Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Кај нас се потрошија досега милиони, целата вредност на проектот е околу 400 милиони. И не ми беше поентата да се направи споредба меѓу парите, туку помеѓу стиловите. Во Баку се прави модерно и современо кај нас се прави класика, барок... Јас преферирам тоа како во Баку. Еве зошто на пример проектот Скопје 2014 не доби неидна позитивна критика не од македонските, туу ос светски познатите архитекти. Жално е стварно е жално што Скопје 2014 доби и политика димензија.
Koи се тие светски познати архитекти ? А кои се тие македонски ? (освен Грчев)... дај линк да прочитам...
A да.. има анкета ...види го релултатот ;)

Член од
3 ноември 2009
Мислења
1.543
Поени од реакции
767
Koи се тие светски познати архитекти ? А кои се тие македонски ? (освен Грчев)... дај линк да прочитам...
A да.. има анкета ...види го релултатот ;)
http://architect.mk/arhitektura/domashna/545-svetskite-arhitekti-sokirani-od-skopje-2014

Тука читав на кратко, на времето имаше и во Порта3, ама сега не можам да ги најдам во архива.
И еве искрено што повеќе ти се допаѓа бродот на Вардар или она што пред малку го виде во Баку? Не ми зборот до парите, зборот ми е во стиловите, пристапот, изглефот?
Ти кажав јас повеќе сакам модерно Скопје отколку древно Скопје.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Тоа во Баку вреди сигурно над милијарда...така да баби и жаби не е исто..
Ние, како посиромашки, крпиме со барок ...:вонзем: цццццц...

Значи, смешка врз смешка иде; чоек не е да збори многу, туку само да седи и гледа што наредно ќе шљапнат у градов. Ме изнасмеа Коце пусти вчера-изјавуе онака самоуверено (коментирајки за бродовите у Вардар)-отсега ко ке се кажело БРОД, немало да се мисли-да асоцира-само на море, Охрид итн, туку ќе се мислело и на Скопје...:pos: И ова, според него, е добриот момент! :place:

Има еден виц, што ме насмеа онака здраво неодамна. Иде вака:

-Шо може да го спаси Скопје од Скопје 2014?

-2012!!!

:cool:

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Меѓу А1 и остали анти-владини телевизии, што викаа во емисија разно разни експерти да јадат гомна како целиот проект е срање (значи не поедини работи, него све од А до Ш, било шит - живти све?)

А господата од Алфа на пример, еве ти ги, ги лупнале споменичките highlights од проектот во нивните рекламни шпици и џинглови.

Што е бе море !!?? Да не ви се присвиѓаа можеби спомениците што ги плукавте, а!? Ви си вовлекоа под кожа!?

Ееееее и до тоа спаднавте, драги мои. Тоа што го плукавте, да го вртите по телевизија како урбана уметност.

________

Која е следната? Телма!?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.323
Поени од реакции
26.261
А господата од Алфа на пример, еве ти ги, ги лупнале споменичките highlights од проектот во нивните рекламни шпици и џинглови.
На Алфа никогаш не сум чул критика за изгледот и содржината на проектот. Имаа проблем со сумите.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
На Алфа никогаш не сум чул критика за изгледот и содржината на проектот. Имаа проблем со сумите.
Не во една, во неколку емисии викаа разно разни самопрогласени експерти. Ниеден не рече еден добар збор за проектот.

Не знам како си пропуштил, ама мислам дека имаат интернет архива, и можеш да провериш.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.323
Поени од реакции
26.261
Не во една, во неколку емисии викаа разно разни самопрогласени експерти. Ниеден не рече еден добар збор за проектот.

Не знам како си пропуштил, ама мислам дека имаат интернет архива, и можеш да провериш.
Дебатни емисии во кои биле повикани и претставници на власта, имаше, точно. Не сакам да ја бранам Алфа, ама барем јас не сум чул редакциски коментар во нивните вести негативно насочен кон содржината на Скопје 2014, за разлика од А1.

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Ok се Алфа најнеутрална телевизија според мене гледаат непристрасно на сите работи.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Меѓу А1 и остали анти-владини телевизии, што викаа во емисија разно разни експерти да јадат гомна како целиот проект е срање (значи не поедини работи, него све од А до Ш, било шит - живти све?)

Што е бе море !!?? Да не ви се присвиѓаа можеби спомениците што ги плукавте, а!? Ви си вовлекоа под кожа!?

Ееееее и до тоа спаднавте, драги мои. Тоа што го плукавте, да го вртите по телевизија како урбана уметност.

________

Која е следната? Телма!?

Сеа, пошо поттикна размисла околу најнајнај најдобрата и уште понајнај најнепристрасната ТВ у МКД поводом Ск у '12 (која што не нуди гомна за јадење), еве едно прашање како ОФ ТОПИК (шо би се рекло по нова мода) на твојов нај ТВ муабет:

Какви стручњаци ТЕБЕ ти се по мерак?
Грчев ти е срање, Константиновски ти е срање, ПреЦедатељица на ААМ ти е срање, Брезовски ти е срање...(сумњам дека знаеш кои се овие)...
Што е за тебе експерт, бе???

Сфаќаш дека цел свет ни се смее? Или можда цел свет е гомно, јаде гомна и ја поддржува опозицијата у Македонија?

Види сине, како тргнала работава, мислам дека НЕМА ДА МОЖЕТЕ НИ ЛАИК да увезете што ќе има позитивно мислење за делче од Ск2014. При тоа, под лаик мислам (освен она што се подразбира) и: партиски неофарбан, со здрава логика и барем со малку осет за естетика (еве да речеме нека има слух за пеење шо се вика), не мора да има нишо друго. Значи, шо сакам да кажам-код нас има нешо шо се коси со здрав разум и е светлосни години далеку од стручна издржаност...Скопје делува ко да си спарил крокодил и слон, а кроко-слонот си го спарил со штрк...

И уше една работа: ништо не може накнадно да ни се присфиѓа-можеме само да се навикнеме на тоа т.е да станеме рамнодушни, што е многу лошо!
Еве вака: кога подолго време имаш гомно под нос и тоа те труе постојано, ти се гади од него што го гледаш а не пак и што го дишеш плус (а немаш сила ниту моќ да го тргнеш, пошо руката што го остава е многу силна, јака и набилдана), најпрактично е едноставно да се присилиш да се навикнеш на гомненото визуелно и воздушно присуство...шо друго можеш да напраиш?

Тое е тоа во земја во која вистинските, светски докажани стручњаци јадат гомна, а полуписмени назови-стручњаци и форумски фантоми формираат стручно мислење... :вонзем:

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
И еве искрено што повеќе ти се допаѓа бродот на Вардар или она што пред малку го виде во Баку? Не ми зборот до парите, зборот ми е во стиловите, пристапот, изглефот?
Ти кажав јас повеќе сакам модерно Скопје отколку древно Скопје.
Да,многу поубаво би било модерно скопје да направиме нешто автентично што ке бидеме препознаени по тоа низ целиот свет а не копии да правиме и кич.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Neka napraat rotacioni zgradi, fabriki pak privatnjaci ke bidat rabotodavcite (aman vise so toj liberalen veke nadminat kapitalizam) neka napraat metro ako sakaat Skopje da e metropola i najposle site zapnale imeto Makedonia a site u Skopje dojdoa.

Kajgana Shop

На врв Bottom