научиле лекцијата, проблемот е во оние што бараат работа.

Од една страна се радувам што има такви како тебе. Од друга страна ми се мачи кога ке видам какви размислувања имаа денешнава младина. Твој проблем е кого ти ке вработиш исто како што е мој проблем кого јас ке вработам. А ако некој вработува некомпетентен кадар, отвори фирма, вработи паметни луѓе и избуткај го од пазарот.

Не би се согласила ниту со тебе. Не може ,,газдата ќе прави како што сака,,. Епа ајде, да не ги казнуваме за мобинг, перење пари.... шо бе, така им се сака!
Мора да се промени тоа, зошто народов, посебно младите, ги има фатено тешка апатија, безнадежност.
И да, проблем е што работодавецот ќе вработи ојле дојле, на некаква си ,,основа,, која не е просек (и тој не е мерило во земјава, ако си нечие синче, ќе ти средат да го имаш).

Менталитетот е проблем - кога ќе сфатиме, сите ние глобално, дека мора да научиме КАКО да имаме бизнис (не е лесно, кратко време пловиме во тие води), тогаш може и да зборуваме за добри македонски компании. До тогаш, имаме само тирани газди (исклучоците го потврдуваат правилото!), апатични вработени (кои не ги обвинувам, работи за мизерна плата, без можност за напредок) и смрдлива бизнис клима.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Мислам дека навистина немаше потреба да елаборираш на темата ,,нешто слично на Старбакс,,. Од проста причина, што тоа воопшто и не беше поентата.
Не ти треба тебе лично претприемачки дух и знаење, за да оствариш профит. Тебе ти требаат пари, и некој со добар бизнис план каде што ќе ги вложиш. Со тоа ти стануваш сопственик на фирмата, а тој со планот, менаџер, односно, на некој начин - партнери.
Всушност, не е ни толку комплицирано колку што го прикажуваш. Сигурно познаваш некого (затоа што ги има многу) што земаа државни субвенции околу 3 000 евра, за добар бизнис план.
Треба да имаш замисла и да почнеш, а добриот однос кон вработените не значи дека си ти хуман, значи дека имаш 2 грама поим од бизнис.

Јас резимирам вака - задоволни работници - успешна фирма. Незадоволни работници - пропадната фирма.
И кога сме кај Старбакс, или Мекдоналдс, што мислиш, на што се должи толкавата традиција? Оти некој на рака им плаќа, или од обичен касиер можат менаџери да станат? ;)
WOW :icon_lol: и ќе ми кажеш ли како ќе знаеш дали бизнис планот е добар?:)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Никогаш не сум ги разбирал коментарите од типот „зашто владата ова зашто владата она“, „блаблабла мамини синови блаблабла“, “ова она неписмени а у“, па затоа барав појаснување.
Е ете, јас сум дел од партијата на власт, па мислам дека има страшно ,,замижување,, пред тиранијата на работодавците.
Тоа што сум гласала за нив, не ги прави светци и не ги прави совршени.
Имаат многу нешта за поправање, и да, Владите во сите земји се виновни ако некој сегмент од државата толку многу смрди. Нашите вработени се искористувани како Кинези, платени под минималната плата, не им се плаќа прекувремено. Кога ќе дојде инспекција, добива ручек, и ајмо, никој ништо не видел.
Да тоа е корупција, и таа не може да ти се допаѓа, освен ако не си ,,буџе од 90тите,,.
--- надополнето: 21 март 2012 во 21:05 ---
WOW :icon_lol: и ќе ми кажеш ли како ќе знаеш дали бизнис планот е добар?:)
Ќе испиташ пазар, навистина е непотребно тука да елаборираме.
Можеш на гугл да побараш бизнис план, и убаво имаш објаснето на кои аспекти треба да е задржиш.
Да не ја вртиме темата, кај што не е правец, а моментално сме офтопик ;)

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Го потенцирав слоганот на владата како актуелен изминативе неколку години, без добро и квалитетно образование нема да излезе добар кадар кој ќе одговори на целите и предизвиците на потенцијалното работно место. Мора да се критикуваат работите за истите да бидат сменети и подобрени од бенефит за сите, владата( независно која е ) е еден од факторите кои имаат големо значење и влијание во целиот тој процес. Да залепиш етикета за некој дека е мамин син или неписмен а притоа да не го ни знаеш ниту познаваш, само говори за тоа каква личност е тој кој ги составува речениците.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Ќе испиташ пазар, навистина е непотребно тука да елаборираме.
Можеш на гугл да побараш бизнис план, и убаво имаш објаснето на кои аспекти треба да е задржиш.
Да не ја вртиме темата, кај што не е правец, а моментално сме офтопик ;)
Баш на прав пат сме.:)

Ахам :) и што ако и покрај тоа пак остваруваш загуба, нели во секоја инвестиција секогаш постои ризик?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Баш на прав пат сме.:)

Ахам :) и што ако и покрај тоа пак остваруваш загуба, нели во секоја инвестиција секогаш постои ризик?
Ќе смислиш нов начин како да оствариш профит.
Без ризик нема добивка.
И не сме на прав пат, не е темата идеи за бизнис план, туку Суровата вистина зад огласите за работа.
Така што... или да зборуваме на темата, или да отвориме друга (околу бизниси) па таму да дискутираме :)

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Не би се согласила ниту со тебе. Не може ,,газдата ќе прави како што сака,,. Епа ајде, да не ги казнуваме за мобинг, перење пари.... шо бе, така им се сака!

И да, проблем е што работодавецот ќе вработи ојле дојле, на некаква си ,,основа,, која не е просек (и тој не е мерило во земјава, ако си нечие синче, ќе ти средат да го имаш).
Како прво, темава не е перење пари и нелегано работење и немам намера да дискутирам во врска со тоа. Ако ти се прави муабет на таа тема, отвори ја па ке ти ги кажам и таму моите искуствата и моето мислење.

Второ, пак ке кажам, работодавецот има право да вработи кого сака. Не знам од каде ти е таа идеја дека мора просекот да биде некакаков фактор?

Трето, кој е тој што треба волонтерството да го признае како работно искуство? Газдата ли? Ако сум јас газда ке признам јас што сакам.

Е ете, јас сум дел од партијата на власт, па мислам дека има страшно ,,замижување,, пред тиранијата на работодавците.
Тоа што сум гласала за нив, не ги прави светци и не ги прави совршени.
Имаат многу нешта за поправање, и да, Владите во сите земји се виновни ако некој сегмент од државата толку многу смрди. Нашите вработени се искористувани како Кинези, платени под минималната плата, не им се плаќа прекувремено. Кога ќе дојде инспекција, добива ручек, и ајмо, никој ништо не видел.
Да тоа е корупција, и таа не може да ти се допаѓа, освен ако не си ,,буџе од 90тите.
Нема врска со она што јас го напишав.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Ќе смислиш нов начин како да оствариш профит.
Без ризик нема добивка.
И не сме на прав пат, не е темата идеи за бизнис план, туку Суровата вистина зад огласите за работа.
Така што... или да зборуваме на темата, или да отвориме друга (околу бизниси) па таму да дискутираме :)
Ихаа, тебе париве на дрво ти растат изгледа чим постојано нови начини ќе смислуваш.:)
Да, секогаш постои прифатлив ризик, само и тоа треба да знаеш да го пресметаш.:)

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Го потенцирав слоганот на владата како актуелен изминативе неколку години, без добро и квалитетно образование нема да излезе добар кадар кој ќе одговори на целите и предизвиците на потенцијалното работно место. Мора да се критикуваат работите за истите да бидат сменети и подобрени од бенефит за сите, владата( независно која е ) е еден од факторите кои имаат големо значење и влијание во целиот тој процес. Да залепиш етикета за некој дека е мамин син или неписмен а притоа да не го ни знаеш ниту познаваш, само говори за тоа каква личност е тој кој ги составува речениците.
Во владата работат неписмени и тоа мене ми смета, зашто од мои пари земаат плата. Тоа што владата троши пари на глупи реклами е исто мој проблем, и немам ништо против тоа некој да критикува одлуки на владата. Меѓутоа, она што не е мој проблем е тоа дали комшијата ке вработи преку врски или не, зашто неговите вработени ке земаат плата од негови пари.

Нормално дека треба да се критикува, ама треба да се знае што треба да се критикува. Тоа пробувам да кажам.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Како прво, темава не е перење пари и нелегано работење и немам намера да дискутирам во врска со тоа. Ако ти се прави муабет на таа тема, отвори ја па ке ти ги кажам и таму мои искуствате и моето мислење.

Второ, пак ке кажам, работодавецот има право да вработи кого сака. Не знам од каде ти е таа идеја дека мора просекот да биде некакаков фактор?

Трето, кој е тој што треба волонтерството да го признае како работно искуство? Газдата ли? Ако сум јас газда ке признам јас што сакам.

Нема врска со она што јас го напишав.
Па токму тоа се случува овде, нелегално работење! Те вработува со средно (ако имаш факултет) за да ти даде што помала плата, те пријавува на минималец, а земаш уште (пример) 4 000 на рака.
Ти си учел, а тебе некој те третира како неписмена амеба.
Уште ти се заканува дека ќе те отпушти, ако не работиш прекувремено бесплатно (тоа е веќе, мобинг).

Сакаш да кажеш дека се чесни работодавците? Не, не се. Сакал ти или не.

И да, за една држава да има прогрес, да има нови вработувања, да има поголем капитал, потребно е да има и добро усогласување меѓу работодавците и работниците. Ако работодавецот овозможи добра клима за работа на вработените - тие ќе работат подобро. Автоматски и самата фирма остварува поголеми профити. Автоматски, работодавецот добива поголема добивка, која ја реинвестира и ја проширува дејноста, или се усовршува. Вработува повеќе, заработува повеќе, вложува повеќе.

Ако имаш бар мали познавња околу бизнисот, ова ќе го знаеш.
Ама очигледно немаш.

Мислењето ,,ќе го вработам Стојко оти на дедо ми му ја испрал колата,, е се, освен бизнис размислување. И таквите никогаш, ама баш никогаш нема да бидат корисни за никого, напротив, ќе бидат тирани кон своите вработени, ќе бидат перачи на пари пред државата (затоа што викаат сервис на компјутери кој чини 20 000 денари, ама го пријавуваат 40 000, па со тој Ојле Дојле, делат на црно по 10 000), и ќе бидат на крајот, стечајци, кои ќе бидат на терет на државата.

Ако имаш намера да маваш ,,у груди,, ,,ја сам газда, биче како ја хочу,, кажи си, да прекинеме со дискусијата. Затоа што во тој случај, ти врска немаш од ништо, само се инаетиш.
--- надополнето: 21 март 2012 во 21:20 ---
Ихаа, тебе париве на дрво ти растат изгледа чим постојано нови начини ќе смислуваш.:)
Да, секогаш постои прифатлив ризик, само и тоа треба да знаеш да го пресметаш.:)
Ај добро. Нема смисла веќе нашава дискусија.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.326
Поени од реакции
15.580
Tука нема да се согласам со тебе, ќе ти кажам и зошто.
Ако имам приватна фирма, ич уво нема да ме боли што сестра ми ми е сестра, ако не знае да работи, односно, ако не знае да ми донесе пари во фирма.
Со други зборови, ќе се сконцентрирам на вработување на најсоодветните работници, најдобрите за таа работна позиција. Нема да размислувам толку краткорочно.
Второ, кога веќе ќе најдам неколку кандидати, да, ќе ги ставам 2 месеци на пробно. Ако едниот од нив се покаже добар (а од цел конкурс, јас сум сметала дека тие 2 се најдобри) ќе го вработам. Нема да барам нови за 2 месеци да ми работат за без пари, или за некоја смешна сума. Не за друго, туку зошто ќе испуштам добар работник.
Фирмата не ја прави успешна сопственикот. Можам да бидам неписмена и да имам пари и да отворам фирма.
Фирмата ја прават успешна вработените. Прво и основно, менаџерот, второ, квалитетот на вработените.

Ојле-дојле, по крвна/партиска/комшиска линија, е погубен за мојот профит. Затоа и ќе имаме никакви фирми, со никаков просперитет и вечно пропаѓање. Како бе да ми работи некој добро, ако вложил во образование грдни пари, а јас минималец го плаќам? И како тој да даде се од себе фирмата да успее, кога и да пропадне, нема ништо значајно да изгуби?

Дај му на човек шанса, дај му цел, и ќе рмба како црнец. Плати му како што треба, вреднувај го неговиот труд. Бизнисот овде смрди во темелот. Не е дека ние сме нешто борбени како работни сила, но ни работодавците врска немаат од управување со компанија на долг рок. Се од денес за утре им е.
Никој не те прашува дали сакаш ти луѓе со партиски книшки или нејќеш. Ти се јавуваат и ти кажуваат дека имаат неколку добри дечки што немаат пари, ако ги нејќеш тек тогаш ќе видиш што значат инспекции.
Ова од една доста позната личност, според тоа што го кажуваше он, поголемиве македонски фирмички и оние на кои им оди добри не сакаат да ги фалат во јавност(имало некој проект, да не навлегувам...), зашто само полошо им правеле со тоа...

Kajgana Shop

На врв Bottom