Што е Исус?

Што е Исус?

• Господ/Бог (Отецот)

Гласови: 14 3,6%
  • Божји Син (синот)

Гласови: 184 47,1%
  • Светиот Дух (гулабот)

Гласови: 6 1,5%
  • Божји Пратеник

Гласови: 82 21,0%
  • Нешто друго...

Гласови: 105 26,9%

• Вкупно гласачи
    391

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А ти мислиш дека Рим кој владеел со пола свет би се траштал и праќал 600 легионери подпомогнати со еврејски стражари да апсат мирен проповедник кој ширел пораки за љубов и плаќање данок на царот??
.
Христос беше апсен не оти и‘ пречеше на римската војска и на Пилата, туку оти им пречеше на јудејските првосвештеници, кои го посакуваа и Неговото пасење и Неговата смрт!
--- надополнето: 17 март 2012 во 11:18 ---
Евангелијата се пишани накнадно, многу по смртта на Исус.
Евангелијата се пишувани од 41 до кај 100-тата година од .н.е. Ептен многу доцна нели?
Првото е напишано само 8 г. по воскресението Христово.
--- надополнето: 17 март 2012 во 11:19 ---
Вистината за Исус дека бил обичен човек, крал на евреите (чие кралсво било поделено и дел во рацете на Рим) дека бил бунтовник, фатен ор Римјани и распнат како неприател на Рим беше позната.
Вака размислуваа и јудеите при првото доаѓање Христово...
По што се разликуваш од нив? :confused:
--- надополнето: 17 март 2012 во 11:21 ---
Исус барал со меч и оружје да се донесе кралството негово.
Каде е тоа запишано?
--- надополнето: 17 март 2012 во 11:21 ---
Тоа било познато .
Не, тоа, се чини, само Тебе Ти е познато, но не и на Црквата Христова.
--- надополнето: 17 март 2012 во 11:23 ---
Месија е крал на Израел кој ќе му донесе слобода на земјата и ќе седне на тронот да владее со божјата земја. .
Еве пак јудејска предрасуда...
Демек, Месијата треба да дојде, да ратува со римјаните и да го поврати царството Израилево.

Арно ама, се случи нешто кое јудеите не можеа ни да го замислат: Месијата дојде да ги спаси најнапред јудеите, но не од римјаните, туку од нив самите!
--- надополнето: 17 март 2012 во 11:25 ---
Немаше ништо надприродно тука додека христијаните не го “протолкуваа“.
Се‘ беше надприридно: почнувајќи од надприродното зачнува Исусово па се‘ до Неговото надприродно воскресение!

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Христос беше апсен не оти и‘ пречеше на римската војска и на Пилата, туку оти им пречеше на јудејските првосвештеници, кои го посакуваа и Неговото пасење и Неговата смрт!
--- надополнето: 17 март 2012 во 11:18 ---

Евангелијата се пишувани од 41 до кај 100-тата година од .н.е. Ептен многу доцна нели?
Првото е напишано само 8 г. по воскресението Христово.
Рим владееше со пола познат свет имаше ефикасен и воен и разузнувачки апарат, имаше развиено право, економија, трговија... и добро знаеа што прават. Немаше управител на Јудеја да прати 600 свои војници и непознат број на вооружени евреи, доколку не му беше јасно дека треба да зароби опасен неприател на Рим. Немаше ни да го обеси на крстот Исус доколку не беше сигурно докажани обвинувањата против Исус за непријателство и бунт против Рим. Не пушташе Рим кохорти и легии секој свештеник кога ќе посакаше да се уапси некој проповедник.

Нема никаков помен на евангелијата се до средина на втори век, најстаро пронајдено парченце од евангелието (3х6см) е датирано 125 година НЕ а најрано датирање на настанок на некое евангелие е 95 годиина, или 65 години по смртта на Исус.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Не е така запишано.
Вели дека не е дојден да донесе МИР

На кој МИР мислеше Исус кога рекоп дека не е дојден да го донесе. Спротивно од МИР е НЕМИР. Ај и овие зборови на Исус изврти ги да се совпаднат со твоите желби и онакак како ти го замислуваш.

.

Нема никаква потреба од мои желби, нити нешто јас да извртувам...

Исус засигурно не дојде во светов за да донесе егоистичен мир, туку Меч со кој што ќе биде поразен и победен егоизмот!
Со сите оние на коишто таквиот (егостичен) мир им е поважен од Евангелието БОЖЈЕ и Неговата Правдина - па макар тие да му се на вистинскиот верник и најблизок телесен род - никогаш нема да има вистински мир, бидејќи Чедата БОЖЈИ не му служат и не му се поклонуваат на егоизмот и мирот кој што произлегува од него, туку само на БОГА, БОЖЈАТА Мудрост (Христос) и БОЖЈИОТ Дух, Кој што е висинскиот и непоколеблив темел на БОЖЈОТО Царство и Неговиот Вистински Мир!

Ги сфаќаш ли сега многу едноставните зборови на Инкарнацијата на Мудроста БОЖЈА (Исус) ?

„Немојте да мислите дека дојдов да донесам мир на земјата; не дојдов да донесам мир, туку меч.
Зашто дојдов да разделам човек од татко си, и ќерка од мајка си, и снаа од свекрвата нејзина.
И непријатели на човека ќе бидат неговите домашни.
Кој љуби татко или мајка повеќе од Мене, не е достоен за Мене; и кој љуби син или ќерка повеќе од Мене, не е достоен за Мене; и кој не го земе крстот свој и не оди по Мене, не е достоен за Мене.
Кој си го чува животот свој, ќе го загуби, а кој ќе го загуби животот свој заради Мене, повторно ќе си го најде.”

(Матеј 10)

.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
.

Нема никаква потреба од мои желби, нити нешто јас да извртувам...

Исус засигурно не дојде во светов за да донесе егоистичен мир, туку Меч со кој што ќе биде поразен и победен егоизмот!

Ги сфаќаш ли сега многу едноставните зборови на Инкарнацијата на Мудроста БОЖЈА (Исус) ?

.
Toа не се зборови на Исус туку твои. Нема нигде поменување на некаков егоизам. Зошто имаш толку потреба да додаваш и одземаш од зборовите на Исус?

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Toа не се зборови на Исус туку твои. Нема нигде поменување на некаков егоизам. Зошто имаш толку потреба да додаваш и одземаш од зборовите на Исус?
.

Поради многуте дрвја, не можеш да ја видиш шумата!

Сум кажал и пак - најљубезно - ќе кажам: џабе се многуте читани книги и школото, ако притоа се изгуби детското срце.

Во тоа време, откако продолжи Исус, рече: „Те прославувам, Оче, Господи на небото и на земјата, зашто си го скрил тоа од мудрите и разумните, а си им го открил на децата!
Да, Оче, зашто таква беше ВолјатаТвоја.
Се’ ми е предадено од Мојот Отец и никој не Го познава Синот, освен Отецот; ниту Отецот Го познава некој освен Синот, и кому што сака Синот да Го открие.
Дојдете кај Мене сите изморени и обременети и Јас ќе ве успокојам;
Земете го Мојот јарем на себе и поучете се од Мене, бидејќи сум кроток и смирен по срце, и ќе најдете мир за душите ваши;
Зашто јаремот Мој е благ и бремето Мое е лесно.”

(Матеј 11)

.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Неговото ...што???? :pos:
Негово „...апсење...„.
Видиш, и мене ми се случува да згрешам...
--- надополнето: 20 март 2012 во 09:03 ---
Рим владееше со пола познат свет имаше ефикасен и воен и разузнувачки апарат, имаше развиено право, економија, трговија... и добро знаеа што прават. Немаше управител на Јудеја да прати 600 свои војници и непознат број на вооружени евреи, доколку не му беше јасно дека треба да зароби опасен неприател на Рим. Немаше ни да го обеси на крстот Исус доколку не беше сигурно докажани обвинувањата против Исус за непријателство и бунт против Рим. Не пушташе Рим кохорти и легии секој свештеник кога ќе посакаше да се уапси некој проповедник.

Нема никаков помен на евангелијата се до средина на втори век, најстаро пронајдено парченце од евангелието (3х6см) е датирано 125 година НЕ а најрано датирање на настанок на некое евангелие е 95 годиина, или 65 години по смртта на Исус.
Кои се имињата и презимињата од тија 600 римски војници? Кој им беше претпоставеинот офицер? Што оружје носеа со себе? И што е потребата од само 600 рисмки војници, плус јудеи, за апсење на само еден (Бого)човек?

Зашто Христос не даде отпор при апсењето?

Како се „беси„ човек на крст? Или се распнува? Што значеше распнувањето во римското царство?

Зашто Пилат на јудејскиот празник им пушташе по еден багабонт на евреите од затвор?

Со која научна метода е датирано парченцето од евангелието? Со која рака е напишано? На каква хартија е пишувано и со какво перо? Со кој „фонт„? На кој јазик?

И конечно, од кај знае Црквата дека првото евангелие, по Матеј, е напишано 8 г. по Христовото воскресение?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Кои се имињата и презимињата од тија 600 римски војници? Кој им беше претпоставеинот офицер? Што оружје носеа со себе? И што е потребата од само 600 рисмки војници, плус јудеи, за апсење на само еден (Бого)човек?
Пилат пратил кохорта да го зароби исус а со неа и еврејски стражари. кохорта, мики, е десети дел од легијата или 600 војници, но легиите во провинциите и окупираните земји имале во свој состав и помошни единици составени од локално население така да кохорта во окупирана земја достигнувала и до 2000 војници. Но да не цепидлачиме и ти ставам додатни главоболки велам дека биле 600 војници (стандардна кохорта) плус непознат број на еврејски стражари. Тоа се многу војници за да заробат некаков си проповедник кој проповеда плаќање на данок, покорност, мир, љубов... и дузина негови боси приатели. јудеја, мики , во тоа време вриеше од проповедници и самопрогласени месији. На пилат ќе му беше малце цела римска војска да ги поапси сите но ете за исус тој најде сходно да крени ноќе (ни утро да не се дочека) 600 римски војници плус еврејски стражари.
(ме разочара она со имиња, претпоставени ова она... не верувам дека баш во толккава криза падна со прашањето па да на таков начин се вадиш)

Зашто Христос не даде отпор при апсењето?
мики ноќе нагрнаа 600 римски војници, уште незнан број еврејски стражари, кој се разбега кој го фатија... е сега христијаните даваат своја верзија на настанот а тие внимаваа со ништо да не ги вознемират римјаните во своите пишувања, но отпор имаше инаку не би споменале пресеченото уво, значи мечеви беа исукани, крв беше пролеана (само тој отпор се минимализира и се направи безначаен во евангелијата) али не ми се верува дека беше голем отпор но сигурно имаше.

Како се „беси„ човек на крст? Или се распнува? Што значеше распнувањето во римското царство?
Се беси со врзување а не со заковување. Интересно, мики дека нај нај нај голем број на распнувања римјаните го извршуваа со врзување на раце а не со заковување. А пошто нема силен доказ дека Исус бил закован, поверојатно е дека бил врзан на крст. Обесен што би се рекло.

Зашто Пилат на јудејскиот празник им пушташе по еден багабонт на евреите од затвор?
Тоа го има единствено и само во христијанските документи, нели мики , знаеш и самиот дека ни еден историски документ не покажува дека римјаните пуштале некого од затвор за празник. Таа наивна прикаска ја има само во хрисијанските извори - во евангелијата, е сега пази мики ова: Пилат вели дека кај Исуса не нашол никаква вина, значи Исус бил слободен човек, не бил ни уапсен ни затворен, можел слободно да ишета од палатата, но Пилат сепак прашува кој да го пушт, Бараба или Исуса?? И тоа нуди бунтовник кој би затворен оти во бунт убил луѓе и некој си таму проповедник кој бил слободен?! без вина?! Гледаш мики како наивно и детски тоа изгледа

Со која научна метода е датирано парченцето од евангелието? Со која рака е напишано? На каква хартија е пишувано и со какво перо? Со кој „фонт„? На кој јазик?
Пошто се работи за мало парче хартија, истото беше анализирано према букви, текст, начин на пишување, ако се сеќавам пресудно беше користењето на апостроф меѓу две букви (али не ме држи 100% за збор не можам најточно да се сетам на тој случај), значи специфика на користење на апостроф меѓу две букви, кој начин на пишување со појави во текстовите од тоа време.

И конечно, од кај знае Црквата дека првото евангелие, по Матеј, е напишано 8 г. по Христовото воскресение?
Црквата си има догма. Ќе рече дека тоа е пишано во Среда, 38година од нова ера во 2 поручек, со перо од гуска и дека тоа е предание во црква кое се пренесува од поколение на поколение и нема шо тука да се докажува и истражува оти е така како што велат тие.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Гледаш мики како наивно и детски тоа изгледа
.
Гледам, Let3, гледам...

Исто како што гледам дека Црквата Христова, откако е создадена, непрекидно има свои непријатели, кои, за да бидат убедливи во својата невистинитост, никогаш не се повикаа на Црквата, туку се повикуваа и се‘уште се повикуваа на самите себе, убедени дека, ете, токму тие ја знаат точната вистина, наспроти вистината која ја има Црквата.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Гледам, Let3, гледам...

Исто како што гледам дека Црквата Христова, откако е создадена, непрекидно има свои непријатели, кои, за да бидат убедливи во својата невистинитост, никогаш не се повикаа на Црквата, туку се повикуваа и се‘уште се повикуваа на самите себе, убедени дека, ете, токму тие ја знаат точната вистина, наспроти вистината која ја има Црквата.
Сега не знам начин ова да ти го соопштам одоколу, затоа ќе ти го кажам директно....

“Црквата Христова“ е уништена одамна! има скоро 2000 години. Кога Римјаните го завзедоа Ерусалем, згасна и ерусалемската заедница на Назарените. Исус никогаш не помисли да создава нова вера, нова религија. Син божји!... три во едно !! тоа за него беа ереси мики. Исус (Јешуа) и сите кои го наследија него на местото водач на таа ерусалемска заедница - си останаа верни на јудејствто. И брат му, и внук му... сите ги водеа следбениците на Исус по старозаветниот пат.
Ова денес е павликанизам. Тоа со учењето на Исус нема многу допирни точки. Павле е првиот еретик.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Воууу ретко кој го оставил Мики1 без зборови и одговор поткрепен со духовна логика:P

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
обично но комент е за нешто кое не се знае или за нешто за кое не се сака да се дознае.
Напротив: со ваквија постој, ги „шиеш„ дури и простетантиве на форумов, кои се јаки (на зборови, нели..) кога е Богоборството во прашање. Протестантиве, барем се обидуваат да ја „докажат„ својата „оригиналност„ со тоа што ја „докажуваат„ неоригиналноста од Црквата, која е очигледен факт, ама Ти одиш чекот понатаму, па се обидуваш да „докажеш„ дека не постои „она„ (Црквата, нели..) кое е очигледено.

Ашколсун!

Повеќе пати имам напишано дека Црквата не е (формирана) за овој Свет и не е од овој Свет, иако битисува во Светов, за да ги спасува луѓето па такво е и нејзиното учење, така да секој обид за дијалог меѓу „световњаците„ кои истеруваат некоја нивна вистина како „...мудрување телесно...„, и верните, кои ја застапуваат и исповедаат црковната вистина, е само обичен „дијалог на глуви„.
--- надополнето: 20 март 2012 во 13:50 ---
Воууу ретко кој го оставил Мики1 без зборови и одговор поткрепен со духовна логика:P
Така е, Мики1976, духовната и телесната логика се две различни природи...:D

Kajgana Shop

На врв Bottom