Македонија - внатрешни случувања (генерална дискусија)

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.808
Поени од реакции
8.824
После новиве одлуки за промена на улици и незнам ти шо јас лично и персонално ќе кажам дека СЕ СРАМАМ ШО СУМ МАКЕДОНЕЦ,СЕ СРАМАМ ШО ПОСТОИ ВАКВО НЕШТО НАРЕЧЕНО македонија
Се срамиш ради странските имиња на македонските улици, или од македонските имиња на македонските улици?

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Се срамиш ради странските имиња на македонските улици, или од македонските имиња на македонските улици?
Се срами што веќе нема да има улица социјалистичка зора.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
A јас да те прашам... не се чувствуваш инфериорно?
Мислам дека секој граѓанин се чувствува така. Освен оние кои мислат дека го фатиле бог за муда.
А такви се оние кои имаат доволно пари, и недоволно совест, па ќе му ја дувнат некаде, ако веќе се мора.
Незнам зашто ти реплицирам уствари али ај.
Нас ништо не може да ни се случи, освен ако не се направиме себеси подложни на тоа. А тоа го направивме овие години. Дали е касно да се смени тоа? Не е. Никогаш не е касно. Само станува потешко како што минува времето. А дали треба да се откажеме секој пат кога ќе дојдеме до некоја потешкотија во животот? Не. Пробај. Пробај да го поминеш тоа. Пробај да го смениш. Ако седиш мирен и ништо не пробуваш - ништо не добиваш. Ако пробаш - може да добиеш. Преку кур ми е од легачи во Македонијава, преку кур ми е сеирџии и од кењатори од зад компјутер. Треба да се стане, да кренеш глас! Така се менуваат работите за твое добро, така се прават промени. Демократија не е заокрожување на ливчето на избори, демократија е да се слушне твојот глас преку цело време а не само на 4 години. Ако сам си дозволил да не можеш да кажеш што ти смета и мислиш дека е немогуче да направиш нешто - сам си си крив.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
Знаеш како функционира тоа со казнените поени,сега ке ти кажам - добиваш писмо од комисијата одиш ти велат дечко еве ти уплатница казната ти е 200 евра,ти велиш сакам казнени поени а господинот фино лепо ти објаснува дека делото веќе поминало,пресудата е донесена и е одлучено да си платиш не може да поминеш со казнени поени.
кого тоа ти убедуваш ?? имам веќе 45 поени и една опомена заради која отидов на часови,казна немам никаква платено досега ! зависно од прекршокот имаш казна во законот,ако е казна со поени МОРА да ги завериш поените во рок од 7-8 дена,ако не делото оди на суд и ја плаќаѓ казната парично,како и судските трошоци

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Тоекатер, не се мачи.
Јас за македонски прашања можам да зборувам само со Македонци.
А најмалку можам да зборувам со Македонци, кои не се чувствуваат како такви.
Јас сум етничка мумија.
Ти продолжи си да ја обожаваш својата нација. На пример со подржување на работење цел месец за плаќање на казна за погрешно паркирање. После тоа оди Грција бидејќи “негирачот“ ќе те плаќа 5-6 пати повеќе и поредовно од “твоите“ по крв и вода.

Ah nevermind....only emotions count...tokijo do indija :pipi:

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Нас ништо не може да ни се случи, освен ако не се направиме себеси подложни на тоа. А тоа го направивме овие години. Дали е касно да се смени тоа? Не е. Никогаш не е касно. Само станува потешко како што минува времето. А дали треба да се откажеме секој пат кога ќе дојдеме до некоја потешкотија во животот? Не. Пробај. Пробај да го поминеш тоа. Пробај да го смениш. Ако седиш мирен и ништо не пробуваш - ништо не добиваш. Ако пробаш - може да добиеш. Преку кур ми е од легачи во Македонијава, преку кур ми е сеирџии и од кењатори од зад компјутер. Треба да се стане, да кренеш глас! Така се менуваат работите за твое добро, така се прават промени. Демократија не е заокрожување на ливчето на избори, демократија е да се слушне твојот глас преку цело време а не само на 4 години. Ако сам си дозволил да не можеш да кажеш што ти смета и мислиш дека е немогуче да направиш нешто - сам си си крив.
Е па ај да се собереме пред полициска станица и да бараме да и ја укинат казната на мајката на започнувачот на темава, казнета е поради тоа што на место наменето за такси возила си ја оставила колата цел ден. Како причина ќе наведеме дека еден друг член од форумов видел еднаш некого како се јавил на телефон и не му пишале казна и заради тоа госпожата не заслужува да биде казнета. Воедно ќе најавиме дека сите имаме право барем еднаш да бидеме казнети и амнестирани пошто сите имаме видено како еднаш еден со врски не доби казна.

Дрндалче

...никад не запира...
Член од
11 јануари 2009
Мислења
837
Поени од реакции
338
на оваа тема баш пред некој ден мислев, како прво државава ни наша мила станала пензионерско- полицајска! како второ, да ти е страв да не излезеш, да не ти фукнат некоја казна, и во исто време да ти е страв да не поседиш дома, да не ти дојде многу за струја.... Муабетот ми е, после ќе се чуделе зашто сите млади избегале во странство...хахах не, не се чудете....
и јас имам казна од 300 евра и плус одземање на возачката на 6 месеци, за прекршок кој воопшто не е ни за 300 евра, а камо ли за одземање возачка, сум претркала на полна линија, на сосем празна улица, зашто тој пред мене се влечкаше со 4 упалени трепкачи, а јас ужасно се брзав. И на мојот коректен однос кон полицајците, и обраќање со господине наведено е дека сум се однесувала дрско и безобразно затоа што не сум си ја потпишала казната.... е баш ми е криво што не ги отерав у .... па стварно да има за што да речат дека сум дрска..... :mad:

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Се срами што веќе нема да има улица социјалистичка зора.
Ама битно има УЧКински и античко-педерски имиња на улици.

70% од Македонците се задолжени, должат на држава, должат на фирми, сите нешто позајмуваат, 50% од младите се невработени, цела држава е зафатена од таква аптија, освен еден мал круг занесени во некој свој свет.

Што се однесува до казните- драконски, оваа цело време го зборувам, не може некој да ме убеди дека за погрешно парикирање, дури и ако си на такси станица, каде на пример никогша нема такси, нормално е да платиш 200 евра. Така не се постигнвуа ефект, само придонесува за она што го напишав погоре, уште поголемо задолжување меѓу народот, и раст на криминалитетот. Знаете колку се пораснати кражбите во последниве неколку години?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.808
Поени од реакции
8.824
Јас сум етничка мумија.
Ти продолжи си да ја обожаваш својата нација. На пример со подржување на работење цел месец за плаќање на казна за погрешно паркирање. После тоа оди Грција бидејќи “негирачот“ ќе те плаќа 5-6 пати повеќе и поредовно од “твоите“ по крв и вода.

Ah nevermind....only emotions count...tokijo do indija :pipi:
Јас таа 5-6 пати поголема плата ја дадов на нашите, домашни продавници. Nothing bought from there.
Истото ќе го направам и оваа година, само нема да одам кај јужните.
Камо среќа сите парите во Македонија да ги носеа, а не да ги изнесуваат од неа.

M

MrzaRules

Гостин
не си достојна да ти реплицирам..ама ќе ти одговорам..се срамам поради овоа Јапонските Доброволци 2011“, Лоренс С. Иглбергер, Џорџ Буш,Албанските Национал Демократи,Беса – Бесе“ (Беса),Абдул Фрашери, Ѓон Серечи, Вели Мелиќи, Арберија, Бајрам Цури, Беким Фемиу, Дарданија, Дервиш Хима, Дервиш Цара, Ѓерѓ Кастриоти- Скендер Бег , Ѓерѓ Фишта, Тирана, Жртвите На Блаце, Илирија, Иса Болетини, Исмали Кадаре, Исмали Ќемали, Јашар Еребара, Јусуф Гервала, Клубот „Башкими“, Кралот Гент, Кралицата Теута, Кумбара, Мери Едит Дурхан, Ндуе Битиќи, Азем Марана, Неџип Драга, Адем Кастрати, Скадар, Приштина, Ќемал Скендери, Фаик Коница, Фан Ноли, Ферид Мурати, Хасан Приштина, Азем Хајдари, Печка Лига.Еве заради овоа се срамам.Толку од мене..продолжете со дискусии,а ти господине Mjolnir не ме обележувај политички ако сакаш,бидејќи ја сам не сум се обележал а ти го немаш тоа право да го направиш,освен ако од штабот не ти наредиле сите кои имаат спротивно мислење на нивното да бидат обележани како социјалисти.

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Не е тоа еден дел од нашата историја?
Зората? Да да заедно со Хо Ши Мин, Борис Кидрич, Вељко Влахович и останати. Тодор Александров од друга страна е од Африка и нема врска со Македонија исто и Пердика кој бил крал во регионот на Андите.
--- надополнето: 7 март 2012 во 18:42 ---
не си достојна да ти реплицирам..ама ќе ти одговорам..се срамам поради овоа Јапонските Доброволци 2011“, Лоренс С. Иглбергер, Џорџ Буш,Албанските Национал Демократи,Беса – Бесе“ (Беса),Абдул Фрашери, Ѓон Серечи, Вели Мелиќи, Арберија, Бајрам Цури, Беким Фемиу, Дарданија, Дервиш Хима, Дервиш Цара, Ѓерѓ Кастриоти- Скендер Бег , Ѓерѓ Фишта, Тирана, Жртвите На Блаце, Илирија, Иса Болетини, Исмали Кадаре, Исмали Ќемали, Јашар Еребара, Јусуф Гервала, Клубот „Башкими“, Кралот Гент, Кралицата Теута, Кумбара, Мери Едит Дурхан, Ндуе Битиќи, Азем Марана, Неџип Драга, Адем Кастрати, Скадар, Приштина, Ќемал Скендери, Фаик Коница, Фан Ноли, Ферид Мурати, Хасан Приштина, Азем Хајдари, Печка Лига.Еве заради овоа се срамам.Толку од мене..продолжете со дискусии,а ти господине Mjolnir не ме обележувај политички ако сакаш,бидејќи ја сам не сум се обележал а ти го немаш тоа право да го направиш,освен ако од штабот не ти наредиле сите кои имаат спротивно мислење на нивното да бидат обележани како социјалисти.
А ти имаш право мене да ме обележуваш дека пишувам од некаков штаб и дека добивам штапски задачи? Со кое право?

M

Moon Child

Гостин
Зората? Да да заедно со Хо Ши Мин, Борис Кидрич, Вељко Влахович и останати. Тодор Александров од друга страна е од Африка и нема врска со Македонија исто и Пердика кој бил крал во регионот на Андите.
Неможеш да го побиеш фактот без разлика дали ти се допаѓа или не, дека тоа е сепак дел од нашата историја.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.808
Поени од реакции
8.824
Се согласувам со секој збор.
Меѓутоа, проблем е што сите имаме различни интереси.
Сам не можеш ништо, пробај, ама не можеш да менуваш држава сам.

Но во моментов, истото го правиш - легачиш пред компјутер, што реално превземаш?

Не мораш повеќе да ме цитираш, заклучокот е тој - на сите нешто ни смета, но секој на своја страна влече. А како беше - заедно сме посилни?
Ние не ги почитуваме меѓусебните разлики. Додека некој не ме почитува мене и моите интереси, не можам ниту јас да ги почитувам неговите.
Запамти на колку луѓе ќе им кажеш дека не ти се до колена, дека се вакви или онакви. Сите тие се дел од народот кој го повикуваш на промени. Ако не сакаш да бидеш омаловажуван и исмеван, не го прави ни ти тоа.
Be the change you want to see in the world.

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Ниту една улица именувана по личност или настан од НОБ нема да се менува, туку ќе бидат опфатени само оние имиња на личности од СФРЈ кои и во другите републики веќе не се употребуваат. Другите имиња ќе бидат додадени на улици што се без име односно со броеви.
--- надополнето: 7 март 2012 во 18:47 ---
Неможеш да го побиеш фактот без разлика дали ти се допаѓа или не, дека тоа е сепак дел од нашата историја.
Што всушност значи Социјалистичка зора кога веќе си се фатила за тоа? Како е тоа дел од нашата историја? Се што е дел од нашата историја не значи дека треба да носи име на улица. И Султан Сулејман е дел од нашата историја па не значи дека треба име на улица да носи.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom