Македонија - внатрешни случувања (генерална дискусија)

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Pitanje e, koja e slednata dupka vo koja kje padneme.
Apatija, depresija, siromastija, ziveeme u beda, a mislata deka moze poloso ne krepi i ne tera da butame napred.Politicarite si ja menkaat vlasta vo zagovor da ne doznae narodot ovca, plati minimalni, trud maximalen, kazni nebesno visoki, rabota samo so vrski, mladina so isprano mozocno tkivo, stvarno ne znam so sto se zanimava denes mladinata, edno vreme barem imase golemi drustva i site nekako se druzea i toa ni gi balansirase divite hormoni... denes nema ni golemi kompanii, vo povekjeto slucai se podeleni lugeto na grupi, partiski, verski, po boja na koza, po visocina na plata, po dlabocina na dzeb... se povekje luge so maski na koi ne mozes da imas doverba, a toa nesto ne pravi po studeni, a analogno na toa, toa nesto ne pravi po bezkompromisni vo isto vreme i ramnodusni.
Umetnosta ne ja gledam nikade, ni muzicka, ni nekoj drug tip na umetnost kako na primer teatar.Sto bese toa ? Edno vreme kje se setevme kako po mali koga bevme, deka imame teatar i kje videme ako ima nekoja smesna predstava, kje ispieme po edno dve piva kje ispuseme joint i odime da se kleshteme od smeenje ili zabavuvame vo socijalniot sistem koj ni bese OK.A Denes ... denes sekoj se krie vo svoeto duvlo, so ocite gleda levo desno i se pazi od sekoj ... nekako slikovito taka mi izgleda se ova.
Edno vreme barem se sobiravme u maalo da jademe gomna, da potrcame, malku basket ovo ono ... denes nema nisto od toa.Sport ?? Ma kakov sport be ... osven bodi bilding za lecenje na kompleksite nasadeni od maloumnoto opstestvo so iskrivena percepcija na vrednosti duhovni i psiho fizicki.
Koshovite na koi igraevme basket se skrseni, betonot pod niv napukan, klupite vo maalo se skrseni ili zelezata duri se iseceni za staro zelezo od drugiot tip na planinci koi sepak se bolji nego li ovie ...
I taka site zaedno, vo edna drzava koja bog samo znae kako taka seuste sme drzava, nie, se borime za naste covekovi prava.Kakvi prava be, se sekjavam kako Alfite kinea kozi i krsea koski na maloletni od mojata generacija, ne pretepuvaa na po 17 godini za nekoj joint da prijavat u policija da zemat procent iako site znaat deka 90% od narkoticite se plasirat od gazi baba i koi li se ne bea tamu naselbi na vremeto odevme.Se mi se cini kako toa alfite da gi napravija za da go isplasat makedonecot, a so toa nesto da napravat pat na crnite biznisi na albancite ... nekako poslednive meseci ni traga ni glas od alfite.Deka se sega koga treba da si go branat narodot od koj zimat plata, ili makedonecot e samo za da go mlatat za procent.
Eh zalna makedonio ... za sto se borime denes jas ne znam ? Za plata ??Za rabota? Za kola? Za stan? Za diploma? Za odmor vo leto ? Za sloboda ?
Nitu plati ima, nitu rabota, nitu mozes da zastedis da kupis kola, za stan da ne zborime osobeno ako pocnuvas od nula, diplomata e prosto da si mislis deka vredis bez da razberes deka nisto ne vredi na eden nacin, edvaj ako zastedeme od dedo ili baba ako ni dadat oti seuste mislat deka sme deca ... ebati kurot.Lele ne mi se veruva.Prosto koga se setam deka teroristite zimaat penzija i im davaa amnestii, a naste gledav ednska roditelite na eden pocinat branitel, idat i mu ja isklucuvaat strujata na semejstvoto, a ovie zalnite plakaat i velat, ZATOA LI UMRE SINOT MI ZA OVAA DRZAVA, ZA DA DOJDAT I DA NI JA ISKLUCAT STRUJATA!!! Boze moj mi se plaka ccc ... a ako ne se lazam toa bil sin edinec i go izdrzuval semejstvoto.Amnestija za istite koi ziveat od nas grb i pukaa po nasite roditeli i bratucedi, braka i rodnini, a mi zatvaraat prijateli za po 1 joint, dodeka onie oficijalno vnesuvaat toni heroin.
Stanavme robovi na prodadenite politicari VO SOBSTVENATA DRZAVA i seto toa e vo prilog i interes na albancite!!
Blagodaram majko makedono t.e. vekje ne znam da plukam li, po koj li da plukam ... zalno e be luge navistina e zalno do kade stignavme.I zatoa pak kje kazam.Se cudam vo koja sledna dupka kje padneme ... no zaludno i popusto e se ... jas licno ne gledam izlez od situacijava ...

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Чекај бе, дали ти и сите други што те поддржале сте нормални? :eek:

Сакаш да се преселиш у друга држава, be my fucking guest и од таму испрати ми разгледница на којашто ќе ми кажеш колку ќе платиш ако се паркираш на место за таксисти.

Какви дебили, кај прави прекршок, уште мрчи дека друг е крив. Мајка ти го прекршила правилото, за тоа треба да плати казна. Исто како што ќе треба да ја скрши татко ти од ќутек ако дојде да се ебе со мене а е во брак со него. Секое кршење на правилото си има казна.

Другиот дел што си го изнапишал, малцинства споменици, тресење јајца на изгрејсонце... е чист политички муабет и такви теми имаш милион на форумов и таму можеш да си мрсиш до задутре, дали оправдуваш помаранџести проекти, дали албанците се потомци на Чак Норис и слично.

Каква шупачка изјава, зашто го казниле дека направил прекршок...
Се јави таксистот :icon_lol:

Прв пат слушам дека полиција се јавува на мобилен некому да го опомене дека ќе го казни??? Од каде им нејзин мобилен?
:facepalm:

Оди живеј на друго место чим тее срам. Незнам шо оште седеш тука, па и на Македонски јазик пишеш. Нели тее срам и тва?
:facepalm:

Еден паметен човек еднаш рече:
Не прашувај се што може државата да направи за тебе, прашај се што ти..., прашај се што уште може да земе од тебе.

Член од
11 ноември 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
557
Срам ми е од погрешните морални вредности кај луѓето.
Срам ми е што половина луѓе од мојата улица на околу 50 години се исфрлени од работа и сега дома скапуваат бидејќи нема што да работат.
Срам ми е што како најдобар дипломец во генерацијата сеуште немам работа во мојава струка.
Срам ми е што кога ќе одам во МВР или во болница Албанците ми влегуваат преку ред а јас не можам ништо.
Срам ми е од денешнава младина.
Срам ми е што се живо поскапува, а нашиот газда сака да ги намали платите.

Македонија!

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.089
Поени од реакции
25.268
Македонскиот Ганди е одамна роден, ама му се лепат партиски етикети или го нарекуваат соросоид и го игнорираат и него и неговите зборови. Македонска работа...:icon_lol:

Сподели жити се кој е тај, жити сите исчкртани А во Понтипанди. Или ќе го чуваме неговото име како изненадување за гледачите, за во претскажаниот ден од Кропоткин, тој истиот да се издигне од пепелта на Менада и со Јасер Арафат шалот на врат, дедовските цвикери на глава,знамето на виножитото во раце и со армија на висококомпетентни стручњаци

навооружани со исечоци од колумните на Секула и статусите на Црничанец и Мајчевска а со звукот на ПМС колектив во позадина, да измаршираат преку новоименуваниот мост Обединети летувалци (оти пролетери беше парт. 1 а оваа е новата апгрејдирана верзија) и со спрејот и разгласот (затоа што српот и чеканот се исто од парт.1 види мануел кит во слика)

конечно да завладеат и да донесат неред и непоредок во кој ќе тече мед и млеко низ славините, во кој жителите на КПД Идризово ќе добијат ганц нова совест која работи на соларна енергија и веднаш ќе бидат помилувани, каде што судии нема да треба затоа што се ќе биде на жими мајка, каде што фирми нема да треба оти компјутери ќе никнат од мајката земја која грижливо ќе ја чуваме, каде што хиерархија и шефови ќе бидат минато затоа што кога нема контрола секој ќе доаѓа на работа во осум-нула-нула рамно, никој нема да лаже дека е болен, а расправии ќе нема затоа што сите ќе бидат согласни за се дури и дали логото ќе биде А во кругче, Н во кругче или пречкртан $ во квадратче каде што бабата што гребеше коли п во Тафталиџе конечно може да почине на раат, каде што Imagine на Ленон ќе стане химна на а Јоко Оно ќе добие почесено македонско државјанство и клучот на Скопје од градоначалникот Тофија Сеодор, каде што на секој ученик ќе му биде прикажан филмот Броукбек Моунтин, и Како су најбољи другови били Џемо Баљиста, Кузман Капидан, Црна Арапина кршејќи го митот на антагонизам помеѓу народите низ вековите и прикажувајќи ја вистинската слика дека уствари они си биле другарчиња уште од жмурките во Влашко маало и со тоа промовирајќи астереотипизација. Во црквите хоровите ќе ја пеат We are the world, we are the children, а во џамиите оџата Анарх е(л) Бурен од разгласите на минарињата ќе ги микса Секс Пистолс со анархопрогресив транс и каде што конечно ти ќе можеш да ја тргнеш маската на славните каубојци-анархисти и конечно на некоја Мусли

збиранка (оти во такви услови не можат да постојат јајца) по законот за полова рамковност ќе ме частиш една водка-боровницааааааа со лимунче внатре.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.292
Поени од реакции
26.177
Ниту еден денар од зоните, рампите и пајак - возилата не се влева во касата на Државата, општината ниту се користи за некое друго општо добро. Тие пари се исклучиво приход на овие ЈП и служат за издржување на нивните директори, шефови на кабинети, секретарки, референти за односи со јавноста, советници и што ти знам друго.
Твоите тврдења се погрешни и можат да дезинформираат. Распрашај се или погледај ја темата автомобилизам - мотоциклизам - зонско ( револтирани граѓани )
Не зборуваме овде за надомест за паркирање. Зборуваме за казна за погрешно паркирање. Тие сретства се уплаќаат директно во Буџетот на Република Македонија.

DracevoTheCity

Чиста Македонија !
Член од
7 ноември 2008
Мислења
8.662
Поени од реакции
9.982
Рации имаше и лани по автобусиве. Не е ништо ново тоа. Само што ги прават откако ќе се случи некој да биде прободен или по некоја поголема тепачка. Една недела ќе претресуваат демек по автобусите и толку. Памтам лани дури имаше и џандари на секој 10 метра од Коце Металец до салата на Металург. Ко у воeна зона се осеќав тогаш :pos:

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Не зборуваме овде за надомест за паркирање. Зборуваме за казна за погрешно паркирање. Тие сретства се уплаќаат директно во Буџетот на Република Македонија.
Aко го прочиташ внимателно постот на The Blue One, ќе видиш дека неговата Мајка платила само 2500 за пајак-возила, а за прекршокот добила казнени поени.
Се што им се случило е само за да директорите земаат плата, да таму немало зонско, ништо од ова не би се случило.

S

Stef Bachatero

Гостин
Системот е таков или се адаптираш или умираш :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Јас зборувам за моменталната ситуација, и онаа 20 години уназад. Затоа викам дека нема алтернатива. Ако зборуваме за револуција тогаш да, таа можност постои, ама е далеку од нас, реално.
Еве замисли да се крене народот против овие, да настанат куршлуси и тоа единство на кое се повикуваме, кој ќе ќари? Едното од двете зла, кое и да е на овој народ исто му се фаќа затоа си ќути :)
А и што и да направиме сега, макар се дигнале и против сите зла што ги има, тоа нема да ги избрише долговите на државата и лошата економска состојба. Така да...:cenzura:
Ако денес Македонците се дигнат на револуција, против било која македонска власт - и било која македонска партија, единствено ќе се офајдат - Албанците.
Се вели ,,раздели па владеј,, кај нас сами се разделивме, и те како ќе владеат.

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.538
Поени од реакции
2.229
Како неутрален граѓанин гледам дека во оваа држава се срамат од тоа што живеат овде тие со книшпки од опозицијата, а најдобро во регионот живеат тие што имаат книшки од власта! Па кога се менуваат партиите на власт се менува и срамот за тоа што се живее овде! Така што според оваа логика, ваѓајте секогаш книшки од државата каде што живеете и сегогаш ќе бидете среќни :) :)ѝ

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Системот е таков или се адаптираш или умираш :)
Оф мори мајко, системот служи за народот, за граганинот пред се а не граганинот да се адаптира за него, ако зборуваме за демократско општество. Ама пошо овдека владее тоталираризам ваквото размислување воопшто не е чудно. Штета што воглавно целата колективна свест на нашиот народ е таква.

На темата:
Се дури не почне да јади ќотек бирократијата, стара и млада, разлигавената млада бирократија со коли над 50 000 е, се додека за нив се вели дека се снашле оти биле многу паметни а не зашто татко им дваесет години наназад крадел, нема ништо.

A

AnFem

Гостин
Ако денес Македонците се дигнат на револуција, против било која македонска власт - и било која македонска партија, единствено ќе се офајдат - Албанците.
Се вели ,,раздели па владеј,, кај нас сами се разделивме, и те како ќе владеат.
Ако Македонците се дигнат на револуција, тоа значи дека се обединиле против непријателот и успеале да се организираат. А обединета и добро организирана толпа народ, ретко кој ќе ја надвладее.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Најголема активно кај Македонците е пасивноста!
Сите сме пасивни. Сите велиме - Е што ќе сменам јас, никој не може тоа. Сите се буниме ама никој не се буни. Сите излагаме на протести ама никој не излага на протест. Се нешто правиме ама ништо не правиме.
Станавме импотентни, пасивни, неактивисти, мрзи, сеирџии, партиски поделени.
Тоа мислам е најбитното - партиската поделеност. Ако нешто не се смени и зејтините ќе бидат поделени по партиска основа!
Чаре? Чаре има. Али за тоа чаре не треба ние да чекаме друг да направи. Треба самите.

S

Stef Bachatero

Гостин
Девојче мислиш мене ми се свиѓа системот.Многу ептен,ама душевна храна ми е тоа што на сред плоштад никнаа триста глупости.Ако не ми е полн мојот џеб и немам работа,тогаш треба да се најде решение во системот.А тоа нема шанси барем сега.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom