Македонија - внатрешни случувања (генерална дискусија)

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.043
Поени од реакции
83.482
Несмасен обид да ја сведеш дискусија на лично ниво за да успееш да го протнеш она кое се обидуваш цело време а тоа е дека се спремал геноцид врз македонците. Јадно...
Било која дискусија на форум, која ќе биде пропратена со ПП пораки во кои се спомнуваат мајки, деца... е прилично сведена на лично ниво.
Не знам зашто на фурнаџијата би му пречело брашното...

Изнесе споредби со геноциди кои се најголем израз на злосторство во човековата историја и претставуваат систематско истребување на население по етничка, религиозна или идеолошка основа.
Твојот макотрпно собиран список на инциденти (кој никој не ги негира) чие решавање е во надлежност на МВР (со која раководат припадници на твојот народ) е најава на геноцид или веќе случен геноцид?
Чисто да видиме дали споредбата држи вода или е намерно сеење на омраза.
Како може да е потенцирање на факти сеење омраза?
Како може фактите да ги споредуваш со измислени приказни кои имаат за цел да радикализираат една група?

Па не зборуваме ние тука за рекла-казала работи кои можда се случиле.

Ја разбирам јас вашата филозофија на трите негледам-неслушам-не зборам-мајмунчиња, али газот на нојот кој ја збрцал глават у песок, е натртен.

S

Shellshock nam67

Гостин
Јас реков дека мене ми се поубави, а не дека се поубави (општо).
Не сум јас скаут од модно студио Црнокрак па да знам дали процентуално Македонките се поубави од Албанките или не. Иако сум сигурен дека има доста убави Албанки, јас до сега сум сретнал повеќе Македонки кои на мене лично ми биле поубави. Научи се да правиш разлика помеѓу генерализација и изразување сопствени преференци.
ova im e najzeskata :)

ovie se ostanatite http://offspringofmamasbeauty.blogspot.com/2010/05/top-5-hottest-albanian-girls.html

a za drugoto ako procita devojka ti deka sirkas i po drugi devojki go nae*a :pos:

zena e zena nema razlika nikakava ;)

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Секој би заклучил така ако би ја прочитал темава. Врие од национална нетрпеливост, и тоа не само од членот Дарданија, видов еден куп како него, само од другата страна. Чист пример дека не сме ништо поарни од нив:
Колку Албанци сонуваат за Голема Албанија?
Колку Македонци се занесуваат по Солунско поле?
Нели е исто? Или кога они се занесуваат за Голема Албанија е затуцано и нецивилизирано, а кога Македонците пејат и се трескаат за Солунско поле тогаш тоа е во ред.
Не бранам никој, нити напаѓам. Само погледнете се сами себе пред да донесувате заклучоци за други. Затоа што подеднакво глупо е. И затуцано.
Албанците не сонуваат за Голема Албанија.Албанците работат на создавање Голема Албанија.Работат последниве 150 г.Менување на имињата на училиштата и улиците во Чаир што мислиш што е??Тоа е сега скоро.Територјалната поделба што беше??Колку работи се имаат случено последниве 100 г и вие либералите уште мислите дека Голема Албанија е само сон???
Сон е одењето на солунско поле и некакво си враќање на Пиринска и Егејска Македонија.
Голема Албанија е многу реална работа само вие либералите да си ги извадите главите од песок и да ја видите реалноста.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.043
Поени од реакции
83.482
Каде виде дека ги бранам Албанците па ми праќаш линкови за да видам кој колку нападнал?
Не ме интересира. Не мразам Албанци и не мразам Македонци. Мразам раја што лесно се попалува, од која и да е страна.
Каде реков дека ги браниш? Каде реков дека треба некого да мразиш?

Зборувам за изедначувањето кое го потенцираш, а за кое реално, нема место. Фактите тоа го покажуваат. 50:1

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Теориите дека власта сама, вештачки си ги прави овие немири, со цел да се тргне фокусот на народот од некои побитни случувања како менување на името, поскапување на бензините или не знам што, се бесмислени. Стварно не е логично сега, пред НАТО самит сам себе да си го убијал :). Очигледно е дека активисти на ДПА го прават ова и некој дел вжештени глави. Ете, и информациите од МВР го потврдуваат тоа, само на нив би им одговарало сега Македонија да се етикетира како земја со нарушени меѓуетнички односи и тензии.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Несмасен обид да ја сведеш дискусија на лично ниво за да успееш да го протнеш она кое се обидуваш цело време а тоа е дека се спремал геноцид врз македонците. Јадно...

Изнесе споредби со геноциди кои се најголем израз на злосторство во човековата историја и претставуваат систематско истребување на население по етничка, религиозна или идеолошка основа.
Твојот макотрпно собиран список на инциденти (кој никој не ги негира) чие решавање е во надлежност на МВР (со која раководат припадници на твојот народ) е најава на геноцид или веќе случен геноцид?
Чисто да видиме дали споредбата држи вода или е намерно и свесно сеење на омраза.

Истата ефтина реторика која довела и до војна во Босна,споредби со геноциди,предизвикување ирационален страв и пропаганди за наводни геноциди кои “чукаат на врата“, од страна на оние кои најдебело профитирале од војната.
Виртуелни крстоносци и патриоти (како надоврзување на медиумските и политичките) кои ќе заработуваат на маката на семејства завиени во црно. As usual...

П.С. Лазе Радески, твој сонародник уби 5 или 6 твои сонародници. Дали го осуди тоа?
Мешаш ментално болен тип со групи чија цел на напад е поврзана само со националноста на нападнатите.Добро, можда и со годините, ептен млади до кај 16-17 години и стари над 65.
Друго, свесни сме дека ова е креирано од некого, дали од дома или странство, дали заеднички, дали власт, дали опоцизија...на многу би им одговарало вакви работи.Ама денес или утре ако некој е нападнат само поради причина дека е Македонец, него ништо не би му сменало размислувањето кој е креатор , освен личен опис и желба за одмазда.

Член од
20 октомври 2005
Мислења
29
Поени од реакции
20
Секој би заклучил така ако би ја прочитал темава. Врие од национална нетрпеливост, и тоа не само од членот Дарданија, видов еден куп како него, само од другата страна. Чист пример дека не сме ништо поарни од нив:
Колку Албанци сонуваат за Голема Албанија?
Колку Македонци се занесуваат по Солунско поле?
Нели е исто? Или кога они се занесуваат за Голема Албанија е затуцано и нецивилизирано, а кога Македонците пејат и се трескаат за Солунско поле тогаш тоа е во ред.
Не бранам никој, нити напаѓам. Само погледнете се сами себе пред да донесувате заклучоци за други. Затоа што подеднакво глупо е. И затуцано.
Па процентот е далеку подобар за првиот болд и би рекол дека предначи за едно 90%. Јас сум македонец и од сите пријатели македонци не се сеќавам дека некој живее со идеја за солунското поле, ама иако немам многу албанци пријатели знам дека и кај тие малкуте, актелна е и си живее идејата за голема Алб. Ако додадеш на тоа дека Македонија граничи со две албански држави кај кои исто има голем процент за првата опција тогаш тотално неможе да ги споредиш двете работи. Тоа може да го презентира и споредува само некоја т.н. невладина организација која сака да ги релативизира работите, а да го прифатат некои проевропски типови кои бегаат од реалноста.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Било која дискусија на форум, која ќе биде пропратена со ПП пораки во кои се спомнуваат мајки, деца... е прилично сведена на лично ниво.
Не знам зашто на фурнаџијата би му пречело брашното...

Како може да е потенцирање на факти сеење омраза?
Како може фактите да ги споредуваш со измислени приказни кои имаат за цел да радикализираат една група?

Па не зборуваме ние тука за рекла-казала работи кои можда се случиле.

Ја разбирам јас вашата филозофија на трите негледам-неслушам-не зборам-мајмунчиња, али газот на нојот кој ја збрцал глават у песок, е натртен.
:facepalm:
Која тоа дискусија е пропратена со ПП пораки??
Пак се обидуваш да се извлечеш од немањето факти за споредба на ситуацијата денешна во РМ со геноциди, лага која се обиде да ја протнеш неколку пати со цел сеење омраза.

Наведи ги фактите за припремањето на наводен геноцид.

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Муабетот е што националист си е националист, ништо поарни не се македонските од албанските. Па на крај краева и меѓу народите, и двете страни сакаат да ги видат другите повредени/истепани. Тоа што овие македонски националисти се благо речено пи*кици, не ги менува работите. Иако обожуваат да се вадат на тоа „Не сме ние стока како нив“, „Не се спуштаме на нивно ниво“ итн., нема врска! Немате муда драги мои десничари, патриоти, ултраси... Додека албанската страна се насочува на теренски рад :) Што значи само затоа што Македонците не одат да тепаат, не ги прави подобри ако истото го посакуваат.

M

Mario Gómez

Гостин
Како ацид размислува секој македонец кој досега: не бегал 500 метри као спиди гонзалез бркан по улица, не изел клоца или бокс у автобус, или не има порцелански заби поради шипка у вилица... Се кладам у живот дека нема да размислува така ако му се деси тоа нему, и некој од неговите најблиски, недај боже.

Член од
25 јануари 2012
Мислења
130
Поени од реакции
68
Муабетот е што националист си е националист, ништо поарни не се македонските од албанските. Па на крај краева и меѓу народите, и двете страни сакаат да ги видат другите повредени/истепани. Тоа што овие македонски националисти се благо речено пи*кици, не ги менува работите. Иако обожуваат да се вадат на тоа „Не сме ние стока како нив“, „Не се спуштаме на нивно ниво“ итн., нема врска! Немате муда драги мои десничари, патриоти, ултраси... Додека албанската страна се насочува на теренски рад :) Што значи само затоа што Македонците не одат да тепаат, не ги прави подобри ако истото го посакуваат.
That's it.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Зашто??И кај нас учат не задолжително, мислам кој сака го учат негде од 4,5-то одделение. Не гледам ништо лошо во тоа, јас не учев на школо ама не гледам минус во мене што го знам...
п.с Везилке не треси те молам, не е исто ние да си сонуваме кај нас, и тие да ни претат за нешто наше, мислам не е исто а?;)
У реду е да биде изборен, ама не и задолжителен, затоа што како што знам нема такво нешто објавено Министерство за образование. Како и да е, не ми беше тоа поентата. Поентата ми е дека се жалат по комшии, другари, форуми дека им е задолжителен, а не одат да се бунат. И после еј вака е - онака е. Па како да знаат луѓево, ако тие не го кренат гласот дека нешто им смета?

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.740
Поени од реакции
49.327
Банална ви е споредбата “Солунско Поле’-“Голема Албанија’, за разлика од“Голема Албанија’, има живи Македонци родени во Солун, за кои е многу легитимно барем да се надеваат за тоа, живи Албанци( а и никакви други) родени во Ново Лисиче нема. Обидот да ги изедначите овие две работи ви е жален и мисирски.

Разбирам дека се осеќате космополитски кога ги пљампати овие ваши позитивни примери на соживот со албанците, али па од друга страна тие соживот-фраери биваат млатени по автобуси од тие што не живеат во тој трип.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom