Економски книги

• Креатор на темата Креатор на темата eLemenTiX
  • Време на започнување Време на започнување

eLemenTiX

//b00riS//
Член од
12 мај 2008
Мислења
313
Поени од реакции
8
Ми требат некои економски книги, вака по "лесни''. Средношколец сум, ме интересира тоа, па ми треба некоја интересна книга која би ми го привлекла вниманието.

Ако може и кратко објаснување за книгата што ќе ми ја предложите.

Поздрав и благодарам однапред.

Која година си средно?
За почеток... може Економија од Таки Фити, за добро да ги совладаш основите на економијата, тоа ти е учебникот од кој се учи по предметот Основи на Економија на Економскиот факултет... Не сум сигурен колку кошта, некаде од 1.500 до 1.800 денари, го има во книжарницата на Економскиот Факултет... Можеш да најдеш и копирана верзија во околните копирници, но не сум некој кој обожава копирани учебници :)
Ако пак не те интересираат основите, односно си ги совладал... тука имаш некои книги од областа на бизнис и економијата преведени на македонски
Доста ти е за почеток, има и други (потешко на македонски, главно англиски и понешто српски)... но почни со книгата од Таки Фити, не е само обична збирка со дефиниции.

Патем види и во оваа тема...

Наум ти кажа све, од Основи на Економија од Таки Фити подобра книга до сега немам сретнато.. али и зависи која област од Економијата те интересира...

Наум ти кажа све, од Основи на Економија од Таки Фити подобра книга до сега немам сретнато.. али и зависи која област од Економијата те интересира...

Има, оргиналот од кој има препишувано - principles of economics, greg mankiw :)

Има, оргиналот од кој има препишувано - principles of economics, greg mankiw :)
А постарите верзии од оригиналот може на старо да ги купи за ефтини пари...
http://www.betterworldbooks.com/Principles-of-Economics-id-0030259517.aspx
http://www.betterworldbooks.com/Principles-of-Economics-id-0324168624.aspx
Таман ќе му дојдат за првомајските празници :vozbud: Само да не се откаже од економијава :tv:

А постарите верзии од оригиналот може на старо да ги купи за ефтини пари...
http://www.betterworldbooks.com/Principles-of-Economics-id-0030259517.aspx
http://www.betterworldbooks.com/Principles-of-Economics-id-0324168624.aspx
Таман ќе му дојдат за првомајските празници :vozbud: Само да не се откаже од економијава :tv:

Може да провери и во книжара, би требало да има и на македонски некоја постара верзија...

Ako znaes angliski togas baraj ``Wealth of Nations`` od Adam Smith po torentive, sigurno ke najdes. A mozes i vaka da ja citas.
http://www.econlib.org/library/Smith/smWN.html

Ти ја имаш прочитано, што вака ја препорачуваш ?
Ако веќе некого го интересира историскиот развиток на економската мисла, подобро дело од the worldly philosophers - robert heilbroner, според мене не може да најде, штета што тешко може да се најде на интернет. А кога веќе зборуваме за ваков тип на литература, неизбежна за разбирање на либералниот капитализм би била и capitalism and freedom - milton friedman. Последната мислам дека ја има и на македонски....

Може да провери и во книжара, би требало да има и на македонски некоја постара верзија...
Може да го најде и најновото издание во библиотеките, мислам дека македонско издание нема во продажба... Имам негде по компјутеров и македонска верзија од второто издание, но ми фали една глава.

Да!! Да не ја сакаш во пдф. формат? Или сакаш во кратки црти да ти ја раскажам?

Книгата е огромна, во голем дел неразбирлива, тезите кои ги развива често завршуваат без заклучок, употребува термини кои повеќе не се употребуватаат итн.. но океј, можда некогаш си имал потреба, си ја прочитал, нема намера сега да те испрашувам или да се карам... само сакам да кажам дека ако си ја прочитал чудно е да ја препорачуваш... :smir:

Книгата е огромна, во голем дел неразбирлива, тезите кои ги развива често завршуваат без заклучок, употребува термини кои повеќе не се употребуватаат итн.. но океј, можда некогаш си имал потреба, си ја прочитал, нема намера сега да те испрашувам или да се карам... само сакам да кажам дека ако си ја прочитал чудно е да ја препорачуваш... :smir:

Книга од такво значење е must know за секој кој се бави со економија. Дека е тешка за читање е јасно(особено ако ја читаш на англиски- јас на македонски ја имам прочитано) Но неможеш да го читаш Милтон Фридман и неговата идеја за слободна економија без да знаеш од каде се почетоците на самата слободна економија, капитализмот и ``законот за невидливата рака``.

А ако некој сака да прочита за спротивната верзија на капитализмот(експлоатирачката страна на капитализмот), тогаш нека го прочита ``Капитал`` од Карл Маркс. Исто го има по торентиве, ама пак е на англиски. :toe:

Дали некој може да ми аплоадира книгата од Менкју 5 едиција на македонски? фала

Дали некој може да ми аплоадира книгата од Менкју 5 едиција на македонски? фала
Ех сеа, ем петта едиција, ем на македонски, многу желби ;)

Ајде ако има некој семинарска на било која од овие теми нека ми каже Ви благодарам однапред

Вербална комуникација како делод деловна комуникација
Невербална комуникација и нејзина улога при бизнис состаноци
Соопштение до медиуми и нивна ефективност на работење на едно претпријатие
Улога на технологија во бизнис
Преговарање во бизнис

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom