Аквариумски риби (општи дискусии)

V

Vollstandig

Гостин
nezz dali e za tuka ama nema veze prodavam akvariumski ajkuli dolgi 25 30 cm
cena po dogovor nezz koklu da gi dadam :)
Николку, незнам кој би зел 30 сантимски сом за во аквариум, сомот има потреба од гооооооооооолем аквариум најмалце 300 литри па да проживее, расти до метро и пол, така да тие “ајкули“ а се фактички пангазиус сом, и силвер шаркот, се чисто маркетингшки трик за да си купите риба и да ја мачите во аквариум. Јас имам чувано од нив, али повеќе болести нема риба што ќе донеси во аквариум:)

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
ставив хиперманган во водата па потоа хидроген 3% за да го неутрализира хиперманганот и сега водата ми е така бела како матна,ќе се исчисти ли или што треба да направам ?​
хиперманганот и хидрогенот се оксидатори,така да би ја забрзале работата на филтерот и сигурно водата ќе биде исчистена.мислам така логички!

V

Vollstandig

Гостин
хиперманганот и хидрогенот се оксидатори,така да би ја забрзале работата на филтерот и сигурно водата ќе биде исчистена.мислам така логички!
Нема да ја забрзаат, туку хиперманганот ќе ја заебе цела работа на филтерот. Филтерот има главно биолошка филтрација и ако се додај порозен филтер материјал со својство за населување на голема површина од полезни бактерии , кои го разградуваат амоњакот од водата, е сеа ако додадеш хиперманган, сигурно ќе ги сјебеш целосно бактериите, и ќе ја почнеш одпочеток работата на филтерот, само овој пат ќе трај многу подолго поради хемикалиите во аквариум. На рибите исто така може да им ги спржиш шкргите ако ставиш поголема доза, а некои риби се осетливи и на мали количини зависи до организмот видот и состојбата на рибата.
Хидрогенот,зависи кој, се додава при подолг транспорт на рибите, во пооглема количина на вода се додава малку хидроген со цел да се измеша водата со атомски кислород кој не дека им е погоден на рибите, ама сепак ќе се задржи кислородот повеќе време во водата, како што реков, ако се транспортираат рибите на пооглеми далечини, на пример Скопје - Битола и слично.

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Нема да ја забрзаат, туку хиперманганот ќе ја заебе цела работа на филтерот. Филтерот има главно биолошка филтрација и ако се додај порозен филтер материјал со својство за населување на голема површина од полезни бактерии , кои го разградуваат амоњакот од водата, е сеа ако додадеш хиперманган, сигурно ќе ги сјебеш целосно бактериите, и ќе ја почнеш одпочеток работата на филтерот, само овој пат ќе трај многу подолго поради хемикалиите во аквариум. На рибите исто така може да им ги спржиш шкргите ако ставиш поголема доза, а некои риби се осетливи и на мали количини зависи до организмот видот и состојбата на рибата.
Хидрогенот,зависи кој, се додава при подолг транспорт на рибите, во пооглема количина на вода се додава малку хидроген со цел да се измеша водата со атомски кислород кој не дека им е погоден на рибите, ама сепак ќе се задржи кислородот повеќе време во водата, како што реков, ако се транспортираат рибите на пооглеми далечини, на пример Скопје - Битола и слично.
да да можно е,но јас на моите им ставам спрецијална сина течност, мислам чувам 2 караши во кугла од 5 литри и обично 3 шишиња ги оставам да отстојат на собна температура и 2.5 милиграми им ставам од таа течност бидејќи треба 5 милиграми на 10 литри течност и гледам дека кислород повеќе како да има зашто на третиот ден кога им ја менувам водата не излегуваат горе да дишаат и не им се заматува многу...

