Не е потребен никаков карантин, доволно е да не му се полни главата на детето за одредена религија, и да му се даде можност кога ќе биде доволно интелектуално поткован самиот/та да одлучи и да се пронајде таму каде што припаѓа.
Наместо тоа, децата веднаш по раѓањето се "обележани" и етикетирани како припадници да одредена религија, и во текот на нивниот развој константно индоктринирани од семејството и околината.
Зошто да се обрежува, крштева или на било кој начин воведува во религија на возраст кога не е способно како личност само да одлучи?
И според кој критериум, за политичка инволвираност децата се неподобни а за религиозна се?
Секој човек е под влијание на три клучни фактори -
биолошкиот (семејството, преку генетскиот материјал и воспитувачката улога),
социолошкиот (поблиската и поширока околина - општеството) и
самоактивноста (сопствените убедувања, ставови, однесувања)... Ова е од аспект на психологијата востановено, не е само мое лично убедување. Така да, нема начин да ги исклучиш првите два фактори на друг начин, освен да го изложиш детето на целосна изолација и од семејството и од општеството. За што секако немаш никакво право ни оправдување ни ти, ни било кој друг.
Пак напоменувам, ја разбирам твојата цел, ама не ја оправдувам да биде применувана, бидејќи се меша во начинот на кој било кој поединец го воспитува потомството. И мене ми пречи оваа хипер либералност која се промовира денес и сметам дека заедница на хомосексуалци и/или лица кои се занимаваат со проституција итн. не е најздрава средина за развој на едно дете, ама немам право да осудувам, само да не одобрувам преќутно.
И темава е повеќе претворена во дебата за тоа дали атеизмот на Петко или православието на Трајко или пак, исламот на Мујо е правилниот избор (поради што и не сакав да навлегувам во дискусии во овој подфорум), а не што е најдобро за детето и дали има некој надворешен право да ги диригира условите на воспитување, за што мојот одговор е категорично не, и Петко и Трајко и Мујо по сопствено убедување и законско право (на вероисповед) ќе одлучат секој за себе.
Околу вториот болд, ти напоменав веќе, не оправдувам политичка инволвираност на деца, ама забраната е про форма или само на хартија, бидејќи и натаму огромен број деца веат знамиња на митинзи и лепат плакати итн. и никој не презема ништо околу тоа. И во случај на законски ограничувања на право на вероисповед со возрасна граница, очекувам иста непослушност.
И за крај, кога детето доволно созрее и не се најде во овој поглед или определба, ќе ја промени без некои посебни проблеми (ќе се определи како атеист или припадник на др.религија), така да мислам дека твојов став е во голема мера непотребно комплицирање. И на крај, дури и да ја сметаме како идеолошка заслепеност оваа определба, секој сам сноси вина за својот избор, каков и да е, ама ништо не е непроменливо, така
?! И мене ми пречи глупавоста на многу луѓе, ама нема начин да им го ускратам правото да бидат такви.