После ова што ни се случи сакам да си ја кажам маката. Незнам дали има поента темава и дали има на што да се дискутира ама сакам да си се олеснам.
Мајка ми паркира на место предвидено за такси,
пред самата зграда.
Следното утро оди на работа (цел ден од сабајле до вечер) со автобус од ТАВ. И се јавува полицаец и вели:
„Г-ѓо, паркирани сте на место предвидено за таксисти“
„Знам, добро, извинете меѓутоа немаше на друго место каде да паркирам. Доколку има потреба да му јавам на сопругот да ја премести, бидејки ја сум на работа до вечер“
„Нема проблем, не мора да се премести, ве разбираме бидејки во овој дел има проблем со паркирањето. Кога ќе се вратите од работа, преместете ја. Нема никаков проблем.
„ Во ред. Ако има некаков проблем, веднаш ќе се премести. Во секој случај фала ви“
Мeanwhile: Полицаецот се јавува во пајак-служба, и завршуваат работа.
Вечерта: Колата ја нема.
Се јавува мајка ми да праша каде и е колата во овие во зонско.
„Г-ѓо, доколку сте паркирале непрописно, барајте ја во пајак-служба.
„Ама полицаецот рече дека нема никаков проблем“
„Неможеме да ви помогнеме ништо повеќе“
Се јавува во пајак служба:
Дали имате таа и таа кола?
Да.
Зошто е собрана, кога полицаецот ми рече дека нема никаков проблем?
Сте паркирале непрописно!
Оди во пајак служба. Се врти истиот муабет. Мајка ми се буни и еве го исходот:
„
2500 денари за непрописно паркирање
Бидејки вината донекаде беше кај нејзе, се согласи да плати и како од пушка пукнаа;
+ 100 евра бидејки сте им сметале на таксистите во својата работа! Доколку не платите во рок од 7 дена, ќе треба да платите 200евра и ќе ве тужиме.
Мајка ми се врати расплакана. Тотално ме скрши.
А ова не е прва ситуација.
Летото за паркирање на тротоар пред својата зграда плати 5000 и доби 25 казнени поени. Пред својата зграда!
Вкупно за вакви малверзации имаме дадено 300 евра минимум.
А ова се се случува пред еден амбициозен млад човек(мене)! Човек кој планира(ше) да се храни во оваа држава.
Се градат споменици и бродови да изгледаме убаво пред светот?! ПРВО ТРЕБА ДРЖАВАТА ДА ИЗГЛЕДА УБАВО ПРЕД НАС МЛАДИТЕ. Имам 16 години и верувајте од ден на ден ми се гади од оваа држава.
Ништо не ме мотивира да го продолжам живтотот тука. Држава во која знаењето е сила, а врските се моќ, држава во која партиската книшка ти го одлучува животот, држава во која кадарот на вработени се одредува по рамковен, а не по знаење. Тоа е македонија.
Држава во која малцинстватата најмалку го осеќаат сево ова. Ха, дали воопшто го осеќаат. Не плаќаат данок, струја, вода. Редовно се напаѓани македонци во својата држава. Да не си сигурен каде одиш во својата држава. Се палат македонски знамиња во сред центар, сите ќутат. Државата нема муда да се спротистави на едно племе кое е срам за човештвото. Пајаци, мајаци сигурно не ни знаат како изгледаат. За 10 години ќе имаме и албански претседател и премиер, ама главно ќе ќутиме ко пички. Веќе станавме федерација. Децата мои ќе учат албански, ако останам тука.
И да јас сум овој истиот што до пред 2 месеци извикував „горд што сум македонец“. Меѓутоа за жал само спортски моменти можат колку толку да ме усреќат што Бога ме пратил на ова парче земја.
Меѓутоа не се срамам што сум Македонец. Напротив јас сум горд. Имаме најубава храна на светот. Имаме најубава музика на светот. Имаме најгостопримлив народ. Имаме најдобри навивачи, цел свет ни се клањаше во ниш. Јас се срамам што сум дел од земја која ја водат лопови, лопови и лопови. Која бара начин само да ти ги исцица парите.
Затоа јас не се срамам што сум Македонец, се срамам што живеам во ваква држава!