Македонија - внатрешни случувања (генерална дискусија)

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

_The Great_

Il Genio
Член од
18 јуни 2008
Мислења
5.955
Поени од реакции
3.318
Словенија пропаѓа, во Италија гладот владее насекаде, Грција веќе ја закопаа и прежалија, Белгија само што не почнале да се пукаат...:icon_lol:
Kim Il Sung did it again.
А сепак овдешна раја заминува масовно во наведените земји за да заработи и да се спаси од убавините кои се премногу интензивни за просечен човек да може да ги перцепира...мислам,стварно... шо знае обичен граѓанин што е тоа линиски брод кој плови во Вардар...:pos:
И да не заборавиме, сите живеат во заедница за да не почне војна. Папата е сатаната, Бин Ладен е брат близнак на Обама, Саркози е педер.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Кај се случил нападов и колкав бил бројот на маскираните ?

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Не би рекла дека е така - не ме фаќај за збор за сумата, но малите претпријатија, со мал обрт на пари, не плаќаат данок, ослободени се. Така што, ради нешто друго се затворени.
И да, јас би сакала секој што не плаќа данок (фирма, човек сеедно) да си плати казна. Не може јас да плаќам, а некој да не плаќа.
--- надополнето: 8 март 2012 во 02:31 ---

И овие треба да го јадат дебело.. ама врзани се, плаќаат на инспекцијата повеќе, отколку што државата им дава плата.
Прост пример е Макстил. Ама Макстил, е спонзор на се и сешто во државава, а да не зборувам колку дебело заработиле инспекторите од него.
1.Фирмите со годишен промет до 1.000.000 денари не се ДДВ обврзници, ама точно е подлежат на други контроли.
Во таква иста фирма, пред некое време бев сведок на една случка кога пазарни инспектори бараа декларации на производите.Сите битни работи ги провери, се беше чисто и немаше идеја за пропуст па му текна за декларации.Само не им текна дека вработените беа информирани дека истата таа инспекција е должна да е присутна со свој претставник на граничен премин/царински терминал и ниту еден производ да не го пуштат во малопродажба, ако е без декларација на македонски јазик.После реакцијата на вработените подосаѓаа уште малку и после повишениот тон, си заминаа.Не знам дали би била иста ситуацијата ако вработените не беа информирани.
Друга ситуација во друга таква фирма, вработениот имал забораени 50 денари плус во касата.Инспекцијата му репна огромна казна по тој основ, а типот зеде кредит како би бил во состојба за плаќање на казната.
Трета ситуација, прв ден на отворање на малопродажба одма инспекцијата на врата, 10 минути после отворање.:tapp:
Постојат уште многу вакви ситуации од рекла казала, ама овие кај едната лично сум бил сведок, а другите се на блиски луѓе.

2.Проблемот е таков дека Макстил и сличните на нив се секогаш во подобра позиција од малите колонијали, на пример.Најголем дел од приходите е обезбеден од таквите мали 'прекршители' и најмногу поради баналните горенаведени причини, немајќи храброст инспекторите т.е. Државата да се спротивстават на незаконските појави кај големите играчи.Во муабет со локален инспектор неговото 'жалење' беше нешто отприлика: Мене ми е наредено денес да пишам толку и толку казни.Одам кај помалите фирми, оти ако отидам кај поголеми (или кај локални бандити) ќе ме исфрлат на клоци и плус ќе настрадам на работа.

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
Петнаесетина ученици се претепани вечерва околу 20 часот на последната автобуска станица на автобусот 24 во скопската населба Кисела вода.
Инцидентот се случил во автобусот број 58 кој сообраќал кон селото Чифлик. Откако автобусот застанал на станицата, во него влегле група од дваесетина маскирани луѓе наоружани со безбол палки кои удирале по кого стигнат.
Еден од повредените е во критична состојба, а тројца се тешко повредени.
Засега нема потврда од МВР.

http://sky.mk/makedonija/17016-Вечерва-тепачка-во-автобус-еден-во-критична-состојба,-тројца-тешко-повредени.html

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Aman te bre na sto lici ova bre aman? Makedonci-Albanci- Makedonci - Albanci, ili osvestese ili da ima napad na cela teritorija od strana na NATO, barem komplet da odi uviz se zivo i divo.
Auuu ne ste interesni veke:tapp:

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^
Немој бе вака во 3.30 сабајле да не плашиш :нинџ:

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.739
Поени од реакции
21.352
уффф добро е Dardan-ia е жив и само што се врати од терен . За малце помислив дека го имаат начекано некаде и го имаат збумбарено , ама сепак ете го жив и здрав ... господ да ни го чува , што би правеле ние без него.

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813
И мислите дека после инцидентиве дека и пензионерите ќе се исплашат,и нема да се возат......

....NOT

Инаку не е лошо албанциве во извештајот за поплаки,да наведат и дека инцидентот се случил ден пред 8ми март....секој детал може да послужи како изговор за угнетување.....ејјјјј ден пред 8ми март.

п.с А кога се тепаа пред нкој ден во Тетово или Гостивар,100души албанци меѓусебно.....тогаш тоа беше рутина??

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Читам и се чудам што ни се дешава во оваа наша Македонија. Како може на една педа место толку проблеми САМИТЕ да си правиме?

Како и да е се вртат неколку верзии на приказнава, чекаме до утре официјално кој бил и како бил.

B

Black Guard

Гостин
Почнаа локалните избори,а кога кај нас има избори слични сме со Грците-се игра на национализам и патријотизам-нормално во негативна конотација.

Член од
10 јануари 2012
Мислења
131
Поени од реакции
28
абе ај..секој ден во секој град има по некој инцидент ..пример во секој град има по едно средно училиште кај што учат ропаци...е тие таквите се тепаат без никаква причина..шо дека се истепале не е битно дали албанци со македонци обратно или меѓусебнно..ова сето е од медиумите и од нато...

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Сите постови од ноќеска ги прочитав и ми звучи неверојатно во кој правец отишла дискусијата.
Што всушност се случило:
На една наша Сограѓанка, пред врата и ја дигнале колата со пајак, не затоа што за тоа имало некоја потреба, туку за да одредена група директори „ заработи “.
А вие во дискусијата умешавта се и сешто, меѓу другото имаше и лични навреди.
Па не се тие директори толку значајни.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
па и не баш али пак океј.

па кога ке размислиш и подобро НЕШТО отколку НИШТО нели? на приемр ако имало барем еден џандар у автобусов и барем еден коипљ да фател кога ке го „пропеглаат“ у станица ке почне да пее како биљбиљ на гранка

информацијава сигурна е? кога и каде се десило ова? поточни порелевантни информации ?

истото важи и за тебе. кога каде дајте некои порелевантни информации - и јас можам сеа да пишам дека мој другар 19 годишен е претепан у автобус....
А ова е со се скопје север рачунај :) во Скопје север е мнозинско Албанското ама во бутел е далеку од тоа --- надополнето: 8 март 2012 во 08:30 ---
Никад немало повеќе камери низ градот , но никогаш не било понесигурно , и понеефикасна полиција.
брат у ПРИПОР ебате најди ми ти камери кај има у ПРИПОР -.-

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Мајка ти нека се научи да паркира и нека си ја плати казната. И нека не доаѓа кај мене на паркинг (шега, не се жешти) :)

Во целата ситуација проблем е само тоа што:
- Полицаецот ви рекол дека „нема проблем“, иако се знае дека има. Ако воопшто ова е вистина. Мада, можеби и друг полицаец ја викнал пајак службата;
- Казните се нереално високи; наместо симболични.
Се согласуваме за првиот дел.
Не може да не ја бива државата, ако еден полицаец е крив кој делувал индивидуално. Казните си важеле, што е само доказ дека државата функционирала во овој случај.

За вториот дел, не се согласувам дека казните треба да бидат симболични, напротив, за ова има цела теорија разработено, тестирано и испробано. Поентата на казните е да бидат доволно високи, за да те држат во ред. Односно, да се плашиш да направиш прекршок, бидејќи казната е превисока и не ти вреди ризикот. Ако е симболична, ќе правиш прекршоци цело време, ќе те фатат еднаш од 20 пати, ќе ти се исплати што се вика. :)
Проблемот кај казните со нас не се високите парични износи, туку селективноста каде што некој е казнет, а повеќето не се. Мајката на дечково морала да плати 100 евра зашто им пречела на таксисти, а таксистите што се паркираат на УЛИЦА на една лента кај новото Веро кај Хемингвеј и пред кружниот тек, не плаќаат ништо и секој ден се таму.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom