Не знам зашто толку противење за оваа идеја. Во ред е за тоа со рампите, тоа беше идиотска идеја, али оваа е сосема нормална. По дефиниција, данок на луксуз се става на нешта кои не се сметаат за неопходни.
На крај краева, ние ништо нема да осетиме, ќе осетат оние што имаат илјадници евра плати и што си купиле стан за 10 дена во годината. Само парите да бидат правилно искористени...
Мислам дека ако се воведува данок на луксуз за недвижнини или како и да се вика, тоа се воведува во Собрание и важи за територија на цела држава. Шарав по нетот за Монако заради споменувањето па читам дека таму нема персонален данок, а данокот за бизниси им е исклучително низок. Не дека ми е гајле
пошто немам недвижнини, но вакви споредби и локални решенија ми се непромислени.
The United States had luxury taxes for only three years in recent history.
In 1993, these taxes were repealed because they failed to raise the income promised and instead resulted in job losses in certain industries. Although luxury taxes are no more, many incorrectly believe that they will have to pay a luxury tax for expensive purchases such as a second home. On the contrary, the owner of a second home
can actually get tax benefits depending on how she uses her property.
Declaring your boat a second home can bring big tax relief
He'll declare his yacht a second home for tax purposes next year, allowing him to
reduce his income by $19,200, the amount he pays in interest on the loan. He'll also deduct his annual $3,600 state registration fee. That way, the yacht will help
lower his tax bracket from 36 percent to 32 percent, saving a bundle of money.
Тој како градоначалник најверојатно може само да даде предлог/иницијатива, а не треба самоволно да воведува свои закони и даноци.