Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Причината заради која Исус умре на крстот беше за да ја плати казната за нашите гревови. Според Библијата, казната за гревот е смрт:

„зашто смртта е плата за грев“ (Римјаните 6:23, Библијата)

Затоа и биле принесувани жртви во храмот, за да привремено бидат покривани гревовите на луѓето. Но тие жртви не беа доволно за да го исплатат гревот на човекот, па затоа мораше Бог да го прати Својот Син, да се роди од жена, да земе човечко тело, да не направи ниту еден грев и на тој начин да биде достојна жртва за нашите гревови.

„Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот.“ (ев. Јован 3:16, Библијата)

„Христос умре за нашите гревови“ (1 Коринтјаните 15:3, Библијата)

„Но Бог ја покажа Својата љубов кон нас со тоа, што Христос умре за нас, додека уште бевме грешници.“ (Римјаните 5:8, Библијата)
Во ред е ова но тоа не ми беше поентата ако би умрел од природна смрт би ги однел и гревовите на илјадници други луѓе кои во моментот на умирање на Исус не постоеле. Но во тој случај не би воскреснал туку само неговиот бесмртен дух би отишол на небото со гревовите, а целото Христијанство се врти околу концептот на Воскресение.
Дали е можно пораката што ја прака Бог преку овој чин дека не е воскресението туку како да го живееме животот па да немаме потреба од тоа да некој биде жртвуван за другите.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Исус не бил единствениот распнат на крст. Римјаните распнувале и пред Него и после Него. Распнувањето на крст се сметало за најсрамна смрт во тоа време, јавна смрт која требало да биде опомена до сите други дека ако бидат непослушни кон власта истото ги чека и нив. Ако за нешто сигурно ги бивало римјаните, тоа било убивањето. Тешко дека некој жив би можел да го симнат од крст. Колку сакаш биди силен, жилав, ако те распнеле римјаните, има "два пати" да умреш, а не еднаш :)
проблем е што останатите осудени на крст не бивале вадени од крст ниту предавани на некого. На крст стоеле како опомена се додека не почнале да се распаѓаат а мршојадците да ги јадат... тогаш беа фрлани во заеднички гробници.
Кај Исус имаме некој вид на протекција... поввластено. Зато прашвам ај шо го слегле одма од крст уште топоол... дали некој сепак проверил дали е навистина мртов или се преправа?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Отсекогаш се сомневам во исправноста на болдот.

Имал ли потреба Семоќниот да го жртвува синот? Или можел да каже НЕКА БИДЕ тоа што сакал да биде.
Со леснотија го сторил целиот универзум и целиот жив свет, а мака мачи со непослушните чеда;):(

Неверојатно некако.

Имало потреба. Да немало, немало да го жртвува Синот. Исус во Маслиновата гора го молел Таткото „ако е можно нека ме одмине оваа чаша“. Но не го одминала. Значи не било можно.
Казната за гревот е смрт. Бог го рекол тоа. Ако Бог ни прогледал низ прсти, тогаш ќе испаднел лажливец, не би бил од збор. Божјата правда е неприкосновена.
Од ова сфаќаме колку е сериозен гревот во Божјите очи и колку се сериозни последиците од гревот.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Како може „Секоја власт е од Бога“ а „Целиот свет е во власта на злото“? И двата извадоци се од Библијата.
Може.

Власта е од Бога, ако властодржецот-царот има одобрение од Црквата да биде цар, преку неговото помазание од црковните великодостојници и доколку царот владее праведно со народот, имајќи на ум дека и над него, како цар, има поголем Цар.

Власта може да биде и било која власт, која Бог ја допушта, од одредени причини. Таква власт, е на пример, т.н. демократска власт, која нема своја заснованост во историјата, а уште помалку во црковното учење.
--- надополнето: 8 март 2012 во 12:37 ---
Како може Исус да е Бог или син сам на себе, а вели „Зошто ме нарекуваш добар кога добар е само БОГ!“
Ова е типично исламски начин на размислување и видување на Бог, каде исламските верници не можат да се ослободат од предрасудата за Бог како „единица„ а уште потешко Го прифаќаат Бога како „троединица„. Оттаму и овие размислувања, каде Синот си бил Син на самиот Себе...:confused:

П.С.

Синот Е Син на Отецот, со Кого Синот е во личноста релација, а истовремно во релација и со Духот Свет. Бог, доколку би бил бог како „единица„, не може да има релација со самиот себе, туку само со други, Нему рамни Богови.

П.П.С.

Навистина, целиов Свет е под демонско влијание, вклучувајќи ја тука и власта. Доколку сме отворени за демонско влијание врз нас, и како поединци и како колективи, тоа е добра прилика за демоните. Власта тука не е исклучок. Историски примери за демонска власт имаме поприлично...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Може.

Власта е од Бога, ако властодржецот-царот има одобрение од Црквата да биде цар, преку неговото помазание од црковните великодостојници и доколку царот владее праведно со народот, имајќи на ум дека и над него, како цар, има поголем Цар.

Власта може да биде и било која власт, која Бог ја допушта, од одредени причини. Таква власт, е на пример, т.н. демократска власт, која нема своја заснованост во историјата, а уште помалку во црковното учење.
--- надополнето: 8 март 2012 во 12:37 ---

Ова е типично исламски начин на размислување и видување на Бог, каде исламските верници не можат да се ослободат од предрасудата за Бог како „единица„ а уште потешко Го прифаќаат Бога како „троединица„. Оттаму и овие размислувања, каде Синот си бил Син на самиот Себе...:confused:
фала, то ест Благодарам!

за второво па ти треба да знаеш дека самиот Исус рекол зошто ме велиш дека сум добар кога добар е само Бог, значи имлиците кажал дека не е БОГ!

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Во ред е ова но тоа не ми беше поентата ако би умрел од природна смрт би ги однел и гревовите на илјадници други луѓе кои во моментот на умирање на Исус не постоеле.
Христос умрел за сите гревови и за оние пред Неговата смрт, и за оние по Неговата смрт.
„Зашто, ако умрел - умрел за гревот еднаш засекогаш“ (Римјаните 6:10, Библијата)

Зошто морало да умре баш на крст, тоа не знаеме. Сепак морал да биде жртвуван. Природната смрт на јагнето во тоа време не се сметало за жртва. Гревот започна со непослушната човечка рака на дрвото и веројатно мораше така и да заврши, со Христовата послушна рака на дрвото (крстот).

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Имало потреба. Да немало, немало да го жртвува Синот. Исус во Маслиновата гора го молел Таткото „ако е можно нека ме одмине оваа чаша“. Но не го одминала. Значи не било можно.
Казната за гревот е смрт. Бог го рекол тоа. Ако Бог ни прогледал низ прсти, тогаш ќе испаднел лажливец, не би бил од збор. Божјата правда е неприкосновена.
Од ова сфаќаме колку е сериозен гревот во Божјите очи и колку се сериозни последиците од гревот.
Ако Исус го молел татка си да го поштеди, тогаш паѓа во вода заклучокот дека на смртта се гледа како кон чин кој ќе те одведе на подобро место, како што кажа некаде погоре.

Што знам се е во ред, и верата и Исус и постоењето на Бог и вербата во него, ама кога ќе се дојде до ситуација да се укаже на сето тоа, доаѓа до еден куп противречности.

Ето на пример јас никогаш не помислив дека Господ навистина ја создал земјата за 6 деноноќиа од по 24 часа, се додека не го прочитав тоа тука на форумов.

Се додека не изнапрочитав еден куп објаснувања на Библијата од верници тука на форумов, јас ја сметав за тешка метафора и философија.

Никојпат не помислив дека вистинска змија ја прелажала Ева, туку дека е тоа метафора да се укаже на една од најлошите човечки особини.

Итн...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
фала, то ест Благодарам!
Молам.
--- надополнето: 8 март 2012 во 12:48 ---
за второво па ти треба да знаеш дека самиот Исус рекол зошто ме велиш дека сум добар кога добар е само Бог, значи имлиците кажал дека не е БОГ!
Кога Христос вели дека само Еден Е добар, мисли на Себе, затоа што богатиот младич, кој се обратил до Христа со прашање, младичот во Христа гледал не Бог, туку само еден од многуте јудејски учители. Значи, младичот Го сметал Христа само за учител, но е и за Бог.

Бидејќи исповедам(е) Троедин Бог, кога споменуваме еден од трите ликови Божји, воедно, мислиме на сите три ликови истовремено, ради неразделноста Божја. Така, ако Христос вели дека само Еден Е добар, тоа значи дека Троединиот Бог Е добар, а еден од ликовите од Троединиот Бог е самиот Христос, Синот Божји Единороден.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Навистина, целиов Свет е под демонско влијание, вклучувајќи ја тука и власта. Доколку сме отворени за демонско влијание врз нас, и како поединци и како колективи, тоа е добра прилика за демоните. Власта тука не е исклучок. Историски примери за демонска власт имаме поприлично...
1 Секоја душа да им се покорува на претпоставените власти, зашто нема власт, а да не е од Бога; и колку и да се властите, од Бога се поставени.
2 Затоа оној, кој и се противи на власта, и се противи на Божјата наредба; а кои и се противат, ќе ја примат својата осуда.
3 Зашто владетелите не се страв за добро дело, туку за зло. Сакаш ли пак да не се боиш од власта, прави добро, па ќе бидеш пофален од неа.
4 Таа Му служи на Бога за твое добро. Но, ако правиш зло, бој се; зашто не носи напразно меч. Таа е во служба на Бога, гневен одмаздник за оној, кој прави зло.
5 Затоа треба да и се покорувате, не само поради гневот, туку и заради совеста.
6 Затоа плаќате и даноци, зашто се Божји службеници, кои се занимаваат со тоа.

Не разбирам... викаш дека Библијата лаже?!?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Молам.
--- надополнето: 8 март 2012 во 12:48 ---

Кога Христос вели дека само Еден Е добар, мисли на Себе, затоа што богатиот младич, кој се обратил до Христа со прашање, младичот во Христа гледал не Бог, туку само еден од многуте јудејски учители.

Бидејќи исповедам(е) Троедин Бог, кога споменуваме еден од трите ликови Божји, воедно, мислиме на сите три ликови истовремено, ради неразделноста Божја.
ааа е стварно фала гледам има секакви верувања па крајно време е и да знам нешто за верата во која сум роден и крстен ко бебе.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ето на пример јас никогаш не помислив дека Господ навистина ја создал земјата за 6 деноноќиа од по 24 часа, се додека не го прочитав тоа тука на форумов.
.
Св. Ефрем Сириски е совршено јасен: еден ден од Постанокот траел точно 24 часови.
--- надополнето: 8 март 2012 во 12:55 ---
Не разбирам...
И ја исто, ама барем се обидувам да разберам, преку верата а не преку умот.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Св. Ефрем Сириски е совршено јасен: еден ден од Постанокот траел точно 24 часови.
.
Абе ваквите ликови само му одмагаат на Христијанството, не му помагаат.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
викаш дека Библијата лаже?!?
Библијата сама од себе не може да излаже, ама може да излаже субјект, кој погрешно ја чита и толкува.

Доколку ги земеш во предвид и неболтуваните реченици од мојот пост, работава ќе Ти беше троа појасна. Таму објаснив која власт е, а која не е под демонско влијание.
--- надополнето: 8 март 2012 во 13:00 ---
Абе ваквите ликови само му одмагаат на Христијанството, не му помагаат.
Како му одмагаат?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Пошто за христијанствово е темата прашања нели касно сеа јас коа сакав средно попско да учам татко ми ти поп ќути ѓубре недно, а му правев друштво на другарчето коа идеше на пракса у црква он заврши средно богословија се запопи одма после војска сеа си е свој чоек, и пази сеа татко ми вика доположи испити пола ќе ти ги признаат за поп, му викам доаѓаш на моето ама касно палиш, кај толку испити сум положил и ова ќе положам него дали ќе имат работа ме занима ако знаете кажете да ли се исплати да дополагам за попче за дедо поп.хе хе ама озбилно.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ако Исус го молел татка си да го поштеди, тогаш паѓа во вода заклучокот дека на смртта се гледа како кон чин кој ќе те одведе на подобро место, како што кажа некаде погоре.
Не верувам дека го молел да го поштеди од смртта, туку од начинот на кој што ќе биде убиен - камшикување, заковување на крст, тоа се страшни болки.
Кога спомнав и за смртта на христијаните, верувам дека и тие го молеле Бог да не бидат запалени на клада, изедени од лавови или сл. Има едно историско сведоштво (не ми е при рака моментално) дека кога некој христијанин горел полека на клада, другите христијани фрлале сено и дрвца за огинот повеќе да се разгори и осудениот побрзо да изгори, за да не се мачи.

Што знам се е во ред, и верата и Исус и постоењето на Бог и вербата во него, ама кога ќе се дојде до ситуација да се укаже на сето тоа, доаѓа до еден куп противречности.
Само заради тоа што некои работи не ни се јасни, не значи и дека се противречни. Прашањата од типот „зошто Бог направил вака, постапил онака“ често пати се поставуваат од атеистите кои мислат дека се поголем бог од Бог и го замислуваат Бог како некое исплашено криминалче кое седи на обвинителна клупа каде што е испрашуван и суден од нивното височество атеистите. Тоа е во старт погрешна слика за библискиот Бог, кој пред се е суверен и не би паднал толку ниско да се оправдува пред атеистите.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom