Шкртање по ѕидови, уништување фасади...

Член од
2 март 2005
Мислења
287
Поени од реакции
149
Ацид ја баш заради тоа реков има неколку случаи на куќа или на чист ѕид и не го оправдува тоа ни тој што го организира, секогаш се наоѓа место за некоја грешка. Шкорпион ја ако сакам на некој нешто да му кажам му кажувам у фаца кој сака нека биде, а ти што се криеш под некој ник и солиш памет докажува дека не си ништо освен едно исфустрирано пе****е.
А Tetragrammaton потенцирано е дека ова се шаблони, а не графити не се прај паметен и ти многу.

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Каков овој?
Добро овој го осудивме веќе, крај не чини, лошо е, сељачи и невоспитано. Ама луѓе не само овде и на улица можеш да забележиш дека имаат многу против графити од друг вид.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.216
Поени од реакции
34.485
Ацид ја баш заради тоа реков има неколку случаи на куќа или на чист ѕид и не го оправдува тоа ни тој што го организира, секогаш се наоѓа место за некоја грешка..
Друже, баш поради тоа е и револтот од моја страна. Јас и ти се знаеме, знаеш дека немам ништо против Вардар, ниту пак против навивачите како целина.
Се е кул тоа со инцијативата да се мобилизираат повеќе навивачи. Кул е и слоганот „Биди мангуп - навивај за Вардар“. Проблемот е во тоа што местото на графитите (без разлика дали се шаблони или креативни искри) им е на друго место - не по објекти (деловни и стамбени). На кејот на Вардар дури има и определени места за графити, каде што цртањето нема да му пречи на никој, нема да се направи никаква штета на поединци (кои можеби последните пари ги фукнале на фасада), ниту пак некој ќе ги гони цртачите...

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Ацид ја баш заради тоа реков има неколку случаи на куќа или на чист ѕид и не го оправдува тоа ни тој што го организира, секогаш се наоѓа место за некоја грешка. Шкорпион ја ако сакам на некој нешто да му кажам му кажувам у фаца кој сака нека биде, а ти што се криеш под некој ник и солиш памет докажува дека не си ништо освен едно исфустрирано пе****е.
А Tetragrammaton потенцирано е дека ова се шаблони, а не графити не се прај паметен и ти многу.
Графит е се напишано на ѕид. Ова е шаблонски графит.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Шкорпион ја ако сакам на некој нешто да му кажам му кажувам у фаца кој сака нека биде, а ти што се криеш под некој ник и солиш памет докажува дека не си ништо освен едно исфустрирано пе****е.
Да бе, па баш со тебе ќе ги лечам тие таканаречени фрустрации :rolleyes:

Јас кажав што имам да кажам, ти или црпката не ти фаќа па да сфатиш за што се збори во темава, или те чешкаат ребрата и си бараш ќотек, па провоцираш :). Во било кој случај, ќе сфатиш, а богами може и ќотек да добиеш од надлежните органи, кога ќе те фатат како се глупираш на приватен имот изразувајќи ја твојата квази-уметничка страна :D

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
Графитите, па дури и ваквите пораки кои се „шкрапаат“ во голем дел од светот се сметаат како уметност и начин да се искаже мислата на некоја група (не навивакча, каква било целна група), али кај нас ретко се наоѓаат добри графити и добри пораки. Воглавно се политички срања, како „Заокружи 19“...

Што се однесува конкретно до ова, не е во ред секако на нечија фасада да напишеш вакво нешто без негова дозвола. Пошто може и да дојде некој „шверцер“ или „балист“ од 1942 и да му направи беља на човекот, ни крив ни должен (се имаат случувано такви работи).

Ако е со дозвола ондак не гледам ништо лошо. Тоа дека треба да се ставале билборди место графити, нема веза, едноставно не е тоа „навивачки“, „помангупски“ е графит. :D

Член од
2 март 2005
Мислења
287
Поени од реакции
149
Да бе, па баш со тебе ќе ги лечам тие таканаречени фрустрации :rolleyes:

Јас кажав што имам да кажам, ти или црпката не ти фаќа па да сфатиш за што се збори во темава, или те чешкаат ребрата и си бараш ќотек, па провоцираш :). Во било кој случај, ќе сфатиш, а богами може и ќотек да добиеш од надлежните органи, кога ќе те фатат како се глупираш на приватен имот изразувајќи ја твојата квази-уметничка страна :D
Хахаха провоцирам и те молам и тебе и надлежнте да дојдете да ми го дадете тој ќотек. Можеш да ме најдеш ете ми го надимакот потруди се најди ме, а и пред некој ден ме имаше на ТВ па така ќе ме познаеш.

T

Tetro

Гостин
ok
... а и пред некој ден ме имаше на ТВ па така ќе ме познаеш.
You are celebrity. :)

многу го тупиш, беспотребно. Искажаното ти беше у стил "многу сме јаки" за удрениот шаблонски графит, затоа помисливме ние неуките дека твојот пост се однесува точно на тоа "уметничко дело". пис-аут.

Член од
2 март 2005
Мислења
287
Поени од реакции
149
Па што да ви правам бе кога само хејтате нешто!? Се нешто не ви одговара, а ништо не превземате за да го спречите тоа, само тролате по нет.

Член од
27 јуни 2008
Мислења
9.024
Поени од реакции
5.947
Исти вакви шаблони има и за КК Работнички низ Скопјево.(кај што не им е местото)
Ако некој се решил да ги става на видни места тогаш добро нека размисли дали може на тоа место да ги стави или не.Овој шаблон ‘‘Биди мангуп-навивај за Вардар‘‘ е поставен на фасада од куќа па тој што го ставал нека му кажа фала на господ што во тој момент не го видел газдата зошто место шаблонот тој ќе бил залепен за фасадата.
На кеј мислам дека има места за ставање на вакви работи и цртање графити па место на куќи нека ги лепат таму и на некој други места кај што е дозволено тоа.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.536
Поени од реакции
29.100
Па добро, нема баш многу шкртаници за Тетекс или Силекс во Скопје, инаку би отворил и тема за нив.
Добро знаете на што се однесува темата. Нa се сите навивачи уништувачи на ѕидови. Не се ни обидуваме да таргетираме одредена навивачка група, туку одредени ликови кои мислат дека со уништувањето на фасадите ја изразуваат љубовта кон клубот.

Тоа е муабетот.
Ради постов мроам да рециплирам.
"Нa се сите навивачи уништувачи на ѕидови" - Тема отворена во Навивачки групи. Мета: Навивачките групи. Осудувани: Навивачките групи. Кретени, дебили, малоумници: Навивачките групи.

Не знам до кога само ќе сметаат навивачите. Секоја тепачка, секој инцидент криви се само навивачите, па сега и ова. Навивачите граѓани од втор ред ли се па само што цел на напади сме ние ?

Шкорпионче

Не знам кој ја покажа својата малоумност овдека, дали ние навивачите или ти со твоите муабети. Тотално се избламира во секој можен пост. Како прво овдека не се збори општо за сите вандали што цртаат графити туку само навивачите, каде што е и отворена темата. Многу јасно е дека на некој му смета ова што се прави, точно и мене ми смета на фасада некој да ми шкрта. Конкретно твојот проблем не е откриен сеуште ама како не се буниш за партиските натписи, за кретивните имиња што се потпишани на секој ѕид, за натписите од типот Те сакам срценце мое и слично? Без разлика на се кога веќе осудувате, осудете ги сите натписи, а не оние навивачките. Без разлика за каков натпис станува, дали партиски дали клубски уништување на имот е уништување и тоа е факт.

Како што кажа Џигер, на кој му смета повелете Западна трибина знаете каде се наоѓа, секој викенд скоро сме таму, повелете дојдете на една утакмица и пожалете се. Во државава има многу неправди и непочитување на закони па не се буните за тоа, туку најлесно е за се да ги етикетираш навивачите.

Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.947
Поени од реакции
1.498
Инспириран од глеткава која во изминативе неколку денови се појави на повеќе локации низ Скопје... Ова на состаноци се организирате да уништувате фасади, или станува збор за индивидуална креативна инспирација на поединци од фан клубовите? Супер е да се биде фан и да се навива за клубот, ама шкртање по фасади е клошарски.

Тие што имаат куќа знаат. Ако не знаат, нека ги прашаат родителите колку пари фукнале за неа...

Секојдневна појава која ја има насекаде низ светот, некои дела се повеќе уметнички настроени а некои помалку, но сепак сите искажуваат некаква порака, еве еден пример за уметник http://banksy.co.uk

Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.640
Поени од реакции
2.504

Уметност бе уметност, информирајте се пред да пишувате, каква борба имало во Америка, како ваквите уметници биле третирани како хулигани, наркомани, пијаници и како се избориле против тие предрасуди.
Доколку се одбере права дестинација, нема ништо лошо.Треба да разликувате вистински графит како овие погоре и глупите натписи на партиските војничиња и дечињата во маало.

Kajgana Shop

На врв Bottom