ПМФ

Член од
22 ноември 2009
Мислења
1.862
Поени од реакции
2.770
Ќе може некој да ми даде поконкретни информации околу институтот за географија односно наскоите (ГИС, Физичка Географија, Демографија и Туризам). Што се можи да се работи со овие насоки и дали има голема конкуренција и колку приемни конкурси има тешко е лесно е ?
Да не се повторувам, истово и мене ме интересира, некој да објасни? :)

Член од
22 септември 2011
Мислења
12
Поени од реакции
3
Ве молам ако има некој што учи медицинска физика да ми каже неколку информации за таа насока, дали е тешко, какви се професорите... Исто така ме интересира дали оваа насока има нова програма, бидејќи ми кажаа дека сега било полесно и дека првите две години немале заедничко јадро со останатите насоки.. :unsure:
Ве молам да ми пишете затоа што би сакала на тој смер да се запишам од септември.

К

Кнез Мишкин

Гостин
Ве молам ако има некој што учи медицинска физика да ми каже неколку информации за таа насока, дали е тешко, какви се професорите... Исто така ме интересира дали оваа насока има нова програма, бидејќи ми кажаа дека сега било полесно и дека првите две години немале заедничко јадро со останатите насоки.. :unsure:
Ве молам да ми пишете затоа што би сакала на тој смер да се запишам од септември.
Не сум на медицинска физика, ама немој да мислиш дека ќе имаш многу медицински предмети, најмногу 3-4 се, имаш биофизика, анатомија, радијациона физика, радиобиологија и како изборни: електрофизиологија, ултразвучна дијагностика, физика на медицински imaging техники, дозиметрија и заштита од зрачење. Немој да мислиш дека е полесно, затоа што воопшто не е. Студираш физика и треба да знаеш многу математика и да имаш многу волја да опстанеш, не дека професорите се лоши, туку факултетот е тежок.
Шансите за вработување ти се огромни. Еве што би биле твоите задолженија откако би дипломирал/а.
·Планирање на медицинската зрачна терапија
· Контрола на квалитетот на инструментацијата
· Имплементација на основните стандарди во заштита на медицинскиот персонал и пациентите при примената на јонизирачките зрачења
· Усовршување на методите и техниките во дијагностичката радиологија
· Контрола на радиолошката контаминација на животната средина и на производи за широка потрошувачка итн.

Член од
26 февруари 2012
Мислења
271
Поени од реакции
232
Може некој да ми даде некоја информација во врска со опременоста на институтот по физика?
Планирам да се запишам на Теоретска Физика па ме интересира дали има доволно лабораториски вежби и решаваше задачи или е само теорија.

К

Кнез Мишкин

Гостин
Може некој да ми даде некоја информација во врска со опременоста на институтот по физика?
Планирам да се запишам на Теоретска Физика па ме интересира дали има доволно лабораториски вежби и решаваше задачи или е само теорија.
Еве ти линк од институтот за физика, по повеќето предмети имаш и лабораториски вежби, опременост па така-така, ама пак успеваат да имаат научно истражувачка работа. Ако научиш тука нешто да работиш во овие услови, ќе се снајдеш секаде. :)

Член од
23 март 2011
Мислења
626
Поени од реакции
323
Ај помош! сакам на ПМФ да идам или физиотерапевт или биохемиски лабораторичар...дали има некој таму и дали знае како е,лесно тешко...фала однапред

Член од
26 февруари 2012
Мислења
271
Поени од реакции
232
Физиотерапевтите ти се на медицинскиот факултет btw. А ако си учеш ќе биде лесно ако не...слабо :D

Член од
23 март 2011
Мислења
626
Поени од реакции
323
Физиотерапевтите ти се на медицинскиот факултет btw. А ако си учеш ќе биде лесно ако не...слабо :D
нешто ми спомнаа дека имало и на пмф за физиотерапевти,можно е да се грешка..иначе знам дека се на медициски...иначе јас неучам,па што мислиш како би ми идело ???;)

Јунајтед

Indifferent
Член од
5 јануари 2009
Мислења
3.974
Поени од реакции
1.622
нешто ми спомнаа дека имало и на пмф за физиотерапевти,можно е да се грешка..иначе знам дека се на медициски...иначе јас неучам,па што мислиш како би ми идело ???;)
Физиотерапевти нема на ПМФ, имаш смер аналитичка биохемија на хемија и биохемија-физиологија на биологија. Ако те интересира нешто пиши ми пп, за вториот можам да ти објаснам.

Член од
6 март 2012
Мислења
5
Поени од реакции
0
Дајте некој информации за смерот туризам. Лесно или тешко? И со колку бода минимум примаат?

Член од
16 мај 2010
Мислења
56
Поени од реакции
10
Дајте некој информации за смерот туризам. Лесно или тешко? И со колку бода минимум примаат?
Не учам таму ама не им е нешто напнато, баш е ладич. За бодовите ќе си почекаш конкурс.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
да си прашам и ја нешто - кој знае нека ми одговори.
имам завршено додипломски на американ колеџ смер информатика. сакам да ги продожам студиите на постдипломски на пмф е сега кај мене програмата е 3 + 2 а на ПМФ ко што знам е 4 + 1. како иде усогласување на предметите треба нешто да полагам дополнително да се средуваат кредити? некој ако знае да ми каже целата процедура како оди и секако колку коштаат постиломскиве на пмф

BiG_kIsS

You talk too much... Let me shut you up
Член од
4 септември 2007
Мислења
3.414
Поени од реакции
2.923
да си прашам и ја нешто - кој знае нека ми одговори.
имам завршено додипломски на американ колеџ смер информатика. сакам да ги продожам студиите на постдипломски на пмф е сега кај мене програмата е 3 + 2 а на ПМФ ко што знам е 4 + 1. како иде усогласување на предметите треба нешто да полагам дополнително да се средуваат кредити? некој ако знае да ми каже целата процедура како оди и секако колку коштаат постиломскиве на пмф
Има и 3+2 на ПМФ. Ама зашто не идеш на ФИНКИ не ми е јасно? Не знам да ти одговорам за другово, уште сум додипломски, ама мој совет ти е да се распрашаш за ФИНКИ, зашто на ПМФ во делот за информатика во моментов има многу малку професори.

К

Кнез Мишкин

Гостин
Ај помош! сакам на ПМФ да идам или физиотерапевт или биохемиски лабораторичар...дали има некој таму и дали знае како е,лесно тешко...фала однапред
Биохемиски лабораторичар немаме, има на институт за хемија Аналитичка Биохемија и на институт за биологија Биохемиско-физиолошка насока.
Првата насока е полесна, втората потешка, иако треба да имате различни работни места, воглавном се запослуваат на исто, биохемиска лабораторија. Овие првите ќарат по некад некое место на хемиски инженер, зависи како им иде работата со врските. :)

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА СТУДЕНТИТЕ КОИ СЛУШААТ НАСТАВА НА ПМФ
by Мишев Анастас - Thursday, 22 March 2012, 11:16 AM

Почитувани студенти
Поради зачестените инциденти во Скопје (и пошироко во државата) во последниве денови и поради инциденти во околината на ПМФ (вознемирување на студенти при доаѓање и заминување на факултетот, разбојништво, напад и повреда на студент) ве известуваме и замолуваме
-да не се движите сами туку по можност во група,

-да ги известувате чуварските служби или полицијата за непознати луѓе во близината на Факултетот и пошироко на Гази Баба
Од страна на ФИНКИ и ПМФ се преземаат мерки за зајакнување безбедноста: подобра организација и делување на чуварската служба, подобра соработка со надлежните државни органи, договор со Ректоратот за помош во спроведување на посоодветна заштита итн.

Kajgana Shop

На врв Bottom