Папагали (општи дискусии)

• Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Jas cuvav papagalcinja doma i gi kotev i se ragjaa kaj mene ama najdrago mi bese edno koa koa bese samo ne samo sto nauci da zboruva sto mu povtoruvav nego tolku me zasaka sto a mu podadev prst mi zastanuvase na prst i na ramo, najtesko mi padna koga si zamina od ovoj svet, a posle toa tesko mi padna epten koga macorot go ubi toa edno papagalce sto go imav, i sea vise neam lezet da cuvam iako mnogu sakam zivotni. Najtesko e koga umiraat i togas seta radost sekoj mig na sreka sto si ja imal vo vremeto pominato so niv se naplaka so golema taga i zal...
жал ми е за папагалите твои,но навистина со 5 мачки што имаш тешко е папагал да се чува,можат тие дури и организирано да дејствуваат за да го убијат...но не се откажувам пример во кафез можеш да го чуваш со тврдо затворена врата и на високо место,и кога ги нема мачките можеш да го пушташ да лета да го негуваш...кај мене нимфата живее заедно со мачката,кога се разлета веднаш мачката гледа како да ја улови скока мјаука но оваа знае дека треба да лета што по високо но бидејќи не живее на кафез туку и имам направено така дрвена дршка само таму е и еднаш мачката ја натепав онака убаво кога проба да ја фати и не смее веќе...

Член од
22 февруари 2012
Мислења
61
Поени од реакции
6
Мојот папагал кога ќе го пуштам да лета никако не влегува во кафез..4 саати седеше си реков ке одгладни ке се врати ама тој не..го лажев со храна со се ама не влегува.. кажете како би можел да го приберам ?:confused::sleep::facepalm:

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Мојот папагал кога ќе го пуштам да лета никако не влегува во кафез..4 саати седеше си реков ке одгладни ке се врати ама тој не..го лажев со храна со се ама не влегува.. кажете како би можел да го приберам ?:confused::sleep::facepalm:
Ако не сака сам да влезе подолго време и е прилично гладен и жеден, ондак фрли крпа на него и фати го.... само внимавај да биде лесна крпата и да не му ги повредиш крилата кога ќе го фаќаш.

PokerFace

I'll never be the same..
Член од
30 март 2009
Мислења
1.212
Поени од реакции
623
Ако не сака сам да влезе подолго време и е прилично гладен и жеден, ондак фрли крпа на него и фати го.... само внимавај да биде лесна крпата и да не му ги повредиш крилата кога ќе го фаќаш.
Не бе каква крпа не се будалете! Трауми за цел живот ќе има.

Пробај изгасни светло и фати го тогаш, страв им е од темница така да мирно ќе биде. Само полека не го трауматизирај. Сестра ми една од тигриците со пешкир низ соба ја бркаше, како мувине во лето, кога ја видов јас трауми добив а не пилето :(. Греотка.

V

Vollstandig

Гостин
Не бе каква крпа не се будалете! Трауми за цел живот ќе има.

Пробај изгасни светло и фати го тогаш, страв им е од темница така да мирно ќе биде. Само полека не го трауматизирај. Сестра ми една од тигриците со пешкир низ соба ја бркаше, како мувине во лето, кога ја видов јас трауми добив а не пилето :(. Греотка.
Прво, не им е страв од темница, туку ниедна птица не гледа во темно макар и малку затемнета просторија имаат слепило, затоа ја фаќаш лесно, ако знаеш каде е.

Второ, ако ја фатиш со рака, сигурно ќе те прегризи со клунот, затоа се користи крпа и нежно се фаќа во кафезот.Сигурно сестрати си тестирала боречки вештини над папагалот, па имал трауми, моите досеа 100 крпи поминаја па немаат галје.

Далје, ако не сака папагал сам да влезе тогаш станува збор за преплашеност, и не му одговара местото ни на кафезот, ниту пак во просторијата кај што е... кај мене папагали од втор ден купени летале низ соба и сами се враќаа.

PokerFace

I'll never be the same..
Член од
30 март 2009
Мислења
1.212
Поени од реакции
623
Прво, не им е страв од темница, туку ниедна птица не гледа во темно макар и малку затемнета просторија имаат слепило, затоа ја фаќаш лесно, ако знаеш каде е.

Второ, ако ја фатиш со рака, сигурно ќе те прегризи со клунот, затоа се користи крпа и нежно се фаќа во кафезот.Сигурно сестрати си тестирала боречки вештини над папагалот, па имал трауми, моите досеа 100 крпи поминаја па немаат галје.

Далје, ако не сака папагал сам да влезе тогаш станува збор за преплашеност, и не му одговара местото ни на кафезот, ниту пак во просторијата кај што е... кај мене папагали од втор ден купени летале низ соба и сами се враќаа.
Како бе со крпа човек? Само така му фрлаш крпа?
Инаку во темница да, може да те гризне ама според мене е побезбено од со крпа.
Инаку тој од пет шопот ми има кажано дека се плашеле од темницата па затоа не летале, општо за сите птици, не само за тигриците. (кога ми кажуваше како да го фаќам и слично)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Инаку тој од пет шопот ми има кажано дека се плашеле од темницата па затоа не летале, општо за сите птици, не само за тигриците. (кога ми кажуваше како да го фаќам и слично)
Да, само така му фрлаш крпа околу него и ни трауми ќе има ни ништо, многу боље опција отколку прегладнето и жедно. Не сум баш најсигурна за овој податок, ни мислам дека максимум што можам да издржат без вода е 4-5 саати. Ќе се погрижеш да не те примети и само фрлаш крпа над него. Ништо страшно. Нит да се бркате низ соба и да го уморуваш (уште повеќе ако е дехидрирано) нит трауми ќе има... валда сестра ти слушнала за крпа али не знаела како треба...

V

Vollstandig

Гостин
Не бе човеку, ова не е коњ, па да фрламе јаже на нив, или крпи:)
Тактиката е следна, ако ти е див папагалот, неќе да влезе во кафез, а не знам ни јас од која причина не би сакал пошто јас тие што сум ги купувал после втор ден излегувалер сами и влегфувале во кафез. Е сеа ако имаш проблем со затворањето, пробај кафезот земи го и носи го со вратничето пред папагалот би требало да скокни во него, ако и тоа не помогни, спушти ролетни, гаси светлои во темно сигурно дека ИЧ не гледаат, и земаш една крпа и го фаќаш со рака папагалот а не ја фрлаш на него, ти служи како заштита да не те прегризи. Можеш ракавици или било што, ме разбираш:)?

Член од
7 март 2012
Мислења
13
Поени од реакции
3
Здраво. Имам нимфа мислам дека е околу 7-8 месеци стара , а кај нас е 4 месеци. Незнам дали е машко или женско :) , Имам неколку прашања во врска со него .
1. Многу се плаши , го научивме да излегува сам и да си влегува сам во кавез, и пред некој почна и од рака да ми јаде , но ако онака му пружам прст или рака тој почнува да бега и да се лути . Знам дека треба да бидам упорна и дека ќе се припитоми.
2. Почна многу страв да ме фаќа оти веќе 2 -3 недели навечер да го истрга вратот многу и да зева :) :) :) оти не личи уопште како да се прозева за спиење. Најмногу ми е страв да не му е тоа од пластиката што ја имаше изедено од 1 огледало што го имаше. Може ли некој да ми помогне во врска со ова ? Исто така одвреме навреме и кива тоа нормално ли е или ?
3. Многу ми е интересен зошто преку ден си свирка најнормално , но навечер некако не свири туку како да писка и додека писка се поклонува надоле цело време :) Ова почна да го прави откако јас почнав да му пискам и можеби тој само ме имитира?
Ќе гледам до вечер да закачам слика од него за да ми кажете дали е машко или женско . Инаку премногу си го сакам :)
Ви благодарам однапред

Член од
7 март 2012
Мислења
13
Поени од реакции
3
Здраво. Имам нимфа мислам дека е околу 7-8 месеци стара , а кај нас е 4 месеци. Незнам дали е машко или женско :) , Имам неколку прашања во врска со него .
1. Многу се плаши , го научивме да излегува сам и да си влегува сам во кавез, и пред некој почна и од рака да ми јаде , но ако онака му пружам прст или рака тој почнува да бега и да се лути . Знам дека треба да бидам упорна и дека ќе се припитоми.
2. Почна многу страв да ме фаќа оти веќе 2 -3 недели навечер да го истрга вратот многу и да зева :) :) :) оти не личи уопште како да се прозева за спиење. Најмногу ми е страв да не му е тоа од пластиката што ја имаше изедено од 1 огледало што го имаше. Може ли некој да ми помогне во врска со ова ? Исто така одвреме навреме и кива тоа нормално ли е или ?
3. Многу ми е интересен зошто преку ден си свирка најнормално , но навечер некако не свири туку како да писка и додека писка се поклонува надоле цело време :) Ова почна да го прави откако јас почнав да му пискам и можеби тој само ме имитира?
Ќе гледам до вечер да закачам слика од него за да ми кажете дали е машко или женско . Инаку премногу си го сакам :)
Ви благодарам однапред
Еве слики од Коко :)

Attachments

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Супер е и мојата нимфа е таква! хД

ITK

Член од
10 октомври 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
51
Колку пари се нимфите?

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Колку пари се нимфите?
јас ја зедов 1000 од домашна одгледувачница од велес,инаку 1300 во тој петшоп на зелено пазарче а 1500 во пет шоп во центар! многу добри папагали се,беа и поевтини незнам зашто ги наскапиле! поздрав :D
--- надополнето: 7 март 2012 во 20:45 ---
ја зедов 800 пардон! :D

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
папагалите се најверни створенија и кога се во јата секој си има пар и цел живот се заедно и ако умре едниот другиот набрзо умира од жал,(нема врска тоа у кафез биле па немале избор и у кафез да се ќе се испотепаат ако не се сакаат стварно) е тоа кај луѓето го нема и после ние ќе сме иделе у рај а за животните немало рај како не, па у рајот ќе има и животни а тоа ќе бидат нашите домашни миленици.

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.834
Поени од реакции
20.283
Ај совет еден, и предлог какви папгалчиња да им земам на дечињава изгореа за папагал, и бај д веј сакам машко и женско ко пар да се, а и да децата ми се 8 - 6 и 2 години, чекам предлози?

Kajgana Shop

На врв Bottom