V

Vollstandig

Гостин
да да можно е,но јас на моите им ставам спрецијална сина течност, мислам чувам 2 караши во кугла од 5 литри и обично 3 шишиња ги оставам да отстојат на собна температура и 2.5 милиграми им ставам од таа течност бидејќи треба 5 милиграми на 10 литри течност и гледам дека кислород повеќе како да има зашто на третиот ден кога им ја менувам водата не излегуваат горе да дишаат и не им се заматува многу...
Сината течност сигурно е метиленско плаво, или некој лек против бели точки:) Друго немам поим што може да биди,а за кислород, ќе мењаш почесто вода по 40 % од куглата и стави му распрскувач, али едно е сигурно , аквариум е аквариум. Абе акваристиката со кугла е комерцијало изрекламирана несакајќи, порано луѓето, чувале риби во чешми, во базенти за кратко време, кога почнале дома, откако ја усовршиле техниката за стаклото, тогаш чувале речни и јако издржливи риби во кугла се додека не сфатиле што е како е, па куглите значи се нешто слично ко да користиш денес кола на ќумур. А комерцијално изрекламирана куглата ти е,зато што скоро откако почнала акваристиката активно во домашни услови се чувале во кугли или слични садови рибите, па ден денес по дифолт оди куглата да се нацрта како дел од амбиентот.

Член од
10 февруари 2012
Мислења
10
Поени од реакции
0

еве една слика :)
еве уште една :)

и едно прашање, да не знаете зошто водата ми е матна еве ја гледате каква е на сликава ?

V

Vollstandig

Гостин

еве една слика :)
еве уште една :)

и едно прашање, да не знаете зошто водата ми е матна еве ја гледате каква е на сликава ?

Ова дрвово што си го зел, иако убаво изгледа, пластика е и не брка никаква функција освен изглед на аквариумот. Матна ти е оти не си ги измил добро камењата, и уствари ништо не си измил добро, а гледам доста крупни се. Побарај речна песок поситна е, или купи кварцна ситна а ако си решил за овие, па чувај ги шо да речам, твое е. Филтрација глеај да обезбедиш добра.Стави си за почеток некоја ксифо, гупа и такви некој рипчина, и убаво изгледаат и лесни се за одгледување...така да нема да имаш мака. Најди некој мајстор капак да ти изработи сијалица во него стави купи штедлива една и терај.

Член од
10 февруари 2012
Мислења
10
Поени од реакции
0
ги изварив камењата 98765434567 пати,мислам дека е од храната,инаку чувам циклиди имам прикачен филтер добар е

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Ми цркна карашот,се распукнав од мака утрово,станувам да му ставам јадење гледам се обрнал.Многу ми е мака,го чував 2 години и 9 месеци!Сега си купив веднаш мало карашче,ептен малечко е колку еден нокт,во кугла од 5 литри го чувам во 3 литри вода,со камчиња и вештачки тревки и се.Си ужива,сега јадеше! Се надевам дека ќе ми издржи и тоа барем 2 години! поздрав :D

Член од
22 мај 2010
Мислења
630
Поени од реакции
109
Ми цркна карашот,се распукнав од мака утрово,станувам да му ставам јадење гледам се обрнал.Многу ми е мака,го чував 2 години и 9 месеци!Сега си купив веднаш мало карашче,ептен малечко е колку еден нокт,во кугла од 5 литри го чувам во 3 литри вода,со камчиња и вештачки тревки и се.Си ужива,сега јадеше! Се надевам дека ќе ми издржи и тоа барем 2 години! поздрав :D
од кај да набавам таква мала кугла и колку ке ме чини сосе рипче отприлика :)

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
од кај да набавам таква мала кугла и колку ке ме чини сосе рипче отприлика :)
Имаш во сите пет шопови или стаклари,имаш мали средни и големи.Кај мене е средна собира 5 литри,но обично ставам вода 3-4 литри.Во стаклара ти е 300 денари а во пет шоп 400( средните ).Со се рипче,храна и каменчиња ќе те кошта 500-600 денари.
Слика сега пробав да ставам небидува несака,незнам зашто! поздрав :D

Член од
22 мај 2010
Мислења
630
Поени од реакции
109
Имаш во сите пет шопови или стаклари,имаш мали средни и големи.Кај мене е средна собира 5 литри,но обично ставам вода 3-4 литри.Во стаклара ти е 300 денари а во пет шоп 400( средните ).Со се рипче,храна и каменчиња ќе те кошта 500-600 денари.
Слика сега пробав да ставам небидува несака,незнам зашто! поздрав :D
А така целосен одговор не само имаш секаде ама ја несакам секаква рипка само златна хехе фала на одговорот поздрав:)

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
А така целосен одговор не само имаш секаде ама ја несакам секаква рипка само златна хехе фала на одговорот поздрав:)
Епа купи си мали златни караши но немој од тие правите што се грозни се многи ќе бараш со распердени опашки, од 80 мала до 120 поголемка ти се движат. поздрав :D

Kajgana Shop

На врв Bottom