Македонија - внатрешни случувања (генерална дискусија)

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
пума. мене ми е јасно на што целиш. но сепак мислам дека погрешно гледаш на работата - еве зашто така мислам

замисли сеа да се крене цел македонски народ на нозе и да протестира крши пали и праи пепел се околу него барајќи спас од очајнава ситуација - ете ке дојде нова влада нов премер дрн дрн дрн... ако нешто не смени народот ПАК да се крене и се така додека не дојде некој со навистина добри намери кои меѓу редовните обврски ке ги стави во ред и тие од свирипичино што викаш дека прават дибоградби и не се замараат со паркинзи - муабетот ми е ако се сака све се може - ако народов македонски еднаш ( некад се надевам ) се освести да почне да ја превзема работата во свои раце тогаш единствено би се решиле проблемите на граѓаните. знам дека е мнооооогу тешко да дојде до таков масовен протест ама еве јас искрено верувам дека некогаш и тоа ке се случи - едеј да биде јак и да искочи и да каже ТОГАШ И ТОГАШ ВО ТОЛКУ СААТ МАСОВЕН ПРОТЕСТ ПРОТИВ СТРУКУТРАТА ВЛАДАТА ДРН ДРН ДРН ја ке бидам прв што ке искочи - ама и тука има проблем. ете ја ке искочам за разлика од моите врсници и другари кои ке седат дома и ке пуштат фејсбук и сите тие ГЛАСНО И ЈАСНО ке протестираат на фејсбук ставајки статуси УА ВЛАДА или пишувајки патриотски статуси ЗА ПОДОБРА МАКЕДОНИЈА и слично.

п.с ме интересира колкава си ти и дали сеуште студираш или бараша работа или па веќе работиш - нека не биде у јавност пиши ми ПП а ке ти кажам зашто.
И пак ќе ти кажам - кога ќе го решиме проблемот со рамковните, ќе протестирам против секоја угнетувачка Влада.
И против секоја сегашна, ќе барам трета опција, подобра од овие две.

И сеуште студирам, и работам во исто време.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
блаблаблабла
Е тоа е проблемот - ти испрале мозокот дека имаме само 2 избора. Немаме само толку, душо. Имаме избор поголем. Али толку знаеме ние, толку отупевме. Ти си совршениот резултат на просечен македонец кој произлезе од работата на политичките елити сите овие години - да немаш избор. Жално...
--- надополнето: 7 март 2012 во 17:18 ---
Проблемот е што следните се и минатите во исто време.
Ќе бараме следни бе. Ќе правиме свои. Али тоа е македонскиот синдром. Нема други, нема што да правам јас тие се веќе на сила, ќе го јадам.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
И пак ќе ти кажам - кога ќе го решиме проблемот со рамковните, ќе протестирам против секоја угнетувачка Влада.
И против секоја сегашна, ќе барам трета опција, подобра од овие две.

И сеуште студирам, и работам во исто време.
добро проблемот со рамковните - ајде кажи КОЈ проблем конкретно? не бев доволно јасен изгледа. еве ке се потрудам појасен да бидам.

кога македонскиот народ ке искочи сложно на бунт може да си го реши секој проблем што го има и секој проблем што мисли во иднина дека ке го има

инаку паралелна дискусија - да си жива и здрава да видиме кога ке завршиш факултет и кога ке почнеш сериозно да бараш работа со решен статус и една „нормална“ плата - како ке реагираш тогаш. јас искрено сум тазе дипломиран и ставовите кои ги имав додека дипломирав и сега кога барам работа ми се многу поразлични. не за џабе рекле кога ке си го осетиш проблемот на твоја кожа тогаш ке ја знаеш вистинската тежина на проблемот. или онаа народнана - 100 стапа по туѓ грб ништо не се.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Закон и спроведување на закон е разлика земја со небо. Кај нас грото од фундаменталните закони не се почитуваат бидејќи и недоволно се спроведуваат но и делумно многу погрешно. Во една држава како Македонија сите се жртви на законите.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
А тие од твојот штаб те научија да се продаваш, сосе партали.
Не ме вознемирувај за џабе, нема понатаму да дискутирам со тебе, југоносталгичару.
--- надополнето: 7 март 2012 во 17:12 ---

Имаш контрааргумент?
Твоето пишување повеќе ми личи на југо носталгија ( јас југо не возам 20 години :sneaky:)
Знаеш зошто токму ти си најголем КОМУЊАР ?
Чувајте се унатрашњег заједничког непријатеља.
Тоа беше парола на времето, која редовно се изговараше на секој состанок на ЦК.
Залажување и заплашување на народот,пошто тогаш беше братство и единство непријателот беше Х-непознат,додека сега вас во штаб јасно и гласно ви го нудат и прикажуваат непријателот.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Е тоа е проблемот - ти испрале мозокот дека имаме само 2 избора. Немаме само толку, душо. Имаме избор поголем. Али толку знаеме ние, толку отупевме. Ти си совршениот резултат на просечен македонец кој произлезе од работата на политичките елити сите овие години - да немаш избор. Жално...
--- надополнето: 7 март 2012 во 17:18 ---

Ќе бараме следни бе. Ќе правиме свои. Али тоа е македонскиот синдром. Нема други, нема што да правам јас тие се веќе на сила, ќе го јадам.
Оф, душо сонувачка.
Ај малце назад во реалноста. Знаеш, онаа за која зборуваш.
Во оваа реалност, не можеме да направиме ,,трета опција,,. Всушност, можеме.

И ајде, хипотетички ќе ги привлечеме поголемиот дел од ,,другите две сили,,. Додека ние играме влечење, туркање, земање, веќе обединетите западни, ќе не обезличат.

Толку ли е тешко за сфаќање?
--- надополнето: 7 март 2012 во 17:22 ---
добро проблемот со рамковните - ајде кажи КОЈ проблем конкретно? не бев доволно јасен изгледа. еве ке се потрудам појасен да бидам.

кога македонскиот народ ке искочи сложно на бунт може да си го реши секој проблем што го има и секој проблем што мисли во иднина дека ке го има

инаку паралелна дискусија - да си жива и здрава да видиме кога ке завршиш факултет и кога ке почнеш сериозно да бараш работа со решен статус и една „нормална“ плата - како ке реагираш тогаш. јас искрено сум тазе дипломиран и ставовите кои ги имав додека дипломирав и сега кога барам работа ми се многу поразлични. не за џабе рекле кога ке си го осетиш проблемот на твоја кожа тогаш ке ја знаеш вистинската тежина на проблемот. или онаа народнана - 100 стапа по туѓ грб ништо не се.
Народот во Македонија - од секој етникум и (не)вера - никогаш нема заедно да излезе и заедно да донесе цел пред себе.
Зошто овие од Запад, имаат крајно поинакви идеи за иднината, од овие поисточно што се.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Александар превидуваш многу битна работа во моментов. Со оној став, на ваков човек не му бега државна работа, а про по тоа нема од што да се плаши. Остај не нас, обичните смртници.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.292
Поени од реакции
26.177
Супер. Кога ќе се направи структурата, ќе се изберат луѓето, затвори финансиската конструкција, ќе се обезличат службите што ќе се обидат да се инфилтрираат, подготви програма, истата ќе се презентира и биде прифатена од народот може да зборуваме за револуција. Дотогаш и селска буна ставена во иста реченица со Македонија изгледа смешно.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Александар превидуваш многу битна работа во моментов. Со оној став, на ваков човек не му бега државна работа, а про по тоа нема од што да се плаши. Остај не нас, обичните смртници.
Немам амбиција да барам државна работа.
А и имам доволно добри примери, на луѓе што немаат врска со партија, па просперираат.
Не сум песимист, јбг.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Немам амбиција да барам државна работа.
А и имам доволно добри примери, на луѓе што немаат врска со партија, па просперираат.
Не сум песимист, јбг.
Уште си младо, наивно...јбг.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Nitu plati ima, nitu rabota, nitu mozes da zastedis da kupis kola, za stan da ne zborime osobeno ako pocnuvas od nula, diplomata e prosto da si mislis deka vredis bez da razberes deka nisto ne vredi na eden nacin, edvaj ako zastedeme od dedo ili baba ako ni dadat oti seuste mislat deka sme deca ... ebati kurot.Lele ne mi se veruva.Prosto koga se setam deka teroristite zimaat penzija i im davaa amnestii, a naste gledav ednska roditelite na eden pocinat branitel, idat i mu ja isklucuvaat strujata na semejstvoto, a ovie zalnite plakaat i velat, ZATOA LI UMRE SINOT MI ZA OVAA DRZAVA, ZA DA DOJDAT I DA NI JA ISKLUCAT STRUJATA!!! Boze moj mi se plaka ccc ... a ako ne se lazam toa bil sin edinec i go izdrzuval semejstvoto.Amnestija za istite koi ziveat od nas grb i pukaa po nasite roditeli i bratucedi, braka i rodnini, a mi zatvaraat prijateli za po 1 joint, dodeka onie oficijalno vnesuvaat toni heroin.
Stanavme robovi na prodadenite politicari VO SOBSTVENATA DRZAVA i seto toa e vo prilog i interes na albancite!!
Blagodaram majko makedono t.e. vekje ne znam da plukam li, po koj li da plukam ... zalno e be luge navistina e zalno do kade stignavme.I zatoa pak kje kazam.Se cudam vo koja sledna dupka kje padneme ... no zaludno i popusto e se ... jas licno ne gledam izlez od situacijava ...
Се е тоа во ред, само не е до “рамковните“ проблемот, бидејќи тие само се вклопија во системот кој го изградија “нерамковните“. И тие видоа прилика дека може на државна цицка да се биде, да се зема 2-3 пати поголема плата отколку во производство со 2-3 пати помалку работа и со сите бенефиции. А од каде го видоа тоа? Светлиот пример на нишање врата со помош на книшка како економска дејност го дадоа “нерамковните“. И нормално сакале дел од колачот. Дали е партиска,етничка или трета основа, секогаш ќе има заинтересирани за парче од 3-те милијарди државен буџет/општинските буџети...

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Оф, душо сонувачка.
Ај малце назад во реалноста. Знаеш, онаа за која зборуваш.
Во оваа реалност, не можеме да направиме ,,трета опција,,. Всушност, можеме.

И ајде, хипотетички ќе ги привлечеме поголемиот дел од ,,другите две сили,,. Додека ние играме влечење, туркање, земање, веќе обединетите западни, ќе не обезличат.

Толку ли е тешко за сфаќање?
Јас барем имам способност да сонувам, да излезам од оваа грда реалност и да имам желба и слика за тоа како треба да изгледа нашава земја. Јас барем сакам да се смени, не сакам да чекам некој друг да ми смени. Јас сум на пат да се оформам како човек и да го почнам тоа, да се бунам. Да се бунам против тоа што ми смета. Да барем да пробам да го сменам. Да имам чиста совест дека сум се потрудил, дека не сум бил пасивен и сум чекал од другите, да бидам крив за тоа што живееме вака лошо.
И те молам, немој со мене да дискутираш за сфаќање на политиката, не си ми ни до колена. Ако тебе нешто ти изгледа смешно, тоа е зашто не го сфаќаш, зашто ти изгледа нереално, ти изгледа фантазија ама тоа е реалност, само што тебе политичката елита и масовните медиуми ти направиле да ти изгледа како фантазија а ова во што живееме како да е единствената реалност.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.424
Поени од реакции
16.709
И те молам, немој со мене да дискутираш за сфаќање на политиката, не си ми ни до колена. т.
Ти мора да си луд, на Пума ќе и зборуваш за политика?
Па она е свемогучи експерт, од архитектура, здравство, спорт и хотелиерство, па до политика бре хеј.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom