Правна помош и совети

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Пази сега...
Не мешај прекршочна со кривична пријава...
Тие дела кои ги наброја се прекршоци,кои носат до 3 години казна затвор,но начесто се поминува со парична казна....(во зависност од прекршокот)....
Напишаното погоре беше за кривичната постапка.....
Твоите другари лесно поминувале досега зошто се малолетници,а малолетниците имаат попуст(заради нивната возраст,незрелост и неможност да го сфатат делото шо го чинат).....пред законот,најчесто поминуваат со опомена..
Но се си има граници....и сигурно со жолтите картони важи правилото од фудбал,два жолти и црвен картон...
Околу апсењата,мое мислење е дека ќе поминат само со опомена....
Значи,нема затвор за малолетници така ? иам слушано демек имало такво нешто,ама немам слушнато за некој да го ставиле таму...се збореше за 2-3 другари дека више стигнале до тој црвен картон и дека ќе ги ставале у таква некоја установа,ама ништо не се деси...

Кривична спомнав,пошто кога читав по странициве,пишуваше дека кривична ќе јаделе тие што правеа проблеми по автобусиве...

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.251
Поени од реакции
19.536
Значи,нема затвор за малолетници така ? иам слушано демек имало такво нешто,ама немам слушнато за некој да го ставиле таму...се збореше за 2-3 другари дека више стигнале до тој црвен картон и дека ќе ги ставале у таква некоја установа,ама ништо не се деси...

Кривична спомнав,пошто кога читав по странициве,пишуваше дека кривична ќе јаделе тие што правеа проблеми по автобусиве...
Не одат во класичен затвор,(казнено поправен дом) како Идризово......
Доколку некој малолетник ја претера работата,и веќе ги прекршил условните работи тогаш се упатува во дом за грижа на малолетници...(под надлежност на центарот за социјални работи)...и таму се следи однесувањето на малолетникот и е под постојан надзор и контрола на социјални работници..
Но ова се случува во екстремни случаи кога веќе се исцрпени сите други мерки,кога ептен ќе ја претераат децата со играњето играчки:D
Како и да е,судот ќе одлучи овде....полицијата веќе нема надлежност....

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Не одат во класичен затвор,(казнено поправен дом) како Идризово......
Доколку некој малолетник ја претера работата,и веќе ги прекршил условните работи тогаш се упатува во дом за грижа на малолетници...(под надлежност на центарот за социјални работи)...и таму се следи однесувањето на малолетникот и е под постојан надзор и контрола на социјални работници..
Но ова се случува во екстремни случаи кога веќе се исцрпени сите други мерки,кога ептен ќе ја претераат децата со играњето играчки:D
Како и да е,судот ќе одлучи овде....полицијата веќе нема надлежност....
Фала на одговорите. Имај убава вечер :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
472
Поени од реакции
292
Здраво, ми треба една правна помош...
Имавме поднесено за денационализација на 3 ниви со по околу 10000 м2, а како наследници сме 5 луѓе т.е синови, ќерки и после 2 години и 2 одења во суд ни дојде решение дека сите ние сме наследници на тој имот,и на тоа решение ни кажаа да одиме во суд и да ни стават коцкаст печат за пресудата да биде валидна т.е правосилна. Сега после 1 година ни се јавува еден од наследниците и ни вика дека некој на ова решение поднел жалбаА после 2-3 месеци ни се јавуваат дека на само 2-ца од наследниците им дошло писмо и на тоа дека само 2-ца се наследници на тој имот(НЕ 5те како што беше на решението ) и ни викаат дека важело до 15 март и дека треба да дадеме полномоштво на еден од нив за да даде жалба и како да се исправи грешката во судот ????? Поради тоа што не сме во добри односи си другиве можно ли да е некоја ДУБАРА ? :(
Ако може некој да ми даде совет, пошто не се разбирам воопшто во оваа правна проблематика, и ако може да ми каже некој совет за добар адвокат ....
Може и преку ПП.
Благодарам

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.521
Поени од реакции
29.023
Не знам дали прашањево е за тука но..
Пред 4 години направив еден прекршок и ми стигна писмо демек да очекувам понуда за на суд едно друго казната колкава била и слично. Е арно ама тој закој се пред 1 година се промени и пред 2 дена ми стигна поканата за на суд. Па да прашам по кој закон би требало да се казнам според овој сега или според оној што важеше кога беше направен прекршокот?

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Пред 4 години направив еден прекршок и ми стигна писмо демек да очекувам понуда за на суд едно друго казната колкава била и слично. Е арно ама тој закој се пред 1 година се промени и пред 2 дена ми стигна поканата за на суд. Па да прашам по кој закон би требало да се казнам според овој сега или според оној што важеше кога беше направен прекршокот?
Според оној кај што има поблага казна за твојот прекршок.

Член од
13 март 2012
Мислења
64
Поени од реакции
2
Советник сум во една општина.не ми се исплатени добивките за цела година. кое е моето право да си ги земам?Да ја тужам општината и на кој материјални прописи да се повикам? Помош

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.251
Поени од реакции
19.536
Чекај малку сега...
Дури сега по 4 години од сторувањето на делото ти стигнува покана за суд?:eek:
Доколку поминале 4 години а не го завршиле предметот на суд тогаш делото се смета за застарено.....
2 години е рокот за застареност кај прекршоците...
--- надополнето: 15 март 2012 во 10:10 ---
Здраво, ми треба една правна помош...
Имавме поднесено за денационализација на 3 ниви со по околу 10000 м2, а како наследници сме 5 луѓе т.е синови, ќерки и после 2 години и 2 одења во суд ни дојде решение дека сите ние сме наследници на тој имот,и на тоа решение ни кажаа да одиме во суд и да ни стават коцкаст печат за пресудата да биде валидна т.е правосилна. Сега после 1 година ни се јавува еден од наследниците и ни вика дека некој на ова решение поднел жалбаА после 2-3 месеци ни се јавуваат дека на само 2-ца од наследниците им дошло писмо и на тоа дека само 2-ца се наследници на тој имот(НЕ 5те како што беше на решението ) и ни викаат дека важело до 15 март и дека треба да дадеме полномоштво на еден од нив за да даде жалба и како да се исправи грешката во судот ????? Поради тоа што не сме во добри односи си другиве можно ли да е некоја ДУБАРА ? :(
Ако може некој да ми даде совет, пошто не се разбирам воопшто во оваа правна проблематика, и ако може да ми каже некој совет за добар адвокат ....
Може и преку ПП.
Благодарам
Вака сега....малку понепрецизен одговор....
Ако жалителот ги запазил сите рокови за жалбата,тогаш сакале нејќеле ќе мора да ве исвестат сите шо сте вметнати во првостепеното решение....
Значи вие сте странки во постапката и таа без ваше знаење не можи да се одвива...
Не можи доколку е обжалено некое решение да се даваат рокови за неговата важност,тоа важи се додека врз него се употребат сите редовни и вонредни правни лекови....
Одете информирајте се во судот(во писарниците)шо е работата....
Дали навистина некој шо (има право да поднеси редовен правен лек-жалба) поднел жалба,и како ќе течи постапката понатаму....
Информирајте се,па после ако има навистина жалба, консултирајте се со адвокат да ја разгледа детално жалбата и да спреми одговор на жалбата...
Без да ве исвестат сите учесници судот не можи да донеси решение,а посебно не такво решение според кое од првичните 5 наследници нивниот број се скратува на само 2...не е можно ова....:eek:
Видете шо е работата,па после ќе сте на чисто шо да превземите....

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.521
Поени од реакции
29.023
Чекај малку сега...
Дури сега по 4 години од сторувањето на делото ти стигнува покана за суд?:eek:
Доколку поминале 4 години а не го завршиле предметот на суд тогаш делото се смета за застарено.....
2 години е рокот за застареност кај прекршоците...
Не сум запознаен со ова ама имам покана за на суд, на 21ви треба да одам. Да речеме дека е и 2 години а што ако за тие 2 години законот за тоа дело е изменет? По кој закон ќе се суди?

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.251
Поени од реакции
19.536
Не сум запознаен со ова ама имам покана за на суд, на 21ви треба да одам. Да речеме дека е и 2 години а што ако за тие 2 години законот за тоа дело е изменет? По кој закон ќе се суди?
По оној закон кој е поповолен за обвинетиот.....

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Во врска со правото немам поима...Па ме интересираат неколку работи, онака лаички некој да ми ги објасни ако може...

1. На пример некој прави кривично дело(пример истепал некој...), го апси полиција, собира докази против него и поднесува кривична пријава...Е сега тој што е оштетен во случајот (пример тепаниот...) не поднесува приватна тужба туку по службена должност одат на суд...Е сега ме интересира - дали би имало разлика во однос на разврската на случајот доколку оштетениот приватно го гони осомничениот или ако само по службена должност се отиде на суд...? Има ли тоа влијание на пресудата, затоа што и вака и така и двете страни имаат адвокат...?
2. Релацијата - полиција, истражен судија во апелација, јавен обвинител и судија - никогаш не ми била јасна доволно...Постои ли случај на пример кога некое кривично дело нема да дојде до суд, односно обвинителството нема да поткрене постапка иако тоа се води како кривично дело...?
3. Кога ќе се води истражна постапка на апелација, дали тамошните стручни соработници и судии ги земаат предвид изјавите што ги дале оштетените и осомничените во полиција или се зема предвид само тоа што ќе се изјави таму пред нив...? Бидејќи сум слушнала дека понекогаш во полиција буквално ги малтретираат некои осомничени и ги тепаат за да им изнудат признание и овие од мака ќе кажат све, а немаат бранител во моментот...Значи дали во истражната постапка се земаат предвид сите изјави што се дале во полициска станица или само официјалниот записник на инспекторот од станицата...?
4. Во однос на судски трошкови и такси - кој ги плаќа тие? Значи откако ќе се донесе пресуда правосилна и некој е да речеме условно казнет, некој парично или оштетениот е обештетен - кои и колкави се после тоа трошоците што треба да се подмират кон државата, кон судот т.е...?
5. Кои граѓани имаат право на бесплатна правна помош и во кои случаеви, затоа што реално приватен адвокат да се најми кај нас е изгор скапо и ретко кој може да си дозволи?...И плус доколку некој бесплатно застапува некоја странка, дали на тој адвокат после тоа државата му исплаќа некој хонорар и сл...?
6. Кога некој е казнет на пример условно или парично- дали е можно да му бришат све од казнената евиденција после одреден период...? Значи да му го исчистат досието...И во кои случаеви се дава судска опомена како казнена мерка и која е разликата меѓу судска опомена и условна казна...?

Фала однапред

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.251
Поени од реакции
19.536
Во врска со правото немам поима...Па ме интересираат неколку работи, онака лаички некој да ми ги објасни ако може...

1. На пример некој прави кривично дело(пример истепал некој...), го апси полиција, собира докази против него и поднесува кривична пријава...Е сега тој што е оштетен во случајот (пример тепаниот...) не поднесува приватна тужба туку по службена должност одат на суд...Е сега ме интересира - дали би имало разлика во однос на разврската на случајот доколку оштетениот приватно го гони осомничениот или ако само по службена должност се отиде на суд...? Има ли тоа влијание на пресудата, затоа што и вака и така и двете страни имаат адвокат...?
2. Релацијата - полиција, истражен судија во апелација, јавен обвинител и судија - никогаш не ми била јасна доволно...Постои ли случај на пример кога некое кривично дело нема да дојде до суд, односно обвинителството нема да поткрене постапка иако тоа се води како кривично дело...?
3. Кога ќе се води истражна постапка на апелација, дали тамошните стручни соработници и судии ги земаат предвид изјавите што ги дале оштетените и осомничените во полиција или се зема предвид само тоа што ќе се изјави таму пред нив...? Бидејќи сум слушнала дека понекогаш во полиција буквално ги малтретираат некои осомничени и ги тепаат за да им изнудат признание и овие од мака ќе кажат све, а немаат бранител во моментот...Значи дали во истражната постапка се земаат предвид сите изјави што се дале во полициска станица или само официјалниот записник на инспекторот од станицата...?
4. Во однос на судски трошкови и такси - кој ги плаќа тие? Значи откако ќе се донесе пресуда правосилна и некој е да речеме условно казнет, некој парично или оштетениот е обештетен - кои и колкави се после тоа трошоците што треба да се подмират кон државата, кон судот т.е...?
5. Кои граѓани имаат право на бесплатна правна помош и во кои случаеви, затоа што реално приватен адвокат да се најми кај нас е изгор скапо и ретко кој може да си дозволи?...И плус доколку некој бесплатно застапува некоја странка, дали на тој адвокат после тоа државата му исплаќа некој хонорар и сл...?
6. Кога некој е казнет на пример условно или парично- дали е можно да му бришат све од казнената евиденција после одреден период...? Значи да му го исчистат досието...И во кои случаеви се дава судска опомена како казнена мерка и која е разликата меѓу судска опомена и условна казна...?

Фала однапред
1.НЕМА РАЗЛИКА....
Судот одлучува врз основа на факти и утвредени докази,не се води по тоа кој седи на спртотивната страна,дали јавен обвинител или адвокат...
Барем така е пропишано во законот за кривична постапка...секој случај си е приказна за себе...(знајте како одат тие работи кај нас):cenzura:
2.Постои...
Можно е МВР да ја повлечи пријавата за поднесување кривична постапка за одредено лице...(дали недостиг на докази или икс фактори)....
Доколку делото не е процесирано на суд,не се води како кривично дело.....
ПРЕСУМПЦИЈА НА НЕВИНОСТ-НИКОЈ НЕ Е ВИНОВЕН ДОДЕКА НЕ СЕ ДОКАЖЕ СПРОТИВНОТО...
Едно од основните начела во казненото право...
3.Кривичниот суд,без да го сослуша полицаецот(или други службени лица од МВР)шо го испитувал осомничениот во просториите на МВР не ги зема во предвид изјавите,списите од истрагата на полицијата...
Значи,да појаснам....СУДОТ ОДЛУЧУВА НЕПОСРЕДНО,сам ги утврдува фактите и со помошта на сослушување на сведоци,вешти лица...
Без непосредно да го сослуша во судот сведокот од МВР,и се додека вешто лице не ги појасни и образложи доказите од полиција судот таквите докази не ги смета за валидни....
Ова е доволна причина за второстепениот суд да ја укини пресудата на основниот суд и предметот да го врати на повторно решавање...
4.Судските трошоци паѓаатна товар на странката шо ќе го загуби спорот....
Доколку странката е финансиски неспособна за да ги покрие трошоците за судот и за останатите учесници во постапката(адвокати,вешти лица итн)...без да се загрози нејзината нормална егзистенција тогаш судот донесува решение со кое трошоците паѓаат на товар на буџетските средтсва....
Значи зависи од имотната состојба на обвинетиот...затоа судот пред да почни судењето прашува за имотната состојба....
5.Доколку делото е потешко над 3 години,тогаш задолжително е присуство на адвокат....доколку странката не можи да си го дозволи тогаш судечкиот судија назначува адвокат....
Судот ја испитува имотната состојба на обвинетиот....
Државата ги покрива сите трошоци за адвокатот.....
6...Да,дозволено е бришење од казнената евиденција,правнички кажано РЕХАБИЛИТАЦИЈА...
Подобро е објаснето на следниот линк...
http://www.ostetovo.mk/FAQ.aspx
Има разлика помеѓу опомена пред суд и условна казна...
Судкска опомена се дава на пример од странка која сака вон-судски да го реши некој спор..
Да се избегнат непријатностите на суд,се оди со последна мерка за да се среди работата,пред последното оружје шо преостанува тоа е судот....
Ова е најчесто во граѓанското право....
Судска опомена можи да се додели врз странка,која се брани од слобода да не смее да ја напушта земјата,и секогаш да биди на располагање на судските органи...во спортотивно ќе следат судски санкции....
Додека условната казна е алтернативна казна(поблага казна),се дава можност со добро однесување и неправење ново кривично дело во рокот шо е даден од судот,осуденото лице да се искупи за делото шо го сторило и да покажи дека навистина се покајало за стореното....
Доколку во тој период стори било какво кривично дело,судот автоматски ја активира казната и лицето оди во казнено поправен дом...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
472
Поени од реакции
292
Вака сега....малку понепрецизен одговор....
Ако жалителот ги запазил сите рокови за жалбата,тогаш сакале нејќеле ќе мора да ве исвестат сите шо сте вметнати во првостепеното решение....
Значи вие сте странки во постапката и таа без ваше знаење не можи да се одвива...
Не можи доколку е обжалено некое решение да се даваат рокови за неговата важност,тоа важи се додека врз него се употребат сите редовни и вонредни правни лекови....
Одете информирајте се во судот(во писарниците)шо е работата....
Дали навистина некој шо (има право да поднеси редовен правен лек-жалба) поднел жалба,и како ќе течи постапката понатаму....
Информирајте се,па после ако има навистина жалба, консултирајте се со адвокат да ја разгледа детално жалбата и да спреми одговор на жалбата...
Без да ве исвестат сите учесници судот не можи да донеси решение,а посебно не такво решение според кое од првичните 5 наследници нивниот број се скратува на само 2...не е можно ова....:eek:
Видете шо е работата,па после ќе сте на чисто шо да превземите....[/quote]

БЛАГОДАРНОСТ ЗА ОДГОВОРОТ ...;)
Ќе се обидам да отидам до суд со веќедобиеното правосилно решение да видам до каде е работата.
Во меѓувреме 2 цата наследници добиле конечно решение како наследници на по 1/5 од имотот и наводно ова решение ке го добијат само они и со истото можеле да одат во катастар.Ама нас не имало наведено како наследници и на последново решение со по 1/5 од имотот ама немаме добиено решение дека не сме бркале и сега требало да сме земеле адвокат и да поднесеме приговор за да добиеме конечно решение за имотот да го префрлиме во катастар.Ова ти е тешка мешаница :icon_mrgr: разочаран сум од институциите т.е судовите мислам дека правниот систем ни е катастрофа а тоа е така заради тоа што некој НАМЕРНО ТОА ГО САКА ДА НЕ МОЖАТ ГРАЃАНИТЕ ДА СИ ГИ ОСТВАРАТ СВОИТЕ ЗАКОНСКИ ПРАВА.

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
4.Судските трошоци паѓаатна товар на странката шо ќе го загуби спорот....
Доколку странката е финансиски неспособна за да ги покрие трошоците за судот и за останатите учесници во постапката(адвокати,вешти лица итн)...без да се загрози нејзината нормална егзистенција тогаш судот донесува решение со кое трошоците паѓаат на товар на буџетските средтсва....
Значи зависи од имотната состојба на обвинетиот...затоа судот пред да почни судењето прашува за имотната состојба....
И на пример ако странката што ќе го изгуби спорот ако е да речеме невработена односно нема месечни примања, а месечните приходи во семејството се минимални, дали судот има надлежност да го процени имотот во недвижности или автомобил дали има и да наредат да ја продадат куќата или колата или сл и да ги подмират судските такси...??? Зборам ако има таков имот на име на тој што губел на суд...?

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.251
Поени од реакции
19.536
И на пример ако странката што ќе го изгуби спорот ако е да речеме невработена односно нема месечни примања, а месечните приходи во семејството се минимални, дали судот има надлежност да го процени имотот во недвижности или автомобил дали има и да наредат да ја продадат куќата или колата или сл и да ги подмират судските такси...??? Зборам ако има таков имот на име на тој што губел на суд...?
Најчесто во тие случаи трошоците одат на товар на буџетските средства...
Постапката во кривичното право е различна....за разлика од граѓанските постапки....
За судот како заштитник на правата на заедницата е најважно кривичната постапка да заврши шо побрзо и со шо помали трошоци...
Ако увиди судот дека странката нема пари да ги покрие трошоците,нема свој имот(било каков имот,кола,мотор и сл)..... на свое име,приходи,тогаш нема од каде да се наплати и трошоците одат на товар на буџетот на РМ....
Ова се однесува на невработени лица,лица кои немаат никакви легални приходи,немаат имот на свое име,ниту би имале во иднина....
Ако се утврди дека обвинетиот има поголем имот на свое име,нешто шо веќе спаѓа во луксуз,тогаш да,судот има ингеренции да нареди да се изврши пропорционално дел од тој имот шо е доволен да се покријат трошоците шо настанале околу постапката....
Ова најчесто се случува ако има поголеми трошоци околу постапката.....
Семејството не одговара за трошоците...
Секој лично е одговорен за делата шо ги сторил,и за трошоците околу постапките шо се водат против него....

Kajgana Shop

На врв Bottom